*

Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Kaikki blogit puheenaiheesta Maakunta- ja soteuudistus

Valinnanvapauspilotointi sitouttaa meidät jo soten valinnanvapauteen?

Sosiaali- ja terveysministeriö 16.3.2018

16.17 Uutinen:

 

Valinnanvapauspilottien haku on päättynyt – kaikki maakunnat hakivat mukaan

Kunnat ja kuntayhtymät ovat voineet hakea mukaan valinnanvapauden pilotointiin. Haku päättyi 15. maaliskuuta. Hakemuksia saatiin yhteensä 18, yksi jokaisen maakunnan alueelta.

Valinnanvapauspilottien tarkoituksena on tukea valinnanvapauslain toimeenpanoa osana sote-uudistusta.

Psykiatrian potilaat sadististen psykiatrien hoidossa?

Mietin, että mikä minun harha oli, kun olin vuoden 2015 alkupuolella kahdesti suljetulla osastolla hoidossa OYS:n psykiatrian osastoilla?

Terveyspalvelut koko Suomeen

Ikean perustaja Ingvar Kamprad testamenttasi puolet henkilökohtaisesta omaisuudestaan Norlantiin. Hän näki että Norlannilla on hyvät mahdollisuudet kehittää elinkeinotoimintaansa.

Terveyslääkäri maaseudun tarpeisiin

Eduskunnassa käytyä keskustelua maakunta- ja soteuudistuksesta voisi tulkita siten, että nyt kun on ajettu tietoisesti terveyspalvelut alas, annetaan kansainvälisten terveystalojen rakentaa toimivat hoitoketjut Suomeen.

Valinnanvapaus on maaseudulla sitä, että voi valita, lähteekö sitä omaan terveyskeskukseen, jos sellainen vielä on, tai naapurikunnan terveyskeskukseen, vaiko hakeutuuko sitä maakunnan keskuskaupungin terveyspalvelujen luo.

Onko Jan Vapaavuori kateellinen?

Kaikille on varmasti käynyt selväksi, että Helsingin pormestari Jan Vapaavuori vastustaa maakuntauudistusta. Vastustuksellaan Vapaavuori suojelee sairaanhoitopiirejä. Kuka kansalainen muuten tietää oman sairaanhoitopiirinsä valtuuston puheenjohtajan tai ylimmän virkajohtajan nimen? Tuskin kovin moni. Näin siitä huolimatta, että heillä on subjektiivinen oikeus laskuttaa määrättömästi omistajakuntiaan.

Suomi ansaitsee toimivan sote-uudistuksen

Eduskunta käsittelee tänään hallituksen esitystä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseksi. Sote-uudistus tarvitaan, siitä lienevät kaikki samaa mieltä. Hallituksen esitys on kuitenkin syvästi ongelmallinen. Jotta eduskunta voisi vastuullisesti edetä uudistuksen kanssa, täytyy siihen tehdä merkittäviä korjauksia.

Follow the money – Sote-uudistuksen hälyttävät riskit

Sote- ja maakuntauudistuksen lakiesitykset ovat 2413 sivua paksu nippu. Asia on monitahoinen, mutta siitä tulee kuitenkin paljon ymmärrettävämpi, kun katsoo, mistä raha tulee ja minne se menee. Nostan tältä näkökulmalta tässä esiin kaksi suurta riskiä, jotka ehdottomasti vaativat huomiotamme.

Riski 1. Syrjäytyneistä soten heittopussit?

Isolla kirkolla maakuntavaltuustossa

Keskusta puoleen kansanedustaja Mikko Kärnä ehti lausua Uudenmaan maakuntavaltuuston kriittisen kannanoton lähinnä Espoon, Vantaan ja Helsingin maakuntavaltuutettujen kannanotoksi, koska heillä on valta maakuntavaltuustossa. Tulevaisuudessa on Kärnän mielestä toisin, valta tulisi koko kansalle.

Ideoita miettiä mikä alueuudistuksessa kriittisintä

 

Alue- ja maakuntauudistuksesta on menossa lausuntokierros, johon kuka tahansa voi vastata huhtikuun alkuun mennessä.  Sain tietoa Kirsiltä. Halusin itse analysoida lausuntopyyntöä ja sen liitteitä ja sitä kautta arvioida uskottavuutta, mitä taka-ajatusta viranomaiset eivät ehkä ymmärtäneet. IT-alalla uskottavuus kerätään tarjouksesta asti.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä