Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Rigged!

Yhdysvaltojen presidentinvaaleja on ruodittu jo monesta näkökulmasta. Yksi kysymys on kuitenkin jäänyt avoimeksi. Kuinka paljon Demokraattisen puolueen sähköpostijärjestelmään tehty tietomurto ja sähköpostien julkaisu WikiLeaksin kautta vaikutti vaalitulokseen?

Vaalitulos oli monissa avainosavaltioissa hyvin tiukka. Vaikka Trump voitti valitsijamiesten selvän enemmistön, Clinton sai yhteensä enemmän ääniä. Pienilläkin asioilla saattoi siis olla suuri merkitys.

Demokraattisen puolueen vuodettuja sähköposteja ruodittiin julkisuudessa, ja Trump käytti niitä hyväkseen omassa vaalikampanjassaan. Venäjän tiedusteluviranomaisten osallisuutta on spekuloitu pitkään, sillä nimenomaan venäläisten hakkeriryhmien tiedetään suosivan tietomurrossa käytettyjä työvälineitä ja menetelmiä. Viimeksi tähän viittasi Putinin hallintoa lähellä oleva venäläinen politiikan tutkija Sergei Markov.

Kyse ei ole vain väitteistä, sillä julkaistuista dokumenteista on löytynyt viitteitä mm. siitä, että niitä on editoitu tietokoneella, jonka oletuskielenä on venäjä. Joka tapauksessa WikiLeaksin kautta julkaistuja sähköposteja on siis ilmeisesti muokattu ennen julkaisua, ja todennäköisesti muokkaus on tehty Venäjällä.

Toki voidaan kysyä, tukiko Venäjän syyttäminen tietomurrosta Clintonin vaalikampanjaa enemmän kuin sähköposteista löytyneet tiedot auttoivat Trumpin kampanjaa? Toivon, että joku amerikkalainen politiikan tutkija pohtii myös tätä.

Joka tapauksessa olemme siirtyneet aikaan, jossa vaalituloksiin pyritään vaikuttamaan myös tietomurtojen ja –vuotojen avulla. Se on otettava huomioon myös täällä Suomessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ihmisten sähköposteja ja muiden www-palvelujen (facebook ym.) käyttöä kytätään nyt joka suunnasta (Venäjä ja NSA Yhdysvalloissa). Tietoturvan tajuaminen ei näytä olevan edes korkeissa asemissa olevien vahvinta aluetta.

Saas nähdä ottavatko ehdokkaat ja muutkin poliitikot opiksi tästä Yhdysvalloissa. Siellä nyt ei tietoturva ole ollut kovin vahvaa aluetta. Esimerkiksi puolustushallinnon kriittisiin järjestelmiin pääsi käsiksi kaveri, joka oli tullut varusmiespalvelukseen ja lähti suorittamaan sotapalveusta sotatoimialueelle tietotekniikka-asiantuntijana.

Meilläkin ministerit näyttävät välillä haksahtelevan käyttämään omia yksityisiä "sähköpostilaatikoitaan". Onkohan puolueiden sähköpostiliikenne kovinkaan suojattua täällä? Tuskimpa!

Esimerkiksi minä olen joutunut työssäni käyttämään kahdessa eri verkossa eri sähköpostilaatikoita ja tarkasti erottelemaan mitä toisessa kirjoittelen.

Kalle Kyngäs

Kannattas varmaan ottaa asioista hieman enemmän selvää.
Näistä väitetyistä venäjän hakkeroinneista ei ole todisteita ja vain 2 turvallisuuspalvelua myönsi että tyyli näyttää venäläiseltä mutta eivät pysty 100% varmuudella sanomaan.

John Podestan mailit on käytännössä kuka vaan pystyny varastamaan koska tämä idiootti käytti gmailia omalla nimellään ja salasana oli kirjaimellisesti password.

Kalle Kyngäs

Puhumattakaan clintonin omasta sähköpostipalvelimesta jonka FBI kerto vähintään 5 eri maan tiedustelupalvelun murtautuneen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset