*

Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Kaikki blogit puheenaiheesta Työaikalaki

Työtä tullaan tekemään vain tarvittaessa

Hyytävä otsikko, varsinainen lööppi, mutta liian totuudellinen, kun katsomme kiihtyvää automaatiota, digitalisaatiota ja lopulta robotisaatiota, joita tehostetaan entistä itsenäisemmiksi nostamalla tietojärjestelmien kellotaajuuksia eli sykettä.

 

Sykkeiden nostolla taas kehitetään yhä enemmän tietojärjestelmien itsekorjaavia ohjelmistoja määrittämään erilaisia liikeratoja ja säätöjä, joilla taas tehostetaan tuontantoa – siis enemmän ja nopeammin, näinkö?

 

Mihin meitä ihmisiä tarvitaan?

Maailman paras työministeri

Kiva kaveri ei onnistunut saamaan työryhmää yksimieliseksi. Kiva ei aina ole välttämättä paras. Kun kaikilla on kivaa, ei mitään tule valmiiksi.

Työaikalain uudistuksia pohtinut työryhmä ei päässytkään yksimielisyyteen. Kaikki olivat vastaan ja niin työnantajat, työntekijät kuin yrittäjät esittivät eriävän mielipiteen.

Suurin ja kaunein keskusjärjestö SAK ilmoitti suhtautuvansa esitykseen hyvin kriittisesti.

Miksi?

Miksi näitä tällaisia uutisia ja uudistuksia tehdään?

Uskallatko noudattaa lakia?

Syksyn aikana on tehty joitakin paikallisia sopimuksia työajan pidentämisestä työpaikoilla. Työaikalaki on aikoinaan laadittu suojelemaan työntekijöitä työnantajan ja muiden tahojen mielivallalta. Ajantasaisessa työaikalaissa on muuan mielenkiintoinen mahdollisuus jokaisen työntekijän irtautua jo tehdystä paikallisesta sopimuksesta. Ote pykälästä alla. Katso erityisesti viimeinen lause: ” Työntekijällä on kuitenkin oikeus noudattaa aikaisempaa työaikaansa, jos hän ilmoittaa siitä työnantajalle viimeistään kahta päivää ennen sopimuksen soveltamista”.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä