Keskusta http://lindapelkonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/taxonomy/term/132371/all Fri, 20 Apr 2018 22:40:20 +0300 fi Pelleilyn huippu - Väyrynen perääntyy Keskustan puheenjohtajavaalista ! http://reinotoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254144-pelleilyn-huippu-vayrynen-peraantyy-keskustan-puheenjohtavaalista <p>&nbsp;</p><p>Mitä ihmettä Väyrynen sekoilee? Vastattain hän kirjoitti tänne blogin, jossa hän ei maininnut sanallakaan luopumisestaan Keskustan puheenjohtajaehdokkuudesta.</p><p>&nbsp;</p><p>Maikkarin uutisissa hän kertoo, että<strong> juteltuaan Sipilän kanssa hän on perunut ehdokkuutensa.&nbsp;<img alt="smiley" height="23" src="http://reinotoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/sites/all/libraries/ckeditor/plugins/smiley/images/regular_smile.png" title="smiley" width="23" /></strong></p><p>Ei kai Sipilä ole uskotellut hänelle, että siitä korvaukseksi hänet<strong> valitaan puolueen valtuustoon?</strong></p><p>Ei kai Sipilä ole ajanut itseään pakkorakoon tällaisella lupauksella? Hän ei kommentoi. Nimittäin jos tämä bluffi paljastuu todeksi, Väyrynen ei unohda tätä. Ja Sipilä on entistä vaikeammassa pakkoraossa.</p><p>&nbsp;</p><p>Ei voi kyllä ihastella Väyrysenkään ajatuksenjuoksua. Kuvitteleeko hän vetäytyvänsä tällä &quot;kuivin jaloin&quot;?</p><p>&nbsp;</p><p>No, tulipahan tämäkin fiasko nähtyä! Tällaiset pelletkö asioistamme päättävät?</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div>  

Mitä ihmettä Väyrynen sekoilee? Vastattain hän kirjoitti tänne blogin, jossa hän ei maininnut sanallakaan luopumisestaan Keskustan puheenjohtajaehdokkuudesta.

 

Maikkarin uutisissa hän kertoo, että juteltuaan Sipilän kanssa hän on perunut ehdokkuutensa. smiley

Ei kai Sipilä ole uskotellut hänelle, että siitä korvaukseksi hänet valitaan puolueen valtuustoon?

Ei kai Sipilä ole ajanut itseään pakkorakoon tällaisella lupauksella? Hän ei kommentoi. Nimittäin jos tämä bluffi paljastuu todeksi, Väyrynen ei unohda tätä. Ja Sipilä on entistä vaikeammassa pakkoraossa.

 

Ei voi kyllä ihastella Väyrysenkään ajatuksenjuoksua. Kuvitteleeko hän vetäytyvänsä tällä "kuivin jaloin"?

 

No, tulipahan tämäkin fiasko nähtyä! Tällaiset pelletkö asioistamme päättävät?

]]>
17 http://reinotoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254144-pelleilyn-huippu-vayrynen-peraantyy-keskustan-puheenjohtavaalista#comments Keskusta Puheenjohtajan vaali Sipilä Väyrynen Fri, 20 Apr 2018 19:40:20 +0000 Reino Toivanen http://reinotoivanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254144-pelleilyn-huippu-vayrynen-peraantyy-keskustan-puheenjohtavaalista
Paavo Väyrynen poliittinen ura umpikujassa? http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254140-paavo-vayrynen-poliittinen-ura-umpikujassa <p>Paavo Väyrysen poliittinen peli on saattanut hänet umpikujaan, josta on vaikea löytää edes jollain lailla kunniallista ulospääsyä.</p><p>Viimeiset pari vuotta Väyrynen on tehnyt kaikkensa heittääksen kapuloita Keskustan ja nykyisen hallituksen rattaisiin. Helmikuussa 2016 hän jätti kaikki tehtävänsä Keskustapuolueessa. Sen sijaan hän perusti uuden kansalaispuolueen hajoittaakseen Keskustan kannattajia.&nbsp; Kun Väyrystä itseään ei valittu Keskustan presidenttiehdokkaaksi, hän ryhtyi kilpailevaksi valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi. Presidentinvaalin jälkeen Väyrynen ilmoitti olevansa Keskustan Sotkamon puoluekokouksessa Keskustan puheenjohtajaehdokkaana.&nbsp; Lisäksi hän on koko Kansalaispuolueen olemassaolon ajan rikkonut Keskustan sääntöjä olemalla samanaikaisesti sekä Keskustan, että Kansalaispuolueen jäsen, vaikka Keskustan säännöt kieltävät jäseniltään kahden tai useamman puolueen yhtäaikaisen jäsenyyden.</p><p>Tänään julkaisemassaan blogissa Väyrynen kertoi, että hänelle selvisi Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirikokouksessa viime perjantaina, ettei hän voisikaan olla puoluekokouksessa puheenjohtajaehdokkaana. Blogissaan Väyrynen kertoi eilen tavanneensa puheenjohtaja Sipilän rakentavassa hengessä käydyssä . Siellä Väyrynen kertoi Sipilälle, ettei olekaan ehdokkaana Keskustan puheenjohtajaksi. Hänen vaihtoehtonsa on jatkaa Kansalaispuolueessa. Väyrynen kirjotti myös pohtineensa sitä, että voisiko Keskustan puoluekokous valita hänet puoluekokouksessa puoluevaltuuston puheenjohtajaksi, jolloin hän saisi vakuuden siihen, että pystyy vaikuttamaan Keskustan politiikkaan?</p><p>En keksimälläkään keksi yhtään syytä, miksi Keskusta valitsisi Väyrysen kaiken tämän jälkeen puoluevaltuustonsa puheenjohtajaksi? Väyrynen vain yrittää etsiä itselleen vain jollain lailla kunniallista ulospääsyä itse aiheuttamastaan umpikujasta. Välit ovat menneet sekä Keskustaan että Kansalaispuolueeseen, josta hänet on erotettu ja josta hän on myös itse eronnut.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Paavo Väyrysen poliittinen peli on saattanut hänet umpikujaan, josta on vaikea löytää edes jollain lailla kunniallista ulospääsyä.

Viimeiset pari vuotta Väyrynen on tehnyt kaikkensa heittääksen kapuloita Keskustan ja nykyisen hallituksen rattaisiin. Helmikuussa 2016 hän jätti kaikki tehtävänsä Keskustapuolueessa. Sen sijaan hän perusti uuden kansalaispuolueen hajoittaakseen Keskustan kannattajia.  Kun Väyrystä itseään ei valittu Keskustan presidenttiehdokkaaksi, hän ryhtyi kilpailevaksi valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi. Presidentinvaalin jälkeen Väyrynen ilmoitti olevansa Keskustan Sotkamon puoluekokouksessa Keskustan puheenjohtajaehdokkaana.  Lisäksi hän on koko Kansalaispuolueen olemassaolon ajan rikkonut Keskustan sääntöjä olemalla samanaikaisesti sekä Keskustan, että Kansalaispuolueen jäsen, vaikka Keskustan säännöt kieltävät jäseniltään kahden tai useamman puolueen yhtäaikaisen jäsenyyden.

Tänään julkaisemassaan blogissa Väyrynen kertoi, että hänelle selvisi Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirikokouksessa viime perjantaina, ettei hän voisikaan olla puoluekokouksessa puheenjohtajaehdokkaana. Blogissaan Väyrynen kertoi eilen tavanneensa puheenjohtaja Sipilän rakentavassa hengessä käydyssä . Siellä Väyrynen kertoi Sipilälle, ettei olekaan ehdokkaana Keskustan puheenjohtajaksi. Hänen vaihtoehtonsa on jatkaa Kansalaispuolueessa. Väyrynen kirjotti myös pohtineensa sitä, että voisiko Keskustan puoluekokous valita hänet puoluekokouksessa puoluevaltuuston puheenjohtajaksi, jolloin hän saisi vakuuden siihen, että pystyy vaikuttamaan Keskustan politiikkaan?

En keksimälläkään keksi yhtään syytä, miksi Keskusta valitsisi Väyrysen kaiken tämän jälkeen puoluevaltuustonsa puheenjohtajaksi? Väyrynen vain yrittää etsiä itselleen vain jollain lailla kunniallista ulospääsyä itse aiheuttamastaan umpikujasta. Välit ovat menneet sekä Keskustaan että Kansalaispuolueeseen, josta hänet on erotettu ja josta hän on myös itse eronnut.

]]>
70 http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254140-paavo-vayrynen-poliittinen-ura-umpikujassa#comments Kansalaispuolue Keskusta Paavo Väyrynen Fri, 20 Apr 2018 16:25:36 +0000 Pekka Lukkala http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254140-paavo-vayrynen-poliittinen-ura-umpikujassa
Cityliberaalin näköinen mies: Jouni Ovaska on keskustalle helppo syntipukki http://ossikurkisuonio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253927-cityliberaalin-nakoinen-mies-jouni-ovaska-on-keskustalle-helppo-syntipukki <p>Kun vaalirahakohun jäljiltä keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen hävisi kuuluisaan perunakellariinsa, puhuttiin, että enää huonompaa puoluesihteeriä ei keskusta voi saada. Valittiin Timo Laaninen. Laanisen kauden jälkeen sanottiin, että enää huonompaa ei keskusta voi saada. Valittiin Jouni Ovaska. Ja taas huonompaa puoluesihteeriä ei keskusta enää voi saada.</p><p>Näin jupistaan keskustasta.</p><p>Ovaska ilmoitti tiistaina, ettei hän hae Sotkamon puoluekokouksessa jatkokautta. Syyksi hän mainitsi huonot vaalitulokset, mutta toi ilmi ajatuksen, ettei puolue ole valmis uudistumaan siihen suuntaan kuin hän haluaisi. Kummassakin on perää, mutta jälkimmäisessä enemmän kuin ensimmäisessä.</p><p>Viime kevään kuntavaaleissa tuli takkiin, mutta tulos oli vielä kelvollinen, kun ottaa huomioon, että hallituskumppani kokoomus hävisi saman verran ja SDP:n tuloksen etumerkki oli miinus, vaikka luku alkoikin nollalla. Syksyn laskevien gallupien aikana tyytymättömyys Ovaskaan alkoi kuulua jo puheissa. Hänen jatkokautensa kannalta kriittiseksi kohdaksi katsottiin presidentinvaalit.</p><p>&rdquo;Kone on saatava käymään punaisella&rdquo;, sanottiin.</p><p>Vaali-iltana Matti Vanhasen vaalivalvojaisissa kehuttiin, että kampanjan ajoitus osui nappiin ja se oli nousujohteinen &ndash; puolueväki saatiin hyvin mukaan. Tulos oli kuitenkin floppi. Vanhanen sai 4,1 prosenttia äänistä ja tuli viidenneksi Paavo Väyrysen jälkeen. Jopa keskustan puheenjohtajan ja pääministeri Juha Sipilän kotikunnassa Kempeleessä Väyrynen sai Vanhasta enemmän ääniä. Alalla tämä sai nopeasti liikanimen &rdquo;Kempeleen katastrofi&rdquo;. Ja rahaa puolueelta paloi vaaleihin 450&nbsp;000 euroa.</p><p>Puolueväen tyytymättömyyden taustalla ovat myös Ovaskan pyrkimykset uudistaa puolueen rakennetta. Skisma tiivistyy hyvin siihen varsin vähäpätöiseltä vaikuttavaan kädenvääntöön siitä, kuka maksaa piirien toiminnanjohtajien palkat: piireissä halutaan varmistaa lojaliteetti maksamalla palkat itse, Ovaska taas näkee, että puoluetoimiston viestejä ja kampanjoita on vaikeampi levittää piireihin, kun puoluetoimisto ei voi sitä työtehtävänä määrätä. Tähän Ovaska viittasi myös tiistaisessa tiedotustilaisuudessaan.</p><p>Keskustassa kuten muissakin &rdquo;perinteisissä&rdquo; puolueissa perusyksikkö ei ole henkilöjäsen, vaan sen paikallisyhdistykset. Keskustassa niitä on 2783 eli keskimäärin noin yhdeksän per kunta. Sieltä löytyy kooltaan ja aktiivisuustasoltaan hyvin vaihtelevia yhdistyksiä. Niillä on kuitenkin huomattava päätösvalta puolueessa, koska yhdistykset valitsevat aina ne, ketkä pääsevät äänestämään keskustan puoluekokouksessa. Ja puoluekokoukset käyttävät puolueissa aina ylintä päätösvaltaa ja tekevät keskeiset henkilövalinnat.</p><p>Irvileukojen kesken levisi taannoin vertaus terroristijärjestö al-Qaidaan, kun osa paikallisyhdistyksistä &rdquo;nukkui&rdquo; aina pari vuotta ja heräsi henkiin puoluekokouksen alla, kun huoltoasemien kahvituvissa kokoontuneet kyläparlamentit jakoivat lähialueen yhdistysten äänioikeutetut edustajapaikat. Vertaus kuvannee myös sitä, millaista päänvaivaa tämä puoluetoimistolle aiheutti. Äänikirjarallia ovat hillinneet sääntömuutokset, jotka nykyisin edellyttävät, että yhdistyksen äänioikeutetun edustajan on oltava kyseisen yhdistyksen jäsen. Ja kyllä, tämä on vasta vuonna 2014 hyväksytty sääntömuutos.</p><p>Silti monilla keskustalaisilla on vankka näkemys siitä, että puolue on alhaalta ylöspäin johdettu organisaatio: kenttä päättää, puoluetoimisto toteuttaa.</p><p>Ovaskan ja muiden näkökanta taas on, että 2000-luvulla puolueista on tullut vaaliorganisaatioita, joiden on kyettävä jalkauttamaan vaali- ja muut ohjelmat kenttäväen kautta äänestäjille: tehokas ja tuloksellinen politiikka edellyttää asiantuntijatietoa, jota kenttäväen on vaikea tuottaa puoluetoimistolle, mutta puoluetoimiston on helpompi tuottaa ja hankkia sitä kenttäväelle. Vaalivoittojen tuottaminen siis suorastaan edellyttäisi puoluetoimiston vahvempaa asemaa. Työntekijöiden siirtäminen puoluetoimiston listoille mahdollistaisi myös tehtäväerikoistumisen: kaikkien ei tarvitsisi pyörittää piiribyrokratiaa, vaan heillä voisi olla eri alojen asiantuntemusta.</p><p>Ja on toki tyytymättömyyteen taustalla myös henkilökysymyksiä: Ovaskahan näyttääkin jo cityliberaalilta: pitkänhuiskea komea mies käy tyylikkäisiin pukuihin sonnustautuneena melkein kokoomuslaisesta! Maakuntien tupailloissa hän parkkeeraa valkoisen A-sarjan mersunsa isäntien kartanovolvojen viereen. Ei siinä made in Uusikaupunki -leima kauheasti paina. Keskustan kannatusalhossa Ovaska on helppo syntipukki.</p> Kun vaalirahakohun jäljiltä keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen hävisi kuuluisaan perunakellariinsa, puhuttiin, että enää huonompaa puoluesihteeriä ei keskusta voi saada. Valittiin Timo Laaninen. Laanisen kauden jälkeen sanottiin, että enää huonompaa ei keskusta voi saada. Valittiin Jouni Ovaska. Ja taas huonompaa puoluesihteeriä ei keskusta enää voi saada.

Näin jupistaan keskustasta.

Ovaska ilmoitti tiistaina, ettei hän hae Sotkamon puoluekokouksessa jatkokautta. Syyksi hän mainitsi huonot vaalitulokset, mutta toi ilmi ajatuksen, ettei puolue ole valmis uudistumaan siihen suuntaan kuin hän haluaisi. Kummassakin on perää, mutta jälkimmäisessä enemmän kuin ensimmäisessä.

Viime kevään kuntavaaleissa tuli takkiin, mutta tulos oli vielä kelvollinen, kun ottaa huomioon, että hallituskumppani kokoomus hävisi saman verran ja SDP:n tuloksen etumerkki oli miinus, vaikka luku alkoikin nollalla. Syksyn laskevien gallupien aikana tyytymättömyys Ovaskaan alkoi kuulua jo puheissa. Hänen jatkokautensa kannalta kriittiseksi kohdaksi katsottiin presidentinvaalit.

”Kone on saatava käymään punaisella”, sanottiin.

Vaali-iltana Matti Vanhasen vaalivalvojaisissa kehuttiin, että kampanjan ajoitus osui nappiin ja se oli nousujohteinen – puolueväki saatiin hyvin mukaan. Tulos oli kuitenkin floppi. Vanhanen sai 4,1 prosenttia äänistä ja tuli viidenneksi Paavo Väyrysen jälkeen. Jopa keskustan puheenjohtajan ja pääministeri Juha Sipilän kotikunnassa Kempeleessä Väyrynen sai Vanhasta enemmän ääniä. Alalla tämä sai nopeasti liikanimen ”Kempeleen katastrofi”. Ja rahaa puolueelta paloi vaaleihin 450 000 euroa.

Puolueväen tyytymättömyyden taustalla ovat myös Ovaskan pyrkimykset uudistaa puolueen rakennetta. Skisma tiivistyy hyvin siihen varsin vähäpätöiseltä vaikuttavaan kädenvääntöön siitä, kuka maksaa piirien toiminnanjohtajien palkat: piireissä halutaan varmistaa lojaliteetti maksamalla palkat itse, Ovaska taas näkee, että puoluetoimiston viestejä ja kampanjoita on vaikeampi levittää piireihin, kun puoluetoimisto ei voi sitä työtehtävänä määrätä. Tähän Ovaska viittasi myös tiistaisessa tiedotustilaisuudessaan.

Keskustassa kuten muissakin ”perinteisissä” puolueissa perusyksikkö ei ole henkilöjäsen, vaan sen paikallisyhdistykset. Keskustassa niitä on 2783 eli keskimäärin noin yhdeksän per kunta. Sieltä löytyy kooltaan ja aktiivisuustasoltaan hyvin vaihtelevia yhdistyksiä. Niillä on kuitenkin huomattava päätösvalta puolueessa, koska yhdistykset valitsevat aina ne, ketkä pääsevät äänestämään keskustan puoluekokouksessa. Ja puoluekokoukset käyttävät puolueissa aina ylintä päätösvaltaa ja tekevät keskeiset henkilövalinnat.

Irvileukojen kesken levisi taannoin vertaus terroristijärjestö al-Qaidaan, kun osa paikallisyhdistyksistä ”nukkui” aina pari vuotta ja heräsi henkiin puoluekokouksen alla, kun huoltoasemien kahvituvissa kokoontuneet kyläparlamentit jakoivat lähialueen yhdistysten äänioikeutetut edustajapaikat. Vertaus kuvannee myös sitä, millaista päänvaivaa tämä puoluetoimistolle aiheutti. Äänikirjarallia ovat hillinneet sääntömuutokset, jotka nykyisin edellyttävät, että yhdistyksen äänioikeutetun edustajan on oltava kyseisen yhdistyksen jäsen. Ja kyllä, tämä on vasta vuonna 2014 hyväksytty sääntömuutos.

Silti monilla keskustalaisilla on vankka näkemys siitä, että puolue on alhaalta ylöspäin johdettu organisaatio: kenttä päättää, puoluetoimisto toteuttaa.

Ovaskan ja muiden näkökanta taas on, että 2000-luvulla puolueista on tullut vaaliorganisaatioita, joiden on kyettävä jalkauttamaan vaali- ja muut ohjelmat kenttäväen kautta äänestäjille: tehokas ja tuloksellinen politiikka edellyttää asiantuntijatietoa, jota kenttäväen on vaikea tuottaa puoluetoimistolle, mutta puoluetoimiston on helpompi tuottaa ja hankkia sitä kenttäväelle. Vaalivoittojen tuottaminen siis suorastaan edellyttäisi puoluetoimiston vahvempaa asemaa. Työntekijöiden siirtäminen puoluetoimiston listoille mahdollistaisi myös tehtäväerikoistumisen: kaikkien ei tarvitsisi pyörittää piiribyrokratiaa, vaan heillä voisi olla eri alojen asiantuntemusta.

Ja on toki tyytymättömyyteen taustalla myös henkilökysymyksiä: Ovaskahan näyttääkin jo cityliberaalilta: pitkänhuiskea komea mies käy tyylikkäisiin pukuihin sonnustautuneena melkein kokoomuslaisesta! Maakuntien tupailloissa hän parkkeeraa valkoisen A-sarjan mersunsa isäntien kartanovolvojen viereen. Ei siinä made in Uusikaupunki -leima kauheasti paina. Keskustan kannatusalhossa Ovaska on helppo syntipukki.

]]>
9 http://ossikurkisuonio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253927-cityliberaalin-nakoinen-mies-jouni-ovaska-on-keskustalle-helppo-syntipukki#comments Kotimaa Keskusta Politiikka Tue, 17 Apr 2018 09:51:43 +0000 Ossi Kurki-Suonio http://ossikurkisuonio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253927-cityliberaalin-nakoinen-mies-jouni-ovaska-on-keskustalle-helppo-syntipukki
Jaahas? Väyrynen siis päätti erota kansalaispuolueesta http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253730-jaahas-vayrynen-siis-paatti-erota-kansalaispuolueesta <p>Paavo Väyrynen ilmoitti hetki sitten blogissan eronneensa kansalaispuolueesta ja katsoo nyt olevansa vaalikelpoinen Keskustan kesäkuussa järjestettävän puoluekokouksen puheenjohtajavaalissa.</p><p><a href="http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253728-alkiolaista-allianssia-rakentamaan" title="http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253728-alkiolaista-allianssia-rakentamaan">http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253728-alkiolaista-allians...</a></p><p>Pitkässä vuodotuksessaan hän toi myös ilmi olevansa ainoa, joka pystyy nostamaan Keskustan kannatusta puolueen johdossa. Lisäksi hän ainoana kykenisi rakentamaan uuden alkiolaisen alianssin, johon tulisivat mukaan myös kansalaispuolueen nykyiset kannattajat.</p><p>Pitkän Väyrysen hiljaisuuden jälkeen ei mitään uutta.</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Paavo Väyrynen ilmoitti hetki sitten blogissan eronneensa kansalaispuolueesta ja katsoo nyt olevansa vaalikelpoinen Keskustan kesäkuussa järjestettävän puoluekokouksen puheenjohtajavaalissa.

http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253728-alkiolaista-allianssia-rakentamaan

Pitkässä vuodotuksessaan hän toi myös ilmi olevansa ainoa, joka pystyy nostamaan Keskustan kannatusta puolueen johdossa. Lisäksi hän ainoana kykenisi rakentamaan uuden alkiolaisen alianssin, johon tulisivat mukaan myös kansalaispuolueen nykyiset kannattajat.

Pitkän Väyrysen hiljaisuuden jälkeen ei mitään uutta.

 

 

]]>
53 http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253730-jaahas-vayrynen-siis-paatti-erota-kansalaispuolueesta#comments Kansalaispuolue Keskusta Paavo Väyrynen Sotkamon puoluekokous Thu, 12 Apr 2018 13:14:43 +0000 Pekka Lukkala http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253730-jaahas-vayrynen-siis-paatti-erota-kansalaispuolueesta
Analyysi keskustan tilanteesta - kuka pelastaisi keskustan? http://harrimakipetaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253223-analyysi-keskustan-tilanteesta-kuka-pelastaisi-keskustan <p>Keskustan kannatus on pudonnut. Tässä muutamia ajatuksia asiaan liittyen: Juha Sipilän hallituksen päätökset ovat kipeästi kohdistuneet pienituloisen kansanosan taloudellisiin ja sosiaalisiin elämänoloihin. Muun muassa kansaneläkeindeksin jäädytykset ja leikkaukset (0,85 % vuoden 2017 alussa), palvelumaksujen korotukset, sairasvakuutuskorvauksien leikkaukset, energiaverojen nosto, lääkekorvausten 50 euron alkuomavastuu sekä Kelan matkakustannusten omavastuuosuuden nosto ovat kiristäneet eläkeläisten ja pienituloisten taloudellista asemaa.</p><p>Osalla suomalaisista on niin pienet tulot, että he tarvitsevat yhteiskunnan tukia selviytyäkseen. Suuri osa toimeentulo- ja asumistukea saavista on työttömiä, mutta joukossa on myös paljon pienituloisia yksineläviä, perheitä sekä yksinhuoltajia ja eläkeläisiä. Tukien varassa elävien toimeentulo on viime vuosina entisestään heikentynyt. Köyhyys lisääntyy kun kiinteistöverot ja muut asumisen ja elämisen kulut nousevat. Erityisesti Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa ongelmana ovat kohtuuttomaksi kasvaneet asumiskustannukset.</p><p>Keskustan ministerit selittävät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä. Selitys on taidokas, mutta yksipuolinen. Köyhän ei kannata äänestää leikkaajapuoluetta. Leikkaaminen jatkuu, jos köyhä erehtyy äänellään tukemaan leikkaajapuoluetta. Keskusta menettää pienituloisen kansanosan ääniä. &nbsp;Ministerit voisivat pikapuoliin vastata milloin luovutaan esimerkiksi perusturvan indeksitarkistusten jäädytyksestä, ja annetaan myös kansaneläkkeeseen vastaavan suuruinen korotus kuin takuueläkkeeseen?</p><p>Valtiontalous vahvistuu kun kansantalouden moottorien, teollisuustuotannon ja viennin, osuus kansantuotteesta saadaan nousuun. Syksyllä 2015 hallitus oppi kätilöiltä, että sunnuntai- ja ylityökorvausten leikkaaminen ei paranna kilpailukykyä. Kuka opettaisi keskustan ministerit ymmärtämään köyhien ja työttömien asiaa? Sipilän hallitus piiskaa työttömiä 4,65 prosentin leikkauksella, mutta keskusta kaavailee jätevesiasiassa &rdquo;kunnostautuneelle&rdquo; puolueensa ex-ministeri Paula Lehtomäelle huippuvirkaa Pohjoismaiden ministerineuvostoon (<a href="https://yle.fi/uutiset/3-10106158">https://yle.fi/uutiset/3-10106158</a>). Ei tämä hyvältä näytä.</p><p>Sote- ja maakuntauudistus myös syö keskustan kannatusta. Maakunnan suurin kaupunki saa hallintoon eniten edustajia, muutamassa maakunnassa enemmistön, pienemmät kunnat eivät saa yhtään edustajaa. Keskusvaltaisuuden periaate tässä hyvin toteutuu. On aihetta epäillä, että säästötoimet ja palvelujen alasajot kohdistetaan maakunnan pikkukuntien alueelle, vanhustenhoitoon ja henkilöstökuluihin. Tekeviä käsiä on hoito- ja hoivatyössä liian vähän. En ole havainnut, että keskustan ministerit olisivat sinne luvanneet lisää resursseja, mutta lomarahaa kyllä leikattiin.</p><p>Vanhushoivaa käsittelevästä kirjasta osui silmään seuraava kohta: &rdquo;Monet niistä ratkaisuista, jotka vanhushoivan politiikassa ovat nykyään arkipäivää, olisivat muissa yhteyksissä välittömästi tuomittavia. Päivähoitopalveluja suunniteltaessa tiettävästi kukaan ei ole ehdottanut, ettei lasta tarvitse päästää vessaan, kun tarpeet voi tehdä vaippaankin. Miltä muulta ryhmältä kuin vanhuksilta voitaisiin evätä mahdollisuus päivittäiseen ulkoiluun? Vangeillakin on oikeus - ja mahdollisuus - päivittäiseen ulkoiluun. Jos näistä oikeuksista voidaan huolehtia muiden ihmisryhmien kohdalla, miksi ei myös vanhusten?&rdquo;</p><p>Keskustalaisessa hoivapolitiikassa on vallalla uusiokieli, jossa hoitotyön arkipäivät ja palvelujen leikkaukset häivytetään politiikkakielen rivien väliin. Maakuntahallinnon perustamisesta puhutaan jatkuvasti, hoivaan ja ihmisen luonnolliseen vanhenemiseen kuuluva asiat jäävät taka-alalle. Ydinkysymys kuuluu, miksi keskusta teki sote-palvelujen uudistuksesta hallinnon uudistuksen?</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Keskustan kannatus on pudonnut. Tässä muutamia ajatuksia asiaan liittyen: Juha Sipilän hallituksen päätökset ovat kipeästi kohdistuneet pienituloisen kansanosan taloudellisiin ja sosiaalisiin elämänoloihin. Muun muassa kansaneläkeindeksin jäädytykset ja leikkaukset (0,85 % vuoden 2017 alussa), palvelumaksujen korotukset, sairasvakuutuskorvauksien leikkaukset, energiaverojen nosto, lääkekorvausten 50 euron alkuomavastuu sekä Kelan matkakustannusten omavastuuosuuden nosto ovat kiristäneet eläkeläisten ja pienituloisten taloudellista asemaa.

Osalla suomalaisista on niin pienet tulot, että he tarvitsevat yhteiskunnan tukia selviytyäkseen. Suuri osa toimeentulo- ja asumistukea saavista on työttömiä, mutta joukossa on myös paljon pienituloisia yksineläviä, perheitä sekä yksinhuoltajia ja eläkeläisiä. Tukien varassa elävien toimeentulo on viime vuosina entisestään heikentynyt. Köyhyys lisääntyy kun kiinteistöverot ja muut asumisen ja elämisen kulut nousevat. Erityisesti Helsingissä ja muissa suurissa kaupungeissa ongelmana ovat kohtuuttomaksi kasvaneet asumiskustannukset.

Keskustan ministerit selittävät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä. Selitys on taidokas, mutta yksipuolinen. Köyhän ei kannata äänestää leikkaajapuoluetta. Leikkaaminen jatkuu, jos köyhä erehtyy äänellään tukemaan leikkaajapuoluetta. Keskusta menettää pienituloisen kansanosan ääniä.  Ministerit voisivat pikapuoliin vastata milloin luovutaan esimerkiksi perusturvan indeksitarkistusten jäädytyksestä, ja annetaan myös kansaneläkkeeseen vastaavan suuruinen korotus kuin takuueläkkeeseen?

Valtiontalous vahvistuu kun kansantalouden moottorien, teollisuustuotannon ja viennin, osuus kansantuotteesta saadaan nousuun. Syksyllä 2015 hallitus oppi kätilöiltä, että sunnuntai- ja ylityökorvausten leikkaaminen ei paranna kilpailukykyä. Kuka opettaisi keskustan ministerit ymmärtämään köyhien ja työttömien asiaa? Sipilän hallitus piiskaa työttömiä 4,65 prosentin leikkauksella, mutta keskusta kaavailee jätevesiasiassa ”kunnostautuneelle” puolueensa ex-ministeri Paula Lehtomäelle huippuvirkaa Pohjoismaiden ministerineuvostoon (https://yle.fi/uutiset/3-10106158). Ei tämä hyvältä näytä.

Sote- ja maakuntauudistus myös syö keskustan kannatusta. Maakunnan suurin kaupunki saa hallintoon eniten edustajia, muutamassa maakunnassa enemmistön, pienemmät kunnat eivät saa yhtään edustajaa. Keskusvaltaisuuden periaate tässä hyvin toteutuu. On aihetta epäillä, että säästötoimet ja palvelujen alasajot kohdistetaan maakunnan pikkukuntien alueelle, vanhustenhoitoon ja henkilöstökuluihin. Tekeviä käsiä on hoito- ja hoivatyössä liian vähän. En ole havainnut, että keskustan ministerit olisivat sinne luvanneet lisää resursseja, mutta lomarahaa kyllä leikattiin.

Vanhushoivaa käsittelevästä kirjasta osui silmään seuraava kohta: ”Monet niistä ratkaisuista, jotka vanhushoivan politiikassa ovat nykyään arkipäivää, olisivat muissa yhteyksissä välittömästi tuomittavia. Päivähoitopalveluja suunniteltaessa tiettävästi kukaan ei ole ehdottanut, ettei lasta tarvitse päästää vessaan, kun tarpeet voi tehdä vaippaankin. Miltä muulta ryhmältä kuin vanhuksilta voitaisiin evätä mahdollisuus päivittäiseen ulkoiluun? Vangeillakin on oikeus - ja mahdollisuus - päivittäiseen ulkoiluun. Jos näistä oikeuksista voidaan huolehtia muiden ihmisryhmien kohdalla, miksi ei myös vanhusten?”

Keskustalaisessa hoivapolitiikassa on vallalla uusiokieli, jossa hoitotyön arkipäivät ja palvelujen leikkaukset häivytetään politiikkakielen rivien väliin. Maakuntahallinnon perustamisesta puhutaan jatkuvasti, hoivaan ja ihmisen luonnolliseen vanhenemiseen kuuluva asiat jäävät taka-alalle. Ydinkysymys kuuluu, miksi keskusta teki sote-palvelujen uudistuksesta hallinnon uudistuksen?

]]>
11 http://harrimakipetaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253223-analyysi-keskustan-tilanteesta-kuka-pelastaisi-keskustan#comments Juha Sipilä Keskusta Paula Lehtomäki Sote- ja maakuntauudistus vanhustenhoito Mon, 02 Apr 2018 11:03:15 +0000 Harri Mäki-Petäjä http://harrimakipetaja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253223-analyysi-keskustan-tilanteesta-kuka-pelastaisi-keskustan
Keskustavetoinen hallituskausi katastrofaalinen eläintensuojelulle http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252740-keskustanvetoinen-hallituskausi-katastrofaalinen-elaintensuojelulle <p>Norjan hallitus on ilmoittanut kieltävänsä turkistarhauksen. Nykyiset noin 300 kettu- ja minkkitarhaa tullaan sulkemaan vuoteen 2025 mennessä. Päätöksen myötä Suomi jää viimeiseksi Pohjoismaaksi, jossa kettujen ja supikoirien häkkikasvatusta edelleen tehdään. Suurin osa Euroopan maista on kieltänyt tarhauksen ja parhaillaan Puolassa parlamentin käsittelyssä oleva tarhauskielto jättäisi Suomen Kiinan kanssa lähes ainoiksi kettuja tarhaavaksi valtioksi. Jokainen vuosi Suomessa noin 2 miljoonaa kettua elää pienissä häkeissä ja kuolee ihmisen turhamaisuuden ja rahan alttarilla.</p><p><strong>Siniketun jalostus jatkuu kohusta huolimatta ennallaan - hallitus ei puutu</strong></p><p><a href="https://yle.fi/uutiset/3-9776601">Yle uutisoi</a> taannoin Oikeutta eläimille -järjestön salakuvista viidellä turkistarhalla ja kuvat ovat saaneet myös kansainvälistä huomiota. Liittämässäni ensimmäisessä kuvassa on ylijalostettu sinikettu, jossa jalostuksen tavoitteena on ollut mahdollisimman iso nahka ja turkis.</p><p>Toisessa kuvassa on ylpeän turkistarhaajan pitelemä siitosuros ja kolmannessa luonnossa elävä terve naali, josta nämä ovat jalostettu.</p><p>Uskoisitko näiden lajiyhteyttä kaiken jalostuksen jälkeen? Naali sutjakkana luonnossa ja kahta muuta taas voisi verrata 300-kiloiseen ylipainosta kärsivään ihmiseen. Mutta tämähän ei ole Keskustalle mikään ongelma kunhan lisää vientituloa saadaan - bisneshän vaan paranee, kun lähes kaikki eurooppalaisiset valtiot ovat kieltäneet tai kieltämässä ketun tarhauksen epäeettisenä.</p><p>Viimeisimpänä eläinsuojelulain yhteydessä ollaan muuttamassa myös lakia jalostustoiminnasta ja lausuntokierroksella sekä Luonnonvarakeskus että Helsingin yliopiston maatalous- ja metsätieteellinen tiedekunta ehdottivat myös turkieläinten ottamista lain piiriin.</p><p>Ministeri Lepän vetämä lakia valmisteleva työryhmä jälleen kuunteli asiantuntijoita hallituksen normaaliin tapaan ja varsinaisen lakiesityksen perusteluissa lukeekin: &quot;<em>Lakiehdotusta ei ole muutettu saatujen lausuntojen johdosta.</em>&quot; Mitään perusteluita ei kerrota, miksi muutoksia ei haluta tehdä.</p><p>Toki muutos aiheuttaisi varmaan taas niitä lisäkustannuksia, joita hallitusohjelman mukaan tällä kaudella ei tuottajille saa mistään syystä tulla. Sinikettu kiittää ja kumartaa - ja jatkaa kasvamistaan jättiketuksi kärsien surkeissa oloissa.</p><p>Kettu on koiraeläin ja domestikoituna se on hyvin lähellä koiraa käyttäytymiseltään. Tällaisia pidetään minimaalisissa häkeissä pyörimässä ympyrää turkiksien vuoksi.</p><p><strong>Eläintensuojelun ja oikeuksien edistämisen taantuma</strong></p><p>Hallituksessa nämä asiat on jätetty Keskustan ministereille ja se todellakin näkyy. En tiedä eivätkö Kokoomus ja Siniset välitä vai onko tämä taas osa jotain lehmänkauppaa - joka tapauksessa vastuu tämän sallimisesta on myös heidän.</p><p>Hallitus aloitti hyllyttämällä jo valmistellun turkiseläinasetuksen, jota käytettiin laajalti perusteena sille, miksei historiallista ensimmäistä kansalaisaloitetta turkistarhauksen kieltämisestä haluttu toteuttaa. Samalla kansanedustajat vakuuttelivat kuinka valvontaa tehostetaan. Seuraavana vuonna 2014 Evira teki historiallisen vähän otantaan perustuvia tarkastuksia eli kokonaiset 4 kpl. Turkistarhoja on Suomessa noin 1000, joten tarkastuksia tehtiin 0,04%:n turkistarhoista. Tämäkö oli kaiketi sitä tehostettua valvontaa? Kuvassa 4 on esitetty valvonnan kehitys ja vuosittaiset määrät.</p><p>Uusi eläintensuojelulaki on toistaiseksi täydellinen Keskustan iltalypsy, missä suuri osa tavoitteista on jätetty pois rahallista syistä - tästä kirjoitun tarkemmin<a href="http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251288-keskustan-elainsuojelulain-iltalypsy"> toisessa blogissani</a>. Yksi esimerkki on kastroinnin yhteydessä vaaditun puudutuksen vaihtuu kivunlievitykseen - kastraatio buranalla vai puudutuksella, mieti omalle kohdalle.</p><p>Evira valvoo eläinten oloja ja tekee tarkastukset. Yksi viimeisimmistä Keskustan keksinnöistä on yhdistää Maaseutuvirasto ja Evira yhdeksi Ruokavirastoksi. Useat tahot ovat ilmaisseet huolensa siitä, että tämä saattaa johtaa maaseutupolitiikan ylikorostuneeseen rooliin ja ohjaukseen elintarviketuotannon valvonna kustannuksella. Tämä huoli ei liene turha, sillä nimittäähän hallitus kaiken maakuntahässäkän kanssa samaan aikaan kaavaillun Ruokaviraston pääjohtajan ja hallintojohtajan. Tästä puliveivauksesta lisää <a href="http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251890-keskustan-ajama-ruokavirasto-on-tarpeeton-puliveivaus">blogissani</a>.</p><p><strong>Tämän ei saa antaa jatkua - Soten ja maakuntien varjossa menee jatkuvasti läpi huonoja päätöksiä</strong></p><p>Tällainen kehitys asettaa Suomen etiikan varsin kyseenalaiseksi ja sen ei pidä antaa jatkua. Liiketoimintahan toki kukoistaa varsinkin, kun muut sivistysvaltiot kieltävät toiminnan epäeettisenä. Keskustalle se näyttää olevan vain parempi bisnesmahdollisuus.</p><p>Vaikkapa käytännössä kaikki ulkoilu- ja vaellusvaatevalmistajat ovat lopettaneet turkisten käytön. Niitä käytetään vain muotiluomuksiiin ja pääosin Kiinan ja Venäjän markkinoille.</p><p>Suorastaan hävettää olla suomalainen, kun olen jutellut muutamien ulkomaisten tuttujen kanssa. Luonnonläheiseksi ja sitä arvostavaksi itseään kuvailema kansa sallii tämän yhtenä viimeisistä maista vain rahan takia.</p><p>Tämän pitää muuttua!</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Norjan hallitus on ilmoittanut kieltävänsä turkistarhauksen. Nykyiset noin 300 kettu- ja minkkitarhaa tullaan sulkemaan vuoteen 2025 mennessä. Päätöksen myötä Suomi jää viimeiseksi Pohjoismaaksi, jossa kettujen ja supikoirien häkkikasvatusta edelleen tehdään. Suurin osa Euroopan maista on kieltänyt tarhauksen ja parhaillaan Puolassa parlamentin käsittelyssä oleva tarhauskielto jättäisi Suomen Kiinan kanssa lähes ainoiksi kettuja tarhaavaksi valtioksi. Jokainen vuosi Suomessa noin 2 miljoonaa kettua elää pienissä häkeissä ja kuolee ihmisen turhamaisuuden ja rahan alttarilla.

Siniketun jalostus jatkuu kohusta huolimatta ennallaan - hallitus ei puutu

Yle uutisoi taannoin Oikeutta eläimille -järjestön salakuvista viidellä turkistarhalla ja kuvat ovat saaneet myös kansainvälistä huomiota. Liittämässäni ensimmäisessä kuvassa on ylijalostettu sinikettu, jossa jalostuksen tavoitteena on ollut mahdollisimman iso nahka ja turkis.

Toisessa kuvassa on ylpeän turkistarhaajan pitelemä siitosuros ja kolmannessa luonnossa elävä terve naali, josta nämä ovat jalostettu.

Uskoisitko näiden lajiyhteyttä kaiken jalostuksen jälkeen? Naali sutjakkana luonnossa ja kahta muuta taas voisi verrata 300-kiloiseen ylipainosta kärsivään ihmiseen. Mutta tämähän ei ole Keskustalle mikään ongelma kunhan lisää vientituloa saadaan - bisneshän vaan paranee, kun lähes kaikki eurooppalaisiset valtiot ovat kieltäneet tai kieltämässä ketun tarhauksen epäeettisenä.

Viimeisimpänä eläinsuojelulain yhteydessä ollaan muuttamassa myös lakia jalostustoiminnasta ja lausuntokierroksella sekä Luonnonvarakeskus että Helsingin yliopiston maatalous- ja metsätieteellinen tiedekunta ehdottivat myös turkieläinten ottamista lain piiriin.

Ministeri Lepän vetämä lakia valmisteleva työryhmä jälleen kuunteli asiantuntijoita hallituksen normaaliin tapaan ja varsinaisen lakiesityksen perusteluissa lukeekin: "Lakiehdotusta ei ole muutettu saatujen lausuntojen johdosta." Mitään perusteluita ei kerrota, miksi muutoksia ei haluta tehdä.

Toki muutos aiheuttaisi varmaan taas niitä lisäkustannuksia, joita hallitusohjelman mukaan tällä kaudella ei tuottajille saa mistään syystä tulla. Sinikettu kiittää ja kumartaa - ja jatkaa kasvamistaan jättiketuksi kärsien surkeissa oloissa.

Kettu on koiraeläin ja domestikoituna se on hyvin lähellä koiraa käyttäytymiseltään. Tällaisia pidetään minimaalisissa häkeissä pyörimässä ympyrää turkiksien vuoksi.

Eläintensuojelun ja oikeuksien edistämisen taantuma

Hallituksessa nämä asiat on jätetty Keskustan ministereille ja se todellakin näkyy. En tiedä eivätkö Kokoomus ja Siniset välitä vai onko tämä taas osa jotain lehmänkauppaa - joka tapauksessa vastuu tämän sallimisesta on myös heidän.

Hallitus aloitti hyllyttämällä jo valmistellun turkiseläinasetuksen, jota käytettiin laajalti perusteena sille, miksei historiallista ensimmäistä kansalaisaloitetta turkistarhauksen kieltämisestä haluttu toteuttaa. Samalla kansanedustajat vakuuttelivat kuinka valvontaa tehostetaan. Seuraavana vuonna 2014 Evira teki historiallisen vähän otantaan perustuvia tarkastuksia eli kokonaiset 4 kpl. Turkistarhoja on Suomessa noin 1000, joten tarkastuksia tehtiin 0,04%:n turkistarhoista. Tämäkö oli kaiketi sitä tehostettua valvontaa? Kuvassa 4 on esitetty valvonnan kehitys ja vuosittaiset määrät.

Uusi eläintensuojelulaki on toistaiseksi täydellinen Keskustan iltalypsy, missä suuri osa tavoitteista on jätetty pois rahallista syistä - tästä kirjoitun tarkemmin toisessa blogissani. Yksi esimerkki on kastroinnin yhteydessä vaaditun puudutuksen vaihtuu kivunlievitykseen - kastraatio buranalla vai puudutuksella, mieti omalle kohdalle.

Evira valvoo eläinten oloja ja tekee tarkastukset. Yksi viimeisimmistä Keskustan keksinnöistä on yhdistää Maaseutuvirasto ja Evira yhdeksi Ruokavirastoksi. Useat tahot ovat ilmaisseet huolensa siitä, että tämä saattaa johtaa maaseutupolitiikan ylikorostuneeseen rooliin ja ohjaukseen elintarviketuotannon valvonna kustannuksella. Tämä huoli ei liene turha, sillä nimittäähän hallitus kaiken maakuntahässäkän kanssa samaan aikaan kaavaillun Ruokaviraston pääjohtajan ja hallintojohtajan. Tästä puliveivauksesta lisää blogissani.

Tämän ei saa antaa jatkua - Soten ja maakuntien varjossa menee jatkuvasti läpi huonoja päätöksiä

Tällainen kehitys asettaa Suomen etiikan varsin kyseenalaiseksi ja sen ei pidä antaa jatkua. Liiketoimintahan toki kukoistaa varsinkin, kun muut sivistysvaltiot kieltävät toiminnan epäeettisenä. Keskustalle se näyttää olevan vain parempi bisnesmahdollisuus.

Vaikkapa käytännössä kaikki ulkoilu- ja vaellusvaatevalmistajat ovat lopettaneet turkisten käytön. Niitä käytetään vain muotiluomuksiiin ja pääosin Kiinan ja Venäjän markkinoille.

Suorastaan hävettää olla suomalainen, kun olen jutellut muutamien ulkomaisten tuttujen kanssa. Luonnonläheiseksi ja sitä arvostavaksi itseään kuvailema kansa sallii tämän yhtenä viimeisistä maista vain rahan takia.

Tämän pitää muuttua!

 

]]>
1 http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252740-keskustanvetoinen-hallituskausi-katastrofaalinen-elaintensuojelulle#comments Eläintensuojelulaki Jari Leppä Juha Sipilän hallitus Keskusta Turkistarhaus Fri, 23 Mar 2018 10:03:30 +0000 Niko Kaistakorpi http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252740-keskustanvetoinen-hallituskausi-katastrofaalinen-elaintensuojelulle
Järjestö- ja aatteellisen remontin aika on nyt http://joonaskontta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252554-jarjesto-ja-aatteellisen-remontin-aika-on-nyt <p>Keskustan hallitustaival ei ole ollut helppo, mutta helppoa siitä kukaan tuskin odottikaan. Poliittinen päätöksenteko oli maassamme Kataisen-Stubbin hallitusten jäljiltä lamaantuneessa tilassa. Globaaliin talouskasvuun Suomi ei tahtonut päästä mukaan ja kilpailukyvyssä olimme verrokkimaistamme jäljessä.&nbsp; Asetelmat kohti Suomen 100-vuotisjuhlia kohden eivät olleet optimaaliset. Suunta on nyt parempi, mutta paljon on töitä vielä edessä. Kaikki hallituksen tekemät päätökset eivät ole olleet mieluisia.</p><p>Puheenjohtaja-pääministerin tehtävä ei ole helppo, mutta valtionhoitaminen ei saa tarkoittaa puoluetyön unohtamista.</p><p>Puoluejohdolta, erityisesti puheenjohtaja Sipilältä kaipaisin konkreettisia avauksia, joilla keskusta-aatteen ydinviestiä kirkastetaan. Alueellisuus, yrittäjyys, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja ylisukupolvisuus on tuotava paremmin esille. Ei riitä, että vain hoetaan talouden kasvavan. Tarvitsemme myös arvojohtamista, joka huomioi myös heidät, jotka talouskasvun antimista eivät pääse nauttimaan.</p><p>Politiikka henkilöityy yhä enemmän ja tästä syystä Sipilän ja koko puoluejohdon on terävöitettävä tekemistään.</p><p>Keskusta on pääministeripuolueena maksanut kovan hinnan ikävistä päätöksistä. Pelkästään ikävien päätösten taakse meneminen olisi kuitenkin älyllistä epärehellisyyttä, sillä monesta saamme myös syyttää omaa toimintaamme.</p><p>Järjestökoneemme ei ole nähnyt minkäänlaista uudistamista, ellei juhlapuheita oteta huomioon. &rdquo;Suomen johtava digipuolue&rdquo; on itsensä pettämistä, jonka toistaminen ei tee siitä totta. Keskusta olisi pitänyt tuoda digiaikaan jo vuosia sitten. nyt hankkeella on enemmän kuin kiire.</p><p>Jäsenistömme osaamisen hyödyntämisessä ja aktiivien osallistamisessa meillä on paljon tekemistä. Nykypäivänä kahvinkeittäminen ja sen tarjoaminen ei voita kilpailua ihmisten vapaa-ajasta. Ihmiset täytyy tavoittaa uusissa ympäristöissä ja keskustan järjestökoneistoa on tarvittaessa uudistettava kovalla kädellä.</p><p>Viestintämme surkeaa tilaa &ndash; jos 2010-luvulle ominaista ammattitaitoista viestintää tarkoitetaan, on vaikea hahmottaa.</p><p>Historian huonoin tulos kuntavaaleissa kuitattiin ohuin analyysein. Keskustan surkea tulos presidentinvaaleissa ei muuksi muutu, vaikka Sauli Niinistö hyvä presidentti onkin.</p><p>Kysyisinkin nyt puoluesihteeriltä, millä eväillä kannatusvaikeuksissa oleva puolue aikoo selvitä kunnialla lähestyvistä maakunta-, eduskunta- ja eurovaaleista? Uudet avaukset puolueen ja sen toiminnan kehittämiseksi ovat olleet vähissä.</p><p>Tarvitaan kokonaisvaltainen ja realistinen toimintasuunnitelma, jonka toteutumista voitaisiin selkeästi mittaroida ja seurata. &rdquo;Laitetaan järjestökone kuntoon&rdquo; on yksi puoluekokouksissa kuulluimmista lauseista, jonka hokemisen sijaan soisi myös tehtävän selkeän, toteuttamiskelpoisen suunnitelman.</p><p>Kun järjestökoneiston luvattua modernisointia ei ole saatu kahdessa vuodessa käyntiin, tuskin se seuraavankaan kahden vuoden aikana merkittävästi uudistuu, ellei puoluesihteeriydestä käydä aitoa kilpailua ja esitetä realistisia toimintamalleja. Puolue elää tässä suhteessa kohtalokkaita aikoja: seuraavissa eduskuntavaaleissa ratkaistaan, onko Keskusta aidosti suomalaista yhteiskuntaa uudistava voima vai tyydymmekö muiden apupuolueeksi. Järjestö- ja aatteellisen remontin aika on nyt.</p><p>Puoluesihteerin tehtävä ei ole toimia ponnahduslautana omalle kansanedustajuudelle. Toivon aitoa kilpailua puoluesihteerin tehtävään Sotkamossa, jotta puolueen kehittämiselle turvataan pitkäjänteinen toiminta aina reilusti 2020-luvun puolelle.</p><p>&nbsp;</p><p>Joonas Könttä</p><p>Puoluekokousedustaja</p><p>Jyväskylä</p><p>*kirjoitus on julkaistu Suomenmaassa</p><p><a href="http://www.joonaskontta.fi">www.joonaskontta.fi</a></p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Keskustan hallitustaival ei ole ollut helppo, mutta helppoa siitä kukaan tuskin odottikaan. Poliittinen päätöksenteko oli maassamme Kataisen-Stubbin hallitusten jäljiltä lamaantuneessa tilassa. Globaaliin talouskasvuun Suomi ei tahtonut päästä mukaan ja kilpailukyvyssä olimme verrokkimaistamme jäljessä.  Asetelmat kohti Suomen 100-vuotisjuhlia kohden eivät olleet optimaaliset. Suunta on nyt parempi, mutta paljon on töitä vielä edessä. Kaikki hallituksen tekemät päätökset eivät ole olleet mieluisia.

Puheenjohtaja-pääministerin tehtävä ei ole helppo, mutta valtionhoitaminen ei saa tarkoittaa puoluetyön unohtamista.

Puoluejohdolta, erityisesti puheenjohtaja Sipilältä kaipaisin konkreettisia avauksia, joilla keskusta-aatteen ydinviestiä kirkastetaan. Alueellisuus, yrittäjyys, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja ylisukupolvisuus on tuotava paremmin esille. Ei riitä, että vain hoetaan talouden kasvavan. Tarvitsemme myös arvojohtamista, joka huomioi myös heidät, jotka talouskasvun antimista eivät pääse nauttimaan.

Politiikka henkilöityy yhä enemmän ja tästä syystä Sipilän ja koko puoluejohdon on terävöitettävä tekemistään.

Keskusta on pääministeripuolueena maksanut kovan hinnan ikävistä päätöksistä. Pelkästään ikävien päätösten taakse meneminen olisi kuitenkin älyllistä epärehellisyyttä, sillä monesta saamme myös syyttää omaa toimintaamme.

Järjestökoneemme ei ole nähnyt minkäänlaista uudistamista, ellei juhlapuheita oteta huomioon. ”Suomen johtava digipuolue” on itsensä pettämistä, jonka toistaminen ei tee siitä totta. Keskusta olisi pitänyt tuoda digiaikaan jo vuosia sitten. nyt hankkeella on enemmän kuin kiire.

Jäsenistömme osaamisen hyödyntämisessä ja aktiivien osallistamisessa meillä on paljon tekemistä. Nykypäivänä kahvinkeittäminen ja sen tarjoaminen ei voita kilpailua ihmisten vapaa-ajasta. Ihmiset täytyy tavoittaa uusissa ympäristöissä ja keskustan järjestökoneistoa on tarvittaessa uudistettava kovalla kädellä.

Viestintämme surkeaa tilaa – jos 2010-luvulle ominaista ammattitaitoista viestintää tarkoitetaan, on vaikea hahmottaa.

Historian huonoin tulos kuntavaaleissa kuitattiin ohuin analyysein. Keskustan surkea tulos presidentinvaaleissa ei muuksi muutu, vaikka Sauli Niinistö hyvä presidentti onkin.

Kysyisinkin nyt puoluesihteeriltä, millä eväillä kannatusvaikeuksissa oleva puolue aikoo selvitä kunnialla lähestyvistä maakunta-, eduskunta- ja eurovaaleista? Uudet avaukset puolueen ja sen toiminnan kehittämiseksi ovat olleet vähissä.

Tarvitaan kokonaisvaltainen ja realistinen toimintasuunnitelma, jonka toteutumista voitaisiin selkeästi mittaroida ja seurata. ”Laitetaan järjestökone kuntoon” on yksi puoluekokouksissa kuulluimmista lauseista, jonka hokemisen sijaan soisi myös tehtävän selkeän, toteuttamiskelpoisen suunnitelman.

Kun järjestökoneiston luvattua modernisointia ei ole saatu kahdessa vuodessa käyntiin, tuskin se seuraavankaan kahden vuoden aikana merkittävästi uudistuu, ellei puoluesihteeriydestä käydä aitoa kilpailua ja esitetä realistisia toimintamalleja. Puolue elää tässä suhteessa kohtalokkaita aikoja: seuraavissa eduskuntavaaleissa ratkaistaan, onko Keskusta aidosti suomalaista yhteiskuntaa uudistava voima vai tyydymmekö muiden apupuolueeksi. Järjestö- ja aatteellisen remontin aika on nyt.

Puoluesihteerin tehtävä ei ole toimia ponnahduslautana omalle kansanedustajuudelle. Toivon aitoa kilpailua puoluesihteerin tehtävään Sotkamossa, jotta puolueen kehittämiselle turvataan pitkäjänteinen toiminta aina reilusti 2020-luvun puolelle.

 

Joonas Könttä

Puoluekokousedustaja

Jyväskylä

*kirjoitus on julkaistu Suomenmaassa

www.joonaskontta.fi

]]>
3 http://joonaskontta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252554-jarjesto-ja-aatteellisen-remontin-aika-on-nyt#comments Järjestö Keskusta Politiikka Puoluekokous Puoluesihteeri Mon, 19 Mar 2018 15:35:29 +0000 Joonas Könttä http://joonaskontta.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252554-jarjesto-ja-aatteellisen-remontin-aika-on-nyt
Työttömyysihmeen ihmettelyä http://haikki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252500-tyottomyysihmeen-ihmettelya <p>Keskusta on aloittanut parodialta vaikuttavan kampanjan ylistääkseen johtamansa hallituksen toimia.</p><p><a href="https://www.facebook.com/SuomenKeskusta/videos/10155517190110748/">Linkki FB-videoon</a>. Saateteksti: &quot;Puheen sijaan Suomi tarvitsee tekoja. Edellinen hallitus jätti Suomen todella huonoon kuntoon. Nyt suunta on muutettu, kun Sipilän hallitus kääri hihat ja ryhtyi töihin. Tulokset näkyvät jo nyt.&quot;</p><p>&nbsp;</p><p>Olemmehan saaneet lukea miten työllisyys kasvaa yli äyräiden, työttömyys on selätetty ja bruttokansantuote kasvaa, ja tietenkin vain hallituksen toimien johdosta. En tiedä mikä kaikki tökki edellisen hallituksen aikaan, kun tuli uusi lässähdys 2012 paikkeilla. Eihän noilla hallituksilla ole OIKEASTI suurta merkitystä miten ulkomaailman talouden vireet tarttuvat Suomeen... No leikitään nyt kuitenkin, että kaikki on hallituksen ansiota, kun Keskustan omakehu haisi tänne asti. Otan esimerkiksi työttömyyskehityksen. Vertailin työttömyyden kehitystä EU-alueella (plus Islanti ja Norja tuli mukaan, koska <a href="http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?query=BOOKMARK_DS-244903_QID_1FF56DE0_UID_-3F171EB0&amp;layout=TIME,C,X,0;GEO,L,Y,0;UNIT,L,Z,0;S_ADJ,L,Z,1;INDIC,L,Z,2;INDICATORS,C,Z,3;&amp;zSelection=DS-244903S_ADJ,SA;DS-244903INDICATORS,OBS_FLAG;DS-244903INDIC,LM-UN-T-TOT;DS-244903UNIT,PC_ACT;&amp;rankName1=INDIC_1_2_-1_2&amp;rankName2=UNIT_1_2_-1_2&amp;rankName3=INDICATORS_1_2_-1_2&amp;rankName4=S-ADJ_1_2_-1_2&amp;rankName5=TIME_1_0_0_0&amp;rankName6=GEO_1_2_0_1&amp;sortC=ASC_-1_FIRST&amp;rStp=&amp;cStp=&amp;rDCh=&amp;cDCh=&amp;rDM=true&amp;cDM=true&amp;footnes=false&amp;empty=false&amp;wai=false&amp;time_mode=NONE&amp;time_most_recent=false&amp;lang=EN&amp;cfo=%23%23%23%2C%23%23%23.%23%23%23">Eurostatin lukujen</a> kylkiäisinä sai).</p><p>&nbsp;</p><p>Työttömyysprosentin kehitys alkaa 2015 toukokuusta ja päättyy 2018 tammikuuhun. *=joku muu ajankohta</p><p>Kaikissa vertailussa olleissa maissa työttömyys laski tuolla ajanjaksolla, toisissa enemmän ja toisissa vähemmän. Suomi tuli hienosti pronssille tosin sarjassa &quot;vähiten laskenut työttömyysprosentti&quot;. Ei huonoille hävitty, kun Norjalla ja Itävallalla ei ollut oikeastaan paljoa varaa parantaa. Tuoreimmat lukemat Norjassa 4,1% ja Itävallassa 5,5%, kun Suomessa sitävastoin korkeahko 8,5%.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Keskusta on aloittanut parodialta vaikuttavan kampanjan ylistääkseen johtamansa hallituksen toimia.

Linkki FB-videoon. Saateteksti: "Puheen sijaan Suomi tarvitsee tekoja. Edellinen hallitus jätti Suomen todella huonoon kuntoon. Nyt suunta on muutettu, kun Sipilän hallitus kääri hihat ja ryhtyi töihin. Tulokset näkyvät jo nyt."

 

Olemmehan saaneet lukea miten työllisyys kasvaa yli äyräiden, työttömyys on selätetty ja bruttokansantuote kasvaa, ja tietenkin vain hallituksen toimien johdosta. En tiedä mikä kaikki tökki edellisen hallituksen aikaan, kun tuli uusi lässähdys 2012 paikkeilla. Eihän noilla hallituksilla ole OIKEASTI suurta merkitystä miten ulkomaailman talouden vireet tarttuvat Suomeen... No leikitään nyt kuitenkin, että kaikki on hallituksen ansiota, kun Keskustan omakehu haisi tänne asti. Otan esimerkiksi työttömyyskehityksen. Vertailin työttömyyden kehitystä EU-alueella (plus Islanti ja Norja tuli mukaan, koska Eurostatin lukujen kylkiäisinä sai).

 

Työttömyysprosentin kehitys alkaa 2015 toukokuusta ja päättyy 2018 tammikuuhun. *=joku muu ajankohta

Kaikissa vertailussa olleissa maissa työttömyys laski tuolla ajanjaksolla, toisissa enemmän ja toisissa vähemmän. Suomi tuli hienosti pronssille tosin sarjassa "vähiten laskenut työttömyysprosentti". Ei huonoille hävitty, kun Norjalla ja Itävallalla ei ollut oikeastaan paljoa varaa parantaa. Tuoreimmat lukemat Norjassa 4,1% ja Itävallassa 5,5%, kun Suomessa sitävastoin korkeahko 8,5%.

]]>
3 http://haikki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252500-tyottomyysihmeen-ihmettelya#comments Keskusta Työttömyys Sun, 18 Mar 2018 16:29:56 +0000 Heikki Turunen http://haikki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252500-tyottomyysihmeen-ihmettelya
Keskustan sote, Esko Aho velottaisi toisilta enemmän sairaanhoidosta? http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251999-keskustan-sote-esko-aho-velottaisi-toisilta-enemman-sairaanhoidosta <p><em><strong>&quot;KOSKA PELKKÄ VALISTUS</strong>&nbsp;ei näytä tehoavan, pitää ottaa käyttöön järeämmät keinot. Sairausvakuutuksessa ja julkisen terveydenhoidon maksuissa voitaisiin antaa alennusta niille ihmisille, jotka noudattavat terveitä elintapoja. Näin syntyisi säästöä, joka voitaisiin käyttää vaikka kasvaviin vanhustenhoidon kuluihin&quot;, <strong>Esko Aho sanoo.</strong></em>&rdquo; <em>Hän uskoo, että taloudellisilla kepeillä ja porkkanoilla saataisiin enemmän aikaan kuin lempeällä valistuksella ja vetoamalla ihmisten ymmärryskykyyn</em>.&quot;&nbsp;Lähde: <a href="https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000004333900.html">Helsingin Sanomat </a>1.9.2005.</p><p>Sipilän sote ja maakuntauudistuksen taustalla on neuvonantajana ex-pääministeri Esko Aho, joka ajaa korotettuja maksuja heille, jotka elävät &rdquo;epäterveellisesti&rdquo;, mitä se sitten tarkoittaakaan? Tarkoittaako se sitä, että joka tupakoi, nauttii alkoholia, nukkuu vähän, stressaa itsensä työssä, harrastaa urheilua loukkaantumisriskistä huolimatta, harrastaa uskontona mielenterveyden menettämisen uhalla, makaa sohvalla illat katsoen televisiota jne.</p><p><em>&rdquo; <strong>&quot;KERRASSAAN MIELETÖN&nbsp;</strong>ajatus. Rahat kerättäisiin tuon mallin mukaan kaikkein köyhimmiltä, sillä epäterveelliset elintavat ja sairastavuus kasautuvat siihen väestönosaan, jolla on vähiten koulutusta ja pienimmät tulot.&quot; &quot;Kun eettiset ohjeet velvoittavat hoitamaan kaikki ihmiset varallisuudesta riippumatta, kaatuisi köyhimpien kalliimpi hoito kuitenkin yhteiskunnan niskaan&quot;, <strong>SOSIAALI- JA</strong></em><em>&nbsp;terveysministeriön ylijohtaja&nbsp;Kimmo Leppo sanoo.&rdquo;</em> Lähde: <a href="https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000004333900.html">Helsingin Sanomat </a>1.9.2005</p><p>Viime sunnuntaiblogissani kerroin jo uhkakuvasta, että kansalaiset tullaan laittamaan eriarvoiseen asemaan, jota varten tulevaisuuden KELA-kortit ovat erivärisiä ja kortin väristä riippuen saa kaikki terveyspalvelut tai rajoitetut terveyspalvelut.</p><p>Nyt kun soteen liitetään vielä maakuntauudistus, niin tilanne Etelä-Suomen ulkopuolella maakunnissa näyttää tulevaisuus todella ikävältä heille, jotka eivät ole Keskustapuolueen kannattajia. Maakunnissa tulevaisuus on se, että toisista puolueista on pakko siirtyä Keskustapuolueeseen saadakseen viran tai toimiakseen yrittäjänä, muuten asioiden hoito käy mahdottomaksi.</p><p>Esko Aho paljasti jo aiemmin Keskustapuolueen tavoitteen sote ja maakuntauudistuksessa ja sitä ei saa jättää huomiotta. Ihmettelen suuresti, että miten Kokoomus ja Sininen Tulevaisuus, joka tulee olemaan Vihreä Tulevaisuus, voivat olla mukana tällaisissa tasa-arvoa heikentävissä lakiesityksissä?</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> "KOSKA PELKKÄ VALISTUS ei näytä tehoavan, pitää ottaa käyttöön järeämmät keinot. Sairausvakuutuksessa ja julkisen terveydenhoidon maksuissa voitaisiin antaa alennusta niille ihmisille, jotka noudattavat terveitä elintapoja. Näin syntyisi säästöä, joka voitaisiin käyttää vaikka kasvaviin vanhustenhoidon kuluihin", Esko Aho sanoo.Hän uskoo, että taloudellisilla kepeillä ja porkkanoilla saataisiin enemmän aikaan kuin lempeällä valistuksella ja vetoamalla ihmisten ymmärryskykyyn." Lähde: Helsingin Sanomat 1.9.2005.

Sipilän sote ja maakuntauudistuksen taustalla on neuvonantajana ex-pääministeri Esko Aho, joka ajaa korotettuja maksuja heille, jotka elävät ”epäterveellisesti”, mitä se sitten tarkoittaakaan? Tarkoittaako se sitä, että joka tupakoi, nauttii alkoholia, nukkuu vähän, stressaa itsensä työssä, harrastaa urheilua loukkaantumisriskistä huolimatta, harrastaa uskontona mielenterveyden menettämisen uhalla, makaa sohvalla illat katsoen televisiota jne.

"KERRASSAAN MIELETÖN ajatus. Rahat kerättäisiin tuon mallin mukaan kaikkein köyhimmiltä, sillä epäterveelliset elintavat ja sairastavuus kasautuvat siihen väestönosaan, jolla on vähiten koulutusta ja pienimmät tulot." "Kun eettiset ohjeet velvoittavat hoitamaan kaikki ihmiset varallisuudesta riippumatta, kaatuisi köyhimpien kalliimpi hoito kuitenkin yhteiskunnan niskaan", SOSIAALI- JA terveysministeriön ylijohtaja Kimmo Leppo sanoo.” Lähde: Helsingin Sanomat 1.9.2005

Viime sunnuntaiblogissani kerroin jo uhkakuvasta, että kansalaiset tullaan laittamaan eriarvoiseen asemaan, jota varten tulevaisuuden KELA-kortit ovat erivärisiä ja kortin väristä riippuen saa kaikki terveyspalvelut tai rajoitetut terveyspalvelut.

Nyt kun soteen liitetään vielä maakuntauudistus, niin tilanne Etelä-Suomen ulkopuolella maakunnissa näyttää tulevaisuus todella ikävältä heille, jotka eivät ole Keskustapuolueen kannattajia. Maakunnissa tulevaisuus on se, että toisista puolueista on pakko siirtyä Keskustapuolueeseen saadakseen viran tai toimiakseen yrittäjänä, muuten asioiden hoito käy mahdottomaksi.

Esko Aho paljasti jo aiemmin Keskustapuolueen tavoitteen sote ja maakuntauudistuksessa ja sitä ei saa jättää huomiotta. Ihmettelen suuresti, että miten Kokoomus ja Sininen Tulevaisuus, joka tulee olemaan Vihreä Tulevaisuus, voivat olla mukana tällaisissa tasa-arvoa heikentävissä lakiesityksissä?

]]>
4 http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251999-keskustan-sote-esko-aho-velottaisi-toisilta-enemman-sairaanhoidosta#comments Esko aho Keskusta Maakuntauudistus Sote Fri, 09 Mar 2018 10:51:26 +0000 Pertti Lindeman http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251999-keskustan-sote-esko-aho-velottaisi-toisilta-enemman-sairaanhoidosta
Etsiytyvätkö poliitikkojen kannat ajan kuluessa kohti poliittista keskustaa? http://jorikostiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251984-etsiytyvatko-poliitikkojen-kannat-ajan-kuluessa-kohti-poliittista-keskustaa <p>Otsikon mukainen väite tällä kertaa. Suomessa suurimpia puolueita ovat olleet lähtökohtaisesti Keskusta, Kokoomus ja SDP. Joku on joskus sanonut, että niistä kaikki tai kaikki puolueet edustavat oikeastaan sitä samaa.</p><p>Vaikka siis eroja onkin puolueiden välillä, niin onko totta, että ajan kuluessa poliitikkojen tai poliittisten puolueiden kannat etsiytyvät kohti poliittista keskustaa? Kun näin on sitten asian laita, niin ei ole todellisuudessa mitään väliä sillä, mitä puoluetta äänestää?</p><p>Tosiasiassahan keskustaa tai ns. poliittista konsensusta haastaa Suomessa ja Euroopassa varsin voimakkaasti tällä hetkellä (oikeisto)populismi. Mutta käykö heidänkin tapauksessaan niin, että ajan myötä &ndash; vaikka voittaisivat vaaleissa &ndash; kannat lieventyvät kohti poliittista keskustaa?</p><p>Toisaalta tällainen ilmiö <u>voi olla</u> hyvä vakauden kannalta. Että ollaan maltillisia, eikä välttämättä haluta tuoda poliittisia (ääri)laitoja mukaan areenalle. Toisaalta sitten yhteiskunnan uudistumiskynnys nousee, kun keskustalaista konsensusta on vaikeaa muuttaa äänestämälläkään, kun kaikki puolueet ovat asioista samaa mieltä.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Otsikon mukainen väite tällä kertaa. Suomessa suurimpia puolueita ovat olleet lähtökohtaisesti Keskusta, Kokoomus ja SDP. Joku on joskus sanonut, että niistä kaikki tai kaikki puolueet edustavat oikeastaan sitä samaa.

Vaikka siis eroja onkin puolueiden välillä, niin onko totta, että ajan kuluessa poliitikkojen tai poliittisten puolueiden kannat etsiytyvät kohti poliittista keskustaa? Kun näin on sitten asian laita, niin ei ole todellisuudessa mitään väliä sillä, mitä puoluetta äänestää?

Tosiasiassahan keskustaa tai ns. poliittista konsensusta haastaa Suomessa ja Euroopassa varsin voimakkaasti tällä hetkellä (oikeisto)populismi. Mutta käykö heidänkin tapauksessaan niin, että ajan myötä – vaikka voittaisivat vaaleissa – kannat lieventyvät kohti poliittista keskustaa?

Toisaalta tällainen ilmiö voi olla hyvä vakauden kannalta. Että ollaan maltillisia, eikä välttämättä haluta tuoda poliittisia (ääri)laitoja mukaan areenalle. Toisaalta sitten yhteiskunnan uudistumiskynnys nousee, kun keskustalaista konsensusta on vaikeaa muuttaa äänestämälläkään, kun kaikki puolueet ovat asioista samaa mieltä.

]]>
3 http://jorikostiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251984-etsiytyvatko-poliitikkojen-kannat-ajan-kuluessa-kohti-poliittista-keskustaa#comments Keskusta Konsensus Konsensuspolitiikka Poliittinen keskusta Populismi Fri, 09 Mar 2018 06:55:03 +0000 Jori Kostiainen http://jorikostiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251984-etsiytyvatko-poliitikkojen-kannat-ajan-kuluessa-kohti-poliittista-keskustaa
Nuorisosäätiön johtajalle satojatuhansia veroparatiisiyhtiöiltä http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251929-nuorisosaation-johtajalle-satojatuhansia-veroparatiisiyhtiolta <p>PRH:n Nuorisosäätiön tutkinta vaikuttaa kestävän ikuisuuden, mutta vyyhti alkaa nyt onneksi purkautua verottajan kautta. Verohallinnon tekemän tutkintapyynnön myötä Poliisi selvittää liittyykö Salpaussselän rakentajien miljoonien eurojen arvoiseen kuittikauppaepäilyyn myös lahjusten maksua.</p><p><a href="https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/03/07/nuorisosaation-johtaja-sai-satoja-tuhansia-euroja-veroparatiisiyhtioilta">Ylen MOT kertoo</a>:</p><p>&quot;<em>Samalla selvitetään, onko lahtelainen rakennusliike Salpausselän Rakentajat järjestänyt satojen tuhansien eurojen maksuja keskustataustaisen Nuorisosäätiön johtajan <strong>Perttu Nousiaisen</strong> tilille. Poliisia kiinnostavat myös suuret lainat, joita Nousiaisen sekä Nuorisosäätiön asiamiehen <strong>Aki Haaron</strong> yhtiöt ovat saaneet virolaisilta pöytälaatikkoyhtiöiltä. Poliisi haluaa selvyyden siitä, mistä lainarahat ovat alun perin peräisin.</em>&quot;</p><p>&quot;<em>Erikoinen rahaliikenne nousi esille, kun poliisi alkoi tutkia tapausta, jossa Salpausselän Rakentajien johtajia epäillään törkeistä veropetoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista.</em>&quot;</p><p>Poliisi epäilee , että Salpausselän Rakentajat on maksanut miljoonia euroja konsulttipalkkioita virolaisille pöytälaatikkoyhtiöille. Se selvittää, ovatko laskut tekaistuja eli onko laskujen perusteena käytettyjä konsulttitöitä todellisuudessa edes tehty. Konsulttipalkkioita on maksettu Viroon yhtiöille, jotka ovat suomalaisen liikemiehen Arto Aution omistamia tai johtamia. Autiolla on eri yritystensä yhteyksiä sekä Nuorisosäätiöön että Salpausselän Rakentajiin.</p><p>Yle toteaa myös:</p><p>&quot;<em>Virolaisista yhtiöistä rahoja on siirretty ainakin kahteen suuntaan: lainoina Nuorisosäätiön asiamiehen Aki Haaron ja puheenjohtaja Perttu Nousiaisen yrityksille sekä veroparatiisiyhtiöihin. Samoista veroparatiisiyhtiöistä puolestaan on tehty satojen tuhansien eurojen rahasiirtoja Nousiaisen tilille.</em>&quot;</p><p><a href="https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/03/07/eero-lehden-unohtama-virolaisyritys-veroparatiisikytkos-ja-rakennusyhtion">Toisessa artikkelissa kerrotaan laajalti</a> myös Kokoomuksen Eero Lehden kytkennöistä samaiseen liikemieheen ja kuinka hän on mm &quot;unohtanut&quot; tehdä notaari-ilmoituksen Virossa omistuksistaan sekä myöskin ilmoittaa näistä omistuksista kansanedustajan sidonnaisuusilmoituksissaan.</p><p>Hyvä että tämä vyyhti alkaa edes hiljalleen purkautua - kesällä 2016 PRH ilmoitti aloittavansa tutkinnan, mutta siitä ei ole kuulunut mitään. Säätiöiden valvonta on Suomessa surkealla tasolla niiden jättiomaisuudesta huolimatta, mistä kirjoittelin blogissani <a href="http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239552-nuorisosaatio-ja-prhn-saatiovalvonnan-todellisuus">Nuorisosäätiö ja PRH:n säätiövalvonnan todellisuus</a>. Tässä vaiheessa kyseessä on toki vasta tutkinta eikä tuomio - talousrikosten tutkinnat ovat yleensä kovin pitkiä, joten saa nähdä kauanko joudutaan odottamaan itse oikeuskäsittelyä.</p><p>Valvonnan ollessa täysin olematonta vain julkisuuden kautta esiin tulleita tarkastetaan. Tämä voi olla vain jäävuoren huippu. Viidenkymmen suurimman säätiön omaisuus oli laskelmieni mukaan vuonna 2013 yhteensä 15,7 miljardia euroa.</p><p>On todella moraalitonta, että yleishyödyllisissä säätiöissä pääsee tapahtumaan tällaista ohi valvonnan.</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> PRH:n Nuorisosäätiön tutkinta vaikuttaa kestävän ikuisuuden, mutta vyyhti alkaa nyt onneksi purkautua verottajan kautta. Verohallinnon tekemän tutkintapyynnön myötä Poliisi selvittää liittyykö Salpaussselän rakentajien miljoonien eurojen arvoiseen kuittikauppaepäilyyn myös lahjusten maksua.

Ylen MOT kertoo:

"Samalla selvitetään, onko lahtelainen rakennusliike Salpausselän Rakentajat järjestänyt satojen tuhansien eurojen maksuja keskustataustaisen Nuorisosäätiön johtajan Perttu Nousiaisen tilille. Poliisia kiinnostavat myös suuret lainat, joita Nousiaisen sekä Nuorisosäätiön asiamiehen Aki Haaron yhtiöt ovat saaneet virolaisilta pöytälaatikkoyhtiöiltä. Poliisi haluaa selvyyden siitä, mistä lainarahat ovat alun perin peräisin."

"Erikoinen rahaliikenne nousi esille, kun poliisi alkoi tutkia tapausta, jossa Salpausselän Rakentajien johtajia epäillään törkeistä veropetoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista."

Poliisi epäilee , että Salpausselän Rakentajat on maksanut miljoonia euroja konsulttipalkkioita virolaisille pöytälaatikkoyhtiöille. Se selvittää, ovatko laskut tekaistuja eli onko laskujen perusteena käytettyjä konsulttitöitä todellisuudessa edes tehty. Konsulttipalkkioita on maksettu Viroon yhtiöille, jotka ovat suomalaisen liikemiehen Arto Aution omistamia tai johtamia. Autiolla on eri yritystensä yhteyksiä sekä Nuorisosäätiöön että Salpausselän Rakentajiin.

Yle toteaa myös:

"Virolaisista yhtiöistä rahoja on siirretty ainakin kahteen suuntaan: lainoina Nuorisosäätiön asiamiehen Aki Haaron ja puheenjohtaja Perttu Nousiaisen yrityksille sekä veroparatiisiyhtiöihin. Samoista veroparatiisiyhtiöistä puolestaan on tehty satojen tuhansien eurojen rahasiirtoja Nousiaisen tilille."

Toisessa artikkelissa kerrotaan laajalti myös Kokoomuksen Eero Lehden kytkennöistä samaiseen liikemieheen ja kuinka hän on mm "unohtanut" tehdä notaari-ilmoituksen Virossa omistuksistaan sekä myöskin ilmoittaa näistä omistuksista kansanedustajan sidonnaisuusilmoituksissaan.

Hyvä että tämä vyyhti alkaa edes hiljalleen purkautua - kesällä 2016 PRH ilmoitti aloittavansa tutkinnan, mutta siitä ei ole kuulunut mitään. Säätiöiden valvonta on Suomessa surkealla tasolla niiden jättiomaisuudesta huolimatta, mistä kirjoittelin blogissani Nuorisosäätiö ja PRH:n säätiövalvonnan todellisuus. Tässä vaiheessa kyseessä on toki vasta tutkinta eikä tuomio - talousrikosten tutkinnat ovat yleensä kovin pitkiä, joten saa nähdä kauanko joudutaan odottamaan itse oikeuskäsittelyä.

Valvonnan ollessa täysin olematonta vain julkisuuden kautta esiin tulleita tarkastetaan. Tämä voi olla vain jäävuoren huippu. Viidenkymmen suurimman säätiön omaisuus oli laskelmieni mukaan vuonna 2013 yhteensä 15,7 miljardia euroa.

On todella moraalitonta, että yleishyödyllisissä säätiöissä pääsee tapahtumaan tällaista ohi valvonnan.

 

 

]]>
12 http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251929-nuorisosaation-johtajalle-satojatuhansia-veroparatiisiyhtiolta#comments Keskusta Nuorisosäätiö Patentti- ja rekisterihallitus Säätiöt Talousrikostutkinta Thu, 08 Mar 2018 07:17:19 +0000 Niko Kaistakorpi http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251929-nuorisosaation-johtajalle-satojatuhansia-veroparatiisiyhtiolta
Keskustan ajama Ruokavirasto on tarpeeton puliveivaus http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251890-keskustan-ajama-ruokavirasto-on-tarpeeton-puliveivaus <p>Hallituksen esitys uudesta Ruokavirastosta, johon yhdistettäisiin nykyinen Maaseutuvirasto ja Elintarviketurvallisuusvirasto, on aivan turha hanke, jonka taustalla on Keskustan valtapolitiikka ja tavoite saada nimitettyä uuteen virastoon sopiva johto ennen vaalikauden loppua. Monien kummastukseksi 2016 Tiilikainen käynnisti selvityksen yhdistämisestä vaikkei sille olla nähty mitään erityistä tarvetta, sillä tehtävien päälekkäisyyttä tai synergiaetuja ei ollut juurikaan nähtävissä. Nyt hallitus on tuonut esityksen, jossa Ruokavirasto perustettaisiin 1.1.2019 samaan aikaan kuin hallinto on muutenkin valtavassa myllerryksessä mikäli maakunnat ja Sote menevät läpi. Tässä ei tunnu olevan mitään järkeä.</p><p><strong>Edistämisen ja valvonnan yhdistäminen ei toimi</strong></p><p>Nykyiset ELY-keskukset ovat varoittava esimerkki siitä, millaisia ristiriitoja syntyy yhdistettäessä yritystoiminnan edistäminen ja sen valvonta samaan organisaatioon. Yritysten ympäristölupien valvonta samalla, kun tavoitteena on samojen yritysten liiketoiminnan edistäminen, on aiheuttanut lukuisia ristiriitatilanteita ja vaikuttanut negatiivisesti valvonnan tehokkuuteen ja riippumattomuuteen.</p><p>Yhdistettäessä Mavi ja Evira oltaisiin luomassa samankaltainen tilanne. Mavin tehtävänä on edistää suomalaista maataloutta sekä ruokatuotantoa ja Eviran tehtävänä taas on mm valvoa tuotantoeläinten hyvinvointia. Useissa lausunnoissa ollaan huolissaan toteutuuko uudessa Ruokavirastossa riittävä toiminteiden riippumattomuus. Esimerkiksi Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta toteaa:</p><p>&quot;<em>Huomiona Ruokaviraston muodostamisesta mainittakoon, että virastojen yhdistämisessä tulee taata elintarviketurvallisuusnäkökulman säilyminen riittävällä tavalla erillään maaseutupolitiikasta. On myös korostettava, että elintarviketurvallisuus ei rajoitu alkutuotantoon, vaan kattaa koko elintarvikeketjun pellolta pöytään mukaan lukien elintarviketeollisuus, elintarvikkeiden vähittäismyynti ja tarjoilu. Tulevan viraston tehtäväjaossa ja resurssien painotuksessa tulee huomioida tämä kokonaisuus.</em>&quot;</p><p>Itse pelkään, että Keskustan piiloagendassa painopistettä siirretään juuri huolta aiheuttavaan suuntaan ja maatalouspolitiikka korostuu.</p><p><strong>Hallitus nimittää pääjohtajan ja MMM hallintojohtajan</strong></p><p>Esityksen mukaan hallitus nimittää uuden Ruokaviraston pääjohtajan ja MMM hallintojohtajan kolme kuukautta ennen viraston aloittamista. Näillä nimityksillä tulee olemaan valtava merkitys, sillä heidän vastuullaan on kehittää viraston organisaatio, toimintamallit sekä hoitaa muut nimitykset. Sipilän hallitus voi valinnoillaan asettaa suunnan toiminnalle ja poliittisella virkanimityksillä pitää huolen, että sen valta-asema uudessa virastossa toteutuu vuosiksi eteenpäin.</p><p>Esityksen mukaan näiden nimitysten jälkeen Ruokaviraston muihin johtaja- ja päällikkötason tehtäviin rekrytoidaan virkamiehet sisäisellä ilmoitusmenettelyllä. Suomen Eläinlääkäriliitto ry toteaa lausunnossaan:</p><p>&quot;<em>Tulisi myös varmistaa, että valittavilla henkilöillä on asiantuntemus uusiin tehtäviin. Ilmeisesti usean johtajan tehtävä tulee muotoutumaan hieman erilaiseksi kuin nykyiset tehtävät, joten uusien esimiesten nimittämisessä tehtävänkuvien muuttuminen tulee ottaa huomioon.</em>&quot;</p><p>&quot;<em>Lisäksi olisi syytä harkita, onko johtajien ja päälliköiden valinta sisäisellä ilmoitusmenettelyllä paras mahdollinen ratkaisu, jos halutaan varmistaa uuden Ruokaviraston henkilökunnan korkea osaamisen taso. Erityisesti ylemmät johtotehtävät tulisi rekrytoida avoimella haulla, jotta valituksi tulisivat avoimen kilpailun kautta parhaat hakijat.</em>&quot;</p><p>Itse jaan tämän liiton huolen ja tässähän jälleen se kuuluisa toimeenpano taas ratkaisee - toimeenpano, jota johtaa hallituksen nimittämä pääjohtaja ja MMM:n nimittämä hallintojohtaja.</p><p><strong>Hallintojohtajan erikoinen lakisääteinen oikeus</strong></p><p>Lakiesityksessä on lakiin kirjattu mielestäni erikoinen oikeus pääjohtajalle:</p><p>&quot;<em>Pääjohtaja voi pidättää ratkaistavakseen yksittäisen asian, joka työjärjestyksen mukaan kuuluisi muun virkamiehen päätettäväksi. Pääjohtaja ei voi kuitenkaan ottaa ratkaistavakseen asiaa, joka Euroopan unionin säädösten mukaan kuuluu maksajavirastosta vastuussa olevalle henkilölle.</em> &quot;</p><p>Tämähän on toki vaikkapa yritysmaailmassa normaalia. Kuitenkin erityisesti Eviran valvontatehtävät huomioonottaen tuntuu erikoiselta, että vaikkei pääjohtajalla olisi eläinlääkärin tai elintarviketutkijan pätevyyttä, voisi hän ottaa päätettäväksi yksittäisen virkamiehen alueella olevan asian. Suomen Eläinlääkäriliitto toteaa lausunnossaan:</p><p>&quot;<em>Pääjohtajan ei pitäisi voida ottaa ratkaistavakseen myöskään muita sellaisia tehtäviä, jotka on lainsäädännössä annettu määrätyn viranhaltijan ja/tai pätevyyden omaavalle henkilölle, kuten virkaeläinlääkärin tehtävät teurastamon valvonnassa ja lihantarkastuksessa.</em>&quot;</p><p>Tähän on helppo yhtyä ja tällainen lain takaama veto-oikeus on turhaa vallan keskittämistä. Tämähän toki mahdollistaa myös sen, että pääjohtaja voi jo organisaation nimitysvaiheessa muuttaa halutessaan mielestään huonot nimitykset sopivammiksi läpi organisaation.</p><p><strong>Tarpeeton kiireellinen hanke kaavaillun maakuntauudistuksen kanssa samaan aikaan</strong></p><p>Maakuntauudistusten yhteydessä ELY-keskusten lisäksi Aluehallintovirastot lakkautetaan ja maakunnille siirretään mm eläintensuojelun valvontavastuun järjestäminen. Eviran rooli tämän tukemisessa korostuu ohjaavana virastona ja töitä tulee olemaan muutoksessa valtavasti. Samalla osa näiden työntekijöistä siirtyy Eviraan.</p><p>Tämä huomoiden on täysin pähkähullua laittaa nykyiset virastot samaan aikaan suureen myllerrykseen. Keskustan valtapoliittisten pyrkimysten vuoksi aiheutetaan turhaa kaaosta ja muutoksia osuu samaan ajankohtaan aivan liian paljon. Hallinta tulisi olemaan erittäin vaikeaa, minkä vuoksi useat lausunnonantajat ovat suositelleet muutoksen tekemistä vasta alkaen 1.1.2020.</p><p>Myöhempi ajankohta ei tietenkään Keskustalle sovi, sillä todennäköisesti pääjohtajan nimitykset ja organisaation muodostaminen tapahtuisivat muiden ohjaamana. Poliittisten virkanimitysten aika on ohi - höpöhöpö, tämän toteutuessa tulemme näkemään jälleen sellaiset vaikuttaen vuosia eteenpäin hallituksen jo vaihduttua.</p><p>Elintarviketurvallisuusvirastosta uuteen virastoon siirtyisi noin 640 henkilötyövuotta vastaava henkilöstö ja Maaseutuvirastosta puolestaan noin 198 henkilötyövuotta vastaava.&nbsp; Mitä veikkaatte, kummalta suunnalta tulee pääjohtaja mikäli Keskustavetoinen hallitus asiasta päättää?</p><p>Tämä yhdistäminen on täysin tarpeeton ja aiheuttaa turhaa kaaosta kaiken muun muutoksen keskelle - se pitäisi keskeyttää tai ainakin siirtää!</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Hallituksen esitys uudesta Ruokavirastosta, johon yhdistettäisiin nykyinen Maaseutuvirasto ja Elintarviketurvallisuusvirasto, on aivan turha hanke, jonka taustalla on Keskustan valtapolitiikka ja tavoite saada nimitettyä uuteen virastoon sopiva johto ennen vaalikauden loppua. Monien kummastukseksi 2016 Tiilikainen käynnisti selvityksen yhdistämisestä vaikkei sille olla nähty mitään erityistä tarvetta, sillä tehtävien päälekkäisyyttä tai synergiaetuja ei ollut juurikaan nähtävissä. Nyt hallitus on tuonut esityksen, jossa Ruokavirasto perustettaisiin 1.1.2019 samaan aikaan kuin hallinto on muutenkin valtavassa myllerryksessä mikäli maakunnat ja Sote menevät läpi. Tässä ei tunnu olevan mitään järkeä.

Edistämisen ja valvonnan yhdistäminen ei toimi

Nykyiset ELY-keskukset ovat varoittava esimerkki siitä, millaisia ristiriitoja syntyy yhdistettäessä yritystoiminnan edistäminen ja sen valvonta samaan organisaatioon. Yritysten ympäristölupien valvonta samalla, kun tavoitteena on samojen yritysten liiketoiminnan edistäminen, on aiheuttanut lukuisia ristiriitatilanteita ja vaikuttanut negatiivisesti valvonnan tehokkuuteen ja riippumattomuuteen.

Yhdistettäessä Mavi ja Evira oltaisiin luomassa samankaltainen tilanne. Mavin tehtävänä on edistää suomalaista maataloutta sekä ruokatuotantoa ja Eviran tehtävänä taas on mm valvoa tuotantoeläinten hyvinvointia. Useissa lausunnoissa ollaan huolissaan toteutuuko uudessa Ruokavirastossa riittävä toiminteiden riippumattomuus. Esimerkiksi Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta toteaa:

"Huomiona Ruokaviraston muodostamisesta mainittakoon, että virastojen yhdistämisessä tulee taata elintarviketurvallisuusnäkökulman säilyminen riittävällä tavalla erillään maaseutupolitiikasta. On myös korostettava, että elintarviketurvallisuus ei rajoitu alkutuotantoon, vaan kattaa koko elintarvikeketjun pellolta pöytään mukaan lukien elintarviketeollisuus, elintarvikkeiden vähittäismyynti ja tarjoilu. Tulevan viraston tehtäväjaossa ja resurssien painotuksessa tulee huomioida tämä kokonaisuus."

Itse pelkään, että Keskustan piiloagendassa painopistettä siirretään juuri huolta aiheuttavaan suuntaan ja maatalouspolitiikka korostuu.

Hallitus nimittää pääjohtajan ja MMM hallintojohtajan

Esityksen mukaan hallitus nimittää uuden Ruokaviraston pääjohtajan ja MMM hallintojohtajan kolme kuukautta ennen viraston aloittamista. Näillä nimityksillä tulee olemaan valtava merkitys, sillä heidän vastuullaan on kehittää viraston organisaatio, toimintamallit sekä hoitaa muut nimitykset. Sipilän hallitus voi valinnoillaan asettaa suunnan toiminnalle ja poliittisella virkanimityksillä pitää huolen, että sen valta-asema uudessa virastossa toteutuu vuosiksi eteenpäin.

Esityksen mukaan näiden nimitysten jälkeen Ruokaviraston muihin johtaja- ja päällikkötason tehtäviin rekrytoidaan virkamiehet sisäisellä ilmoitusmenettelyllä. Suomen Eläinlääkäriliitto ry toteaa lausunnossaan:

"Tulisi myös varmistaa, että valittavilla henkilöillä on asiantuntemus uusiin tehtäviin. Ilmeisesti usean johtajan tehtävä tulee muotoutumaan hieman erilaiseksi kuin nykyiset tehtävät, joten uusien esimiesten nimittämisessä tehtävänkuvien muuttuminen tulee ottaa huomioon."

"Lisäksi olisi syytä harkita, onko johtajien ja päälliköiden valinta sisäisellä ilmoitusmenettelyllä paras mahdollinen ratkaisu, jos halutaan varmistaa uuden Ruokaviraston henkilökunnan korkea osaamisen taso. Erityisesti ylemmät johtotehtävät tulisi rekrytoida avoimella haulla, jotta valituksi tulisivat avoimen kilpailun kautta parhaat hakijat."

Itse jaan tämän liiton huolen ja tässähän jälleen se kuuluisa toimeenpano taas ratkaisee - toimeenpano, jota johtaa hallituksen nimittämä pääjohtaja ja MMM:n nimittämä hallintojohtaja.

Hallintojohtajan erikoinen lakisääteinen oikeus

Lakiesityksessä on lakiin kirjattu mielestäni erikoinen oikeus pääjohtajalle:

"Pääjohtaja voi pidättää ratkaistavakseen yksittäisen asian, joka työjärjestyksen mukaan kuuluisi muun virkamiehen päätettäväksi. Pääjohtaja ei voi kuitenkaan ottaa ratkaistavakseen asiaa, joka Euroopan unionin säädösten mukaan kuuluu maksajavirastosta vastuussa olevalle henkilölle. "

Tämähän on toki vaikkapa yritysmaailmassa normaalia. Kuitenkin erityisesti Eviran valvontatehtävät huomioonottaen tuntuu erikoiselta, että vaikkei pääjohtajalla olisi eläinlääkärin tai elintarviketutkijan pätevyyttä, voisi hän ottaa päätettäväksi yksittäisen virkamiehen alueella olevan asian. Suomen Eläinlääkäriliitto toteaa lausunnossaan:

"Pääjohtajan ei pitäisi voida ottaa ratkaistavakseen myöskään muita sellaisia tehtäviä, jotka on lainsäädännössä annettu määrätyn viranhaltijan ja/tai pätevyyden omaavalle henkilölle, kuten virkaeläinlääkärin tehtävät teurastamon valvonnassa ja lihantarkastuksessa."

Tähän on helppo yhtyä ja tällainen lain takaama veto-oikeus on turhaa vallan keskittämistä. Tämähän toki mahdollistaa myös sen, että pääjohtaja voi jo organisaation nimitysvaiheessa muuttaa halutessaan mielestään huonot nimitykset sopivammiksi läpi organisaation.

Tarpeeton kiireellinen hanke kaavaillun maakuntauudistuksen kanssa samaan aikaan

Maakuntauudistusten yhteydessä ELY-keskusten lisäksi Aluehallintovirastot lakkautetaan ja maakunnille siirretään mm eläintensuojelun valvontavastuun järjestäminen. Eviran rooli tämän tukemisessa korostuu ohjaavana virastona ja töitä tulee olemaan muutoksessa valtavasti. Samalla osa näiden työntekijöistä siirtyy Eviraan.

Tämä huomoiden on täysin pähkähullua laittaa nykyiset virastot samaan aikaan suureen myllerrykseen. Keskustan valtapoliittisten pyrkimysten vuoksi aiheutetaan turhaa kaaosta ja muutoksia osuu samaan ajankohtaan aivan liian paljon. Hallinta tulisi olemaan erittäin vaikeaa, minkä vuoksi useat lausunnonantajat ovat suositelleet muutoksen tekemistä vasta alkaen 1.1.2020.

Myöhempi ajankohta ei tietenkään Keskustalle sovi, sillä todennäköisesti pääjohtajan nimitykset ja organisaation muodostaminen tapahtuisivat muiden ohjaamana. Poliittisten virkanimitysten aika on ohi - höpöhöpö, tämän toteutuessa tulemme näkemään jälleen sellaiset vaikuttaen vuosia eteenpäin hallituksen jo vaihduttua.

Elintarviketurvallisuusvirastosta uuteen virastoon siirtyisi noin 640 henkilötyövuotta vastaava henkilöstö ja Maaseutuvirastosta puolestaan noin 198 henkilötyövuotta vastaava.  Mitä veikkaatte, kummalta suunnalta tulee pääjohtaja mikäli Keskustavetoinen hallitus asiasta päättää?

Tämä yhdistäminen on täysin tarpeeton ja aiheuttaa turhaa kaaosta kaiken muun muutoksen keskelle - se pitäisi keskeyttää tai ainakin siirtää!

 

]]>
0 http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251890-keskustan-ajama-ruokavirasto-on-tarpeeton-puliveivaus#comments Eläintensuojelulaki Juha Sipilän hallitus Keskusta Poliittiset virkanimitykset Valtapolitiikka Wed, 07 Mar 2018 09:48:56 +0000 Niko Kaistakorpi http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251890-keskustan-ajama-ruokavirasto-on-tarpeeton-puliveivaus
Sipilän hallituksen viisi suurinta virhettä http://janedelmann.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251874-mita-kokoomuksen-tulisi-tehda-maakunta-ja-soteuudistuksen-kanssa <p>Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) toimi äärimmäisen rohkeasti&nbsp;<a href="https://www.youtube.com/watch?v=tmfRsEB-Pe8">astuessaan median eteen eduskunnassa&nbsp;28.2.2018</a>. Siitä alkoi poliittinen hulabaloo. Kissa oli nostettu pöydälle.</p><p>&nbsp;</p><p>Lepomäki esitti valistuneen näkemyksensä siitä,&nbsp;miten maakunta- ja sote-uudistuksen kanssa tulisi edetä - suomalaisten etua ajatellen,&nbsp;ensin tiedotustilaisuudessaan, <a href="https://areena.yle.fi/1-4360614">politiikkaradiossa</a> ja blogi-kirjoituksissaan <a href="http://elepomaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251516-sote-esitys-ei-tayta-sille-asetettuja-tavoitteita">28.2</a>. ja <a href="http://elepomaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251641-sote-arvioinnin-aika-on-nyt">2.3.</a></p><p>Väitteet, että Lepomäki olisi tullut asian kanssa ulos vasta nyt, kertovat omaa kieltään siitä, miten Lepomäkeen on suhtauduttu. Uhkana.&nbsp;</p><p>Kokoomuksen on enemmin aika alkaa ottaa Elina Lepomäki vakavasti. Se on hyödyksi puolueen tulevaisuudelle.</p><p>Farssimaisia piirteitä saanut käyttäytyminen poliittisen koneiston osalta kertoo myös paljon hallituksesta ja sen johdosta. Se muistuttaa niistä virheistä, joita se on jatkuvalla syötöllä tehnyt.</p><p><strong>Sipilän hallituksen viisi suurinta virhettä ovat tähän mennessä olleet:</strong></p><p><strong>1) Sipilän vallan harha</strong></p><p>Sipilän hallitus on kerta toisensa jälkeen kompastunut omaan miinaansa. Ollaan oltu olevinaan ovelia. Ensin Stubb ja sitten Orpo on laitettu kävelemään eturintamassa kilpenä. Sipilän myhäillessä taustalla ikään kuin Kokoomus olisi ainoa, joka ottaa vastaan mitä tuleman pitää, unohtui se tosiasia, että lieka vetää perässään mihin rotkoon Kokoomus sitten astuukin.</p><p><strong>2) Oman edun - ei Suomen edun tavoittelu</strong></p><p>Suurin virhe koko hallituskauden ajalta on ollut politikointi ja oman edun tavoittelu. On surkuhupaisaa nähdä miten Keskusta kieltää pyrkimyksensä sementoida sille vuosikymmeniksi maakuntauudistuksella temmellyskenttää oman politiikkansa tueksi. Tavoitteena pitää olla halu edistää ensin Suomen etua ja vasta sitten puolueen etua. EI päin vastoin. Orpo taas on kategorisesti jättänyt parhaat talousasiantuntijansa ulos hallituksesta.</p><p><strong>3) Kaikkien aikojen paras hallitusohjelman oli liian iso pala kakkua</strong></p><p><a href="http://valtioneuvosto.fi/documents/10184/1427398/Ratkaisujen+Suomi_FI_YHDISTETTY_netti.pdf">Hallitusohjelma</a>&nbsp;oli&nbsp;erittäin hyvä suunnitelma valmistuessaan 2015. Voisi sanoa, että se on kaikkien aikojen paras hallitusohjelma. Sen sijaan hallitusohjelma on ollut sen toteutuksen osalta ala-arvoinen.&nbsp;</p><p>On tehty päätöksiä, jotka on kohta kumottu. Ei ole saatu oikein mitään aikaan. Sote- ja maakuntauudistus tullee olemaan samassa korissa. Mutta ei hallitus siihen kaadu. Sillä on hyvä kokemus selvitä asiasta kuin asiasta selittämällä se parhain päin. Ehkä tavoitteita olisi pitänyt olla vähemmän ja keskittyä vain niihin.</p><p><strong>4) Hallitus ei ole hyödyntänyt asiantuntijoiden näkemyksiä</strong></p><p>Riippumatta asiasta, tuntuu siltä kuin asiantuntijoiden lausunnoilla ei olisi ollut mitään merkitystä hallituksen päätöksenteossa. Lobbarit ovat jyränneet. Oli sitten kyse autoverotuksen toteutustavoista, alkoholilain vapautuksesta, sote- ja maakuntauudistuksesta. Ainoa millä on ollut merkitystä, on se, kuka poliitikko tai kuka sponsoreista ehdotuksen on tehnyt.&nbsp;</p><p><strong>5) Kokoomus ei ole viheltänyt peliä poikki</strong></p><p><a href="https://yle.fi/uutiset/3-8439294">Kun Sipilä esitti, että hallitus kaatuu </a>mikäli se ei saa tahtoaan läpi maakuntien määrässä 2015, Stubb teki poliittisesti suurimman virheensä. Kokoomuksen olisi tullut siinä vaiheessa sanoa, että tällainen uhkailu ei ole tapa, jolla asioita edistetään ja että ehdotuksessa ei ole mitään järkeä. Kokoomuksella oli silloin mahdollisuus viheltää peli poikki ja niin sillä on nytkin.</p><p>Katsotaan onko Orposta korjaamaan virheen jonka Stubb teki.&nbsp;<br /><br /><strong>Lopuksi annan Kokoomukselle yhden neuvon.&nbsp;</strong></p><p>Ottakaa Lepomäki vakavasti. Muutenkin kuin uhkana. Hän on tällä hetkellä käyttämätön mahdollisuus.<br /><br />On käsittämätöntä, että kansanedustaja, joka on erittäin älykäs ja suosittu kansalaisten keskuudessa, on tarkoituksellisesti eristetty puolueessa yksinäiseksi sudeksi. En ole varma onko se pidemmän päälle puolueellekaan hyväksi.<br /><br />Jan Edelmann<br />Kaupunginvaltuutettu (kok), Vantaa<br /><br />Uuden ajan politiikan kannattaja</p> Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) toimi äärimmäisen rohkeasti astuessaan median eteen eduskunnassa 28.2.2018. Siitä alkoi poliittinen hulabaloo. Kissa oli nostettu pöydälle.

 

Lepomäki esitti valistuneen näkemyksensä siitä, miten maakunta- ja sote-uudistuksen kanssa tulisi edetä - suomalaisten etua ajatellen, ensin tiedotustilaisuudessaan, politiikkaradiossa ja blogi-kirjoituksissaan 28.2. ja 2.3.

Väitteet, että Lepomäki olisi tullut asian kanssa ulos vasta nyt, kertovat omaa kieltään siitä, miten Lepomäkeen on suhtauduttu. Uhkana. 

Kokoomuksen on enemmin aika alkaa ottaa Elina Lepomäki vakavasti. Se on hyödyksi puolueen tulevaisuudelle.

Farssimaisia piirteitä saanut käyttäytyminen poliittisen koneiston osalta kertoo myös paljon hallituksesta ja sen johdosta. Se muistuttaa niistä virheistä, joita se on jatkuvalla syötöllä tehnyt.

Sipilän hallituksen viisi suurinta virhettä ovat tähän mennessä olleet:

1) Sipilän vallan harha

Sipilän hallitus on kerta toisensa jälkeen kompastunut omaan miinaansa. Ollaan oltu olevinaan ovelia. Ensin Stubb ja sitten Orpo on laitettu kävelemään eturintamassa kilpenä. Sipilän myhäillessä taustalla ikään kuin Kokoomus olisi ainoa, joka ottaa vastaan mitä tuleman pitää, unohtui se tosiasia, että lieka vetää perässään mihin rotkoon Kokoomus sitten astuukin.

2) Oman edun - ei Suomen edun tavoittelu

Suurin virhe koko hallituskauden ajalta on ollut politikointi ja oman edun tavoittelu. On surkuhupaisaa nähdä miten Keskusta kieltää pyrkimyksensä sementoida sille vuosikymmeniksi maakuntauudistuksella temmellyskenttää oman politiikkansa tueksi. Tavoitteena pitää olla halu edistää ensin Suomen etua ja vasta sitten puolueen etua. EI päin vastoin. Orpo taas on kategorisesti jättänyt parhaat talousasiantuntijansa ulos hallituksesta.

3) Kaikkien aikojen paras hallitusohjelman oli liian iso pala kakkua

Hallitusohjelma oli erittäin hyvä suunnitelma valmistuessaan 2015. Voisi sanoa, että se on kaikkien aikojen paras hallitusohjelma. Sen sijaan hallitusohjelma on ollut sen toteutuksen osalta ala-arvoinen. 

On tehty päätöksiä, jotka on kohta kumottu. Ei ole saatu oikein mitään aikaan. Sote- ja maakuntauudistus tullee olemaan samassa korissa. Mutta ei hallitus siihen kaadu. Sillä on hyvä kokemus selvitä asiasta kuin asiasta selittämällä se parhain päin. Ehkä tavoitteita olisi pitänyt olla vähemmän ja keskittyä vain niihin.

4) Hallitus ei ole hyödyntänyt asiantuntijoiden näkemyksiä

Riippumatta asiasta, tuntuu siltä kuin asiantuntijoiden lausunnoilla ei olisi ollut mitään merkitystä hallituksen päätöksenteossa. Lobbarit ovat jyränneet. Oli sitten kyse autoverotuksen toteutustavoista, alkoholilain vapautuksesta, sote- ja maakuntauudistuksesta. Ainoa millä on ollut merkitystä, on se, kuka poliitikko tai kuka sponsoreista ehdotuksen on tehnyt. 

5) Kokoomus ei ole viheltänyt peliä poikki

Kun Sipilä esitti, että hallitus kaatuu mikäli se ei saa tahtoaan läpi maakuntien määrässä 2015, Stubb teki poliittisesti suurimman virheensä. Kokoomuksen olisi tullut siinä vaiheessa sanoa, että tällainen uhkailu ei ole tapa, jolla asioita edistetään ja että ehdotuksessa ei ole mitään järkeä. Kokoomuksella oli silloin mahdollisuus viheltää peli poikki ja niin sillä on nytkin.

Katsotaan onko Orposta korjaamaan virheen jonka Stubb teki. 

Lopuksi annan Kokoomukselle yhden neuvon. 

Ottakaa Lepomäki vakavasti. Muutenkin kuin uhkana. Hän on tällä hetkellä käyttämätön mahdollisuus.

On käsittämätöntä, että kansanedustaja, joka on erittäin älykäs ja suosittu kansalaisten keskuudessa, on tarkoituksellisesti eristetty puolueessa yksinäiseksi sudeksi. En ole varma onko se pidemmän päälle puolueellekaan hyväksi.

Jan Edelmann
Kaupunginvaltuutettu (kok), Vantaa

Uuden ajan politiikan kannattaja

]]>
24 http://janedelmann.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251874-mita-kokoomuksen-tulisi-tehda-maakunta-ja-soteuudistuksen-kanssa#comments Kotimaa Elina Lepomäki Keskusta Kokoomus Kunta ja sote-uudistus Maakunta-uudistus Sote Wed, 07 Mar 2018 04:55:48 +0000 Jan Edelmann http://janedelmann.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251874-mita-kokoomuksen-tulisi-tehda-maakunta-ja-soteuudistuksen-kanssa
Paavo Väyrysen toinen virhe! http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251750-paavo-vayrysen-toinen-virhe <p>Paavo Väyrynen luopui Keskustan puheenjohtajuudesta vuonna 1990 ja uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Esko Aho. Myöhemmin Paavo Väyrynen on kuvannut tätä suureksi virheeksi. Tosin ainoaksi virheekseen pitkällä poliittisella urallaan.</p><p>Vuonna 1990 Väyrynen oli suuressa voimantunnossa. Ja omahyväisyydessään hän kuvitteli oman asemansa olleen silloin samanlainen kuin suurella esikuvallaan Urho Kekkosella oli aikanaan. Väyrynen uskoi Esko Ahon toimivan hänen pillinsä mukaan, mutta tähän Esko Aho ei suostunut. Hän kieltäytyi toimimasta Väyrysen marionettina.</p><p>On sanottu, että virheitä tekevät kaikki. Mutta virheistä pitää oppia. Jos joku taas toistaa virheensä, on häntä sanottu tyhmäksi. Väyrynen teki kuitenkin saman virheen uudestaan viime heinäkuussa luopuessaan Kansalaispuolueen puheenjohtajuudesta. Kuitenkin siinä poliittisessa pelissä, jota Väyrynen käy, tulisi kaikki langat olla omissa hyppysissä. Väyrynen kuvitteli taas olevansa Kansalaispuolueessa, itse perustamassaan puolueessa, ylivaltaisessa asemassa. Hän luovutti puolueen ympärilleen keräämiensä &quot;hyödyllisten idioottien&quot; käsiin.&nbsp;</p><p>Viime heinäkuun jälkeen näiden Väyrysen &quot;hyödyllisten idioottien&quot; silmät ovat pikku hiljaa auenneet. He näkivät Väyrysen pyrkimysten ja poliittisen pelin&nbsp; läpi. He kokivat tulleensa hyväksikäytetyiksi. Väyrysen toisen virheen seuraukset näkyvät nyt, runsaan puolen vuoden jälkeen. Kansalaispuolue on kaaoksessa. Pahimmassa tapauksessa Väyrynen istuu pian oikeudessa sekä Kansalaispuolueen että Keskustan asioissa.</p><p>Mitä seuraavaksi? Väyrynen ei tietenkään luovuta, ei hän muuten olisi Väyrynen. Mutta nyt ainakin näyttää siltä, että Väyrysen kortit eivät kovin vahvat ole? Asettuuko hän edes Keskustan puheenjohtajaehdokkaaksi Keskustan Sotkamon puoluekokokouksessa?&nbsp; Palaako hän lupauksensa mukaisesti eduskuntaan Keskustan puoluekokouksen jälkeen?</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Paavo Väyrynen luopui Keskustan puheenjohtajuudesta vuonna 1990 ja uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Esko Aho. Myöhemmin Paavo Väyrynen on kuvannut tätä suureksi virheeksi. Tosin ainoaksi virheekseen pitkällä poliittisella urallaan.

Vuonna 1990 Väyrynen oli suuressa voimantunnossa. Ja omahyväisyydessään hän kuvitteli oman asemansa olleen silloin samanlainen kuin suurella esikuvallaan Urho Kekkosella oli aikanaan. Väyrynen uskoi Esko Ahon toimivan hänen pillinsä mukaan, mutta tähän Esko Aho ei suostunut. Hän kieltäytyi toimimasta Väyrysen marionettina.

On sanottu, että virheitä tekevät kaikki. Mutta virheistä pitää oppia. Jos joku taas toistaa virheensä, on häntä sanottu tyhmäksi. Väyrynen teki kuitenkin saman virheen uudestaan viime heinäkuussa luopuessaan Kansalaispuolueen puheenjohtajuudesta. Kuitenkin siinä poliittisessa pelissä, jota Väyrynen käy, tulisi kaikki langat olla omissa hyppysissä. Väyrynen kuvitteli taas olevansa Kansalaispuolueessa, itse perustamassaan puolueessa, ylivaltaisessa asemassa. Hän luovutti puolueen ympärilleen keräämiensä "hyödyllisten idioottien" käsiin. 

Viime heinäkuun jälkeen näiden Väyrysen "hyödyllisten idioottien" silmät ovat pikku hiljaa auenneet. He näkivät Väyrysen pyrkimysten ja poliittisen pelin  läpi. He kokivat tulleensa hyväksikäytetyiksi. Väyrysen toisen virheen seuraukset näkyvät nyt, runsaan puolen vuoden jälkeen. Kansalaispuolue on kaaoksessa. Pahimmassa tapauksessa Väyrynen istuu pian oikeudessa sekä Kansalaispuolueen että Keskustan asioissa.

Mitä seuraavaksi? Väyrynen ei tietenkään luovuta, ei hän muuten olisi Väyrynen. Mutta nyt ainakin näyttää siltä, että Väyrysen kortit eivät kovin vahvat ole? Asettuuko hän edes Keskustan puheenjohtajaehdokkaaksi Keskustan Sotkamon puoluekokokouksessa?  Palaako hän lupauksensa mukaisesti eduskuntaan Keskustan puoluekokouksen jälkeen?

 

 

]]>
66 http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251750-paavo-vayrysen-toinen-virhe#comments Ainoa virhe Kansalaispuolue Keskusta Paavo Väyrynen Puheenjohtaja Sun, 04 Mar 2018 09:52:15 +0000 Pekka Lukkala http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251750-paavo-vayrysen-toinen-virhe
Väyrysläisten kotiinpaluu http://raimotossavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251745-vayryslaisten-kotiinpaluu <p>Muistui tässä mieleen Jäätteenmäen faxi , joka tuli yllättäin ja tilaamatta. Näin on käynyt nyt vähän samalla tavalla&nbsp; Keskustalle.</p><p>Ei tosin faxia, vaan paljon suurempaa. Tieto Paavo Väyrysen uusimmista kuvioista lienee aiheuttanut Keskustan toimistolla juhlakahvien keiton ja varmaan sekaan rusinapullaa.</p><p>Odotan mielenkiinnolla seuraavien gallup-lukujen tuloa päivänvaloon. Joko on alkanut väyrysläisten kotiinpaluu, vai näkyykö se vasta seuraavassa otannassa.</p><p>Joka tapauksessa käynee niin, että Keskustalle tämä Väyrysen seikkailu tuli hyvään saumaan. Eiköhän se Väyrysen puheenjohtajakisakin ollut tässä.</p><p>Tulee mieleen vanha sanonta, että ahneella on jne jne. Tuo sanonta ei ole näköjään aikanaan tyhjästä syntynyt.</p><p>Harmi vaan Paavon puolesta, on hällä varmaan paljon hyviäkin ajatuksia, mutta vauhtisokeus taisi tuhota uran lopullisesti. Arvelen, että Väyrynen ei tulekkaan eduskuntaan, vaan menee häpeämään Brysselin suojiin. Tätä ainakin Kärnä toivoo.</p><div class="field field-type-number-integer field-field-first-published"> <div class="field-items"> <div class="field-item odd"> 0 </div> </div> </div> Muistui tässä mieleen Jäätteenmäen faxi , joka tuli yllättäin ja tilaamatta. Näin on käynyt nyt vähän samalla tavalla  Keskustalle.

Ei tosin faxia, vaan paljon suurempaa. Tieto Paavo Väyrysen uusimmista kuvioista lienee aiheuttanut Keskustan toimistolla juhlakahvien keiton ja varmaan sekaan rusinapullaa.

Odotan mielenkiinnolla seuraavien gallup-lukujen tuloa päivänvaloon. Joko on alkanut väyrysläisten kotiinpaluu, vai näkyykö se vasta seuraavassa otannassa.

Joka tapauksessa käynee niin, että Keskustalle tämä Väyrysen seikkailu tuli hyvään saumaan. Eiköhän se Väyrysen puheenjohtajakisakin ollut tässä.

Tulee mieleen vanha sanonta, että ahneella on jne jne. Tuo sanonta ei ole näköjään aikanaan tyhjästä syntynyt.

Harmi vaan Paavon puolesta, on hällä varmaan paljon hyviäkin ajatuksia, mutta vauhtisokeus taisi tuhota uran lopullisesti. Arvelen, että Väyrynen ei tulekkaan eduskuntaan, vaan menee häpeämään Brysselin suojiin. Tätä ainakin Kärnä toivoo.

]]>
6 http://raimotossavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251745-vayryslaisten-kotiinpaluu#comments Kansalaispuolue Keskusta Paavo Väyrynen Sun, 04 Mar 2018 09:00:32 +0000 Raimo Tossavainen http://raimotossavainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251745-vayryslaisten-kotiinpaluu