Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Kaikki blogit puheenaiheesta Perustulo

Olivatko perustulokokeilun tulokset pettymys?

Perustulo on ollut viime aikoina kuuma puheenaihe, koska viikko sitten sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi perustulokokeilun ensimmäisen vuoden alustavat tulokset. Julkaisun myötä olemme saaneet nähdä eri tahojen julistuksia siitä, miten perustulokokeilun tulokset olivat tyrmääviä, koska siihen osallistuneiden pitkäaikaistyöttömien työllistyminen ei parantunutkaan, vaikka heille maksettiin perustuloa.

Miksi kannatan perustuloa?

Entisenä työelämän tutkijana olen oppinut arvostamaan kaikenlaista työtä ja toimeliaisuutta. Kyse ei ole vain työn tuloksista, vaan myös siitä, miten työ muovaa tekijöitään ja saa heidät kokemaan itsensä arvokkaiksi yhteiskunnan jäseniksi. Oikeustajuni sanoo, ettei ketään pidä päästää nauttimaan toisten ponnisteluista antamatta itse mitään vastineeksi.

Argumentteja puolesta ja vastaan

Perustulolla ihmisarvoinen elämä kaikille

Suomi on tänään rikkaampi ja vauraampi kuin koskaan. Maallamme on varaa tarjota kaikille kansalaisilleen ihmisarvoinen perusturva. Erilaisilla sosiaalituilla ja kolmannen sektorin avustuksella heikossa asemassa olevia ihmisiä tuetaan, mutta ne eivät turvaa kaikille ihmisarvoista elämää, eikä aina edes perustoimeentuloa. 

Jokaiselle aikuiselle maksettava perustulo olisi omiaan turvaamaan kaikille ihmisarvoisemman elämän. 

Verovapaa ansiotulo 20 000 euroon asti ja perusturva köyhimpien tueksi

Seuraavalla hallituskaudella Suomessa on käynnistettävä mittava sosiaaliturvauudistus. Sosiaaliturvasta on tehtävä yksinkertaisempaa ja oikeudenmukaisempaa niin, että lyhytaikaisiakin töitä kannattaa ottaa vastaan. Tällä hetkellä erilaisten tukien kenttä on pirstaleinen, eikä ihminen aina edes tiedä, mitä tukia hänen kuuluisi saada ja mitkä ovat hänen oikeutensa. Perusturva selkeyttäisi sosiaaliturvaa.

Lapsilisä on ollut Suomen pidempiaikaisin perustulokokeilu

Lapsilisää on jo vuosia jaettu lapsiluvun mukaan vastikkeetta aivan jokaiselle Suomen kansalaiselle jolla on yksi tai useampi lapsi.

Wikipediassa kerrotaan, että Vasemmistoliiton edeltäjän SKDL:n aloitteesta lapsilisä otettiin 1948 Suomen lainsäädäntöön pohjoismaisen mallin mukaisesti. Kyseessä on siis Suomen vanhin perustulon muoto joka on ollut tällä maapläntillä käytössä, eikä voida kiistää etteikö tämä perustulokokeilu eli lapsilisä ole epäonnistunut.

Harhautunut ymmärrys perustulokokeilun tarkoituksesta

Kun katselee uutisia, vähän näyttäisi ihmisillä olevan jokseenkin harhautunut ymmärrys, mitä nyt tämän perustulokokeilun tarkoitus oli ja on. Maailmallakin osa uutisoinnista on ollut tyyliin: ”Suomen perustulokokeilu epäonnistui tavoitteissaan edistää työllistymistä”. Ihan kuin työllistyminen olisi perustulon ensisijainen tavoite.

He jotka saivat perustuloa, eivät saaneet lisää rahaa.

1) He jotka kokeilussa saivat perustuloa sen 560 € olivat pitkäaikaistyöttömiä tai vaikeasti työllistettäviä. 
2) Tämä summa vähenettiin heidän työttömyystuestaan. 

Eli he eivät saaneet penniäkään lisää rahaa. Menikö jakeluun?

 

Henry

Asumistuki on jo perustulo

Perustulokeskustelussa on kritisoitu käsitteen nimeä, jonka arvostelijoiden mielestä tulisi olla perustuki, jotta muistettaisiin varojen tulevan tukena lähimmäisiltä eikä ole ansaittua. Perustuloa moitittaessa ei yleensä kuitenkaan moitita asumistukea, joka on yhtälailla ansaitsematonta, vastikkeetonta tuloa.

Perustulo lisää hyvinvointia eikä vähennä työllisyyttä

Jotenkin tähän tapaan media olisi voinut uutisoida Sipilän hallituksen perustulokokeilun tuloksista. Sen sijaan olemme saaneet lukea tutkijoiden, poliitikkojen ja virkamiesten julistuksia siitä, miten perustulokokeilun tulokset oli "tyrmääviä" perustulon kannattajille, koska siihen osallistuneet pitkäaikaistyöttömien työllistymismahdollisuudet eivät jostain kumman syystä parantuneetkaan vain siksi, että karensseilla uhkailu määräajaksi lopetettiin.

Perustulokokeilu - järjestetty epäonnistuminen

Laita tomppeli asialle ja tee itse perässä. Tämä on käytännössä se mistä on kyse.

Selvennän hieman tätä kryptistä aloitusta.

Olin taannoin kuulemassa paneelikeskustelua perustulokokeilusta, tässä paneelissa siis oli osallistujana myös tämän perustulokokeilun tieteellinen johtaja Olli Kangas. Hän kertoi, että perustulokokeilu toteutettiin rajatummassa mittakaavassa kuin miten se oli suunniteltu. Ja tämän lisäksi, 'perustulokokeilu' muuttuikin 'työllistymiskokeiluksi'.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä