Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Kesäaika vaarantaa terveytesi

  • Unen laatuun vaikuttavat monet tekijät, joista muut eliminoitava aineistosta kun tutkitaan aikavyöhykkeen vaikutusta. PD US DoD.
    Unen laatuun vaikuttavat monet tekijät, joista muut eliminoitava aineistosta kun tutkitaan aikavyöhykkeen vaikutusta. PD US DoD.

Vaaliblogi 11

Otsikko ehkä hieman liioittelee, mutta se iltavirkulle suotakoon. Iltavirkkuna koen olevani jatkuvasti väärällä aikavyöhykkeellä, kesäaikaan kahden aikavyöhykkeen päässä oman sisäisen kelloni rytmistä.

Iltavirkkujen on todettu elävän jatkuvassa sosiaalisessa jet lagissa. Heidän suorituskykynsä on parhaimmillaan vasta 12 tuntia heräämisen jälkeen, siis kun perinteinen työaika on jo ohi. Yhteiskunta pyörii aamuvirkkujen tahdissa.

Seuraavan hallituksen yksi kauaskantoisimmista päätöksistä on Suomen aikavyöhykkeen valitseminen, kun EU luopuu kellojen siirtelystä normaaliajan (Suomessa UTC+2) ja kesäajan (UTC+3) välillä.

Pysyvän aikavyöhykkeen valinta ei ole pikkujuttu, sillä aikavyöhyke vaikuttaa paitsi unen määrään myös sairastavuuteen. Tästä saa hyvän käsityksen kun vertaa aikavyöhykkeiden itä- ja länsireunojen asukkaita. Heillä on yhden aikavyöhykkeen ero siinä, mihin aikaan päivästä aurinko nousee ja laskee. Ero on siis sama kuin normaali- ja kesäajan välillä.

Ihmisten sisäinen kello noudattaa aurinkoa, ei kelloa eikä aikavyöhykettä. Tämä aiheuttaa ongelmia etenkin aikavyöhykeiden länsilaidalla asuville, joiden illat ovat valoisampia ja aamut pimeämpiä kuin aikavyöhykkeiden itälaidalla. Aikavyöhykkeiden länsilaidalla mennään myöhemmin nukkumaan kuin itälaidalla, mutta koska työ- ja koulupäivät alkavat samaan aikaan, länsilaidalla asuvat ehtivät nukkua lyhyemmän ajan.

Riittävä uni on tärkeää paitsi hyvinvoinnille myös terveydelle.

Aikavyöhykkeiden itä- ja länsilaitojen välillä on havaittu eroja sairastavuudessa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa useiden syöpien on todettu olevan yleisempiä aikavyöhykkeiden länsilaidalla itälaitaan verrattuna. Riski sairastua rintasyöpään on jopa 12% korkeampi.

Onko kyse liian vähistä yöunista, jatkuvasta sosiaalisesta jet lagista vai sähkövalon käytöstä aamulla, sitä ei vielä tiedetä. Joka tapauksessa valoisat illat ja pimeät aamut näyttäisivät olevan terveysriski.

Moni kannattaa pysyvää kesäaikaa, esimerkiksi Ilta-Sanomat näyttäisi aloittaneen kampanjan pysyvän kesäajan puolesta. Pysyvää kesäaikaa perustellaan esimerkiksi sillä, että ihmisillä olisi iltaisin enemmän valoisaa aikaa harrastaa liikuntaa. Aamuherätys on kuitenkin monilla niin varhain, että heidän tulisi olla valoisinakin iltoina lenkkeilyn asemesta menossa nukkumaan saadakseen riittävästi unta.

Kuten rivien välistä on ehkä voinut lukea, kannatan normaaliaikaa Suomen pysyväksi aikavyöhykkeeksi. Enää eivät aamuvirkut iltalenkkeilijät estä minun ja muiden iltavirkkujen hyvinvoinnille välttämättömiä aamu-unia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Jo vain olis luonnonvastaista siirtyä pysyvästi kesäaikaan. Talviaika on se auringon aika meillä asuipa sitten itä-tai länsisuomessa.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Länsi-Suomessa eletään joka tapauksessa "kesäaikaa", koska aurinkoajan keskipäivä on Joensuun pituupiireillä virallisen ajan keskipäivä. On siinäkin n. +-15 min huojuntaa vuoden mittaan, mutta kuitenkin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Talviaika soveltui erinomaisesti agraarikulttuuriin ja pärevalaistuksen aikaan, jolloin navettaan ja ulkotöihin piti nousta ennen sianpieremää. Kesäaika sopii nykyaikaan paljon paremmin. Valoisat tunnit työpäivän jälkeen ovat arvokkaampia ulkoilijoille. Pelkästään kansanterveyden kannalta kesäajan pitäisi olla itsestäänselvyys.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Niin, että Moskovan aikaan olisi tyytyminen.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Kunhan lopetetaan tuo jatkuva siirtely, kaikki on hyvin. Mutta, mitä ihmettä me teemme kesäajalla? Luontohan huolehtii meillä siitä että kesällä on valoisaa ympäri vuorokauden.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Minä voin paremmin kesäaikana, on hirmuista aina syksyisin siirtyä talviaikaan. Valveillaolon valo vähenee talviaikana, iltapäivät liian pimeitä, unettaa ja väsyttää pimeällä...

Käyttäjän jyrkikasvi kuva
Jyrki Kasvi

Sepä, ja juuri siksi ihmiset menevät silloin aiemmin nukkumaan ja saavat enemmän unta. Ero näkyy hyvin aikavyöhykkeiden itä- ja länsireunojen välillä, jossa idässä asujat menevät aiemmin nukkumaan, mutta kaikkien herätyskello soi samaan aikaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Minä vaan jatkuvasti ihmettelen tätä kesäajasta ja talviajata puhumista. Ei se valoisa aika muutu himppuakaan olipa merillä keäaika tai talviaika. Kellon viisarit voivat kyllä olla vähän eri asennossa, mutta mitä sillä on väliä.

Eija Tuovinen

Kiitos,että käytät nimitystä normaaliaika. Talviajasta puhuttaessa ihmiset helposti päätyvät ajattelemaan pitkää, synkkää ajanjaksoa ja ovat siten helposti manipuloitavissa kesäajan eli epänormaalin ajan kannattajiksi. Koululaisten ja opiskelijoiden jaksamisesta ja vähäisestä unesta on ollut paljon huolta. Kesäaika entisestään vähentää unen määrää, sillä huhti- ja toukokuun valoisina iltoina on kiusaus valvoa pidempään ja aamulla on kuitenkin herättävä hämärään, jopa ennen auringon nousua. Normaaliajassa nukkumaan meno tapahtuisi hämärän aikaan ja herääminen valoisaan.

Käyttäjän RaijaMariaRintap kuva
Raija Rintapää

En ole ilta virkku, mutta valoisaan herääminen on minulle tärkeää. Kesäaika tekee syksystä ja keväästä kidutusta. Luonnon rytmin seuraaminen häiriintyy. Eli jätetään talviaika voimaan kiitos.

Tuula Kelloniemi

PYSYVÄ TALVIAIKA VAARANTAA TERVEYTENI! Älytöntä pelotella Moskovalla.Totuus on se, että pimeän ajan lisääntyminen elokuusta huhtikuuhun ihmisten aktiivisella ajalla ei voi olla terveellistä, harva lenkkeilee aamulla klo 6!Kesäaika on ollut normaalia 38vuotta ja vieläpä 7kk vuodesta.

Rita Salmi

Talviaika eli normaaliaika pitäisi ehdottomasti olla jo terveyssyistä. Taas vaihdos takana ja unirytmit sekaisin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset