Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Nettisaalistajien torjunta on kaikkien yhteinen asia

Keskustelu Oulun lapsiin kohdistuneista seksirikoksista on keskittynyt tekijöiden taustaan. Samalla on kuitenkin unohtunut tapa, jolla tekijät ovat lehtitietojen mukaan lähestyneet uhrejaan: Nettisaalistus eli groomaus. Jos haluamme varmistaa, ettei vastaavia tapauksia tule lisää, meidän on pystyttävä rajoittamaan sosiaalisen median käyttöä lasten lähestymiseen seksuaalisessa tarkoituksessa.

Kun tyttöjä on viime päivinä haastateltu mediassa Oulun tapahtumien johdosta, moni on kertonut aikuisten miesten usein yrittävän ottaa heihin netissä yhteyttä. Ylen haastattelema Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Sari Sarani kertoo Pelastakaa Lapset ry:n selvityksestä, jonka mukaan noin joka kolmas 10-18-vuotias nuori on kohdannut netissä seksuaalista käyttäytymistä. Raportti on kuitenkin vuodelta 2016 ja pohjautuu suurelta osin 2011 tilanteeseen. Sen jälkeen sosiaalisen median merkitys nuorten arjessa ei ole ainakaan vähentynyt. On yllättävää, ettei tuoreempaa tutkittua tietoa tilanteesta ole.

Suosittelen silti kaikkia lukemaan selvityksen, se havahduttaa näkemään, miten laaja ja vakava ilmiö nettisaalistus on, eikä se rantautunut Suomeen vasta turvapaikanhakijamiesten mukana. Se Oulun seksuaalirikosvyyhdissä on uutta, että lehtitiedoista päätellen tekijät ovat Oulussa toimineet ilmeisesti yhdessä tai ainakin tienneet toisistaan. Aiemmin paljastetuissa hyväksikäyttötapauksissa tekijät ovat toimineet yksin.

Pelastakaa lapset ry:n raportissa kiinnittää erityisesti huomiota se, mitä hyväksikäytön uhrit ovat kokeneet saavansa hyväksikäyttäjiltään. Tapauksia tutkineiden poliisien arvioissa ylivoimaisesti merkittävimmiksi nousivat hyväksynnän ja ymmärryksen saamisen kokemus. Tai kuten raportissa lainattu poliisi toteaa: ”Yleisesti voidaan sanoa, että taustalla on turvallisuutta ja rakkautta kaipaava ja hakeva lapsi.” Groomaaja käyttää näitä tarpeita hyväkseen manipuloidessaan lapsen mieltä vastaanottavaiseksi tapaamisille ja seksuaalisille teoille.

Kysymys, joka meidän kaikkien aikuisten on kysyttävä itseltämme, miksi niin moni lapsi jää Suomessa paitsi turvallisuutta ja rakkautta? Miksi kaikki lapset eivät koe saavansa osakseen hyväksyntää ja ymmärrystä?

# # #

Vanhemmat ovat usein autuaan tietämättömiä lastensa nettielämästä. Käsi ylös, kuka luulee tietävänsä, mitä sosiaalisen median sovelluksia omat lapset päivittäin käyttävät? Eivät ainakaan facebookia.

Me opetamme lapsemme käyttämään heijastinta ja katsomaan suojatiellä vasemmalle, oikealle ja vielä kerran vasemmalle, mutta meidän pitäisi osata neuvoa myös, miten käyttää turvallisesti Snapchatia, Instagramia, Jodelia, Whatsappia, Youtubea ja mitä niitä nyt onkaan. Sitä on 2010-luvun vanhemmuus.

Sukupolvien kuilu repeää viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsi kohtaa netissä ongelmia. Jos lapsi kokee tarvitsevansa apua, sitä haetaan kaikilta muilta paitsi omilta vanhemmilta. Miksi? Miksi lapset eivät luota vanhempiinsa nettiin liittyvissä ongelmissa. Koska he pelkäävät vanhempien rankaisevan heitä rajoittamalla ruutuaikaa tai netin käyttöä, vaikka he itse olisivat identiteettivarkaan, nettikiusaajan tai nettisaalistajan uhreja.

Vanhempien on uskallettava tunnustaa tietämättömyytensä, uskallettava kysyä. ”Mitä kaikkia appeja sulla on kännykässä?” ”Mikä se Snapchat oikein on. Kerro, miten se toimii?” ”Keiden kanssa sä yleensä juttelet netissä?” "Hei näytä mullekin, mitä kuvia sä jaat kavereille." ”Millä apilla mun on helpointa tavoittaa sut?” ...

Jos ei tiedä mistä aloittaa, kannattaa lukea vaikka Mannerheimin lastensuojeluliiton Lapsi sosiaalisessa mediassa -sivun ohjeet.

# # #

Helppoja tapoja torjua nettisaalistajia ei valitettavasti ole. Tärkeintä on luottamuksen rakentaminen lasten ja vanhempien välille, jotta lapset uskaltavat ottaa puheeksi myös ikäviä asioita, ja vanhemmat uskaltava keskustella asiallisesti lastensa kanssa netin mahdollisista uhkakuvista.

Joskus asiat vaan ovat liian kipeitä kotona puhuttaviksi. Siksi esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelin, chat ja nettikirje ovat niin tärkeitä. Tietoa palveluista on levitettävä ja niiden rahoitusta lisättävä, jotta toiminta voidaan laajentaa ympärivuorokautiseksi. Esimerkiksi Lasten ja nuorten chat on auki vain neljänä päivänä viikossa kello 17-20. Se ei riitä! Myös vanhemmille on oma palvelunsa.

Yhteiskunnan palveluilla on oma roolinsa. Lastensuojelun resurssien on vastattava tarvetta, jotta kaikki Suomen lapset ja nuoret voisivat kokea olevansa hyväksyttyjä ja jonkun ymmärtävän heitä. Lisäksi lastensuojelun ammattilaisia tulee täydennyskouluttaa ymmärtämään paremmin lasten ja nuorten sosiaalista verkkoelämää, olemaan läsnä siellä missä lapsetkin ovat.

Tutkimustiedon puute yllätti kun etsin taustoja tähän lastuun. Verkkokulttuuri muuttuu jatkuvasti. Muutaman vuoden ikäiset tutkimukset eivät enää anna kuin viitteitä siitä, mikä tilanne on nyt, ja mitkä toimenpiteet olisivat vaikuttavimpia. Lasten ja nuorten sosiaalisen kultuurin tutkimusta tarvitaan nopeasti lisää.

Myös lainsäädäntöä tulee kehittää. Alaikäisen houkuttelu seksuaaliseen tarkoitukseen on kriminalisoitu Suomessa jo vuonna 2010, mutta lain valvonta ja näyttö on ilmeisen vaikeaa. Tuomioita ei ole näkynyt, vaikka tytöt kertovat lähentelyn olevan verkossa jatkuvaa, ja groomingia seuranneesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä on annettu vuosien kuluessa monta tuomiota. Enintään yhden vuoden vankeustuomion pelotevaikutus on ilmeisen tehoton. Lakia on päivitettävä, jotta se vastaa paremmin groomingin nykytilannetta ja suojelee paremmin lapsia nettisaalistajilta.

Miksi tehottomaksi jäänyttä lakia ei ole korjattu, vaikka groomauksen laajuus on ollut jo pitkään tiedossa? Sitä meidän kansanedustajien on syytä pohtia tykönämme.

Muuten olemme pian samassa tilanteessa kuin Yhdysvallat, jossa pyöri vuosina 2004-07 tosi-tv-vigilanttisarja To Catch a Predator, jossa toimittajat tekeytyivät verkossa lapsiksi. Kun aikuiset miehet ottivat yhteyttä ja halusivat nettikeskustelujen jälkeen tavata seksin merkeissä, toimittajat tekivät heille ansan, ja luovuttivat miehet haastattelun jälkeen poliisille. Yhdessä jaksossa saatettiin pidättää jopa 50 miestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Pesukone pyörimään.

Ihan ensimmäisenä tulisi (teidänkin) myöntää, että Oulussa, kuten ympäri Suomen ja euroopan on tällä uudella ilmiöllä yksi yhteinen tekijä. Se ei ole netti.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Samaa mieltä. Olihan mahtavalla tavalla pitkässä blogikirjoituksessa onnistuttu väistämään se asian ydin! No, kun kyse on vihreästä niin ei yllätä... olkoonkin että yksi järkevimmistä vihreistä silti mitä meiltä löytyy.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Koska asiasta on nyt tehty "yhteinen", niin voisimme yrittää jättää puolueen tai värin pois keskusteluista. Sekin saattaisi edistää asiaa?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #15

Kasvi ei tainnut mainita sanallakaan yhtään puoluetta, ellei sitten mukaan lasketa hänen omaa, profiilissa näkyvää puoluekantaansa. Joten taisi olla tämän alustan asiallisiin alustus aiheesta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #30

Niin oli. Tolkun ihmisen puheenvuoro.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ilmiö ei ole uusi, eikä groomingia vastusteta parhaiten keskittymällä vain tietynnäköisiin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Muistaakseni termi "namusetä" tuli kansankieleen 40-luvulla kun tuollaisia ollut mutta kyllähän tuo netin, kameroiden ja palveluiden helppo saatavuus viimeiset 15v ollut tietääkseni se merkittävin tekijä pedofiilijutuissa.

En usko että Oulun keississä oli karkeilla houkuteltu ketään. Todennäköisemmin jossain nettipalvelussa.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Suomel on toivoa kun heräämistä vihreissäkin havaittavissa.

Maailma muuttuu . Ennenvanhaan k18 lehdet oli kioskis ylähyllyl . Nyt k18 ja k24 ja kaikki brutaalit perverssiot on joka lapsen kännykkä näytöllä .

Maailman 7,4 miljardin ihmisen joukosta joku perverssi voi lähestyä kontaktoiden ihan ketä haluaa netin kautta .

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Blogisti ei ole lainkaan väärässä, ja on hyvä että teknologia on hänellä hallussa (monet aikuiset ovat täysin pihalla). Tästä pitäisi keskustella vaikka meillä ei olisikaan maahanmuuttajia, jotka "omivat" osallisuudellaan rikostilastoja ylivoimaisesti liian suurissa määrin. Tuokaan ei ole yleistettävissä, koska eri tahot tekevät tilastollisesti enemmän tai vähemmän rikoksia ..
Meidän tulee suojella lapsiamme ovat tekijät keitä hyvänsä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kiitos tästä puheenvuorosta! Hyvä että joku kirjoittaa tästä täysijärkisen aikuisen tavoin tännekin.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Vanhemmilla on iso vastuu lastensa somen käytöstä.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Hyvä puheenvuoro nettisaalistuksesta, kiitos. Ongelma tiedostetaan laajalti maailmassa ja keinoja sen torjumiseksi etsitään ja kehitetään. Netti on oma globaali maailmansa, jossa nettipoliiseja tarvitaan siinä kuin fyysisessä elämässä.

Nettisaalistus on yhtä vanhaa kuin internetti, olemme saaneet vuosia seurata amerikkalaisia tosi-tv ohjelmia saalistajien satimeen saamisesta, kuten Oulun tapauksessa kävi uhrin isän houkuteltua netissä raiskaajan valetapaamiselle, jonne oli kutsunut myös poliisit.

Mutta miten saamme Suomen imaamit julistamaan islamin naisrauhaa moskeijoissa? Edes pienenä myönnytyksenä uskonnonvapaudelle ja 700 vuotta sitten julistetulle Naisrauhalle, joka kelpasi venäläiselle tsaarille, niin miksei suomalaiselle imaamille?

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Tekninen ratkaisu on aika kaukaa haettua, koska periaatteessa kuka tahansa voi perustaa palvelun tai vaikka uuden viestisovelluksen. Lisäksi "normaalin" käytön erottaminen "väärästä" on vaikeaa.

Tuo verkkokulttuurin muutos on ollut todella raju ja varmasti suuri osa nykyisistä nuorista aikuisistakin on aika pihalla siitä, mikä tilanne vaikka yläasteikäisten parissa on ja mitä siellä käytetään.

Sosiaalisen median haitallisesta vaikutuksesta puhutaan nykyään paljon. Aika järjetönhän tilanne on jos pitää lähetellä kuvia itsestään tuntemattomille tai eri sosiaalisiin medioihin, jotta saa jotain tykkäyksiä ja seuraajaluku kasvaa. Eipä tuo tosin monilla aikuisilla sen paremmin ole, voi vaan kuvitella mitä nyt alle kouluikäisen sukupolven kohdalla on kun vanhempienkin elämä on jatkuvaa "mun hiukset/vauva/koira/uudet kengät" -somepommitusta.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Kätevästi Kasvi siirsi haittamaahanmuuton mätien hedelmien siivoamisen lasten vanhemmille. Se on kuule ne matujätkät, joiden luureista lähtee ne viestit lasten puhelimiin. Koetapa pähkäillä miten tuo lähettäminen saadaan loppumaan, niin ongelma ratkeaa. Ei liene teille vihreille vaikeaa, kun muutenkin hengailette sen porukan kanssa.

Tämä on teidän vihreiden aikaansaama sotku, joten olisi kiva jos sen myös selvitätte.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Ja suomalaisia hyväksikäyttäjiäkö ei verkosta löydy? Eiköhän se ole tärkeintä suojella lapsia ihan kaikilta saalistajilta. Kannattaa myös muistaa tämä perisuomalainen pillurallimeininki.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Minä olin joskus kolmen - neljän pojan kyydissä, olin muistaakseni noin 14 v. Mukana myös toinen tyttö. Ajelimme pitkin ja poikin ja kävimme järven rannalla. Pojat yrittivät vähän lähennellä, mutta kun sanoimme ei, he tyytyivät ja juteltiin niitä näitä ja kuuntelimme musiikkia.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #23

Minä noin 14v. Mentiin kaverin kanssa isojen poikien autoon, vedettiin viinaa ja tupakkaa sekä harrastettiin seksiä. Kokemuksia on monenlaisia. Itse en ole kokenut itseäni hyväksikäytetyksi, koska oikeasti halusin seksiä jo tuossa iässä. Eli eroa on myös tytöissä.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys Vastaus kommenttiin #24

Kyllä, kokemuksia on monenlaisia. Mutta mistä tämä vyyhti lähti joulukuun alussa purkautumaan, ei ollut mitään romanttista teinirakkautta.

Poliisi kertoi, että teot olivat poikkeksellisen törkeitä eikä poliisi ollut törmännyt näin törkeään tapaukseen aikaisemmin uransa aikana.

https://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/koko-kaameus-pa...

Käyttäjän jyrkikasvi kuva
Jyrki Kasvi Vastaus kommenttiin #33

On aivan totta, että tiedämme koko tapauksesta vasta vähän. Siksi keskityin nimenomaan groomaukseen, koska lehtitietojen mukaan uhreja oli lähestytty netissä, ja viime vuosina groomaus on liittynyt useisiin ilmi tulleisiin lapsiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #33

Groomingiinhan liittyy usein sellainenkin ilmiö, että henkilön kuva ja todellinen persoona eivät oikein vastaa toisiaan. Joku saattaisi tietysti ihmetellä esimerkiksi, ovatko Eero Jalkanen ja Mari Yritys sama henkilö.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys Vastaus kommenttiin #36

No joo, ennen kuin säännöt kiristyivät esiinnyin nimimerkillä... se on jäänyt kummittelemaan tietoihin.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Ja suomalaisia hyväksikäyttäjiäkö ei verkosta löydy? Eiköhän se ole tärkeintä suojella lapsia ihan kaikilta saalistajilta.»

Jos nyt suomalaismiehiltä kysyttäisiin, moniko on koskaan 18 vuotta täytettyään tai varsinkaan yli parikymppisenä katsellut yhtään suojaikää nuorempaa tyttöä sillä silmällä, taitaisi nousta nolla kättä. Tai peräti netissä täysi-ikäisenä chättäillyt sellaisen kanssa, vaikka osana ihan viatonta tyttöystäväkandidaatin harkintaprosessia, vilpittömänä tarkoituksena tarjota sitä "turvallisuutta ja rakkautta", minkä poliisi lausumassaan mainitsi. Aivan varmasti nolla kättä.

Miksi Nabokovin Lolitaa pidetään jopa 1900-luvun kirjallisuuden suurimpana teoksena? Tarinaa, jossa 12-vuotias tyttö viettelee häneen ihastuneen aikuisen miehen, joka kuitenkin myöhemmin pitää tekoaan hyväksikäyttönä tai raiskauksena. Mitä vaikuttavuutta teoksella voi olla, jos lukijat näkevät sen vain saalistustarinana ilman sympatiaa surkeaa rikollista kohtaan?

Sitten pillurallimeininki on tosiaan perinteisempää suomalaista kulttuuria riiuuyöaikeineen. Siinä ehkä korostuu "saalistus", sikäli jos tavoitteena ovat irtosuhteet ja "saaliiden" määrän maksimointi.

Toisaalta en tiedä, onko moralisoinnin kohdistaminen irtoseksisuhteisiin perusteltua vain sillä perusteella, että siinä hyväksikäytettäisiin "turvallisuuden ja rakkauden" etsintää, mitä seurustelusuhdetta etsiessä taas ei olisi. Kuten itsekin tuossa kerroit, nuoret tytöt (ja pojat) itsekin usein etsivät seksiä, jolloin lapsia pidetään usein varmasti viattomampina kuin ehkä ovat.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #51

Tässä vähän pohdiskelen, miten moni teini oikeasti odottaa 16-vuotiaaksi asti. En uskalla sanoa mitään lukuja, mutta eiköhän melko suuri osa ota varaslähdön. Ja teinitytöt todella ovat kiinnostuneita vanhemmista pojista ja miehistä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #53

Mietin samaa ja eihän siitä löydy tilastoa, tässä jonkinlainen kysely.

Terve.fi-sivuston järjestämän Suuren suomalaisen seksikyselyn vuosimallia 2010 mukaan suurin osa suomalaisista harrastaakin ensimmäisen kerran seksiä juuri suojaikärajan täyttyessä. Kyselystä selviää, että lähes puolet (45 %) vastaajista menetti neitsyytensä/poikuutensa 15–17-vuotiaana. Kuitenkin noin joka seitsemäs vastaaja (14 %) oli alle 15-vuotias ensimmäisen seksikerran kohdalla.

https://www.terve.fi/artikkelit/yllattavan-monen-n...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #54
    «Kyselystä selviää, että lähes puolet (45 %) vastaajista menetti neitsyytensä/poikuutensa 15–17-vuotiaana.»

Kuitenkin poikuutensa vähemmän. Mainitsemassasi tutkimuksessa on merkillepantavaa se, että tytöt aloittavat seksin harrastamisen poikia nuorempana ja pojista useammat jäävät vaille lainkaan seksikokemuksia.

Tämä epäilemättä liittyy siihen Sarin mainitsemaan ilmiöön, että tytöt yleensä suosivat vähintään hieman vanhempia poikia/miehiä. Toisaalta se epäilemättä liittyy myös siihen, että naiset ovat valikoivampia ja miehistä siksi osa ("betamiehet") jäävät helpommin vaille parisuhteita ja seksiä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #53

Kuudentoistavuoden suojaikäraja on mahdollisesti väärin kalibroitu. Helposti vie huomiota siitä sellaisesta toiminnasta mistä on vahinkoa ihmisille (pedofiilisaalistajat), rajoittaa seksuaalisesti aktiivisten ihmisten elämää, turhat rikosilmoitukset ja jne.

Tuo ikärajahan oli aiemmin "Sen vuoden kesällä kun täyttää 15v" että sitä on sitten nostettu jollain argumenteilla mikä lienee lasten suojelu mutta suhtaudun skeptisesti tuohon, että ihmiset jotka eivät koe olevansa valmiita pilluralliin tuskin osallistuvat siihen. Lakihan muutenkin toimii eri tavalla alle 18-vuotiaisiin mitä tulee hyväksikäyttöjuttuihin.

Vähän mielenkiintoistahan tämä on kun jos 15-vuotias fitness harrastaja ottaa itsestään jonkun poseerauskuvan niin tämä syyllistyy lapsipornon hallussapitoon, 16-vuotias nuori jos harrastaa seksiä 15-vuotiaan kanssa niin se 16-vuotias leimautuu pedofiiliksi ja muuta hassua. Samaan aikaan vapaamielisessä ruotsissa raja on vedetty niinkin alas kuin 14v.

Tuon takiahan piti itseasiassa avioliittolakiakin vähän muutella kun oikeusministeriön luvalla avioliitossa ei tarvinnut olla täysi-ikäinen ja 15-vuotiaat solmineet avioliittoja ja ohhoh, 15-vuotias onkin alaikäinen.

Olisi jotenkin loogista että se ikäraja olisi 15-vuotta kun sama ikäraja on siinä rikosoikeudellisessa vastuussa, että silleen kiinnostaa millä argumenteilla se on nostettu.

Huonossa tapauksessa suojaikärajan nostoa on ajaneet kukkahatut "kun ei mekään harrastettu pillurallia 15-vuotiaana niin ei saa sitten muutkaan" ja se ikäraja voi olla irrallaan todellisuudesta ja ihmisten oikeudentajusta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Miksi muuten esim. Hesari puhuu lapsenraiskausjutuissa osoittelevasti nimenomaan 'ulkomaalaisista', toisin kuin poliisi, joka käyttää termiä 'ulkomaalaistaustaiset'? 'Ulkomaalaisten' rikosprosenteissahan korostuu harhaanjohtavasti nimenomaan turvapaikanhakijoiden osuus. Turvapaikanhakijat kun ovat ulkomaalaisia samoin kuin turistitkin, koska heillä ei ole Suomen kansalaisuutta. Syyllistetäänkö näin tilapäisesti maassaolevia epäoikeudenmukaisesti samalla kaunistellen vakinaisen väestön ja mamujen osuutta? http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267494-h...

Tiina Keltanen

Valvotaan lasten puhelimia ja samalla laulaa radiossa mainosjytkyä kun pukki haluaa piparia ..vai laitetaanko hanskat pakettiin vai vedättekö heti käteen..siirrytään vaikka iltatv:n ääreen jossa jo kliimaksi rasva takaa parhaan joululahjan orgasmin..sairasta menoa joka tuutista..

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Kunnianarvoisa nettipoliisi hoitakoon velvollisuutensa. Jos vihapuhe-tutkinnaltaan ehtii.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Muistetaan nyt kuitenkin sekin, ketkä ja minkä puolueen jäsenet eivät missään tapauksessa suostu siihen, että lastenraiskauksiin syyllistyneitä turvapaikanhakijoita karkotetaan täältä pois.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tunnetko tuollaisia tapauksia oikein monikossa?

Petri Hämäläinen

Kun pakolaiset raiskaavat Suomessa lapsia, Vihreä puhuu netin vaaroista.

Kun pakolainen tappaa ihmisiä Turun torilla keittiöveitsellä ja huutaa Allahia, Vihreä puhuu mielenterveyshuollon haasteista.

Kun pakolainen surmaa ja polttaa tyttöystävänsä Porissa, Vihreä puhuu kotouttamisen haasteista ja kantaväestön rasismista.

Ja Vihreiden puoluelehdessä ei yhdestäkään pakolaisen rikoksesta puhuta sanaakaan.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Ennen vaaleja ollaan "huolissaan".

Kannattaa kuitenkin muistaa, että vihreät olivat ensimmäisenä intoilemassa "unelma" marssilla.

Hesarissa haastateltiin puheenjohtajia ja haaviston lässytys tilanteen ympäriltä toi oksennuksen suuhun.

Tyypillistä vihreää besserwisseriyttä. Valistusta ja kotoutusta. Eikö sitä nyt ole jo monta vuotta yritetty, mutta geelitukkien päähän ei uppoa järkipuhe. Vain vihreiden unelmissa, ei reaalimaailmassa.

Birgitta Kesseli

Vihreät ovat jo pitkään olleet laajentamassa etuuksien tarjontaa kaikille ulkomaalaisille Suomessa, oli oleskelulupa tai tai ei.

Netti on vienyt tätäkin viestiä alueille, joissa yhteiskuntamme tulevat hyväksikäyttäjät pakkaavat laukkujaan.

Digitalisaatio. Globalisaatio.

Koettakaa selvitä.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Ennen netti 70 luvulla Belgiassa näitä lapsen hyväksikäyttö ja nuorten Marokkolaispoikien suorittamia joukkoraiskauksia olivat jokapäiväisiä.
Toisaalta lasten hyväksikäyttö vähäpätöisenä rikoksena ei siihen aikaan Belgiassa juuri tutkittu.

Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana on tullut päivänvaloon katolisen kirkon piirissä tapahtuneet hyväksikäytöt, sen lisäksi 1995 jälkeinen Marck Dutroux https://en.wikipedia.org/wiki/Marc_Dutroux oikeudenkäynnin aikana tuli päivävaloon, että lasten siis tyttöjen ja poikien seksuaalinen hyväksikäyttö oli varsin yleistä ns. kunnollisissa piireissä niin kirkon, kuin liike ja huippupolitiikojen maailmassa.

Viimeaikaisen metoo paljasti, että sama meno oli myös taiteellisissa piireissä.
Oli 70 luvun Belgiassa poliittisesti epäkorrektia puhua näistä asioista.
2010 luvulla näistä asioista puhutaan, tilalle on tullut toisenlaista poliittista korrektiutta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Saalistajia on aina ollut liikkeellä ja tulee vastakin olemaan.

Niitä oli jo ennen nettiä, eikä niitä voitu silloinkaan torjua.

Nyt prostituoidut, auervaarat, pedofiilit, namusedät, naistenhakkaajat, raiskaajat ja muut vastenmieliset ilmiöt ovat kaikki siellä netissä.

Lemmenkipeitä naisia, nuoria "laittomia" tyttöjä, nuoria laillisia tyttöjä, kaikenikäisiä sinkkunaisia, kaikenikäisiä rouvia ja kaikenikäisiä leskiä ja eronneita pyörii netissä onneaan etsimässä.

Siinä on lihavat markkinat kaikenlaisille huijareille.

---------------

Pääaisassa tilanne on niin ettei siellä maailmassa ketään voida auttaa ellei itse osaa pitää itsestään huolta. Jos ei pidä varaansa, joutuu varmasti ennenpitkää rikoksen uhriksi, jos etsii lempeä netissä.

Joillekin voi käydä myös hyvin, eivät satu joutumaan rikollisten kelkkaan ja löytävät sellaista lempeä tai rakkautta mitä ovat lähteneet hakemaan.

.............

Nuoria tyttöjä ei voida estää etsimästä ja kokeilemasta. Miten heitä voitaisiin suojella? Ei mitenkään.

Vanhemmat eivät pysty, opettajat eivät pysty.

Ainut keino on ottaa pedofiilit kiinni ja rangaista ankarasti, mutta jotkut ovat varmasti niin taitavia että osaavat välttää lain kouran. Vain amatöörit jäävät kiinni.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tähän iltapäivälehdetkin olisivat voineet kiinnittää huomiota niin että olisi noussut otsikoihin ja keskusteluun sen sijaan että nyt kauhistellaan miten on käynyt. Selaavathan ne muiden lehtien uutisia ja tuskin Kuopio on ollut ainoa.

Kuopion Leväsen hätämajoituksen henkilökunta on huolestunut ilmiöstä, että nuoria teini-ikäisiä tyttöjä pyörii keskuksen liepeillä. Asiasta on myös informoitu Kuopion poliisia.

– Toivomme, että tytöt ymmärtäisivät tilanteen ja vanhemmat ottaisivat tämän kotona puheeksi, Leväsen yksikön vastaava, apulaisjohtaja Jukka-Pekka Korpi-Vartiainen sanoo.

– Miehet käyvät ulkona tupakalla. Onhan siellä komeita miehiä ja osan kanssa pystyy vaihtamaan muutaman sanan englanniksikin, mutta alaikäisen 13–14-vuotiaan tytön paikka ei ole pimeässä illassa keskuksen liepeillä, Korpi-Vartiainen sanoo.

https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Teinitytt%C3%B...

Käyttäjän RaimoKoskelo kuva
Raimo Koskelo

Onnistuneesti Kasvi sivuuttaa asian ytimen ja siirtää vastuun, suorastaan syyllistää meitä vanhempia. Tosiasi kuitenkin on , että näissä viimeaikaisissa on eroa aikaisempaan. Eiväthän nämä ole pelkästään nettisaalistamista, vaan poliisikin tutkii raiskauksia tai törkeitä lapsen seksuaalisia Hyväksikäyttäjä, siinä on kyllä merkittävä ero. Lisäksi jo tähän mennessä yksi uhri kuollut oman käden kautta. Seksuaalirikostilastossa pari ryhmää erottuu monikymmenkertaisesti, sitten joku kehtaa väittää, että lapsemme tulisi kouluttaa paremmin, se ei toki pahenna asiaa, mutta lapsemme ovat oppineet toisenlaiseen, tämä monikulttuurisuus ei ole tarpeen, kuinka monen pitää vielä kuolla, ennenkuin tällaiset poliitikot ymmärtävät asian. Eihän tässä ole kysymys namusedistä, vaan lapsiin kohdistuneista raiskauksista, siinä on eroa!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eihän tässä ole kysymys namusedistä, vaan lapsiin kohdistuneista raiskauksista, siinä on eroa!"

Eikös ne ole mamusetiä jotka lapsia raiskaavat, vai onko se jotenkin pahempi asia jos raiskaaja on mamu ja pitääkö sille keksiä joku muu nimi.

Kysehän on siitä että lapset on viekoiteltu tähän tilanteeseen. Ehkä syöttinä tai houkuttimena ei näissä tapauksissa ollut namu, vaan ehkä pelkkä erotiikka on ollut riittävä houkutin. Siitä asiasta ei meitä ole nyt valistettu.

Käyttäjän hannakaisalahde kuva
Hanna-Kaisa Lähde

Mielestäni sekä nuorten, että nuorten aikuisten kanssa tulisi keskustella oikeilla nimillä asioista. Jos tarjoat alaikäiselle viinipulloa tai uutta kännykkää vastapalveluksi seksuaalisesta toiminnasta, on kyse seksin ostosta tai sen yrityksestä, joka kaikissa tapauksissa Suomessa on kriminalisoitua toimintaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Onko kyse seksin ostosta, jos tarjoat kännykkää aikuiselle vastapalveluksi seksistä? Seksin ostoa ei nyt ehkä pitäisi sotkea mihinkään törkeään raiskaukseen tai lapsen törkeään hyväksikäyttöön. Jos siis on tärkeätä keskustella asioista oikeilla nimillä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Toivottavasti tällaisia "ongelmanratkaisijoita" ei tule lisää: ”Onhan se selvää, että esimerkiksi Oulun tapaukset ovat nostaneet vihaa, mutta ei ole hyväksyttävää, että noin järein asein käydään viattomien kimppuun, sellaisten joilla ei ole mitään yhteyttä noihin tapahtumiin”, nainen sanoo.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005965111.html?u...

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

Groomauksen poito ei poista näitä rikoksia, sen muuttaisi vain menetelmiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset