Olen kiertänyt Lappia ahkerasti pitämässä vaalitilaisuuksia ja joka paikkakunnalla nousee aina esille kaksi asiaa: huoli vanhustenhoidon tilasta sekä Lapin palveluverkoston säilymisestä. Huoli on perusteltu. Esperi Caren ja muiden hoivayhtiöiden toiminnasta paljastuneet törkeät laiminlyönnit, monien kuntien heikko rahoitusasema ja valtion vetäytyminen syrjäseuduilta ovat tosiasioita.
Edellisessä kirjoituksessani esitin miten toteuttaisin vanhustenhoitopalveluiden valinnanvapauden. Eräs argumentti joka jäi kumoamatta on "Pienimmillä paikkakunnilla vaihtoehtoja ei kuitenkaan ole."
"Myös ministeri Mattila ja Siniset ovat valmiita nostamaan mitoituksen 0,7:ään nykyisestä 0,5:stä ”kun hoitoisuus sitä vaatii”. Tällä hetkellä hoitajamitoitus 0,5 on sosiaali- ja terveysministeriön suositus." Lähde
Sote- ja maakuntauudistusta on markkinoitu jatkuvasti sloganilla maakuntien ”leveämmistä hartioista” palveluiden tuottamiseen. Viimeksi tämä tuli esille Saarikon väittäessä, että vanhuspalvelut saadaan kuntoon, kun ne siirtyvät maakuntien leveämmille hartioille. Aikaisemmin on samaa väitetty sotekeskusten perustamisen ja kilpailuttamisen yhteydessä. Väkisinkin tulee mieleen kysymys siitä, kuinka leveät hartiat oikein tarvitaan kaikkien tehtävien kantamiseen ja millaisella treenauksella ne hartiat saadaan aikaan.
Suomen kaivoslaki antaa ensimmäiselle valtaajalle oikeuden aloittaa malminetsintä missä tahansa, pois lukien ainoastaan kotipihat, hautausmaat ja puolustusvoimien alueet. Luonnonsuojelualueita ei laki suojaa. Luvan saaja saa toimia valtauksellaan kuten haluaa, maanomistajilla ei ole siihen sanomista. Muualla maailmassa yleinen käytäntö on, että valtio omistaa mineraalivarat ja antaa korvausta vastaan teollisuudelle käyttöoikeuden.
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta on tehty jo lähes parikymmentä vuotta. Sekä asiantuntijat että poliitikot ovat yhtä mieltä siitä, että uudistus ehdottomasti tarvitaan. Suomessa on tällä hetkellä liian epätasa-arvoinen palvelujärjestelmä ja monissa paikoissa tuskaillaan palvelujen saatavuusongelmien kanssa.
Mikäli hallituksen kaavailema maakuntauudistus epätodennäköisyydestään huolimatta toteutuu, annetaan sitä myötä maakunnille näennäinen itsehallinto. Joidenkin tehtävien siirto kunnilta maakunnalle ei tuo mitenkään aitoa autonomiaa. Päätöksenteko pidetään edelleen etäällä kansalaisista.
Kaikille lienee selvää, että kyseessä on SDP, kun puhutaan yhden asian puolueesta. Korjaan Keskusta. Eikun Vihreät. No nythän tässä menee itsekkin sekaisin, sillä tarkoitin Kokoomusta. Sori, Vasemmistoliittoa, Perussuomalaisia, eikun...
Uusmaalaisena kuntapäättäjänä on usein todella vaikea asettua savolaisen kollegani saappaisiin. Ne lainalaisuudet, jotka pätevät kotikunnassani Kirkkonummella, eivät välttämättä toimi samoin Rautavaarassa tai Rääkkylässä. Vuoden 2017 tilastokeskuksen kuntatilaston mukaan kaikki sisämaan kymmenen rikkainta kuntaa löytyvät Uudeltamaalta, kun taas kymmenen köyhintä sijaitsevat kaikki Itä-Suomen neljässä eri maakunnassa.
Kesäkuun viimeisellä viikolla hallituspuolueet myöntyivät soteuudistuksen lykkääntymiseen. Periaatteessa on vielä mahdollista, että maakuntavaalit järjestettäisiin eduskuntavaalien yhteydessä huhtikuussa 2019. Venetsian komission suositus on, että vaalilait hyväksyttäisiin vähintään puoli vuotta ennen vaalien järjestämistä. Tätä suositusta voi noudattaa, mikäli soteuudistus valmistuu lokakuussa 2018.