Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Epäluottamuslauseautomaatti

Eduskunnan välikysymys ei ole mikään tuunattu peliautomaatti, johon laitetaan kysymys sisään, vedetään kahvasta ja saadaan aina sama tulos: Kaikki oppositiopuolueiden kansanedustajat äänestävät hallituksen luottamusta vastaan ja päinvastoin.

Viikonloppuna meitä Vihreitä (ja RKP:a ja Kristillisdemokraatteja) on kurmuutettu siitä, ettemme viime perjantaina äänestäneet SDP:n ja Vasemmistoliiton rinnalla liikenne- ja viestintäministeri Bernerille epäluottamusta, vaan äänestimme pääasiassa tyhjää, yhden äänestäessä luottamuksen puolesta.

Politiikassa on tunnetusti tärkeää, miltä asiat näyttävät, mutta vielä tärkeämpää on se, miten asiat oikeasti ovat. Jos sen unohtaa, sortuu populismiin asioiden kustannuksella.

Millaista epäluottamuslausetta siis esitettiin?

”Eduskunta katsoo, että ministeri Berner on tosiasiallisesti ohjannut Finavia Oyj:tä luopumaan vahingonkorvauskanteista tilintarkastajaa ja aikaisempaa hallitusta kohtaan ja näin estänyt valtion edun mukaisten korvausten saamista eikä siksi nauti eduskunnan luottamusta."

Jos välikysymyksessä olisi esitetty epäluottamusta poliittisin perustein, sen puolesta olisi voinut helposti äänestää, mutta kuten täysistunnon esityslistasta käy ilmi, välikysymys perustui asiantuntijoita kuulleen eduskunnan tarkastusvaliokunnan yksimielisesti laatimaan mietintöön, ja mietinnön johtopäätöksistä ei löydy perusteita välikysymyksessä esitettyyn syytökseen.

Jos välikysymys sen sijaan olisi kohdistunut valtion omistajaohjauksen toimintaperiaatteiden epämääräisyyteen, johon tarkastusvaliokunta kiinnittää johtopäätöksissään erityistä huomiota, tilanne olisi ollut toinen. Epämääräisyyden seurauksena eri toimijoilla on ollut huomattavan erilainen käsitys omistajaohjauksessa toimintatavoista:

”Liikenne- ja viestintäministeriön käyttämän asiantuntijan ja toisaalta valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston ja tarkastusviraston käsitykset omistajan toimintatavasta päätöksentekotilanteessa poikkeavat olennaisesti toisistaan.”

Ei ihme, että tuloksena on ollut sotku.

Omistajaohjauksen toimintaperiaatteiden epämääräisyys ei kuitenkaan ole vain Sipilän hallituksen ongelma, Sipilä on saanut sen perintönä edeltäjiltään. Toimintaperiaatteisiin keskittyvä välikysymys olisi moittinut myös edellisiä hallituksia, joissa myös kysyjät itse ovat olleet mukana, semminkin kun Finavian johdannaisten historia ulottuu vuosien taa. Siksi SDP ja Vasemmistoliitto kohdistivat välikysymyksensä omistajaohjauksen toimintaperiaatteiden asemesta vain yhden ministerin toimintaan vain parin viime vuoden aikana.

Jos välikysymyksen tehneet SDP ja Vasemmistoliitto ovat todella sitä mieltä, että tarkastusvaliokunnan mietinnössä esitetyt johtopäätökset ovat vääriä eivätkä kerro totuutta Bernerin toiminnasta, kritiikin oikea osoite olisi ollut eduskunnan tarkastusvaliokunta. Koska mietintö oli yksimielinen, SDP:n olisi tullut vaihtaa omat edustajansa tarkastusvaliokunnassa. Vasemmistoliitolla ei ole tarkastusvaliokunnassa omaa edustajaa, mutta SDP:llä on kaksi, joista toinen toimii valiokunnan puheenjohtajana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Harmi että tämäkin erittäin asiallinen kirjoitus häviää sumuun :(

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Jyrki, Suomeen on muodostumassa blokit, vas/oikeisto, vihreillä on nyt valinnan paikka ja valinta taitaa olla tuo ensinmainittu. Vai luuletko kepun ja kokoomuksen puhumattakaan Persujen unohtavan ala-arvoisen käytöksen SDP:n ja VL:n osalta totuttuun tämä sattuu kaikkein vähäosaisimpiim-liirumlaarumiin? Soinille voi hattuilla, mutta varoisin tekemästä sitä Sipilälle, ei varmasti ole munaton DI ja kristillisen etiikan myötä tuskin suhmurointi 5. kolonnan kanssa miellyttää.

Et taida saada Antero kanssa kurssia muutettua ja tyhjän äänestäminen Bernerin asiassa oli jotain jonkin 5. sukupuolta edustavan henkilön ruumiinaukosta. Onko mahdollista vihreitten hajoaminen oljen katkettua noin kuvaannollisesti?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Juu ei. Olen jo usean vuoden ajan ymmärtänyt, että suomalaisessa politiikassa on jotain jota kutsutaan "vastuullisuudeksi". Se tarkoittaa suurin piirtein sitä, että tekee niin kuin ylhäältäpäin määrätään, ja siitä saa sitten päänsilityksiä ja kehuja "vastuullisuudesta".

Jos kirjoitustasi haluaisin arvioida asiallisesti, sanoisin, että se vaikuttaa melkeinpä autistiselta. Muistanet elokuvan "Rain man", ja kohtauksen 4 kalapuikosta vs. 8 kalapuikosta? Tai liikennevalot ja "Go" tai "Don't go"?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset