Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Puhutaan populismia

  • Kävi käsky, että kaikki eliitin harrastukset oli verolle pantava. Kuva CC 3.0 SA BY Karlyne
    Kävi käsky, että kaikki eliitin harrastukset oli verolle pantava. Kuva CC 3.0 SA BY Karlyne

Hallitus luopui pitkän väännön jälkeen suunnittelemistaan vene- ja moottoripyöräveroista. Päätös oli erityisen vaikea perussuomalaisille, jotka olivat hallitusohjelmaneuvotteluiden jälkeen hehkuttaneet huvikuunareiden ja juppiskoottereiden joutuvan nyt verolle.

Yksi populistisia kansanliikkeitä yhdistävistä tekijöistä on kauna eliittiä kohtaan. Esimerkiksi vuoden 2011 jytkyn käsikirjoituksena toimineessa perussuomalaisten vaaliohjelmassa mainitaan eliitti ja elitismi yhteensä 15 kertaa.

Mutta kuka on eliittiä? No ainakin huvikuunareiden ja juppiskoottereiden omistajat!

Vähitellen kävi kuitenkin ilmi, että vene- ja moottoripyörävero olisi kurittanut ankarimmin tavallisia veneilyn ja moottoripyöräilyn harrastajia, tavallisia suomalaisia. Eikä rahaakaan olisi juuri kertynyt valtion kassaan. Moottoripyöriä ja veneitä olisi poistettu rekisteristä, ja pyörien ja veneiden kauppa olisi hiipunut, mikä olisi vähentänyt muita verotuloja.

Pisteveroja voidaan käyttää kulutusta vähentävinä haittaveroina tupakkaveron tavoin, muuten niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Populismin kieleen kuuluvat yksinkertaistetut, värikkäin sanoin ilmaistut lupaukset. Kyse ei siis ole vain perussuomalaisista Suomessa, vaan globaalista poliittisesta ilmiöstä.

Usein asiat eivät ole kuitenkaan niin yksinkertaisia. Siksi poliitikot ovat varsin haluttomia tekemään konkreettisia lupauksia ennen kuin ovat ottaneet asioista selvää.

Toki, on sitä tullut itsekin puhuttua suulla suuremmalla. Esimerkiksi olen ihmetellyt, mikseivät hevostilat voi polttaa hevosenlantaa, vaan se pitää joko käyttää maanparannusaineena tai toimittaa jätteenpolttolaitokselle. Olen vaalikyselyissä kannattanut polttamisen vapauttamista.

Olisi pitänyt ottaa selvää ennen kuin avasin suuni. Hevosenlannan (ja kuivikkeiden) polttaminen ei ole nimittäin niin yksinkertaista kuin luulisi. Lannassa on paljon klooria, joka syövyttää uunia. Lisäksi lannassa on paljon typpeä, ja typen oksidit ovat tunnetusti haitallisia sekä ympäristölle että ihmisille. Pienten polttokattiloiden palokaasuissa on myös eniten pienhiukkasia, jotka ovat vakava terveyshaitta.

Ja suurin tarve polttaa lantaa on nimenomaan kaupunkitalleilla, joiden lähettyvillä ei ole peltoja, joiden lannoitteeksi lanta voitaisiin edullisesti kuljettaa. Taajamien ilman typpioksidi- ja hiukkaspitoisuudet ovat jo muutenkin liian suuret.

Hallitusohjelmassa luvattiin myös edistää hevosenlannan polttamista. Ja tammikuussa hallitus tosiaan päätti helpottaa polttoa, mutta edellyttää mm. riittävän polttolämpötilan varmistavia lisäpolttimia. Ovatko hallituksen asettamat päästönormit (esim. enintään 10 mg pienhiukkasia savukaasukuutiometrissä) riittävän tiukat? Otan selvää, ennen kuin otan kantaa.

Jos Timo Soini harrastaisi veneilyä ravien asemesta, olisiko hallitusohjelmaan kirjattu veneveron asemesta hevosvero? Ja hevosten lannalle haittavero?

Eliitin puuhaahan se hevosurheilu on, ihan selvästi, kouluratsastus ja muu heppahyppely.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Populismia puhutaan monenlaista. Tiedän yhdenkin kansanedustajan joka esitti, että Suomen pitäisi tukea uuden kapasiteetiltaan 10 000 megawatin tuuli- ja aurinkovoiman rakentamista verovaroin. Unohti vain kertoa, että se maksaisi veronmaksajille miljardin vuodessa.

Ei, kyseessä ei ollut Kasvi vaikkakin siitä puolueesta usein kuulee samansuuntaisia.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Jos suunnitelma todetaan valtiolle kannattamattomaksi, niin eikö ole järkevää perua muutos, eikä ajaa sitä eteenpäin kuin käärmettä pyssyyn, vain koska itse tätä asiaa oli ajettu. parempi että ajatellaan valtion etua kuin omaa egoa. toista oli esim kreikan vakuudet joita ei voitu perua vaikka ehdot olivatkin perseestä, koska uskottavuus ja ego.

Viisas myöntää erheensä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset