Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Kaikki blogit puheenaiheesta D'Hondtin menetelmä

D'Hondtin surma*

Oletko joskus politiikkaa seuratessasi miettinyt, että kuka tahansa sattumanvaraisesti valittu tekisi tuon paremmin kuin nämä pellet? Olet saattanut jättää äänestämättä. Oletko joskus löytänyt vaaleissa ehdokkaan, joka puhuttelee sinua, mutta on ehdolla listalla, jolle et suin surminkaan antaisi ääntäsi? Olet saattanut äänestää vain puoluetta, joka ei ainakaan ole vastenmielinen. Oletko joskus harkinnut vaaleissa ehdokasta, joka on eduskunnan ulkopuolisen puolueen listalla? Olet saattanut äänestää perinteistä puoluetta, ettei äänesi mene kokonaan hukkaan.

Vuoden 2015 eduskuntavaalien ääntenlaskennan epäoikeudenmukaisuuksista

Päätin tehdä vuoden 2015 eduskuntavaaleille vähän samanlaisen listauksen kuin vuoden 2007 eduskuntavaaleista. Tässä on siis vuoden 2015 eduskuntavaaleista poimintoja epäoikeudenmukaisuuksista, joista voi syyttää ääntenlaskennassa käytössä olevaa D'Hondtin menetelmää. Rajasin katsaukseni tällä kertaa ainoastaan räikeimpään tapaukseen jokaisesta kategoriasta jokaiselle vaalipiirille.

Vaalipiirien purkaminen kehittäisi demokratiaamme

Vaikka vaalipiirien olemassaoloa perustellaankin muun muassa alueellisella edunvalvonnalla, tarkoittaa se käytännössä sitä, että piilevä äänikynnys voi olla vaalipiirin sisällä varsin korkea.

Vinkkejä ehdokkaan valintaan

Kirjoitus julkaistu Keskisuomalaisessa 9.4.2015.

Eduskuntavaalit ovat jo ovella, mutta ehdokastaan vielä valitsemattomia on yhä poikkeuksellisen suuri osa äänioikeutetuista. Tässä muutama vinkki helpottamaan ehdokkaan valintaa.

Älä lankea populismiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä