Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Kaikki blogit puheenaiheesta Typpi

Kiertotalous tarvitsee energiapeltojen ja -metsien maaluokan

Ihmiselle kiusallisten jätteiden mutta kasvien tarvitsemien ravinteiden kierrätyksestä on tulossa 2020-luvulla yhä suurempi ongelma. Tyyppiesimerkki on jäteveden puhdistuksessa eroteltava typpi- ja osin fosforipitoinen liete, jota emme osaa kierrättää peltoon tai metsään.

Lieteongelma syvenee biokaasulaitosten yleistyessä. Kaikki biomassahan ei muunnu kaasuksi. Osa jää aina kiinteäksi mädätysjätteeksi. Sen loppusijoituksesta voi tulla ongelma.

Ilman nykyinen seossuhde?

Ilmakehässä on aina ollut happea melko tarkkaan 21% (20,95%). Eniten ilmassa on typpeä: 78%. Ilmakehän hiilidioksidin määrä on kasvanut viime aikoina merkittävästi. Miten CO2:n lisääntyminen ilmassa on vaikuttanut muiden kaasujen osuuteen? Onko kaikkien muiden kaasujen osuus laskenut tasaisesti samassa suhteessa?

Johtuuko sinileväräjähdys typen poistosta?

 

Viime aikoina on ihmetelty myrkyllisen sinilevän lisääntymistä vesistöissä, erityisesti loppukesästä. Aikoinaan viisi vuotta aivan Vantaanjoen suulla Helsingin Vanhassakaupungissa asuneena kiinnitti huomioni uutinen asiasta:

 

http://www.hs.fi/kaupunki/Vantaanjoen+sinilev%C3%A4lautat+ihmetytt%C3%A4...

 

Tähän saattaa olla syynä mm. Ruotsissa tutkittu ja meilläkin tietääkseni pikapuoliin pitäisi tulla julki uusi tutkimus asiasta, tehostunut typen poisto jätevesistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä