Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Kaikki blogit puheenaiheesta Ydinvoima

Ilmastonmuutosvaalit...Ydinvoima

Ajattelin ensin ettei minun tarvitse kirjoittaa tätä, koska asia mistä puhun on niin itsestään selvä ja vaatii vain matematiikkaa, fysiikkaa ja googlea. Mutta sitten silmiini osui Ressun lukion vaalipaneeli, jossa nuorille syötettiin semmoista pajunköyttä, että siiihen täytyy puuttua. 
Kyllä noilla puheilla varmaan äänestäjiä saa, mutta millä hinnalla? Mikä on soopanpuhujien vastuu nuorista ja seuraavista sukupolvista?
https://www.mtvuutiset.fi/video/prog1041327
Kohdalta 20min noin.

Tuulivoimasta ei ole mihinkään

Nyt kun elämme taas vuoden kylmintä aikaa, niin on hyvä vähän tarkastella kuinka hyödyllinen tuulivoima onkaan.

Ohessa kuva, josta näkyy tuulivoiman tuotanto (siniset pylväät) ja vuorokauden minimilämpötilat tammikuussa 2019. Tuulivoiman tuotantotieto on Fingridin datasta otettu 3 minuutin reaaliaikateho laskettuna vuorokaudelle keskimäärin. Lämpötilatiedoksi otin kuvaan mukaan vuorokauden alimmat lämpötilat Jyväskylässä ja Rovaniemellä. Kuva ei ole kovin selkeä, mutta kyllä siitä näkyy asiat, jotka ovat aika yleisessä tiedossa muutenkin:

Katosiko näkökyky?

Terveisiä japanilaisesta Shinkansenista, luotijunasta. Kioto on jäänyt taakse, lähestyn Tokiota. Maanantaina aloitimme Public Acceptance –viikon käymällä Takahaman ydinvoimalassa tutustumassa niihin turvallisuustoimiin, jotka vuoden 2011 tsunamin jälkeen tehtiin. Torstaina vierailimme samalla asialla Hamaokan ydinvoimalassa. 

Jos haluamme vähentää päästöjä, tarvitsemme lisää ydinvoimaa

Eilisen Ylen A-studion innoittamana tiedoksi ydinvoimavastustajille: Ydinvoima on tehokasta, vähäpäästöistä, turvallista, ja seuraavan hallituksen tulee mahdollistaa sen lisärakentaminen, jos oikeasti haluamme vähentää ympäristöpäästöjä.

Pääministerisuosikki Haavisto valitsisi mieluummin hiilivoiman kuin ydinvoiman

Keskuskauppakamarin pääministeritentissä 11.12.-18 tilaisuuden juontaja Marja Sannikka esitti Pekka Haavistolle kysymyksen: ”Päätät jättää politiikan seuraavan kauden jälkeen ja sinulle avautuu uusi ura energiateollisuuden parissa. Kummassa tehtävässä näet itsesi helpommin, hiilivoimalan vai ydinvoimalan johtajana?” Haavisto vastasi: ”Olen kuullut, että jotkut konservatiiviset hiilivoimayhtiötkin on muuttumassa uusiutuvan energian tuottajiksi, että siinä muutosprosessissa.”

Puuvoiman nousu ykköseksi

1970-luvun energiapelillä oli tulevaisuuden perusvoimaksi tarjolla vain fossiilivoima (öljy, maakaasu, kivihiili) tai ydinvoima. Olivatko ne todellisia vaihtoehtoja? Niillä oli rasitteena ylikäymätön ympäristöongelma: fossiilivoimalla ilmastoon päätyvä hiilidioksidi, ydinvoimalla ikuiset jätteet.

Sekä fossiilivoima että ydinvoima olivat kansantaloutta velkaannuttavaa tuontitavaraa. Ydinvoimankin väitetty kotimaisuus oli samaa luokkaa kuin banaanin. Tuote kypsytetään Suomessa, mutta raaka-aine oli ostettava ulkomailta.

Pienydinvoimaa Ouluunkin

Ouluun on rakenteilla uusi biovoimalaitos vuonna 2020. Projekti on hyvä ja laskee Oulun kaukolämmön hiilidioksidipäästöjä, kun se korvaa turvetta ja puuta käyttävän Toppila 1 -lämpövoimalaitoksen.

Pienydinvoimaloiden tekniikka kehittyy huimaavaa vauhtia ja ne tarjoavat pian turvallista, edullista, skaalautuvaa ja ympäri vuoden toimivaa lämpöä ja sähköä. Pienydinvoimaloiden  tärkein etu on kuitenkin se, ettei niiden käytöstä synny lainkaan hiilidioksidipäästöjä. Pääosa päästöistä syntyy rakennusvaiheessa.

Uraaniluotia etsimässä

Kun raskas atomiydin, esimerkiksi uraanin 235-isotooppi hajoaa neutronin törmäyksen seurauksena kahdeksi kevyemmäksi atomiksi (krypton92 ja barium141), hajoamistuotteiden yhteismassa on hitusen pienempi kuin alkuperäisen uraaniatomin. Erotus vapautuu energiana fysiikan kuuluisimman yhtälön E=mc^2 mukaan. Samalla vapautuu neutroneja, jotka muihin U235-atomiytimiin osuessaan hajottavat ne. Jos U235-atomeja on riittävän tiheässä, tuloksena on ketjureaktio, jota käytetään sekä ydinaseissa että ydinvoimaloissa.

Herääkö Saksa vihdoinkin?

Lokakuun loppuvaiheessa monet saksalaiset hieraisivat silmiään kun huomasivat Münchenin Marienplatz:illa Nuclear Pride Party-tapahtuman, jossa esiintyi myös Melty-niminen jääkarhumaskotti. Juuri Saksan kannattaisi harrastaa voimakasta itsekritiikkiä, koska sen hiilidioksidipäästöt ovat peräti 8-kertaiset (muuten leväperäiseen) Ranskaan verrattuna.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä