Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Kaikki blogit puheenaiheesta Postmodernismi

Jordan Peterson – oikeiston online-oraakkeli

Kanadalainen psykologian professori Jordan Peterson vierailee parhaillaan Suomessa ja esiintyy loppuunmyydyille saleille. 

Yliopisto, politiikka ja puoluepolitiikka

Yliopistopolitiikasta ei keskustella tarpeeksi. Tässä teemasta pari näkökohtaa.  

Tiede olkikukkona

 

1.

Tarina eurooppalaisella uudella ajalla syntyneiden ja kehittyneiden erityistieteiden vaiheista on eri muodoissa kerrottu likipitäen kaikissa filosofian historioissa, mutta sen olennainen sisältö ei vielä ole kantautunut kaikkien korviin.

Joka päivä uutisoidaan uusi Trumpin kuolema

"Vaihtoehtoisten faktojen" seurauksena George Orwellin 1984 nousi taas myyntilistoille. Kun lueskelin Roland Barthesin kirjoitusta "Tekijän kuolema" (1968), se tuntui vähintään yhtä ajankohtaiselta.

Donald Trumpin katkeruus mediaa kohtaan näyttäisi ainakin osaltaan juontuvan siitä, ettei hän ymmärrä omaa jokapäiväistä kuolevaisuuttaan.

Perinteisellä konservatiivilla on tiukkaa

Elämme erikoisia aikoja. Minun on kenties helpompaa huomata tämä kuin monen. Ihan sen takia että olen konservatiivi. Heidän elämänsä on nykyisin hyvin vaikeaa ja kummallista. Ja suurin syy tähän on se joukko joka kutsuu itseään konservatiiveiksi. Mutta jotka oikeasti ovat jotain muuta. Jotain joka tarvitsisi uuden nimen (((cuckservative))).

Toimeen tulemisesta

Fanitan usein antisankareiden perään. Mutta on minulla silti tavallaan yksi sankarikin. Vanhan ajan televisio tuotti sellaisen sarjan kuin "Ihmemies MacGyver". Sarjan sankarina toimiva Angus MacGyver oli siitä mielenkiintoinen hahmo, että hän tuli toimeen lähes kaikkien kanssa. Itse en ole kovin mukava ihminen, mutta olen kuitenkin jossain määrin yrittänyt tavoitella tätä samaa. Onnistumisen kanssa on vähän niin tai näin.

Luomukset, tekeleet, illuusiot - ja muut helposti korjattavat pahat asiat

Jokainen osaa puhua sosiaalisista konstruktiosta. Tässä yhteydessä puhutan synynymitasolla kulttuurirelativismista ja monista muista vastaavista asioista. Usein näissä kororstuvat myös sellaiset teemat kuin absurdius, valta ja instituutiot ja hierarkiat. Onkin hyvin oleellista miettiä mitä sanoo vaikka feministi joka sanoo että sukupuoli on sosiaalinen konstruktio. Mitä tämä tarkoittaa?

Esimerkin kautta.

Miksi meillä on skandaaleja?

Timo Airaksinen on kirjoittanut tekstin "Skandaali muinaisjäänteenä". Se on luettavissa ainakin kirjasta "opin filosofiaa - filosofian opit". Hän kirjoittaa siinä siitä miten skandaalit vaativat tietynlaista pohjaa. Joka taas on vieras postmodernismin mukaiselle maailmalle. Tämä kirjoitus on tehty sen vuoksi että koen että jos postmoderni maailma tukahduttaa skandaalit, niin sitten emme elä ainakaan postmodernissa maailmassa.

(Suomen) Sisulla siitä (kännistä ja läpästä) selviää?

Perussuomalaisista on viime päivinä puhuttu paljon natsivertauksin. Se on toki osittain osuvaa siinä mielessä että jos olet natsi, perussuomalaiset on sinulle hyvä puolue. Mutta tässä on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota "ironisiin piirteisiin" joita PerusSuomalaisissa on. "Kännissä&Läpällä" -puolustusten seasta voi kuitenkin nähdä jotain oleellista.

Moniarvoisuus on mahdollisuus

Sana ”postmoderni” tuli minua vastaan ensimmäisen kerran yliopistossa syksyllä 2008. Olin tuolloin aloittanut opintoni Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa ja saanut kuulla, kuinka vaarallinen paikka tiedekunta oli nuorelle kristitylle. ”Aloitti Hengessä, lopetti Helsingissä” oli slogan, jota viljeltiin varsin aktiivisesti tietyissä piireissä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä