Tuhansien ja tuhansien sote-kirjoitelmien rinnalle ajatusten selkeyttäjäksi tarjotaan tässä video (powerpoint myös), missä tulee esille hyvät ja pahat ja rumat. Analyysi perustuu PESTLE - viitekehykseen (Politiikka, Talous, Yhteiskunta, Teknologia, Lainsäädäntö ja Ympäristönäkökulma).
Pohdittaessa syitä joillekin rinnakkaisyhteiskunnan tuomille ongelmille, joita jo nyt joudutaan joissakin Euroopan maissa ratkomaan, tuntuu, että helposti unohtuu ilmiön olevan jo paljon tutkittu. Näemme ongelman, mutta emme usein mieti, mitä se tarkoittaa arjessa heille, jotka siinä elävät.
Suomessa ajatellaan tilanteen vielä toistaiseksi olevan kaukana tai asian ratkeavan eri kotoutumismallien avulla, mutta asia on paljon laajempi ja haasteellisempi, sillä uskon, että tietyt vahvat yhteisöt ovat jo täyttäneet rinnakaisyhteiskunnan kriteerit.
Tuulivoimaloiden sähkön kulutus alkoi kiinnostamaan, sitä tietoa ei ole julkisesti näkyvissä. Tuulivoimaa pidetään pystyssä julkisella tuella, ja annettu tuki koskettaa jokaista. Tuulivoima syö enemmän kuin tienaa, tämä tieto pidetään piilossa.
Kohtuuttoman suuri julkinen tuki tuulivoimalle on sähkömarkkinalain vastainen?
Pari päivää ennen uusien tiedustelulakien eduskuntakäsittelyä Supo ilmoitti, ettei se luovuta pyydettyjä aineistoja tutkimuskäyttöön, vaikka tästä oli jo aiemmin periaatepäätös. Suomen poliitikkojen ja viranomaisten omavaltainen salailumentaliteetti ei kuulu 21. vuosisadan länsimaisen demokratian piirteisiin. Olisiko tiedustelulakien hyväksyminen kytkettävä tämän eri perustein salaisena pidetyn materiaalin julkaisuun vapaaseen tutkimuskäyttöön?