Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Virhe 3999

Viime yönä kerroin kokemuksistani eilisessä sähköisen äänestyksen pilotin käynnistyksessä. Tänä aamuna oli vuorossa sähköisen ennakkoäänestyspaikan pystytyksen vaalitarkkailu Kauniaisissa kello 8:00. Paikalla oli lisäkseni myös eilen sairauden vuoksi kotiin jäämään joutunut keskustapuolueen vaalitarkkailija.

Päällimmäiseksi tunteeksi jäi, että tekniikka ei ole vielä kypsää tuotantokäyttöön. Paikalla olleen TietoEnatorin teknisen tukihenkilön palveluita tarvittiin pariinkin kertaan. Teknistä tukea ei mitenkään riittää Suomen jokaiselle ennakkoäänestyspaikalle, vaan järjestelmän käynnistyksestä on selvittävä vaalivirkailijoiden omin voimin! Nyt virkailijat olivat saaneet kolme tuntia koulutusta ja opiskelleet normaalin materiaalin lisäksi 77 sivun ohjeet - mutta sekään ei valmentanut heitä koeäänestykseen, jonka tuloksena oli virheilmoitus 3999.

Toisen sähköisen äänestyskoneen biosin kello oli jotenkin lipsahtanut väärään aikaan, eikä (koe)äänestys onnistunut ennen kuin tukihenkilö pisti biosin kellon oikeaan aikaan. Samalla selvisi, miksi työasemiin oli jätetty näppäimistöt ja hiiret. Niiden johdot olivat nimittäin suojakotelon sisällä varsinainen riesa ja jäivät helposti kotelon kannen reunan alle kantamaan ja estämään kotelon lukituksen.

Virkailijoista on sanottava, että he olivat tosi pro porukkaa. Kaikesta näki, että he olivat ennenkin huolehtineet ennakkoäänestyksistä.

Erityisesti pisti silmään se, että toinen äänestyskoneista buuttasi ensin Windowsiin eikä suinkaan rompulta Knoppixiin. Olin kuvitellut, että koneista olisi poistettu ennen äänestystä kaikki muut ohjelmat, ja niihin asennettaisiin ainoastaan Knoppix ja äänestysohjelma. Nyt kiintolevyltä löytyi kuitenkin kokonainen Windows.

Erityisterveisiä lähti äänestysmikrojen suojakoteloiden suunnittelijoille. Niiden lukot (kaksi, joiden avaimet on eri henkilöillä) oli sijoitettu niin hankalaan paikkaan, että toinen virkailijoista joutui ryömimään äänestyskopin alle työntääkseen avaimen lukkoon. Kotelon lukitseminen vei ainakin ainakin puhisevaa minuuttia.

Myös itse sähköisen äänestyksen vaalikoppi sai ”kiitosta”. Kopin pintamateriaali on niin liukasta, ettei siinä teippi pidä. Ehdokaslistat ja sähköisen äänestyksen käyttöohjeet oli jouduttu kiinnittämään seinään tukevalla pakkausteipillä, jota sitäkin oli jouduttu käyttämään enemmän kuin vähän. Jälki oli varsin rujoa.

Lopuksi on kuitenkin tunnustettava, että ensimmäisten äänestäjien sähköinen äänestäminen sujui hyvin. Itse asiassa äänestys sujui niin sutjakkaasti, että useampikin äänestäjä vaikutti äänestyksen jälkeen vähän hölmistyneeltä - tässäkö tämä nyt oli?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Bittinikkari (nimimerkki)

Mitä mieltä kasvi on siitä että yksi ISP on alkanut blokata yhden kunnallisvaaliehdokkaan kotisivuja? Siis www.halla-aho.com on kuulemma Welhon lapsipornosuodattimen takana. Asiasta keskustellaan täällä:
http://www.freebok.net/books/scripta/view.html

Welho on osa Sanomawsoyta nykyään.

R.A. (nimimerkki)

http://itpolicy.princeton.edu/voting/

Klipissä videoklippi koeäänestyksestä ja tämän pienestä twiikkaamisesta.

Jos taustalla on windows niin siellä on muutakin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset