Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Ilmastosotien aika on alkanut

  • Perinteinen tunisialainen leipä. CC 4.0 SA BY Meriemou.
    Perinteinen tunisialainen leipä. CC 4.0 SA BY Meriemou.

Syyrian sisällissotaa kutsutaan maailman ensimmäiseksi ilmastosodaksi.

Syyriaa 2000- ja 2010-luvuilla koetelleet lämpöaallot ja kuivuus olivat merkittävä tekijä Syyrian sisällissotaan johtaneen epävakauden taustalla. Sisällissotaa edeltävinä vuosina 85% karjasta oli kuollut, 75% maatiloista oli hylätty, ja 1,5 miljoonaa syyrialaista oli joutunut muuttamaan pois asuinkelvottomaksi muuttuneilta alueilta.

Syyrian kuivuus on pahin ainakin 900 vuoteen!

Itse asiassa koko arabimaailmaa Marokosta Jemeniin vuosina 2010-11 ravistelut Arabikevät oli ainakin osittain ilmastonmuutoksen seurausta.

Arabikevät lähti liikkeelle 17. joulukuuta 2010 alkaneesta Tunisian vallankumouksesta, ja levisi nopeasti moniin arabimaihin. Sitä edelsi raju leivän hinnan nousu Tunisiassa ja monissa muissa arabimaissa, mikä johti ensin mielenosoituksiin ja mellakoihin, ja lopulta vallankumouksiin.

Mistä leivän hinnan nousu johtui?

Arabimaat ovat riippuvaisia tuontiviljasta, ja Venäjä on perinteisesti ollut arabimaille keskeinen vehnän toimittaja, Tunisian merkittävin vehnän tuontilähde. Kesällä 2010 Venäjälle iski poikkeuksellinen kuivuus, joka tuhosi suuren osan sadosta, ja pakotti Venäjän lopettamaan vehnän viennin. Maailmanmarkkinoilta ei löytynyt riittävästi kohtuuhintaista vehnää korvaamaan Venäjän vientiä, ja leivän hinta nousi rajusti.

Globaalissa maailmassa Venäjän (tai Australian tai Kanadan tai ...) huono sato näkyy nopeasti ruokapöydissä kaikkialla maailmassa.

Venäjän kesän 2010 kuivuuden arvioidaan johtuneen ainakin osaksi ilmastonmuutoksesta. Jatkossa, ilmastonmuutoksen edetessä, vastaavia, ruoan hinnan noususta johtuvia levottomuuksia, sotia ja pakolaiskriisejä nähdään varmasti lisää. Sitä enemmän, mitä ponnettomammin ilmastonmuutosta torjumme.

Ilmastonmuutosta ei voi enää perua, siksi meidän on sen hidastamisen lisäksi investoitava globaaliin huoltovarmuuteen, esimerkiksi kansainvälisiin viljan huoltovarmuusvarastoihin. Muuten kadot merkittävillä ruoan tuotantoalueilla johtavat yhä uusiin levottomuuksiin, sotiin ja pakolaiskriiseihin. Sillä kuten on tapana sanoa: ”Sivistys on vain kolmen aterian päässä anarkiasta.”

Globaalin huoltovarmuuden lisäksi meidän on luotava toimintatavat miljoonien ihmisten hallituksi evakuoimiseksi alueilta, jotka ilmastonmuutos tekee pysyvästi elinkelvottomiksi. Vaihtoehtona suunnitelmalliselle uudelleenasuttamiselle ovat hallitsemattomat kansanvaellukset ja pakolaiskriisit. Valinta on meidän.

Vaikka nationalismi ja isolationalismi nousevat maailmalla, juuri nyt meidän on kyettävä globaaliin yhteistyöhön, jos haluamme rajoittaa ilmastonmuutoksesta johtuvia kriisejä ja hallita niiden seurauksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kuka sitä (Nooan) arkkia alkaa rakentamaan, jos napajäätiköt sulaa. - Itse en usko.

Nooan arkki: https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Nooan_arkki

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Valinta ei välttämättä ole meidän. Se on oikeastaan se ainut asia, mistä olen eri mieltä. Suunnitelmallinen uudelleenasuttaminen johtaa kriiseihin siinä missä tuo toinenkin esittelemäsi vaihtoehto. Jos ruoan tehotuotanto jatkossakin yskii, se kyllä yskii lopulta myös täällä.

Ja ilmastonmuutos ei pysähdy sillä, että ylikulutusonnellaan raahataan lisää porukkaa. Eikä puhuta miljoonista. Puhutaan mieluummin vaikka lähemmäs miljardista. Olisiko sekin alakanttiin?

20% planeetan väestöstä kuluttaa 80% luonnonvaroista. Entä, kun korkean kulutuksen piirissä on 30%? 40%? 50%?

Että voimme tehostaa? Tehostaminen on pelkästään johtanut kulutuksen kasvuun ja hallitsemattomaan väestönkasvuun.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"20% planeetan väestöstä kuluttaa 80% luonnonvaroista."
Suomi on harvoja maailman maita joka tuottaa enemmän luonnonvaroja kuin kuluttaa. Väestökin on vähenemään päin, joten en tiedä mitä muuta juuri meidän pitäisi tehdä? Panna miljardi vuodessa lisää verotuloja uusiutuviin, kuten Kasvi taannoin demarissa esitti?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

En ymmärrä, miten se on mahdollista. Voi se toki olla, mutten ymmärrä miten.

Tämä on ihan samanlainen huonoa englantia sössöttävä supermarket kuin muukin länsimaailma. Täällä ostetaan monimutkaisia, miljoonien ihmisten työn ja hurjia määriä erilaisia luonnonvaroja valmistukseensa tarvinneita hyödykkeitä ja heitetään pois. Pois heitämme myös suuria määriä ruokaa. Ruokaa, joka ei ole enimmäkseen tuotettu täällä. Elämäntapamme on se, mitä telkkarissa mainostetaan.

Jos jokaikinen ihminen tällä planeetalla, eläisi kuten me elämme, pääsisimme paljon nopeammin tekemisiin vääjäämättömän kanssa.

Ei ole mitään, mitä voimme tehdä, paitsi kuluttaa lisää. Se ongelma ratkaisee itse itsensä. Ratkaisu on jo alkanut.

Mutta jos joku kuvittelee, että me pelastamme tämän maailman, uskallan väittää, että hän on väärässä. Emme kykene pelastamaan edes itseämme. Emme me ole selviytymismoodissa, vaan tuhomoodissa.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

"Suomi on harvoja maailman maita joka tuottaa enemmän luonnonvaroja kuin kuluttaa."
Järjetön väite. Globaalissa taloudessa kun eletään, niin lasketaan sitten reilusti ja järkevästi.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #9

Mikä väitteessä on järjetöntä, paitsi että se sotii ympäristöjärjestöjen väittämiä vastaan?

http://www.tekniikkatalous.fi/tiede/2014-08-20/HS-Suomi-käyttää-vähemmän-luonnonvaroja-kuin-tuottaa-3255107.html

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #10

Typerää kikkailua. Eletäänkö me täällä omien luonnonvarojen varassa? No ei. Onko oikein laskea meidän tuontihyödykkeidemme aiheuttama luonnnovarojen käyttö jne kiinalaisten ja espanjalaisten ym. kulutukseksi? No ei. Onko mitään järkeä laskea jonkun maailman pikkupläntin metsänkasvu kompensoimaan öljyn, ruoan, uraanin, elektroniikan jne tuontia? No ei. Onko mitään järkeä kuvitella tästä laskukikkailusta jotain synninpäästöä suomalaisille tyyliin "ei meidän tarvitse tehdä mitään, koska himokkaat neekerit sikiävät ja ahneet kiinalaiset tupruittavat hiiltä minkä ehtivät"? No ei.

Tällaiset naiivit höpöjutut ovat vain 2000-luvun nationalistisia satuja.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #11

"ei meidän tarvitse tehdä mitään, koska himokkaat neekerit sikiävät ja ahneet kiinalaiset tupruittavat hiiltä minkä ehtivät"?"

Täh? Et vaikuta aina ihan täyspäiseltä.
Mitään mitä väität tuossa ei sanottu. Todettiin että Suomessa kasvaa enemmän luonnonvaroja kuin mitä suomalaiset kuluttavat, hassua miten se saikin sinut pillastumaan. :-D

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #13

Linkkaamassasi jutussakin esittelemääsi näkökulmaa pidettiin puutteellisena ja virheellisenä. Sinä kuitenkin ilmeisesti esitit sen täytenä totena?

En muuten ole yhtään pillastunut.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #15

Linkkaamassani jutussa oli (yllättäin) valikoitunut WWF:n kaveri höpöttämään omiaan Suomen (muka) suuresta hiilenkulutuksesta ja selittämään, miten "jos kaikki kuluttaisivat niin kuin Suomi, tarvittaisiin kolme maapalloa." Unohti samalla ottaa kantaa tuotantoon, joka oli koko jutun pointti.

Ei hän Väitettä kumonnut. Yleensä nuo jutut ylikulutuksesta otetaan täytenä totena, nyt kun siinä on Suomi poikkeuksena niin se kohta ei sitten pidäkään paikkaansa kun se ei sovi viralliseen ainoaan totuuteen?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eiköhän arabikevät ja Syyrian sota y.m. ole tulosta poliittisista tai suurvaltapoliittisista tekijöistä. Irakin invaasio ja sen seurannaisilmiöt ovat paljon selkeämpiä syitä kuin ilmastonmuutos.

Kaikkialla maailmassa on ajoittain parempia ja huonompia satokausia, sille ei voi mitään. Suomessakin kuoli 1600-luvun lopulla kolmannes kansasta nälkään. Eikä varmaan fossiiliset polttoaineet juurikaan näytelleet osaa siihen.

Kehotan välttämään kaikkien ilmiöiden tulkitsemista oman uskonagendan pohjalta. Vähän sama kuin marxilaisten historia, joka koko ihmiskunnan olemassaolon pituudelta on ollut "luokkasotien" historiaa. Jos marxilaisuus olisi vielä voimissaan, niin kyllä nuo arabikeväät y.m. olisivat myös niitä "luokkasotia".

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Syyrian sodan lähteet kuivuudessa ovat ihan uskottavat. Siitä on ihan dokumenttia olemassa. Siellä tosiaan oli vuosia kuivuus, ihmiset pakkautuivat isoihin kaupunkeihin, Assad päätti antaa kuria ja hänen nimeltämainitsemattomien vastustajiensa ilmeisesti runsaskätisellä tuella sisällissota saatiin kuin saatiinkin aikaiseksi.

Harvemmin mikään johtuu vain yhdestä asiasta, mutta kyllä ilmassa on sellaista käryä. Ilmastonmuutos, nälänhädät, väestöpullistumat, rappeutumassa ja korruptoitumassa oleva länsimainen sivilisaatio, valtatyhjiöt.

Käyttäjän jyrkikasvi kuva
Jyrki Kasvi

Kirjoitin kyllä, että yksi tekijä. Muitakin toki on, arabimaiden väestön ikärakenteesta sosiaalisen median mahdollistamaan tiedon jakamiseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lähi-Idän alueen väestömäärä on kasvanut varsin rajusti viimeisten puolen vuosisadan aikana ja on edelleen kovassa kasvussa. Sen lisäksi on tullut muuallakin maailmassa tyypillinen urbanisoituminen.

Alueen vesihuolto ei koskaan ole ollut sadeveden varassa, koska tietyillä alueilla ei juuri koskaan ole satanut lainkaan ja ne ovat määritelmällisesti aavikkoa tiettyjä keidasmaisia pisteitä lukuunottamatta, joihin asukkaat jo ammoin ovat asettuneet.

Väestömäärän kasvu ja veden kulutuksen kasvu per capita on johtanut pohjavesivarantojen vähittäiseen ehtymiseen ja se ei suinkaan ole riippuvaista toistaiseksi todetusta ja kiistanalaisestakin ilmastonmuutoksesta.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kun leipä loppuu niin rupeaa ketuttamaan. Aika uskottavaa minusta.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttamaa siltä osin kun kansat vaeltaa lämpöisiltä vyöhykkeiltä kohti napapiiriä hiilijalanjälkeämme kasvattamaan.

Käyttäjän Juha-PetriJantunen kuva
Juha-Petri Jantunen

Ei ihmisten tarvitse välttämättä siirtyä vaikka ruoantuotanto siirtyisi Kanadaan ja Venäjän pohjoisosiin. Pieni joukko ihmisiä pyörittää maataloutta ja väki etelässä tekee muuta.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Liikakansoitus on ilmastonmuutoksen perimmäinen syy. Syyriassa luonnonvaroihin nähden korkea syntyvyys on ajanut väestön ahtaaseen tilanteeseen, jonka räjähtäminen ei Syyriassa 2000-luvulla käyneenä ollut minulle lainkaan yllätys.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Maailman ainoa ongelma on liika väestö; kaikki muu johtuu siitä. Eikä sille mitään mahda, paitsi täällä Lännessä nauttia matkasta helvettiin 1. luokassa niin kauan kuin vauhtia riittää.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän Olli-PekkaLindgren1 kuva
Olli-Pekka Lindgren

Kuivuuden ja liikakansoituksen lisäksi pitää huomioida, että maan talous on riippuvainen öljystä. Wikipedian mukaan tuotanto saavutti huippunsa v.
1995 (610 000 barrelia per päivä) ja oli v. 2010 pudonnut jo
385 000 barreliin. Arvioisin tämän suuremmaksi ongelmaksi kuin kuivuuden,
koska kuivaankin maahan voidaan tuoda viljaa, jos on öljyä, jolla sen voi ostaa. Öljyntuotannon supistuessa ja öljyn hinnan laskiessa tuosta alueesta on tulossa oikea ruutitynnyri ja tähän asti nähty on vain alkusoittoa.

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne

Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa veden haihtumista ja siten sateiden lisääntymistä. Maapallo on on vihreämpi kuin koskaan. Ruoka on halvempaa kuin ikinä.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

CO2 ei lämmitä yhtään mitään koska ei ole energialähde, se on jo palanutta hiiltä joka on yhtynyt happeen palamisprosessissa. Kaasujen välinen lämmönsiirto perustuu alhaisissa lämpötiloissa vain ja ainoastaan niiden sekoittumiseen. Kiinteästä kaasuun johtumalla. Kun mennään ilmakehän osapaineissa tuonne yli 400C voidaan joissakin kaasuissa kuten CO2:ssa havaita absorptio/emissiökertoimen olevan luokkaa 0,001, jonka vaikutusta ei edes pystytä mittamaan."

Ilmaston läm... eikun ilmastonmuutos mantra rämpii henkitoreissaan, josta seuraa se, että ne, jotka tästä mantrasta hyötyvät, huutavat entistä kovempaa ja keksivät kaikenlaisia valeita "köyhää" kansaa hämätäkseen. Esimerkiksi olisi pakko rakentaa tukipolitiikalla tuulivoimalla toimiva sähköntuotantojärjestelmä hyvän valmiina olevan, ja puhtaasti toimivan sähköntuotantojärjestelmän rinnalle haittaamaan markkinaehtoisesta tuotantoa.

Totuudella ei ole väliä, ei myöskään rahan tuhlauksella. "ilmastonmuutoksen mahdolliset seuraukset voivat olla katasrofaaliset ja sen vuoksi sen vaaroista kertomisessakaan ei tarvitse tyytyä tosiasioihin".. - Tulee mieleen Breznevin kiitospuhe, kun hänet nimitettiin kenraaliksi: " Armeijan tarpeista emme tule koskaan tinkimään".

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ilmasto muuttui arabikevääksi.

Tästä olen samaa mieltä:

"Ilmastonmuutosta ei voi enää perua, siksi meidän on sen hidastamisen lisäksi investoitava globaaliin huoltovarmuuteen, esimerkiksi kansainvälisiin viljan huoltovarmuusvarastoihin. Muuten kadot merkittävillä ruoan tuotantoalueilla johtavat yhä uusiin levottomuuksiin, sotiin ja pakolaiskriiseihin. Sillä kuten on tapana sanoa: ”Sivistys on vain kolmen aterian päässä anarkiasta.”

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Satuin olemaan Suomen puolustusasiamiehenä Lähi-idässä usean vuoden ajan juuri ennen ns. arabikevättä. En havainnut alueella mitään sellaista luonnonilmiötä, joka voisi juurikaan selittää poliittisia ja sotilaallisia levottomuuksia.

Ilmastopakolaisia ja ilmastosotia on etsitty mediassa ja mielikuvituksessa jo jonkin aikaa. Tosiasiassa kumpiakaan ei ole vielä havaittu. Tässä jo reilun vuoden ikäinen ja asiaperusteinen kirjoitus aiheesta:

http://ilmastorealismia.blogspot.fi/2015/09/pakola...

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kai kohta merenalaiset maanjäristykset ja niiden aiheuttamat tsunamitkin todistellaan ilmaston muutoksen ja ihmisten toimintojen aiheuttamiksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muistaakseni olen jo lukenut moisia väittämiä.

Hannu Rautomäki

Hiilidioksiditason jatkuva raju nousu ilmakehässä, ja maapallon keskilämpötilan nousu ovat mitattuja faktoja, joita skeptisinkään ei voi muuksi todistaa.
Myös jatkuvasti paheneva vesipula useissa arabimaissa on fakta.

Arabikevään ja etenkin Syyrian sodan linkittäminen vesipulaan on kuitenkin varsin kaukaa haettu, kun koko tapahtumasarjan takana on raaka suurvaltapolitiikka.
USA lietsoi arabikevään Libyasta alkaen, mutta tapahtumasarja päätyi nollatulokseen, kun missään arabimaassa ei päädytty aitoon parlamentaariseen demokratiaan.
Lisäksi Syyriassa Venäjä löi lusikkansa soppaan tarkoituksenaan blokata USA:n pyrkimykset.

Pitkällä aikavälillä ilmastonmuutos tulee aiheuttamaan paljon rajumpia ilmiöitä, ja vasta silloin alkavat laajamittaiset ja massiiviset kansainvaellukset kohti pohjoista, jossa vesimäärät vain lisääntyvät aavikoitumisen edetessä etelässä.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

"Pitkällä aikavälillä ilmastonmuutos tulee aiheuttamaan paljon rajumpia ilmiöitä, ja vasta silloin alkavat laajamittaiset ja massiiviset kansainvaellukset kohti pohjoista, jossa vesimäärät vain lisääntyvät aavikoitumisen edetessä etelässä."
Tästä huolimatta ei Suomen, EU:n eikä YK:n agendalla tavoitteena saa edes mainita syntyvyyden rajoittamista. Vain Kiina on tehnyt aktiivisia toimia,mutta sielläkin yhden lapsen politiikasta luovuttiin. Myös eliniän keinotekoinen pidentäminen on täysin moraaliton tavoite, jota ei kuitenkaan uskalleta ääneen kritisoiida. Pöyristyttävintä on, että aborttiakin koetetaan kriminalisoida mm. USA:ssa.
Maailma menee näin silmät ummessa kohti 10 miljardin väestönksvua, ja on muka tietämätön lajien sukupuuttojen, aavikoitumisen, terrorismin, sotien ja kansainvaellusten todellisesta syystä, joka on ihmispopulaation hallitsematon ja monin paikoin kiihtyvä kasvu.
Suomivoisi toimia järjen edelläkävijänä, antamalla kaiken kehitysapunsa ehkäisykoulutuksena ja ehkäisyvälineinä sekä kriminalisoimalla eliniän keinotekoisen pitkittämisen.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Ihmettelen kovasti, miksei vihreä liike ympäri maailman yritä saada valtiot investoimaan puiden istutukseen. Uudelleen metsittäminen olisi tärkeää ilmastollisesti. Esimerkiksi välimerelle menevä turisti, maksakoot matkan yhteydessä yhden puun hinnan + istutuksen. Tämä on täysin mahdollista, ainoastaan järjestelykysymys.

Sotiin menee hirveästi rahaa, miksi ei mieluummin tätä rahaa käytettäisi luonnon hyväksi? Meidän ihmisten järjestelmissä vallitsee vallanhimo, tyhmyys, ahneus, ja sokeus todellisuudelle. "Keisarilla ei ole vaatteita"

Seppo Mäkinen

Ecowatch sivustolla Robert F. Kennedy Jr. kirjoittaa syyrian sodan syistä aivan toisenlaisen tarinan: www.ecowatch.com/syria-another-pipeline-war-188218...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset