Kesäaika vaarantaa terveytesi

Vaaliblogi 11

Otsikko ehkä hieman liioittelee, mutta se iltavirkulle suotakoon. Iltavirkkuna koen olevani jatkuvasti väärällä aikavyöhykkeellä, kesäaikaan kahden aikavyöhykkeen päässä oman sisäisen kelloni rytmistä.

Iltavirkkujen on todettu elävän jatkuvassa sosiaalisessa jet lagissa. Heidän suorituskykynsä on parhaimmillaan vasta 12 tuntia heräämisen jälkeen, siis kun perinteinen työaika on jo ohi. Yhteiskunta pyörii aamuvirkkujen tahdissa.

Seuraavan hallituksen yksi kauaskantoisimmista päätöksistä on Suomen aikavyöhykkeen valitseminen, kun EU luopuu kellojen siirtelystä normaaliajan (Suomessa UTC+2) ja kesäajan (UTC+3) välillä.

Pysyvän aikavyöhykkeen valinta ei ole pikkujuttu, sillä aikavyöhyke vaikuttaa paitsi unen määrään myös sairastavuuteen. Tästä saa hyvän käsityksen kun vertaa aikavyöhykkeiden itä- ja länsireunojen asukkaita. Heillä on yhden aikavyöhykkeen ero siinä, mihin aikaan päivästä aurinko nousee ja laskee. Ero on siis sama kuin normaali- ja kesäajan välillä.

Ihmisten sisäinen kello noudattaa aurinkoa, ei kelloa eikä aikavyöhykettä. Tämä aiheuttaa ongelmia etenkin aikavyöhykeiden länsilaidalla asuville, joiden illat ovat valoisampia ja aamut pimeämpiä kuin aikavyöhykkeiden itälaidalla. Aikavyöhykkeiden länsilaidalla mennään myöhemmin nukkumaan kuin itälaidalla, mutta koska työ- ja koulupäivät alkavat samaan aikaan, länsilaidalla asuvat ehtivät nukkua lyhyemmän ajan.

Riittävä uni on tärkeää paitsi hyvinvoinnille myös terveydelle.

Aikavyöhykkeiden itä- ja länsilaitojen välillä on havaittu eroja sairastavuudessa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa useiden syöpien on todettu olevan yleisempiä aikavyöhykkeiden länsilaidalla itälaitaan verrattuna. Riski sairastua rintasyöpään on jopa 12% korkeampi.

Onko kyse liian vähistä yöunista, jatkuvasta sosiaalisesta jet lagista vai sähkövalon käytöstä aamulla, sitä ei vielä tiedetä. Joka tapauksessa valoisat illat ja pimeät aamut näyttäisivät olevan terveysriski.

Moni kannattaa pysyvää kesäaikaa, esimerkiksi Ilta-Sanomat näyttäisi aloittaneen kampanjan pysyvän kesäajan puolesta. Pysyvää kesäaikaa perustellaan esimerkiksi sillä, että ihmisillä olisi iltaisin enemmän valoisaa aikaa harrastaa liikuntaa. Aamuherätys on kuitenkin monilla niin varhain, että heidän tulisi olla valoisinakin iltoina lenkkeilyn asemesta menossa nukkumaan saadakseen riittävästi unta.

Kuten rivien välistä on ehkä voinut lukea, kannatan normaaliaikaa Suomen pysyväksi aikavyöhykkeeksi. Enää eivät aamuvirkut iltalenkkeilijät estä minun ja muiden iltavirkkujen hyvinvoinnille välttämättömiä aamu-unia.

jyrkikasvi
Vihreät Espoo

Ex-pelijournalisti, ex-tutkija, ex-kansanedustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu