Terveisiä japanilaisesta Shinkansenista, luotijunasta. Kioto on jäänyt taakse, lähestyn Tokiota. Maanantaina aloitimme Public Acceptance –viikon käymällä Takahaman ydinvoimalassa tutustumassa niihin turvallisuustoimiin, jotka vuoden 2011 tsunamin jälkeen tehtiin. Torstaina vierailimme samalla asialla Hamaokan ydinvoimalassa.
Laitos vuotaa yhä tänä päivänä, itseasiassa enemmän ja nyt kaukana onnettomuuspaikalta: pohjaveden kuljetettua radioaktiivisia aineita, sulaneista ytimistä jotka ovat karanneet laitoksen suojakuorista maan sisään.
"Osa korkea-aktiivisen ydinjätteen sisältämistä terveyden tai ympäristön kannalta haitallisista aineista hajoaa erittäin hitaasti. Esimerkiksi elimistöön vuosikymmeniksi kertyvän radioaktiviisen ja myrkyllisen plutonium-239:n puoliintumisaika on 24 000 vuotta1. Sadassa vuodessa ydinjätteen sisältämän plutoniumin määrä alenee siis vain 0,3 prosenttia.
Tuore Greenpeacen lehdistötiedote "radiologisesta hätätilanteesta" Japanissa johtaa selvään johtopäätökseen: koko Suomi pitäisi evakuoida säteilyvaaran vuoksi. Kysynkin siis, ja kehotan muitakin kysymään, esimerkiksi Greenpeacen Suomen-osastolta, mistä mahtaisimme löytää uuden kodin joko kaikille meille suomalaisille tai ainakin niille yli puolelle miljoonalle, jotka joutuvat elämään Fukushiman evakuointialueen säteilytasot vähintään kaksinkertaisesti ylittävässä säteilyhelvetissä?
Viikonloppuna sosiaalisessa mediassa kiersi uutinen, jonka mukaan Fukushiman tuhoutuneessa ydinvoimalassa on mitattu hurjia säteilylukemia. Uutinen herätti monissa huolta ja pelkoa uusista säteilevien aineiden päästöistä. Onneksi kyseessä kuitenkin oli niinsanottu klikkihuoraus.
Tsernobylissa tapahtui 30 vuotta sitten huhtikuussa 1986 maailman tähän asti pahin ydinvoimalaonnettomuus. Ohjeiden vastainen käyttö pysäytti reaktorin jäähdytysjärjestelmän ja johti ketjureaktioon. Voimala paloi pitkään ja levitti radioaktiivisia saasteita Suomeen asti. Onnettomuudessa ja sen sammutustöissä kymmenet ihmiset saivat tappavan määrän säteilyä. Miljoonien muiden todennäköisyys sairastua syöpään kasvoi.
Ydinvoima on suosittu keskustelunaihe, mutta siitä julkisuudessa oleva tieto on usein puutteellista. Koska olen opiskellut alaa ajattelin selventää mistä on kyse.
Timo Kaunisto kirjoittaa ydinvoimasta eilen julkaisemassaan blogauksessa.
Kirjoituksessa käsitellään "ydinvoimalupauksia", joilla ydinvoiman lisärakentamislupia
jouduttiin säteily- ja ydinfobiseksi pelotellulle Suomen kansalle myymään.