Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Uhkakuvista haavekuviin

  • Forssan puoluekokouksen osallistujia. Public Domain - Tuntematon.
    Forssan puoluekokouksen osallistujia. Public Domain - Tuntematon.

Pelko on tehokas politiikan työväline. Me vihreät pelottelemme ilmastonmuutoksella, perussuomalaiset maahanmuutolla, Vasemmistoliittoa ahdistaa riistokapitalismi, Kokoomus pelkää valtionvelkaa ja Keskusta autiota kylänraittia. Demareille tuottavat painajaisia perustulo ja yleissitovuuden murtuminen.

Ei ihme, että ihmisiä ahdistaa. Miksemme pysty samaan kuin Sosialidemokraatit vuonna 1903, jolloin he Forssan puoluekokouksessa laativat puolueohjelman, joka maalasi näkymän paremmasta tulevaisuudesta. Käytännössä Forssan ohjelma määritteli suomalaisen hyvinvointivaltion.

Motivoiko pelko meitä tosiaan toivoa paremmin?

Toivo on haastava tunne nyky-Suomessa, jossa koulutustaso laskee, huoltosuhde romahtaa, ilmastonmuutos kiihtyy, … Jatkuva elintason nousu on ollut vuosikymmeniä yksi suomalaisen yhteiskunnan perusolettamia, ja nyt edessä on sukupolvia kestävä elintason lasku.

Lapset eivät enää olekaan vanhempiaan koulutetumpia ja varakkaampia.

Mitä tapahtuu, kun yhteiskunnan perusolettamat murtuvat? Ranskassa jo diesel-veron korotus johti mellakoihin. Miten käy, kun fossiili-diesel korvataan paljon kalliimmalla biodieselillä? Tai kun Thaimaan lomaan on lentoverojen jälkeen varaa vain kerran elämässä.

Eihän siinä ole kyse kuin paluusta 1980-luvulle, jolloin lomalennot olivat harvojen huvia.

Riku Siivonen kiinnitti YLEn kolumnissaan huomiota siihen, että puolueista vain Perussuomalaiset lupaa äänestäjilleen positiivista tulevaisuutta, siis ainakin Perussuomalaisten kannattajien mielestä positiivista tulevaisuutta: Konservatiivista Suomea, jossa ongelmille on selkeät syyt ja ratkaisut, eikä loputon muutos, ihmisten moninaisuus tai rajan taakse suljettu muu maailma ahdista.

Meille muille Perussuomalaisten positiivinen tulevaisuus on painajainen, mutta sillä ei ole merkitystä. Pääasia on, että Perussuomalaisten äänestäjät kokevat luvatun maan omakseen.

Pitäisikö meidän muidenkin keskittyä uhkakuvien asemesta haavekuviin?

Me Vihreät voisimme haaveilla luonnon kanssa tasapainossa elävästä avoimesta ja tasa-arvoisesta Suomesta, jossa ketään ei tarvitse erikseen suvaita. Yhteiskäyttösähkötaksit ovat korvanneet henkilöautot kaupungeissa. Ihmiset kasvattavat perustulon varassa luomulähiruokaa kaupunkien puutarhapalstoilla ja siemailevat kaukolattea tuulivoimaloiden katveessa.

Keskusta puolestaan saarnaisi Suomea, joka on 20 maakunnan liittovaltio, jossa Helsinki on  hajasijoitettu tarpeettomana alle 2000 asukkaan kuntiin, Keskustan puoluetoimistoa lukuun ottamatta. Ulkomaisten elintarvikkeiden maahantuonti on luvanvaraista

Kokoomuksen positiivisessa tulevaisuudessa tasaverotus olisi tasa-arvoa, ja kaikki julkiset palvelut peruskoulusta maanpuolustukseen tuotettaisiin kustannustehokkaasti kansainvälisten pääomasijoittajien omavalvotuissa yrityksissä, joiden palveluita kansalaiset vapaasti valitsevat.

Demarien tulevaisuudessa tasa-arvoa olisivat tasatulot eli tulot tasattaisiin absoluuttisella veroprogressiolla. Julkiset palvelut ruokahuollosta sähköverkkoon tuotettaisiin laadukkaasti julkisena tuotantona, eikä kansalaisia vaivattaisi turhilla valinnoilla.

Annetaan unelmien kilpailla vaaleissa pelkojen asemesta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Hienosti muotoiltu blogi.

Positiiviseen sävyyn saatiin haukuttua kaikki muut ja kehuttua oma puolue.

Ja koska blogi oli nimenomaan positiiviseen sävyyn, niin kohta joku kysyy " miten niin muka haukuttiin muut".

I like it!

Käyttäjän jyrkikasvi kuva
Jyrki Kasvi

Ivaltelin omasta mielestäni kyllä myös kotiin päin.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

No ehkä silleen herkästi, että voit sanoa tehneesi myös sen :)

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Olipas hyvä blogi.

Optimismi toimii paremmin kuin pessimismi että jotkut pelottelut ovat.... naurettavia.

Pitäisi olla pragmaattinen ja pyrkiä parempaan niillä edellytyksillä mitkä on mahdollista.

En esimerkiksi ole oikein vihreä kun ajattelen niin, että me tarvitaan tänne ydinvoimala koska ei ole muuten nopeasti mahdollista vähentää öljyä, maakaasua ja kivihiiltä. Hiilidioksidipäästöillä on vaikutusta mutta Suomi ei yksin niille voi mitään, että pääpaino pitää olla omavaraisuudessa. Se vaan vähentää sitä hiilidioksidipäästöä sen mikä nyt on lyhyellä aikavälillä järkevää.

Keskustan kauhuskenaario aika hauska mutta itsehän annan Sipilälle arvoa tämän autoharrastuksista että itse toivoisin Suomeen juurikin tällaista mallia haja-asutusalueille, että yrittäisi edes omavaraisuutta.

Käyttäjän ingmarforne kuva
Ingmar Forne

Kyllä. Ihmisiä ohjaa monasti pelko jostakin. Kaikkein eniten ihmiset taitavat pelätä sosiaalisen hyväksynnän menettämistä.

Yhdestä asiasta olen blogistin kanssa eri mieltä. Nimittäin siitä mitä kokoomuslaiset pelkäävät kaikkein eniten. Minun käsitykseni mukaan kokoomuslaiset pelkäävät kaikkein eniten tuloveroa ja sen maksamista. Sitä pelätään jopa siinä määrin ettei siitä voi puhua sen oikealla nimellä. Tulovero. Sen sijaan puhutaan työverosta ja työn verotuksesta. Sellainen vero ei lainsäädäntö tunne. Tuntee kyllä tuloveron, mutta ei työveroa. Aika merkillepantavaa ettei valtiovarainministeri uskalla puhua tuloverosta. Mutta onhan hän kokoomuslainen.

Terveisin

Ingmar Forne

Ilkka Huotari

Noh.

Nykyään kaikesta on yltäkylläisyyttä, joten jäljellä ei ole enää juuri sellaista, mitä rakentaa.

Jäljellä on lähinnä vain uhkakuvia, enemmän tai vähemmän todellisia.

(Sitä en ymmärrä, miksi jotkut eivät näe niitä jo-toteutuneita-uhkakuvia ja väittävät, että sellaisia ei ole.)

Vihreiden eskatologialla on muuten aika pitkät perinteet. http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuom...

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen syynä on liika väestönkasvu.
Yksi lapsi vähemmän säästää 58.6 tonnia laskennallisia hiilidioksidipäästöjä vuodessa.
Seuraavaksi tulee eläminen ilman autoa 2.4 tonnia.
http://steriloimislaki.blogspot.com/p/lapsen-vaiku...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Moni on suhtautunut ilmastonmuutokseen vähättelevästi, joku on jopa kieltänyt ajatuksen ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta. Harvalukuiset kieltäjät ovat aiheuttaneet epäilyksiä poliitikkojen keskuudessa, ja tärkeät päätökset ovat jääneet tekemättä. Kieltäjien ääni on todisteiden kerääntyessä vähitellen vaimentunut. Ja tärkeä pointti kieltäjille: jos huomisen tieto puhuisi sen puolesta, että ilmaston lämpeneminen ei olekaan ihmisperäistä (teoriassa sekin on mahdollista), ilmastonmuutoksen hillintätoimissa ei silti olisi mitään vikaa. Ne ovat planeetan hyvinvoinnin kannalta hyödyllisiä siinäkin tapauksessa.

Ilmastonmuutoksen kieltäjät kuvittelevat kai olevansa jonkinlainen hiljainen enemmistö. He eivät kuitenkaan ole enemmistö eivätkä edes hiljaa. Tosin vielä enemmän he pitävät ääntä sellaisista kuvitelluista ongelmista kuin homoliitot ja islamin invaasio.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Minä pahoin pelkään näitä ns. denialisteja yhdistää se että ovat jotain kreationisteja tai jotain muita vastaavia tiedevastaisia kahjoja.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Onneksi nuorisossa on toivoa: Tuomiokirkkotorilla osoitettiin mieltä ilmastonmuutosta vastaan. Paikalla oli arvion mukaan viitisenkymmentä ihmistä. Tapahtuman järjestäneen Joona Niittumäen mukaan mielenilmaus kesti noin tunnin ja sujui rauhallisesti. Tapahtuma sai Niittumäen mukaan innoituksensa 16-vuotiaan ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin toiminnasta.

Thunberg osoittaa säännöllisesti mieltään ilmastonmuutosasioissa. Viime syksynä hän kieltäytyi menemästä kouluun ennen Ruotsin valtiopäivävaaleja, vaan istui valtiopäivärakennuksen edessä, koska halusi kiinnittää uusien valtiopäivien huomion asiaan. Valtiopäivävaalien jälkeen Thunberg jatkoi mielenosoitusta perjantaisin. Hän on myös esiintynyt suorapuheisesti YK:n ilmastokokouksessa ja matkusti yli vuorokauden Sveitsin Davosiin osallistuakseen Maailman talousfoorumin kokoukseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset