Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Työmatkavähennykset varainsiirtoveroon

  • Vuoden 1929 pörssiromahdus pakotti monet luoviin työnhakumenetelmiin.
    Vuoden 1929 pörssiromahdus pakotti monet luoviin työnhakumenetelmiin.

Vaaliblogi 3

Suomen työmarkkinoilla on paha kohtaanto-ongelma. Samaan aikaan kun meillä on 146 000 työtöntä (joulukuu 2018), avoinna on 46 900 työpaikkaa (v. 2018 3. neljännes).

Pääosa kohtaanto-ongelmasta liittyy osaamiseen. Työnantajat tarvitsevat ammattitaitoa, jota työttömillä työnhakijoilla ei ole. Esimerkiksi pelkästään ohjelmistoalalle tarvittaisiin heti 7000-9000 uutta työntekijää ja 2000 lisää vuodessa.

Tarvitsemme siis uudelleenkoulutusta ja työperäistä maahanmuuttoa.

Toinen kohtaanto-ongelma on maantieteellinen. Työttömät työnhakijat ja avoimet työpaikat ovat eri paikoissa. Paras esimerkki tästä on lounais-Suomi, jonka meriteollisuus ja Uudenkaupungin autotehdas rekrytoivat työntekijöitä paitsi kaikkialta Suomesta myös ulkomailta.

Maantieteellistä kohtaanto-ongelmaa on yritetty ratkaista tukemalla pitkiä työmatkoja työmatkavähennyksellä. Pitkiin työmatkoihin liittyy kuitenkin monia sosiaalisia ja terveysongelmia. Esimerkiksi Ruotsissa vuonna 2013 julkaistun tutkimuksen mukaan yli 45 minuutin työmatka nostaa avioeron riskiä 40 prosenttia.

Sen sijaan lähemmäs työpaikkaa muuttamiseen ei kannusteta. Päinvastoin, ihmisten muuttamista jarrutetaan, ilmeisesti kasvukeskusten kasvun hidastamiseksi. Asuntokauppaa jarruttaa kaupoista perittävä varainsiirtovero. Vanhan omistusasunnon myyminen heikon työllisyyden alueella on jo muutenkin vaikeaa, samoin kohtuuhintaisen asunnon ostaminen vahvan työllisyyden alueelta. Kumpaankin kauppahintaan lisättävä varainsiirtovero ei ainakaan nopeuta kaupankäyntiä.

Varainsiirtoveroa tulisi laskea tai luopua siitä kokonaan, jotta työn perässä muuttaminen helpottuisi. Vastaavasti työmatkavähennyksen ylärajaa tulisi laskea, jotta verotus ei kannustaisi haitallisen pitkiin työmatkoihin.

Ehdotukseni ei ole tasapuolinen, sillä se ei huomioi lähemmäs työpaikkaa muuttavia vuokralla asujia. Kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on kasvukeskuksissa krooninen pula. Kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen Ara-korkotukilainojen ehtoja on parannettava ja käyttöä lisättävä. Se maksaa, mutta vähemmän kuin asuntopulan vuoksi täyttämättä jäävä työpaikka. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Varainsiirtoveroakin suurempi ongelma on oman asunnon vuokraaminen tai muutto pois tilapäisesti (koeajan irtisanomisriski tai työn määräaikaisuus).

Vuokraamalla asuntosi, jossa olet asunut vaikkapa 25 vuotta, joudut maksamaan myyntivoiton täysmääräisesti.

Muuttamalla pois asunnostasi työn perässä toiselle paikkakunnalle menetät myskin myyntivoiton täysmääräisesti.

Jos siis muutat omakotitalosta, jonka olet ostanut vuonna 94 600.000 markalla, ja myyt sen nyt 200.000 eurolla, maksat veroa noin 30.000 euroa. Se on iso riski työkokeiluun toisella paikkakunnalla, jos työtpaikka ei ole satavarma. Huomattavasti pienempi riski on vuokrata asunto toiselta paikkunnalta, pitää kirjat vanhass aunnossa. Tällöin nettopalkka pienenee vuokran määrällä.

Tämä on siis vaihtoehto oman asunnon myynnille.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ai se on verotus joka kannustaa matkatöihin, ei esimerkiksi se että muuttaminen edellyttäisi sitä, että myös puolisolle pitäisi löytyä samalta seudulta töitä. Tai se, että työpaikan pitäisi olla kohtuullisen pysyvää laatua, jotta oman ja perheen elämän siirtää kokonaan uudelle paikkakunnalle.

Lähinnä ehdotus kuulostaa hölmöläisten peiton jatkamiselta.

Käyttäjän jyrkikasvi kuva
Jyrki Kasvi

Yritän keskittyä niihin rakenteellisiin ongelmiin, joihin poliittisilla päätöksillä voi parhaiten vaikuttaa.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Eli mielummin pyörällä KELA:aan kuin autolla töihin...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jostain syystä keskustelu jää aina pyörimään vain noiden "rakenteellisten" ongelmien ympärille aivan kuin ne olisi jopa ne oleellisimmat.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin, olet hillitsemässä yhtä rakenteellista ongelmaa, ja esität osana ratkaisua toisen rakenteellisen ongelman pahentamista. Eli juurikin hölmöläisten peiton jatkamista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset