Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Kivikautisia riittejä

  • Jeesuksen ympärileikkaus. Hendrik Goltzius. CC 4.0
    Jeesuksen ympärileikkaus. Hendrik Goltzius. CC 4.0

Vaaliblogi 8

Tyttöjen sukuelinten silpomisesta on keskusteltu Suomessakin paljon. Ei ihme, niin julmasta ja vastenmielisestä perinteestä on kyse. Tuskallista pahoinpitelyä, josta seuraa elinikäinen vamma, ei voi perustella tytön vanhempien kulttuurilla tai uskonnolla. Lapsen fyysinen koskemattomuus menee aina niiden edelle.

Sen sijaan poikien ympärileikkauksesta ilman lääketieteellistä perustetta ei ole puhuttu läheskään yhtä paljon. Pojille ympärileikkauksessa aiheutetut vammat eivät ole yhtä vakavia kuin tytöillä, mutta periaate on sama. Kyse on pysyvän fyysisen vamman tuottamisesta lapselle. Sitä ei voi perustella pojan vanhempien kulttuurilla tai uskonnolla. Lapsen fyysinen koskemattomuus menee aina niiden edelle.

Jos aikuinen mies ympärileikattaisiin ilman hänen lupaansa, kyseessä olisi törkeä pahoinpitely. Miten lapsen kohdalla ei olisi kyse vähintään yhtä törkeästä pahoinpitelystä, ellei törkeämmästä? Jos vanhemmat leikkaisivat lapseltaan vaikka korvannipukan pois, koska niin on ollut suvussa tapana kivikaudelta asti, sitä pidettäisiin mielipuolisena. Miksi esinahan leikkaaminen olisi sen hyväksyttävämpää?

Suomen laki kieltää lapsen tukistamisen, mutta poikalapsen peniksen tiheästi hermotetun osan voi poistaa ilman pelkoa raastupaan joutumisesta.

Pojan ympärileikkauksessa ei ole kyse pelkästä harmittomasta klipsaisusta. Itse operaatioon liittyy riskejä, ja komplikaatiot voivat haitata miehen sukupuolielämää koko eliniän ajan. Ympärileikkaukseen liittyy mm. kohonnut erektio- ja orgasmihäiriöiden riski sekä terskan tunnottomuus. Tai erään turhautuneen naisen sanoin: “Sen yli olisi voinut ajaa vaikka trukilla, eikä mies olisi tuntenut mitään.”

Lisäksi ympärileikattu penis voi aiheuttaa seksikumppanille yhdyntäkipuja ja orgasmiongelmia. Esinahka toimii yhdynnässä eräänlaisena liukasteena ja vähentää merkittävästi penetraatioon tarvittavaa voimaa.

Ei ihme, että Suomen lääkäriliitto katsoo poikien rituaalisen ympärileikkaamisen olevan ristiriidassa lääkärin etiikan kanssa. Poikien ympärileikkaamista tulisikin johdonmukaisesti käsitellä lapsen törkeänä pahoinpitelynä. Jos joku haluaa aikuisena ympärileikkauttaa itsensä, hän voi sen tehdä. Sen sijaan lasta ei siihen saa pakottaa. Sitä ei voi mikään kulttuuri tai uskonto vaatia.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Miten ehdotat tämän sanktioitavaksi ja mitä ajattelet siitä seuraavan ?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Poikien ympärileikkaamista tulisikin johdonmukaisesti käsitellä lapsen törkeänä pahoinpitelynä."

Ei se luetun ymmärtäminen voi olla niin vaikeaa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kiitos vain, mutta on joko säädettävä erillislaki tästä tai ryhdyttävä vaatimaan syytteen nostamista jokaisesta juutalaispojan ympärileikkauksesta törkeänä pahoinpitelynä.
Kuka asetetaan syytteeseen? Vanhemmat vai tekijä? Molemmat? Millainen tuomio? Sakko ei törkeässä teossa riitä.
Seuraavan pojan kohdalla pamahtaa viimeistään sitten ehdoton vankeus.

Mitä tästä seuraa ?
Loppuvatko ympärileikkaukset ja missä ajassa - ja mitä sillä välin tapahtuu ?

Joidenkin vastaavien kieltolakien seurauksia voi perustellusti olettaa alkoholin kieltolain kaltaisiksi.

Ps . Toimenpiteen väkivaltaluonnetta en mitenkään kiistä .

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Miten tyttöjen ympärileikkaus on sanktioitu ja mitä siitä on seurannut?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

On vaikea eritellä, miten paljon sanktio ja miten paljon valistus on Suomen oloissa vaikuttanut.
Mutta kulttuurin sydänalueilla väheneminen on johtunut nimenomaan valistuksesta ja organisoidusta välttelystä.
Ts tytöille (ja heidän äideilleen, joita paine myös koskee)on luotu mahdollisuus vältellä toimenpidettä turvallisesti.

Saman tapaisesta olen kuullut Euroopastakin .

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #6

Onko tyttöjen ympärileikkaus vähentynyt jossain päin maailmaa?

Lähde olisi mielenkiintoinen tietää.

Omituista että taas otetaan tuo "Menee sitä rahaa pajon turhempaanki..." argumentti käyttöön.

Oikeuttaako poikien ympärileikkaus tyttöjen silpomisen? Näillä kahdella toimenpiteellä on valtava ero.
Sekä toimenpiteenä että vaikutuksiltaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kertaluokkia suurempi ongelma on lasten "metabolinen silpominen" eli aineenvaihdunnan ja elimistön normaalin toiminnan horjuttaminen roskaruokaa syöttämällä.

Nykyään jo 10-vuotiailla havaitaan kakkostyypin diabetesta ja rasvamaksaa ja tämä johtuu roskaruokakulttuurin leviämisestä, joka puolestaan johtuu "taloudellisten realiteettien" sanelemasta pakosta: roskaruokabisnes on kannattavampaa kuin kunnon ruoan tarjoaminen.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

En menisi ihan noin pitkälle, mutta kyllä kriittinen katse tosiasialliseen ruokakulttuuriimme tuottaa aika tyrmäävän lopputuloksen.
Transrasvoja ja sokeria, lisäaineita ja niin pitkälle prosessointia, että lopputulos on myrkyllistä mössöä, johon kyllä addiktoituu nopeasti .
Terveysruoka on oma brändinsä, mutta esim tvn ruokamielikuva on pizzaa, suklaata ja donitseja.

Kulttuurimme pahoinpitelee sekä poikia että tyttöjä fyysisesti ja psyykkisesti, julmasti ja pysyvästi .
Tukistuskiellot eivät ole lapsia siltä pelastaneet.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen
Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Miesten ympärileikkaus oli aikoinaan yleistä muinaisessa Egyptissä, Mesopotamiassa ja muualla muinaisessa lähi-idässä. Ympärileikkausta ei tehty "huvin vuoksi" tai "hankaloittamaan seksiä" vaan sen todellinen syy oli tulehduksen ehkäisy aikana jolloin hygienia ei ollut niin tiedostettua ja pitkällevietyä kuten nykyään. Nykyisin ympärileikkauksia tehdään miehille myös lääketieteellisistä syistä kuten liian kireän esinahan tai tulehduksen takia. Jotkut myös olisivat kieltämässä tämän. Muuten miesten ympärileikkauksista ei ole merkittävää haittaa. Lääketieteen kannalta on yhdentekevää leikkaako vai jättää leikkaamatta. Silti tuntuu että sitä vastustetaan lähinnä koska ympärileiklaus ei ole sitä meille tuttua ja turvallista länsimaista kulttuuria vaan "pelottavaa ja outoa vierasta kulttuuria". Tulis keskittyä ennemmin naisten ympärileikkauksen kitkemiseen joista on todistetusti haittaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Teknisesti olisi varmasti mahdollista tehdä myös tytöille sellainen "ympärileikkaus", jossa poistetaan vain jokin harmiton ihonpala sukuelinten seutuvilta, jonka poistamisesta ei koidu sen suurempaa (tai edes yhtä suurta) haittaa kuin pojan esinahan poistamisesta.

Mutta käytännössä...

https://en.wikipedia.org/wiki/Female_genital_mutil...

USA:ssa yli 80% miehistä on ympärileikattu, eli kyseessä on selvästi kulttuurinen asia. Noin suurta määrää ei selitä terveyssyyt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Prevalence_of_circum...

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kyllä suurin osa muista kuin juutalaisista ja muslimeista leikataan USAssa nimenomaan ennaltaehkäisevistä terveyssyistä.
Ovatko syyt oikeasti olemassa , onkin sitten eri juttu.

Oletettavaa on, että jos nimenomaan uskonnollisista syistä tehtävä leikkaus kriminalisoidaan meillä, "terveyssyyt" lisääntyvät valtavasti.

Käyttäjän jyrkikasvi kuva
Jyrki Kasvi Vastaus kommenttiin #10

USAssa ympärileikkaus yleistyi, koska sillä kuviteltiin vähennettävän masturbointia. Hyviä lähteitä esim Wikipedia-artikkelissa: https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_male_circ...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset