Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Valtiovarainministeriön degrowth-ohjelma

  • Yksisilmäinen talouskuri voi keikuttaa myös yhteiskuntarauhaa. CC BY-SA 2.0 William Murphy.
    Yksisilmäinen talouskuri voi keikuttaa myös yhteiskuntarauhaa. CC BY-SA 2.0 William Murphy.

Punaviherhipit ovat soluttaneet valtiovarainministeriön. Siinä ensimmäinen ajatukseni kun luin uutiset ministeriön viranhaltijoiden evästyksistä vaalikeskusteluihin ja hallitusohjelmaneuvotteluihin.

Jo se on erikoista, että viranhaltijat raamittavat vaalien alla, mistä poliitikkojen on sopivaa puhua. Ettei vaan kukaan esittäisi vaalikeskusteluissa mitään uutta ja yllättävää. Perinteisestihän viranhaltijat valmistelevat ja panevat toimeen poliitikkojen päätökset. Ei toisin päin.

Valtiovarainministeriön pääviesti on, että Suomen on leikattava, supistettava ja karsittava, tai hukka perii. Ilman tiukkaa talouskuria emme selviä kestävyysvajeesta eli nopeasti eläköityvän väestön hoidosta ja eläkkeistä.

Miten tämä liittyy punaviherhippeihin? Siten, että lääkkeeksi Suomen valtiontalouden haasteisiin tarjotaan austerity-hengessä pelkkiä leikkauksia, ei investointeja tuottavuuteen ja talouskasvuun. Valtiovarainministeriö on siis omaksunut myyttisiin punavihreisiin usein liitetyn talouskasvukriittisen degrowth-liikkeen aatteet. Leikkaukset ilman investointeja eivät johda rakennemuutokseen ja kasvuun vaan näivettymiseen.

Valtiontalouden reunaehdot on tietysti syytä pitää mielessä myös vaalikentillä, mutta näiden valtiovarainministeriön evästysten mukaan valtion tulisi toimia kuin yrityksen, joka vastaa kilpailuun vain karsimalla toimintojaan, ilman investointeja tulevaisuuteen.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kovasti tunneperäinen puuskahdus ilman asiaperusteita. Paha pudotus tavalliselta tasoltasi.

Käyttäjän jyrkikasvi kuva
Jyrki Kasvi

Pakko tunnustaa, että tunteet aamun lehteä lukiessa vähän puuskahtivat. Ja tuo leikkaamalla näivettäminen on tuttu ilmiö elinkeinoelämästä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tässä kyllä on sellainen pieni paradoksi, että koko Kataisen hallituksen ajan elvytettiin (tai ainakin siitä puhuttiin) mutta talous näivettyi. Tämän hallituksen aikana on leikattu (tai ainakin niin on väitetty) mutta talous on elpynyt.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Eikös se ole vm:n tehtävä kertoa rätingit valtion taloudenpidolle. Sille, että meno ja tulot pysyvät tasapainossa. Hyvin selkeä rooli. On äänestäjien ja poliitikkojen päätettävä, miten toimitaan. On seuraavat vaihtoehdot:

Valtion talous tasapainotetaan kiristämällä verotusta, leikkaamalla valtion menoja tai molempia. Kaikki ne vähentävät kulutusvaraa markkinoilla.

Jos elvyttää halutaan, lasketaan verotusta, lisätään kulutusta tai molempia. Niillä velkaannutetaan valtio.

Poliitikkojen ja äänestäjien tehtävä on siis päättää, 1) lasketaanko veroja (kokoomus) eli velkaannutetaan valtio, 2) ei nosteta eikä lasketa veroja (keskusta) eli kakun kasvattaminen hoitaa ongelman, 3) kiristetään verotusta (vasemisto) eli leikataan kulutuskysyntää.

Ammattiyhdistysliikkeen tehtävä ja rooli on huolehtia kilpailukyvyn säilymisestä niin, että säilyy työpaikat. Vientituloilla pidetään valtion talous tasapainossa ja mahdollistetaan törsääminen ja verotuksen leikkaaminen.

Noin helppoa ja yksinkertaista on vastuullinen talouspolitiikka. Ei yhtään sen vaikeampaa kuin vastuullinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ainakin kohta, jossa nostat esiin ammattiyhdistysliikkeen tehtävän ja roolin on vaikea toteutettavaksi, sillä tuskinpa vieläkään on sisäistetty maamme eurovaluutta-kytkennän vaatimusta. Valuutassa on se vaikea puoli, ettei inflaatio korjaannu kuin omilla sisäisen devalvaation keinoin. Kovin vaikea on toteuttaminen ollut aina Sipilän hallitukseen asti.

Miten mahtanee käydä mikäli sdp on pääministeripuolue ja ay-liike on sen "hanskassa" talouden vakauttamistoimissa? Samaa kuin euron alkuajoista lukien? Ei palkkakustannusten alentamisia, sillä ne kun ovat niin vaikeita poliittisesti kannatettavia asioita ay-liikkeelle kuten nähtiin tälläkin hallituskaudella.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Eikös se ole vm:n tehtävä kertoa rätingit valtion taloudenpidolle. Sille, että meno ja tulot pysyvät tasapainossa. Hyvin selkeä rooli. On äänestäjien ja poliitikkojen päätettävä, miten toimitaan."

Ei.

"Ammattiyhdistysliikkeen tehtävä ja rooli on huolehtia kilpailukyvyn säilymisestä niin, että säilyy työpaikat."

No ei.

"Valtion talous tasapainotetaan kiristämällä verotusta, leikkaamalla valtion menoja tai molempia. Kaikki ne vähentävät kulutusvaraa markkinoilla."

Mitä luulet olevan seuraus?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

" Mitä luulet olevan seuraus? "

Velaksi törsääminen loppuu ja bkt:stä hyölätään löysät pois.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #8

Jatka nyt vielä pitemmälle analyysiasi.

Tässä muuten siitä vvm:n jutusta selvennös,jos et ole ymmärtänyt vielä.

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/4030428-vm-...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Kaikkein katastrofaalisin vaihtoehto valtion talouden tasapainon kannalta on sinipuna. Kokoomuksen verotuksen alennukset yhdistettynä vasemmiston kulutuksen kasvatukseen tarkoittaa 30 mrd. velkaa valtiolle lisää seuraavan neljän vuoden ajanjaksolla.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"...Suomen valtiontalouden haasteisiin tarjotaan austerity-hengessä pelkkiä leikkauksia, ei investointeja tuottavuuteen ja talouskasvuun.
...
Leikkaukset ilman investointeja eivät johda rakennemuutokseen ja kasvuun vaan näivettymiseen."

Tuo on tietenkin totta, mutta tavalliselle vaalikarjalle tuota pitäisi ehkä vääntää hiukan rautalangasta, ettei se jäisi pelkälle iskulausetasolle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset