Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Kaamosta pimeämpää

Pimeää, kylmää, märkää. Lisää pimeää. Keskipäivällä pilvien läpi suodattuu pari tuntia kelmeä kajo. Tilastojen mukaan aurinko paistaa marraskuussa pilvettömältä taivaalta vain muutaman tunnin, siis koko kuussa.

Marras-joulukuu pitäisi lailla kieltää! Lapissa kasvanut tuttunikin ihmetteli, miten täällä etelässä voi olla pimeämpää kuin Lapin kaamoksessa. Kun täällä ei ole enää edes lunta.

Eduskunnassa marras-joulukuu ovat erityisen kiireistä aikaa. Seuraavan vuoden talousarviota työstetään eri lautakunnissa, ja hallitus suoltaa lakiesityksiä, jotka pitäisi saada käsiteltyä ennen tammikuun istuntotaukoa. Täysistuntojakin on tavallista enemmän, jotta kaikki esitykset saadaan työnnettyä lainsäädäntökoneen läpi.

Kansanedustaja emeritus Claes Andersson kertookin kirjassaan Kaksitoista vuotta politiikassa siitä miten huolissaan hän oli kollegojansa jaksamisesta joulun alla budjetin käsittelyn aikaan. Minulla ei ole nyt kirjaa tässä käsillä että saisin tarkan sitaatin, mutta Claes muistelee eräänkin edustajan kertoneen joulun alla saavansa salaisia viestejä istuntosalin parvelta; Eikä Claes itsekään aina muistanut mikä viikonpäivä on meneillään.

Sama toistuu valtuustoissa, joissa marras-joulukuu kuluu seuraavan vuoden talousarvion kimpussa. Ja useimmat kansanedustajat tunnetusti istuvat myös kotikuntiensa valtuustoissa. Esimerkiksi Espoon valtuusto vääntää tämän illan ensi vuoden talousarviosta.

Kaiken muun lisäksi kansanedustajan posti tursuaa kutsuja glögeille ja pikkujouluihin, mutta kenellä riittää moisiin kikkaloihin aikaa saati energiaa?

Se hyvä puoli tässä on, ettei joulustressistä ole pelkoa.

Ja miksi ihmeessä Suomen piti itsenäistyä nimenomaan joulukuun alussa? Miksei itsenäisyyspäivää voisi siirtää vaikka helmikuulle. Silloin ihmisillä olisi taas voimia nauttia Suomen arvokkaimmista juhlista ja niihin valmistautumisesta niiden ansaitsemalla tavalla.

Onneksi huomisen kalenteri on sentään tyhjä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

M-T Heikka

Nytpä me ollaan siinä pimeydessä jopa tasa-arvoisempia kuin Helsingin asukit. Täälläkään kun ei ole enää mitään lunta kaamosaikaan, vaikka Kemikin on virallisesti lappia. Ei siis mitään, kaksi pimeää vain vastakkain. Nyt on tosin täysikuu. KAIKKI oli ennen paremmin!

"Kaiken muun lisäksi kansanedustajan posti tursuaa kutsuja glögeille ja pikkujouluihin, mutta kenellä riittää moisiin kikkaloihin aikaa saati energiaa?"

Voisiko niitä "kikkaloita" varten ottaa avustajan. Mie voisin vaikka muutamat kikkalot kiertää, jos joku maksais.

Sinä olet niin rehellisen oloinen, uskallat kiukutella itsenäisyyspäivän kikkaloistakin.

Se on ihan kiva. En muuten lukisikaan blogiasi.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

70-vuotta takaperin muutamat tuhannet ihmiset tekivät 105-päivää hommia ilman taukoja. Osa marisi kyllä, mutta hoiti silti velvollisuutensa ja antoi vielä päivärahansakin valtiolle. Palkkana oli monella sankarihauta.
Tällä hetkellä sadat tuhannet ihmiset miettivät miten voivat viettää joulunsa edes kohtuullisesti, kun ei ole töitä. Kymmenet tuhannet ihmiset tekevät pyytettömästi töitä 24h/vrk, hoitaakseen omaisiaan koska valtio ei siihen pysty, heillä on muut intressit.

Toiset sadattuhannet, tekevät pienellä palkalla töitä jotta saavat jokapäiväisen leipänsä. Silti he kunnioittavat itsenäisyyttä ja itsenäisyyspäivää, eivätkä valita.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Olin männäviikolla Brysselissä ja tulin metrolla Schumanille.

Justus Lipsuksen metroportaiden yläpäässä on ankea tunnelma, kunnes lehdettömän kadunvarsipuun latvasta kuuluu upea luritus: pimeässä ja kosteassa aamuvarhaisessa kulkijajoukossa tapahtuu seisahdus. Kuu tulee näkyville pilvien lomitse, rastas jatkaa konserttiaan.

Ja kiireiset kulkijat matkaansa kohden päättämisiä ja valmisteluja.

Mutta vähän enemmän hymyä silmänurkan ja suupielen rypyissä. Kaamoksen syventämissä.

M-T Heikka

Jotta ei tulisi väärää todistusta lausuttua: Onhan meillä Kemissä lunta, ja oli jo kirjoittaessa jotain pientä valkoista huttua maassa. Unohdin, sillä pari päivää sitten ei vielä ollut. Kyllähän pimeyskin syö ihmistä. Päivän aikana ei tunnu saavan mitään aikaiseksi, päivä on niin armottoman lyhyt. Jos saan nukkua ilman herättäjää, unta voi riittää 10-12 tuntia, kesällä riittää jotain 5 tuntia. Miekin olen rehellisesti sanoen oikeastaan aika vihreä noissa juhla-asioissa, olisi kamalaa mennä johonkin juhliin. Pimeässä on parempi hissutella.

Jaksamista heille, joiden tulee jaksaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset