Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Kaikki blogit puheenaiheesta Työnteon kannustavuus

Normaali työnteko ei enää kannata

Elämme yhteiskunnassa, jota ei ole suunniteltu ns. tavallisille, työssäkäyville (alemman) keskiluokan ihmisille. Tämä yhteiskunta on suunniteltu toimimaan varakkaiden sekä työttömien ehdoilla*. Jos ihmisellä on tarpeeksi varakkuutta, niin sitä varakkuutta on helppo tehdä lisää, jos vain viitsii ja haluaa. Jos taas ihminen on työtön ja vähävarainen, ei monenkaan työn vastaanottaminen ole mitenkään kannattavaa. Keskiluokka sen sijaan tekee työt, elättää itsensä ja perheensä ja siinä sivussa maksaa veroja, joilla elätetään muita ihmisiä.

Kannustavuutta opintotukeen

Kela tarkistaa vuosittain verotuksen tulotietojen perusteella, onko opiskelija ollut oikeutettu hänelle maksettuun opintotukeen. Opiskelijalta, joka on ylittänyt tulorajan, peritään tukea takaisin 15 prosentin korotuksen kera. Tämä ei todellakaan kannusta työntekoon.

 

Päivähoitomaksujen nosto on myrkkyä työllisyydelle

HS:n 21.1. tietojen mukaan opetusministeriön työryhmä ehdottaa tuntuvia korotuksia päivähoitomaksuihin. Uudet maksut on määrä ottaa käyttöön jo tämän vuoden syksyllä. Enimmäismaksua ehdotetaan korotettavaksi 22 prosenttia. Nykyisestä 283€ jopa 354€ euroon. Kun asiaa tarkastelee nykyisen tilanteen valossa. Kannustavuus heikkenee merkittävästi. Kahden aikuisen ja kahden lapsen perheelle voi tulla jopa korotusta 122€ kuukaudessa 3300 € keskimääräisellä bruttotulolla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä