Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Tätä se mun uneni tiesi

Kun pääministeri Sipilä vaalisunnuntaina toivoi, että tiedustelulakien edellyttämä perustuslain muutos pitäisi käsitellä kiireellisenä, ainakin minä ähkäisin turhautuneena. Tätä tässä viimeiseksi tarvittiin, keskustelun avaamista runsas viikko ennen tiedustelulakia valmistelleiden työryhmien raporttien julkaisemista.

Sekä tiedustelulakien kannattajat että vastustajat ovat yksimielisiä siitä, että tiedustelulait ovat poikkeuksellisen laaja ja tärkeä kokonaisuus, jota on valmisteltu kolmessa eri ministeriössä. Osa esitettävistä lakipykälistä edellyttäisi myös perustuslain muuttamista.

Lakeja on valmisteltu noin kolme vuotta, ja vuosien kuluessa moni asia on muuttunut, myös kaavaillut lakiesitykset. Monille on kuitenkin ehtinyt muodostua erilaisia mielikuvia, jotka eivät enää pidä paikkansa, ainakaan täysin. Moni unohtaa myös sen, että esitettävissä laeissa määritellään pelisäännöt myös henkilö- ja tietojärjestelmätiedustelulle.

Siksi olisi ollut parempi, tai ainakin tiedustelulaeista käytävän keskustelun laatu olisi ollut parempi, jos keskustelu olisi alkanut vasta kun kaikkien lakeja valmistelleiden työryhmien raportit ovat julkisia. Nyt pääministeri kuitenkin avasi keskustelun ennen kuin suurin osa keskustelijoista tietää kaikkia yksityiskohtia asiasta, johon he joutuvat tai rientävät ottamaan julkisesti kantaa.

Valitettavasti politiikassa kantaa on otettava, kun asia on ajakohtainen, vaikka kaikki ei olisi vielä julkista. Itsekin löysin tänään itseni radiosta puhumasta aiheestaMinisterit ovat ottaneet kantaasamoin kolumnistit.

Toivon kuitenkin, ettei kukaan löisi kantojaan lukkoon vielä nyt, ennen kuin on lukenut ensi viikolla julkaistavat työryhmien raportit ja kuunnellut muutaman kriittisen ja myötämielisen puheenvuoron. Lain valmistelijat ovat malttaneet kiirehtiä hitaasti, koska asialla on kiire. Nyt meillä muilla, myös pääministerillä pitäisi olla malttia odottaa ensi viikkoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Urkintaoikeuksien laajentaminen urkittaessa Suomen kansalaisia on tarpeetonta. Jo nyt poliisi saa tutkia vakavan rikosepäilyn yhteydessä tarpeeksi ketä tahansa.

Tilanteen voi pitkälti ratkaista sillä, että riskiryhmiä varten on omat urkintasäännöt. Sellaisille, jotka olleet maassa lyhyen aikaa ja uskontoryhmille tietenkin. Erityisesti sunnimuslimien ja sitä lähellä olevien ryhmien tiukka seuranta paikallaan. Näissä asioissa ei tule takertua mihinkään tasa-arvolöpinöihin vaan faktoihin. Riskiprofiileja käytetään kaikkialla hyvin tuloksin.

Suomen kansalaisuutta ei tulisi myöntää riskiryhmille ollenkaan tai vasta pitkään kestäneen seulonnan jälkeen, muttei missään tapauksessa jonkin kaikille saman määräajan jälkeen. Tällöin voidaan urkinnassa pitää helpommin eri säännöt kansalaisille ja ulkomaalaisille.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Eikö pääministeriä voisi opastaa, ettei lähtisi möläyttelemään mitään julkisuuteen ennen kuin raportit ovat valmiina? Näin voitaisiin myös raporttien pohjalta keskustella. Mitä pääministeri nyt politikoi tämän asian kanssa, kun hätäisesti lähtee ennenaikaisesti liikkeelle?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset