Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Kokeilemista vaille valmis

Suomi on projektien, hankkeiden, selvitysten ja kokeilujen luvattu maa. Periaatteessa tämän pitäisi olla hyvä asia, uusia ajatuksia, teknologioita ja toimintatapoja on hyvä tutkia ja kokeilla ennen päätöstä ottaa ne käyttöön - tai olla ottamatta.

Valitettavasti projekteista ja kokeiluista on tullut liian usein itsensä vastakohtia. Toiminnan kehittämisen asemesta ne pysäyttävät kehityksen. Organisaation ei tarvitse tehdä mitään, koska ”meillä on kokeilu käynnissä” tai ”meillä on tähän projekti”. Tämäkään ei olisi suuri ongelma, jos projektit ja kokeilut johtaisivat johonkin, jos niiden kokemukset otettaisiin opiksi.

Liian usein projektien ja kokeilujen tuloksena on edelleen raportti, jonka hankkeen johtoryhmä lukee, huokaisee tyytyväisenä ja sulkee kustannuspaikan. Sen jälkeen innovatiiviseksi itseään kutsuva organisaatio jatkaa hyvillä mielin kuten ennenkin. Hankkeen vaikuttavuus on käytännössä nolla.

“Projektipöhö” on vaivannut etenkin julkisen sektorin organisaatioita, mutta ei yksityinen sektorikaan ole sille immuuni.

Jokaisen projektin ja kokeilun päätteeksi tulisi aina erikseen päättää, mitä seuraavaksi tehdään, otetaanko kokeillut teknologiat, organisaatiomallit ja toimintatavat käyttöön vai ei. Kuka enää edes muistaa, mitä jalkauttaminen tarkoittaa?

Projekteissa ja kokeiluissa voitaisiin ottaa oppia lääketutkimuksesta. Lääkkeiden ja hoitojen vaikuttavuutta tutkittaessa tuloksia seurataan jatkuvasti. Jos tutkimuksen kuluessa käy ilmi, ettei lääke toimi tai aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia, tutkimus keskeytetään. Joskus, hyvin harvoin tutkimus keskeytetään myös siksi, että kokeiltava lääke osoittautuu niin vaikuttavaksi, että olisi epäeettistä olla antamatta sitä myös kontrolliryhmälle.

Samalla tavoin projekteissa ja kokeiluissa tulisi jossain vaiheessa päättää, että nyt kokeileminen riittää, nyt kokeillut tekniikat, organisaatiomallit ja toimintatavat joko otetaan käyttöön tai niistä luovutaan ja etsitään jotain muuta kokeiltavaa.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

“Projektipöhö on vaivannut etenkin julkisen sektorin organisaatioita"
Ilmiö on valitettavan tuttu. Yleensä tuollaista touhua on ollut tapana kutsua puuhasteluksi. Oikeista projekteistahan tuollaisessa ei ole kyse vaikka sitä sanaa käytetäänkin. Tavallisesti tekijät ovat kyllä saaneet koulutuksen mutta eivät oppineet mitään varsinaisesta tavoitteellisesta työn tekemisestä. Niinpä he sitten tekevät sitä projektiaan kuin jotakin opinnäytetyötä jossa tärkeintä on saada aikaan raportti jossa on käytetty muodollisesti oikeita menetelmiä mutta tulosta ei ole tarkoitus käyttää koskaan mihinkään varsinaisesti hyödylliseen.

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

Joissakin kunnissa oli käynnissä sotepalvelujen valinnanvapauskokeilu. Kuntalaiset olivat tyytyväisiä, eivätkä kustannuksetkaan tainneet nousta. Nyt kokeilu lopetettiin ja valinnanvapaus on julistettu pannaan. Sillä eihän vihervasemmistolle sovi että hallintoalamainen saa itse valita jotain. Pitää olla raskas hallintokoneisto joka tietää hallintoalamaista paremmin mikä on tälle hyväksi.

Käyttäjän bionavigaattori kuva
Veikko Hintsanen

Eduskunta-valiokunnat-ministeriöiden asettamat parlamentaariset työryhmät.
Hallitus- ministeriöt
+++
Siinä ilmeisesti suurimmat selvitysten tekijät.
+++
Olit viime eduskunnan liikenne ja viestintävaliokunnassa .
Laskin vv 2011-2017 liikenneviraston tekemät selvitykset .
+++
Suurin ongelma niissä oli että ne olivat tehdyt lähes kaikki poliittisesti väritetyillä, puutteellisilla lähtötiedoilla ja tavoitteilla. Kenenkään muun kuin oikeuskanslerin niihin puuttuen.

http://bionavigaattori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27...

Ja sama yhä jatkuu.... http://bionavigaattori.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset