Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Orator non grata

  • Perinteiset vaalijulisteet ovat sentään vielä sallittuja CC BY-SA 3.0 Kaihsu Tai.
    Perinteiset vaalijulisteet ovat sentään vielä sallittuja CC BY-SA 3.0 Kaihsu Tai.

Poliitikot eivät ole maailman suosituimpia ihmisiä. Jostain kumman syystä heti kun aiemmin ihan mukava tyyppi erehtyy lähtemään vaaleissa ehdolle, hänestä tulee ihmisten silmissä jollain tapaa epäilyttävä.

Olen vuosien varrella tottunut vihaisiin mulkaisuihin vaaliteltoilla, mutta näissä vaaleissa on tullut vastaan aivan uudenlaista nihkeyttä, enkä tarkoita julkisuudessa olleita ehdokkaisiin kohdistuneita uhkauksia ja poliittisia väkivallantekoja, jollaisia ei ole Suomessa koettu vuosikymmeniin.

Tarkoitan politiikan sulkemista pois julkisesta tilasta. Esimerkiksi Uudellamaalla kampanjoivia ehdokkaita on tultu häätämään jalkakäytävältä, koska jalkakäytävä on sijainnut kauppakeskuksen edessä. Moni sellainen julkinen paikka, jossa vielä neljä vuotta sitten kampanjoitiin vapaasti, on nyt riidanalainen.

Kauppakeskuksen sisätilojen käytöstä sen omistajat päättävät tietysti itse, mutta omistusoikeus ei ulotu kunnan kadulle.

Lopulta Kokoomuksen ehdokas Henrik Vuornos keksi nerokkaan ratkaisun. Hän teki poliisille mielenosoitusilmoituksen eräälle jalkakäytävälle, josta hänet oli häädetty. Mielenosoitus järjestettiin “kokoomuksen politiikan ja Henrik Vuornoksen tukemiseksi.” Sille eivät kauppakeskuksen vahtimestarit voineet mitään.

Tietoni mukaan myös muut puolueet ovat Uudellamaalla kaivaneet mielenosoitusilmoituslomakkeet valmiiksi ja ovat tarvittaessa valmiita turvautumaan niihin päästäkseen kampanjoimaan julkisille paikoille.

Poliitikka koetaan niin suttuiseksi, ettei poliitikkojen mainoksia suostuta aina julkaisemaan edes rahasta. Esimerkiksi VR ei enää huoli poliittista mainontaa juniinsa. Ilmeisesti liikenneturvallisuus vaarantuu, jos matkustajat näkevät kauramurokeksimainoksen asemesta vaalimainoksen. Jos HSL, bussiyhtiöt ym. ottavat ensi vaaleissa saman linjan, vaaleissa ei enää nähdä ulkomainontaa.

Olisi mielenkiintoista tietää, mitkä muut ällötykset ovat politiikan lisäksi VR:n kiellettyjen aiheiden listalla?  Onneksi oma kampanjani ei ollut pelkkien junamainosten varassa.

Netissä kai sentään voi vielä mainostaa vapaasti jopa poliitikkoa? Ei voi. Vaalimanipulointien säikäyttämä Google on ilmoittanut vaativansa Euroopassa poliittisen mainoksen tilaajalta erityistä sertifikaattia, joka todentaa tilaajan olevan aito poliitikko eikä trollitehtaan tuntipalkkalainen. Mukava uutinen näin kolme viikkoa ennen vaaleja, jos on suunnitellut nettikampanjansa Google-mainosten varaan. Onneksi oma settini ei ollut Googlessa.

Etenkin uusille ehdokkaille tilanne on vaikea. Heidän pitäisi tehdä itsensä tunnetuksi äänestäjille, mutta mitenkäs kampanjoit, jos julkisesta tilasta ajetaan pois, eikä mainoksia suostuta julkaisemaan.

Kun ehdokkaiden vaalimainostusta rajoitetaan, rajoitetaan kansanvaltaa. Äänestäjät eivät saa vapaasti tietoa ehdokkaista.  Valta siirtyy viranomaisille ja yksityiselle sektorille. Ne saavat kyllä aina näkemyksensä kuuluviin. Jopa niiden mainokset julkaistaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Sitten pienpuolueilla on seuraavissa vaaleissa äärimmäisen vaikeaa saada itsensä näkyviin, kun ei ole sellaista rahaa kuten eduskunnassa istuvilla puolueilla. Ainoa tapa on siis aiheuttaa valtavaa kohua, että media ottaa sen uutiseksi.

Kyllä tässä pitäisi jo muuttaa puoluetuki sellaiseksi, että puoluetta äänestäneiden lukumäärä * n € per ääni.

Toinen ajatus on se, että pitäisi olla yksi valtakunnallinen kanava, jossa saa 24/7 vaaleihin liittyviä uutisia, tenttejä, haastatteluita ja valtio maksaa kaikkien puolueiden käymät vaalipaikat, yms. ja maksaa kulut.

Ketään ei saa syrjiä ja kaikkien pitäisi lähteä samalta viivalta. Pitäisi muistuttaa, että Vihreilläkin oli aikoinaan vaikeuksia päästä eduskuntaan ja hädintuskin pääsivät 1% kieppeille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset