Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Ydinseppuku

Politiikan toimittajat rakastavat draamaa, näyttäviä ristiriitoja, ovien paukkumista, poliittisten vastustajien sättimistä. Se myy lehtiä!

Vihreät ovatkin saaneet kuulla yhä uudestaan ripin siitä, miten me oikeastaan hyväksyimme hallituksessa ydinvoiman lisärakentamisen, kun ainostaan esitimme lupien hylkäämistä, äänestimme lupia vastaan ja jätimme lupapäätöseen eriävän mielipiteen... mutta emme marssineet ovet paukkuen ulos hallituksesta.

Onhan se sinänsä imartelevaa, että politiikan toimittajat katsovat jonkin olevan edes Vihreille niin pyhää, että olisimme sen vuoksi valmiita viis veisaamaan kaikista muista meille tärkeistä asiosita. Muilta puolueilta kun ei hallituksesta lähtemättä jättämisiä kysellä, vaikka jokainen hallituspuolue saa jossain vaiheessa hallitustaivalta turpiinsa.

Lähtö Lipposen II hallituksesta vuonna 2002 oli Vihreille sen verran traumaattinen kokemus, että emme halunneet kokea samaa uudelleen. Vaikka silloin kuinka nakkelimme niskojamme, ripottelimme tuhkaa päällemme, marssimme tuhahtelevat nokat pystyssä ulos hallituksesta, maailman suurimman ydinvoimalamallin prototyypin rakentaminen alkoi _silti_ Olkiluodossa.

Ja sillä poliittisella performanssilla oli Vihreille kallis hinta. Seuraavaan Jäätteenmäen hallitukseen ei Vihreillä ollut asiaa. Ja yhden hallitus- ja yhden oppositiokauden kokemuksella voin sanoa, ettei mikään ole kansanedustajalle niin turhauttavaa, kuin olla oppositiopuolueen kansanedustaja. Kun päätökset tehdään muualla, voi vain ruikuttaa.

Mutta jos hallituksesta lähtö olisi estänyt yhdenkin ydinvoimalan rakentamisen, olisimme sen tehneet ja turhautuneet ilolla.

Hallituspuolueen elämä on kuin nyrkkeilyä. Joskus ottaa lukua, joskus voittaa, joskus tyrmätään. Ja aina pitää nousta takaisin jaloilleen, olla valmis seuraavaan otteluun, on se sitten Vuotos, Kollaja, vaalirahoituslaki, vaalilaki tai laki kansanedustajien lahjonnasta. Vanhoihin tappioihin tai voittoihin ei saa jäädä makaamaan.

Ilmeisesti ainoa minkä politiikan toimittajat olisivat Vihreiltä hyväksyneet uskottavaksi ydinvoiman vastustamiseksi olisi ollut vihreiden kansanedustajien joukkoseppuku eduskuntatalon portailla heti tappiollisen ydinvoimaäänestyksen jälkeen.

Siitä huolimatta, onnea ydinvoimaa Vihreitä selkeämmin ja määrätietoisemmin vastustaneen puolueen etsintään.
___
Kasvi The Game -vaalipeli on avattu osoitteessa kasvi.org/game

Mikrolahjoituksen vaalikassaani voi tehdä täällä tai lähettämällä numeroon 16511 tekstiviestin "TUEXX Jyrki Kasvi", jossa XX on lahjoituksen suuruus euroina. Tekstiviestilahjoituksen maksimisumma on 20 euroa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Harri Lehtimäki

Susi tulee, susi tulee... mitä, eikö se tullutkaan? Tule apuun Anja!

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Itse olen aika monta kertaa kysellyt, miten olisimme voineet vastustaa ydinvoimaa vielä tehokkaammin. Kertaakaan en ole saanut vastausta. Näyttää vahvasti siltä, ettei ydinvoimaloiden rakentamisen estäminen ole se olennainen asia näille vihreiden toimintaa kritisoiville, vaan se, ettei vihreät tehneet asiasta poliittista sirkusta. Eli eleen puute on näemmä huomattavasti tärkeämpää kuin se mitä sillä eleellä oltaisiin saatu aikaan.

Toimituksen poiminnat