Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Jatsien tuhlausta

Terveiset Porin Jazzeista ja Suomi Areenasta! Kolme päivää ja viisi keskustelutilaisuutta ovat nyt takanapäin, ja juna vie kohti Espoota [ts. veivät, en saanut tätä junassa valmiiksi]. Keskustelut olivat antoisia, mutta itse jatsit jäivät osaltani väliin. Illat, yöt ja aamutkin menivät nukkuessa kevättä pois elimistöstä, enkä jaksanut nauttia edes helteisistä terassikeleistä. Varsinaista Porin Jazzien väärinkäyttöä! [hmmm, pitäisikö kirjoittaa Pori Jazzien vai Porin Jatsien?]

Porin Jazzien yhteydessä järjestettävästä Suomi Areenasta on muotoutumassa oma instituutionsa Suomen poliittiseen kesään. Suomen vastine Ruotsin Almedalsveckalle. Erityisen otettu olin yleisön aktiivisuudesta. Moni väittää, ettei politiikka ja yhteiskunnallinen keskustelu kiinnosta suomalaisia, mutta Porin kokemukset todistavat toista: Salit olivat monessa tilaisuudessa täynnä ja yleisökysymyksiä ropisi jatkuvasti!

Oman ohjelmani aloitti tiistaina tulevaisuusvaliokunnan tutkijoilla terästetty paneelikeskustelu Mitä on tulevaisuuden osaaminen. 300 kuulijaa vetävä sali oli ilahduttavan täynnä ja ovella ruuhkaa. Keskustelua videolta viritellyt kanadalainen tulevaisuudentutkija Ruben Nelson uskalsi mennä virkistävän pitkälle pohdinnoissaan, kyseenalaistaen koko perinteisen koulujärjestelmän mielekkyyden maailmassa, joka muuttuu nopeasti ja paljon. Hänen mielestään Suomi on jo 20-30 vuoden kuluttua niin totaalisen erilainen kuin nyt, ettei nykyisellä koulujärjestelmällä yksinkertaisesti ole edellytyksiä vastata siinä Suomessa tarvittavasta osaamisesta. Mutta mitä koulujärjestelmän tilalle? Osaamisjärjestelmä? Mutta millainen?

Seuraavaksi olin mukana Satakunta Unelmaa Foorumin -keskustelussa, jossa pohdittiin, miten nuoret voisivat ja haluaisivat osallistua enemmän julkisista asioista käytävään keskusteluun. Ensi vaaleissa äänioikeuttaan käyttävistä suomalaisista enemmistö on nimittäin todennäköisesti eläkkeellä. Yhdeksi keskeiseksi ongelmaksi nousi se, että kouluissa podetaan 1970-luvun perintönä syvää politiikkatraumaa, eikä esimerkiksi valtuutettuja haluta päästää kouluihin kertomaan, miten kunnissa tehtäviin päätöksiin voi vaikuttaa. Myös opetusohjelmia ihmeteltiin. Koulussa opitaan kyllä perustuslain säätämisjärjestys, mutta nuorten omaa elämään konkreettisesti vaikuttavaa päätöksentekoa ei oppitunneilla juuri käsitellä.

Keskiviikko-aamun avasi helteinen keskustelutilaisuus Sukupuoli - mikä ihana tekosyy: kuka maksaa tasa-arvon? Pohdimme keinoja vähentää työmarkkinoiden sukupuolettuneisuutta ja keinoja kannustaa myös isiä vanhempainvapaiden käyttöön. Päivähoidon laittomaan tilaan monessa kunnassa turhautuneena ehdotin, että jos kunta ei pysty lain edellyttämässä ajassa tarjoamaan hoitopaikkaa, vanhemmalla tulisi olla oikeus jäädä töistä kotiin, ja työnantaja laskuttaisi kustannuksista kuntaa. Debatti oli kirjaimellisesti hiostavaa, sillä Aurinko paahtoi pöydänkin sellaisiin lämpötiloihin, ettei sitä voinut oikein edes koskea.

Tasa-arvokeskustelun jälkeen kävin kuuntelemassa Suomi Areenan pääpaneelia, jossa ulkoministeri Alexander Stubb korosti EU:n instituutioiden vahvistamista vastapainona suurten jäsenmaiden hallitusten keskinäiselle suhmuroinnille. Olen tästä Stubbin kanssa kovasti samaa mieltä, vahva Unioni on mielestäni pienten jäsenmaiden paras suoja suurten maiden välistävetoja vastaan.

Tuskin ehdin ovesta ulos, kun yksi Suomi Areenan järjestäjistä tarttui hihaan, heitti taksiin ja huusi perään: Taidemuseolle ja äkkiä. Internet - tekijänoikeuden villi länsi -keskustelu oli siirtynyt torstailta keskiviikolle, eikä tieto ohjelman muutoksesta ollut kiirinyt minulle asti. Koska keskustelijoina oli minun lisäkseni kolme taiteilijaa, olisi minun puuttumiseni vaikuttanut keskustelun dynamiikkaan aika lailla. Onneksi myöhästyin lopulta vain 10 minuuttia + minuutti puhekyvytöntä huohotusta.

Tekijänoikeuspaneelin keskustelu oli Areenan värikkäintä, ja yleisö otti aktiivisesti osaa. Osa taiteilijoistakin näki internetin mahdollisuutena eikä vain uhkana. Valitettavan moni puheenvuoro lausuttiin kuitenkin vanhoista juoksuhaudoista; Erimielisten demonisointi ei vie keskustelua yhtään lähemmäs tietoyhteiskunnassa toimivaa tasapuolista tekijänoikeusjärjestelmää. Netti-ilmaisun ja nettivideoiden dissaaminen ”ei se ole mitään taidetta” -leimalla harmitti keskustelussa ehkä eniten.

Eniten keskustelua herätti sisältöjen muuttuminen pilvipalveluiksi. Minkä taidemuotojen jakelu siirtyy musiikin tavoin luontevasti pilveen, mitkä jäävät veistostaiteen tavoin sen ulkopuolelle?

Torstai-aamuna ehdin lopulta Porin kävelykadulla olleelle vihreiden teltalle. Luomumansikkamehu ja energianeuvot tekivät kauppansa. Samalla sain kipeästi kaipaamaani virtaa komukan akkuun teltan katolle pystytetystä aurinkokennosta. Vanha laturini kun oli sanonut sopimuksensa irti.

Torstai-iltapäivän kohokohtana oli Porin teatterissa järjestetty keskustelu Onko rahalla valtaa politiikassa? 30-40 kuulijan yleisöön voi olla tyytyväinen, sillä varsinaiset Jazzit alkoivat samaan aikaan Kirjurinluodolla. Keskustelussa korostui kunnallispolitiikan houkuttavuus pimeälle vaalirahalle, sillä kunnissa tehdään päätöksiä, joilla on suuri taloudellinen merkitys yksittäisille kuntalaisille ja yrityksille. Totesinkin Heidi Hautalaa lainaten, että suomalaisen korruption historia nykyy kaupunkien katukuvassa.

Nykyään yritysten tai etujärjestöjen järjestämissä lobbaustilaisuuksissa tarjoillaankin varmuuden vuoksi lähinnä kiusausta ja keskiolutta, jotta ei voida epäillä kestityksen vaikuttaneen päätöksentekoon. Sen sijaan kaupunkien, maakuntien ym. johtoa tavattaessa ei kokolihasta pihistellä, vaikka nimenomaan niiden talouteen meillä kansanedustajilla on suoraa valtaa.

Keskustelussa tuli myös mieleen, että kansanedustajien palkat eri maissa korreloivat vahvasti maan korruptoituneisuuden kanssa. Suomessa korruptio ja edustajien palkat ovat  toistaiseksi olleet Euroopan alimmasta päästä. Entä jos korruptio saa sijaa Suomessakin?

Tulevaisuus näyttää kuitenkin hyvältä, sillä yhdelläkään puolueella ei ole varaa olla avaamatta tulojaan ja menojaan ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja. Rahoituksen salaaminen olisi varma reseepti rökäletappiolle. Vaikka vaalirahasotku on syönyt politiikan uskottavuutta, se on myös tervehdyttämässä suomalaista demokratiaa.

Yksi avainkysymys viime viikkojen vaalirahoituskeskustelusta on kuitenkin unohtunut. Uudet paljastukset ovat peittäneet alleen koko jupakan alkuperäisen syyn: Miksi niin moni Kehittyen Maakuntien Suomelta vaalirahaa saanut jätti nimenomaan KMS:n tuen ilmoittamatta vaalirahoitusilmoituksessaan? Vaikuttiko salaamiseen se, että moni tuen saajista vaikuttaa kunnallispolitiikassa kunnissa, joissa KMS:n taustayrityksillä oli vireillä rakennushankkeita?

Lopuksi annoin vielä haastattelun Ruotsin TV:n suomenkielislle uutisille ja ihmettelin, miten keskusta on voinut tehdä vaalirahaskandaalin kuluessa kaikki kriisiviestinnän virheet mitä viestinnän oppikirjoista löytyy. Eikö keskustalla ole ammattitaitoista tiedottajaa vai eikö hänen neuvojaan kuunnella?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (92 kommenttia)

MARKUS RÄSÄNEN (nimimerkki)

ELÄMME JO VALLANKUMOUKSELLISESSA TILANTEESSA

www.markusreed.julkaisee.fi
www.markusred.com
Suomen punaisin Päätoimittaja Markus ”Red” Räsänen kommentoi:

Tuollaiseen roskaanko te porvarit kulutatte aikaanne ja olette siten todella rasitetut, siis arvuutella porvarin porvaritulevaisuutta.
Näkyikös siellä Porissa sitä Janatuista.
Sen tuntee niistä pussihousuista ja jatsareista ja musta paita päällä.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

"Yksi avainkysymys viime viikkojen vaalirahoituskeskustelusta on kuitenkin unohtunut. Uudet paljastukset ovat peittäneet alleen koko jupakan alkuperäisen syyn: Miksi niin moni Kehittyen Maakuntien Suomelta vaalirahaa saanut jätti nimenomaan KMS:n tuen ilmoittamatta vaalirahoitusilmoituksessaan?"

Timo Kallin lähtöruutu ei ole oleellinen asia. Tällä hetkellä oleellinen asia on Kokoomuksen ja SDP:n edelleen salattu vaalirahoitus.

nimi (nimimerkki)

>"Suomi Areenasta on muotoutumassa oma instituutionsa Suomen poliittiseen kesään" ||end quote||

Hyvä idea! Kuka keksi?

Nyt voitte sitten matkustaa, majoittua ja vielä ruokailla sekä nostaa päivärahat Porin Jatseilla suoraan veronmaksajien pussista.

Kuinka moni poliitikko on joskus tehnyt jotain konkreettisesti tuottavaa työtä? Suurin osa on tainnut ruokailla meidän tavallisten työtätekevien ihmisten ruokapöydässä koko työikänsä.

Samulinka (nimimerkki)

"Eikö keskustalla ole ammattitaitoista tiedottajaa vai eikö hänen neuvojaan kuunnella?"

Keskustan sisäistä viestintää kuvaa lähinnä "hallitsematon kaaos", joka on yhdistetty hiljenemisen, huutamisen sekä myllykirjeiden perinteeseen.

”Yksi avainkysymys viime viikkojen vaalirahoituskeskustelusta on kuitenkin unohtunut. Uudet paljastukset ovat peittäneet alleen koko jupakan alkuperäisen syyn: Miksi niin moni Kehittyen Maakuntien Suomelta vaalirahaa saanut jätti nimenomaan KMS:n tuen ilmoittamatta vaalirahoitusilmoituksessaan?”

Tämä on hyvä kysymys. Huomion siirtäminen pois SDP:en tai Kokoomuksen budjetin taustoihin tuskin on tähän vastauksena. Eiköhän yhdistyksen herrat ole asiasta ehdokkaita valistaneet.

Eikö joku toimittaja voisi pirauttaa niitä ehdokkaita, jotka saivat rahaa, mutta eivät menneet läpi ja tiedustella? Tuskin kaikki osaavat pitää suutansa kiinni herranpelossa ja tuskin tältä porukalta kukaan muutenkaan uskaltaa ottaa rahaa vastaan seuraavalla kerralla.

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Jonkin verran kiusaa joidenkin tahojen tekohurskaus ja moralisointi. "Emme me, mutta nuo, he." Ja vihjailu. Tätä iankaiken vellovaa vaaliraha"keskustelua" lähinnä tarkoitan. Ihan vain sivusta katsoen.

Ja naurattaa se määrätön tyhmyys, joka paljastuu joka käänteessä.

Merja (nimimerkki)

Jyrkillä on nyt kiva potretti.

Jyrki pois eduskunnasta (nimimerkki)

En tiedä mitä kriisiviestintää Jyrki lukee, mutta ei siellä taida olla sitäkään, että kannattaa vaatia lisää palkkaa lama-aikana, kun muuten joka puolella lomautetaan ja irtisanotaan.

Pidin sinua Jyrki fiksumpana, tästä lähdin olet enää yksi todellisuudesta irtaantunut rahanahne poliitikko. Suomessa on oikeasti jengiä, jotka tulisivat toimeen sinun kulukorvauksella kuukaudessa - ja sinä vaadit lisää.. huoh.

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/...

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Naiseus, uskovaisuus, nörttiys ja vihreys. Siinä neljä tapaa uskotella äänestäjille, että ei ole poliitikko tai rahanahne p-inen tai virkojen poliittinen palkkionmetsästäjä.

Demokraattinen prosessi on jatkuvaa uuvuttavaa todistelua. Siksi suomut ja sarvet paljastuvat lopulta.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Jyrki Kasvi pelkää, että Nokia palkkaa hänet suoraan eduskunnasta kansanedustajan tai rehtorin palkalla ja näin ollen hänen koko poliittinen elämäntehtävänsä jää eduskunnassa ja valtioneuvotossa tekemättä.

Onko täällä läsnä yhtään yksityisen sektorin työnantajaa? Kuka teistä palkkaisi Jyrki Kasvin töihin ja mihin töihin, jotta hän vai ei palaisi yliopistosektorille eikä joutuisi seitsemäksi vuodeksi 2000 euron sopeutumiseläkkeelle?

Mihin tehtäviin Jyrki Kasvin palkkaisitte? Mikrotueksi? Ohjelmoijaksi? Systeeminsuunnittelijaksi? Tietohallintojohtajaksi? Ehdottakaa!

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Kun tarpeettomia lukion rehtoreita voidaan lakkauttaa niin voitaisiinko myös lakkauttaa tarpeettomat kansanedustajat?

Von Eberle (nimimerkki)

Luin tuon Maikkarin linkin ja nauroin ääneen LOL

Kasvista ja Vihreistä on tullut tasan samanlaisia ahneita ja omaa etua tavoittelevia sittisontiaisia mitä ovat muutkin kansanedustajat ja puolueet.

Vai että palkkaa pitää nostaa reippaasti, taisit JJ unohtaa muut edut mitä edustajat saavat mm:

-avaustajan/avustajat jonka maksaa kansa
-käynny- ja internetlaskut kansan piikkiin
-lento- ja taksimatkat kansan piikkiin
-ruoka ja muut henkilökohtaiset kulut kansan piikkiin
-puoli-ilmainen asuminen eläkeyhtöiden kämpissä
-runsaat "valiokuntamatkat", varsinkin talvella usein läpimiin maihin
-lehdet ja kirjat meidän laskuumme
-eri laitosten tarjoilut mm. Teostojen viinatarjoilu ;)

Tuo JJ:n väite on sama kun sanoisi, että juoppous johtuu viinan vähäisestä määrästä :)

Jyrki nyt kyllä vedit pohjat.

Janne Orava (nimimerkki)

Joko Jyrki on täysin todellisuudesta vieraantunut tai sitten tällä keskustelun avauksella hän tavoittelee sitä, että voisi elokuussa rapujuhlilla kehua eliittiystävilleen, kuinka ei-populistinen poliitikko hän onkaan.

Rivikansanedustajalle riittää hyvin 3ke/kk palkaksi. Kansanedustajan työ ei ole tuottavaa työtä, joten kovempi palkka on perustelematon. Suomen kokoisen maan tilanteessa 100 kansanedustajaa on täysin riittävä määrä.

Taikaministeriön kanslisti (nimimerkki)

8. Tapio O. Neva: "Naiseus, uskovaisuus, nörttiys ja vihreys. Siinä neljä tapaa uskotella äänestäjille, että ei ole poliitikko tai rahanahne p-inen tai virkojen poliittinen palkkionmetsästäjä."

Käänteisesti siis: Naisvihamielisyys, ateistisuus, machotollous ja vihreiden arvojen polkeminen ovat Tapio O. Nevan mielestä vaikuttaja-uskottavuuden edellytyksiä.

Ilmiselvästi myös Tapio O. Nevalle tärkeitä arvoja.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Naisvihamielisyys, ateistisuus, machotollous ja vihreiden arvojen polkeminen ovat Tapio O. Nevan mielestä vaikuttaja-uskottavuuden edellytyksiä.

=> Poliitikolla ei tarvitse olla kuin uskotun miehen tai asianajan ominaisuudet. Näitäkään vähiä ominaisuuksia ei pelle-eduskunnassa ole monella.

pekkapoeka (nimimerkki)

Vai on vihreiden J. Turhapurolla liian pieni palkka? Menepä sitten silleen heittämällä yksityiselle puolelle töihin ja vaadi itsellesi kymppitonnin liksa sopivine lisukkeineen! Onhan sinne eduskuntaan tulossa puolueesta joku, kai jo valmiiksi propelli varahenkilö. Mitähän erinomaista tuommoiselle mahottomalla kouhotuksella luulet saavasi aikaan? Tai mitä hienoa olet jo ehtinytkään tehdä kansakunnan hyväksi? Nöyryys ja ahkeruus olisivat hyviä ominaisuuksia kansan palvelijalle, ainakin sopivampia kuin pöyhkeys ja ahneus.

erkkikalevilaakso (nimimerkki)

Vai vallalla olevaa "korruptiota" olisi helpompi kitkeä - lisää liksaa..?

Oli pohjanoteeraus!
http://erkkikalevilaakso.blogspot.com/

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Keskustelua videolta viritellyt kanadalainen tulevaisuudentutkija Ruben Nelson uskalsi mennä virkistävän pitkälle pohdinnoissaan, kyseenalaistaen koko perinteisen koulujärjestelmän mielekkyyden maailmassa, joka muuttuu nopeasti ja paljon."

Koulussa ja korkeakouluissa on aina pärjännyt hyvällä muistilla. Siksi maa on täynnä luomiskyvyttömiä idiotteeja. Nelsonin esitystä kuulematta, rohkenen väittää, että hänen esityksensä keskittyi tietovälineiden käyttään muistin lisätukena.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Taitavat nuo Jazzitkin olla yhden porukan luomukorruption apuväline.
http://grohn.blogit.uusisuomi.fi/2009/07/19/luomuk...

Silurus (nimimerkki)

#17: Kouluissa opetetaan ensinnäkin väärin (pedagogisesti), toisekseen koulun ja koulutuksen hyöty perustellaan ensisijaisesti yhteiskunnan tarpeiden mukaan.

Ohessa kaksi linkkiä, jotka kertovat miten ja miksi pitää opettaa/oppia:

Ensimmäinen valottaa kolmen (tai 2,5 taustalla olevan) opetusfilosofian taustoja ja tuloksia oppilaiden motivoinnissa oppia:
http://capmag.com/article.asp?ID=5168

Jälkimmäinen (itse asiassa 4-osainen sarja) kertoo esimerkein, miten oppimistapahtuman tulee olla induktiivinen, perustua primääreihin havaintoihin ja niiden integrointiin abstrakteiksi käsitteiksi sen sijaan, että oppilaalle annetaan säkki täynnä tietoa ilman kytkentää elämään.

http://capmag.com/article.asp?ID=4819

Umppatipumppa (nimimerkki)

Lisää liksaa!

T: Jyrki JJ Taksi.

PitBull (nimimerkki)

Kävin jatseilla. Omaleimaisuus tapahtumasta on kadonnut kokonaan, silti Pori on kesäisin tärkeä, hyvin tärkeä näyttäytymispaikka. Siksipä poliitikoille ja muille siipiveikoille täytyy tekemällä tehdä muutama "seminaari", jotta Kasvinkin kulut voidaan maksaa veronmaksajan pussista. Siis matkakulut, majoitus, ruoka ja juomat, sekä päivärahat ja seminaaripalkkiot.

Itsekin tässä kuviossa pyörineenä, viimeistä kertaa, porukalla todettiin, että mukavat jatsit; voi tehdä siinä sivussa tiliäkin.
Minua hävettää niin vietävästi!

Miten voidaan yleensäkään selvittää ryhmien vaalirahoitussotkuja, kun yksittäiset poliitikot ovat tiedostamattaan korruptoituneita?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

"Mitähän erinomaista tuommoiselle mahottomalla kouhotuksella luulet saavasi aikaan? Tai mitä hienoa olet jo ehtinytkään tehdä kansakunnan hyväksi? Nöyryys ja ahkeruus olisivat hyviä ominaisuuksia kansan palvelijalle, ainakin sopivampia kuin pöyhkeys ja ahneus."

=> Minusta Jyrki Kasvi on onnistunut Petteri Järvistä helpommalla luomaan ainakin mielikuvan julkisuudessa. Ennen Toukolan pojat lauloivat laulun "Voimala seitsemän miehen" seitsemälle veljekselle. Nykyään lauluksi sopii "Voimalla seitsemän läppärin".

=> Mielikuvataitelijana Kasvi on mainio niin kuin muutkin vihreät taiteilijat. Virmavirta ehdotan kuvataiteiden päivää. Minä ehdotan valtiopäivien avajaisia mielikuvataiteilijoiden päiväksi. Hemminkin ja Ukkola voisivat laulaa dueton.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Rakenteelliseksi korruptioksi japanilaiset sanoivat sitä, kun Yhdysvallat käski Keskustan ja Kokoomuksen yhteeen liberaalidemokraattiseksi valtakartelliksi 1950-luvulla ja CIA korruptoi poliitikot. Tällä estettiin sosialidemokratia, mutta myös torjuttiin kommunismia.

Suomessa on Pekka Sutelaa ja japanilaisia mukaellen ilmeisesti voimassa rakenteellinen kleptokratia.

Tuo Suomi Areena on kaunis ajatus siitä, miten helsinkiläiskansanedustajat menevät maalle Poriin kuin narodnikit, mutta käytännössä se on vain vertaisten tapaaminen siten, että nautitaan näennäisellä seminaarilla kansalaisten piikkiin kesästä.

Suomeen SDP ja Kokoomus ovat kehittämässä kateetonta parasiittiparlamentarismia.

M.Heikka (nimimerkki)

"Yksi avainkysymys viime viikkojen vaalirahoituskeskustelusta on kuitenkin unohtunut. Uudet paljastukset ovat peittäneet alleen koko jupakan alkuperäisen syyn: Miksi niin moni Kehittyen Maakuntien Suomelta vaalirahaa saanut jätti nimenomaan KMS:n tuen ilmoittamatta vaalirahoitusilmoituksessaan? Vaikuttiko salaamiseen se, että moni tuen saajista vaikuttaa kunnallispolitiikassa kunnissa, joissa KMS:n taustayrityksillä oli vireillä rakennushankkeita?"

Jos näin on, että erityisesti KMS:n tuen on jätetty ilmoittamatta, niin tuo on varmaankin oikea päätelmä. Jatkokysymykset haaroittuvat eri linjoille.

Oliko tiedossa, että ko. yrityset olivat konkurssikypsiä, joilta tukea saatiin.

Oliko tiedossa, että ko. yritykset tekivät juuri ja vain "sitä"=

Herättikö epäilyä pelkkä keskustalainen tausta...

jne.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Vaalirahoituksen ydinasia nyt on:

SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus, SDP:n ja Kokoomuksen vaalirahoitus.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

On tosiaan mukavaa, että Suomi-Areena on noin "kätsysti" liitetty tapahtuvaksi juuri Porin Jazzien aikaan Porissa....mitähän seuraavaksi? Varmaan jonkun foorumin voisi panna pystyyn Savonlinnan oopperajuhlien yhteyteen......

No, tässä kuitenkin linkki, joka sopii tähän mainiosti:

http://malva.blogit.uusisuomi.fi/2009/07/18/kansan...

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Ehdotan, että Suomi Areena kytketään Tangomarkkinoihn, Kaustisen kansanmusiikkijuhlin tai Savonlinnan oopperajuhliin. Sen jälkeen Sulkava-soutuihin.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Kyllä, ehdottomasti näihin kaikkiin tapahtumiin on saatava oma Suomi Areena mukaan...;)

PitBull (nimimerkki)

Savonlinnassa: "Saimaa Summit, Savonlinna 22.7.2009 Saimaa Summit, Savonlinna 22.7.2009. Saimaa Summit on uusi vaikuttajien ja visionäärien kohtaamispaikka Suomen suvessa. ..."

Ette kai te niin hölmöjä ole, että luulette päättäjien käyvän ooperassa omalla kustannuksellaan. Savonlinnan osalta puutetta on kirottu, mutta nyt päästään sinnekin tienaamaan oopperan merkeissä.
Olin Sulkavalla soutujen aikaan. Ei sielläkään suuri joukko mitään maksa. Päin vastoin, nauttii päivärahoja. Osallistuvat yritys- ja järjestösarjoihin.

Suomen kesän merkittävimmissä tapahtumissa on "taidetta", joka tuottaa kävijälleen ja saa hyvän mielen pikku kusetuksen helppoudesta.
Itse lähden seuraavaksi Kuhmon kamarimusiikki festareille. Kirjaudun kuuntelemaan yhden luennon.

missa_viipyy_vastaus (nimimerkki)

Mitä ovat ne kansanedustajan toimesta aiheutuvat ylimääräiset kulut, joihin myös pääkaupunkiseudulla asuvat kansanedustajat saavat verotonta kulukorvausta? Teillähän on työasioissa kulkemista varten eduskunnan taksikortit ja vastaavat systeemit, joten mitä ylimääräisiä kuluja pääkaupunkilaisille edustajille muka aiheuttu?

http://scully.mtv3.fi/default/tulosta.shtml/uutise...

Niin kauan kuin tämä kysymys on teiltä vastaamatta, voisitte olla jeesustelematta millään muillakaan moraalisilla kysymyksillä.

otto_at_aurinkoenergiaa_fi (nimimerkki)

SDP:n ja kokkeleiden rahoitukseen ei isketä samalla voimalla, koska Kepu on saatu brändättyä kaupungeissa ketkuiksi, niin tätä mielipidettä mediakin mielellään peesaa. Etelän vetelän median logiikka menee niin, että vähimmällä mahdollisella työllä peesataan itse luotuja mielikuvia, jotta ei tarvitse oikeasti panostaa kalliiseen tutkivaan journalismiin.

Haamu (nimimerkki)

Itse kirjoittaisin Pori Jazzin, eihän Ruisrockistakaan käytetä monikkoa, ellei oikeasti puhuta vaikkapa eri vuosina järjestetyistä festareista, Ruisrockeista. Aika simppeliä :)

Nukkuminen ei kyllä mun mielestä ole tuhlausta, jos univaje on pitkäaikainen. Terveyttään ei kannata vähätellä.

Käyttäjän sarkijarvi kuva
Jouni Särkijärvi

Vastaan kysyjälle tiedusteluun kohdassa 29 eli mitkä ovat pääkaupunkiseudulla asuvan kansanedustajan ylimäiset kulut.
Virka- ja työmatkoista maksetaan virka- ja työehtosopimusten mukaisesti päivärahaa tai ateriakorvausta, joka on määritelty siten, että se kattaa sekä ylimääräiset kulut ruokailusta että sen kustannuksen, joka syntyy, kun asianomainen ei voi samaan aikaan olla vapaa-aikanakaan kotona ja tehdä siellä kotitöitä. Kansanedustajalle maksetaan päivärahoja kuitenkin vain niistä matkoista, joihin eduskunta on antanut matkamääräyksen eli tiettyjen kansainvälisten tehtävien hoitamisesta ja valiokuntien yms. delegaatioiden matkoista. Suurinta osaa työn merkeissä tehdyistä matkoista se ei siis koske.
Kansanedustajilta edellytetään myös jonkin verran vieraanvaraisuuden osoittamista eli pullakahveja eduskuntaan tutustumaan tuleville erilaisille poppoille. Vierailijoita on enemmän ns. maakunnan kansanedustajilla, mutta kyllä heitä tulee pääkaupunkiseutulaisillekin.
Olin itse aikoinani kansanedustajana muutaman kauden ja siirryin sen jälkeen valtion virkamieheksi. Palkka nousi, työviikko lyheni viisipäiväiseksi eikä matkojen vuoksi tarvinnut enää olla poissa kotoa; perheellisen kannalta näilläkin on merkitystä. Työnantaja myös korvasi laajemmin työstä aiheutuvia kuluja kuin eduskunnassa. Lisäksi säästöä tuli oman vaalikampanjan kustannusten jäämisestä pois, millä oli suuri vaikutus käteen jääviin tuloihin.
Viime kädessä on kyse siitä, kuinka hyviä kansanedustajia halutaan. On paljon kokeneita ja osaavia ihmisiä, jotka joutuisivat tinkimään tulotasostaan, jos heidät valittaisiin kansanedustajiksi, ja siksi eivät edes lähde ehdokkaiksi.

Jyrki pois eduskunnasta (nimimerkki)

"Viime kädessä on kyse siitä, kuinka hyviä kansanedustajia halutaan. On paljon kokeneita ja osaavia ihmisiä, jotka joutuisivat tinkimään tulotasostaan, jos heidät valittaisiin kansanedustajiksi, ja siksi eivät edes lähde ehdokkaiksi. "

Viittaatko vaatimattomasti itseesi tuolla?

Mitähän jos sinäkin suosiolla jäisit eläkkeelle sinne mökille ja antaisit asioita tästä lähin hoitaa TUOREET kasvot?

Ja kun ilmeisesti arkkitehti olet, niin kerrohan minulle yksi asia: Miksi Suomeen 60- ja 70-luvulla rakennettujen, äärimmäisten rumien, kerrostalojen vo. arkkitehtitoimistoja ei ikinä julkaista missään lehdissä tai kirjoissa, vaan niitä pidetään piilossa kuin pankkisalaisuuksia ikään?

Ottakaa arkkitehdit vastuu Suomen kaupunkimaiseman pilaamisesta!

Kalevi Kantele (nimimerkki)

"Hänen mielestään Suomi on jo 20-30 vuoden kuluttua niin totaalisen erilainen kuin nyt, ettei nykyisellä koulujärjestelmällä yksinkertaisesti ole edellytyksiä vastata siinä Suomessa tarvittavasta osaamisesta. Mutta mitä koulujärjestelmän tilalle? Osaamisjärjestelmä? Mutta millainen?"

Olet Jyrki tulevaisuusvaliokunnan näkyvä jäsen, niinpä Sinulla täytyy olla jonkinlainen mielikuva tulevaisuuden koulusta. Siis minkälainen osaamsijärjestelmä; kielten, historian, luonnontieteiden, matematikan, psykologian, tietotekniikan, musiikin, liikunnan vai minkä?

Olen usein hihitellyt Gunnar Adler-Karlssonin (Ruotsin Pekka Kuusi) ehdotukselle, että koulua käytäisiin neljä vuotta, jolloin opittaisiin lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan. Sitten pidettäisiin kuusi vuotta lomaa ja palattaisin kouluun kuusitoistavuotiaina. Gunnarin väite on, että se mitä koulussa opitaan näiden kuuden lomavuoden aikana opitaan 16-vuotiaana puolessa vuodessa. Koulu taitaa olla nykymuodossa enneminkin päiväkoti kuin oppilaitos.

Jos minulta kysyttäisiin (mitä kukaan ei tietenkään kysy), niin koulun tärkein tehtävä on opettaa oppilaat ahneiksi tiedolle.

Jyrki Virolainen (nimimerkki)

Korruptio on jo saanut jalansijaa Suomessa, vaikka kansanedustajien palkkoja on nostettu. Kokeneimmat poliitikot ja kaiken maailman kissanristiäisissä juoksevat poliitikot ovat tässä suhteessa kaikkein pahimpia tapauksia.
Vaalirahoitus pitäisi kieltää kaikilta eduskunnassa jo yhden kauden istuneilta kansanedustajilta.

Ks. lähemmin blogiani Nova+KMS+Keva+Kepu = Korruptio (?)

http://jyrkivirolainen.blogspot.com

Kaupunki (nimimerkki)

33 -> Suurin osa niistä laatikoista ei ole suunnitteluvaiheessa arkkitehtiä nähnytkään. Suomessa rakennetuista taloista vain pieni osa on arkkitehtien suunnittelemia. Lisäksi, mihin KMS-sotkukin viittaa, rakentamisessa painavat usein muut edut. Myös bulkkiasumisen rakentamisessa, vaikka tokkopa meistä moni markettejakaan maiseman kaunisteena pitää.

Sakke (nimimerkki)

"Jos haluat Jyrkille lisää liksaa äänesi kuuluu vihreille."

missa_viipyy_vastaus (nimimerkki)

Särkijärven selittelyt (32) eivät vakuuta. Ainoa oikea tapa edustajan toimeen liittyvien kulujen kattamiseksi on laskutus eduskunnalta tositteita vastaan. Ja eduskunta voi halutessaan huolehtia siitäkin, että edustaja saa kaikista työhönsä kuuluvista matkoista päivärahaa/ateriakorvausta siinä missä muutkin palkansaajat. Ehkä ne kansanedustajien kaikki menot eivät sitten kuulukaan toimen hoitoon, jos niistä ei saa päivärahaa/ateriakorvausta/muuta kustannusten korvausta?

Ulospäin näyttääkin siltä, että kansanedustajta vain kikkailevat itselleen palkanlisää kaikista muista palkansaajista poikkeavalla verottomalla systeemillä. Ja kansanedustajien loma- ja eläke-edutkin ovat kaikkia muita palkansaajia edullisemmat. Tämäkään ei ole mitenkään perusteltavissa, sillä eivät kansanedustajat todellakaan ole ainoita pätkätyöläisiä tässä maassa.

Mitenköhän ylös edustajien edut pitäisi korottaa, että saataisiin kunnollisia päättäjiä ja päätöksiä? Nykyisten aikaansaannokset eivät vakuuta.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Jokaisen kansanedustajaehdokkaan pitäisi ilmoittaa, millä palkalla hän ryhtyy kansanedustajaksi, jos tulee valituksi. En oikein nyt ymmärrä, mistä Jyrki Kasvissakin pitäisi maksaa kaikki nykyisen kansanedustajan kustannukset.

Heikki A Ollila (nimimerkki)

Tuo Tapio O näyttää terrorisoivan joka sivua...

Kysyit, miksi niin moni jätti juuri KMS:lta saamansa tuen ilmoittamatta. Luulen, että se oli monelle ainoa tuki, joka ylitti ilmoittamisvelvollisuuden rajan.

Oletko muuten ehtinyt lukea kesällä?

Käyttäjän sarkijarvi kuva
Jouni Särkijärvi

(33) ja (38)
Jos halutaan, että kansanedustajilla ei voi olla mitään riippuvaisuutta vaalikampanjan rahoittajista, on kaksi vaihtoehtoa: joko ne kustannetaan yhteiskunnan varoilla tai ehdokas itse maksaa ne. Edellinen tuskin tulee kyseeseen, jälkimmäinenkin on mahdollista vain osalle ehdokkaista. Kohtuullinen vaalikampanja eduskuntavaaleissa tulee maksamaan noin 50 000 euroa eli suunnilleen tonnin jokaisesta vaalikauden kuukausipalkasta. Bruttopalkasta tämä tarkoittaisi kai jotain 1700 euron paikkeilla. Siten voidaan laskea, että kansanedustajan "omaksi" palkaksi jäisi noin 3700 euroa. Palkkatilastoista nähdään, että esimerkiksi tutkinnon suorittamisen jälkeen kymmenen vuotta työssä olleet diplomi-insinöörit saavat keskimäärin tätä korkeampaa palkkaa. Eli tästä päädytään siihen, että Suomessa on satoja tuhansia ihmisiä, joiden tulotaso putoaisi, jos he siirtyisivät kansanedustajiksi itse maksetun vaalikampanjan jälkeen.
Kansanedustajilla ei ole työnantajaa, minkä vuoksi kukaan ei voi päättää siitä, mikä kuuluu kansanedustajan työtehtäviin, mikä ei. Siksi matkamääräysten antaminen kansanedustajille ei ole mahdollista - tai oikeammin niiden epääminen ei olisi mahdollista. Tämä koskee myös muitakin kansanedustajien menoja: virkamies voi tilata työssään tarvitsemansa kirjallisuuden työnantajan piikkiin, mutta tällaista piikkiä ei ole järkevää avata kansanedustajille, koska taaskin olisi vaikea sanoa, minkä inhimillisen pitäisi jäädä vieraaksi kansanedustajille.
Kansanedustajien työviikko eduskunnassa alkaa normaalisti tiistaiaamuna ja päättyy perjantai-iltapäivänä. Ulkopaikkakuntalainen tarvitsee siksi jonkinlaisen majoituksen täksi ajaksi. Jos tässä meneteltäisiin ehdotuksen (38) mukaisesti, jokainen varmaan asuisi hotellissa ja laskuttaisi tästä eduskuntaa. (Työ- ja virkaehtosopimuksissa on tästäkin sovittu tavallisten palkannnauttijoiden osalta.) Tämä ei olisi järkevää; kulukorvaus on parempi ratkaisu, koska silloin voi valita asunnon ostamisen ja vuokralla asumisen välillä, voi asua säästäväisesti tai väljästi, voi jakaa asunnon esim. opiskelijapoikansa kanssa jne.
Toteamuksessa (38) kansanedustajien työsuhde-eduista ja pätkätyöläisyydestä ei ole mitään logiikkaa. Kateellisuus ei ole kelvollinen argumentti, jos ongelmana on se, miten saadaan eduskuntaan ja hallitukseen mahdollisimman hyvä kokoonpano.

missa_viipyy_vastaus (nimimerkki)

Särkijärvi se jaksaa selitellä ja puolustaa kansanedustajien rälssiä. Hyvä niin, sillä paljastuvatpahan kokoomukselaiset asenteet tätäkin kautta lukijoille. Tätähän se todellinen kokoomukselaisuus on "Vastuullinen ja välittävä Suomi" -jargonin takana.

Oli hyvä, että Särkijärvi tarkkana miehenä nosti esiin uutena kansanedustajien asemaan liittyvänä erityisetuutena 4-päiväisen työviikon. Sitä en tosiaankaan muistanut mainita, joten lämmin kiitos Särkijärvelle tarkennuksesta.

Majoituskuluista voidaan todeta, että jos tavallinen maakunnista kotoisin oleva duunari tulee Stadiin töihin stadilaiseen firmaan, hänellä on verottajan termein "varsinainen työntekemispaikka" Stadissa, ja hänellä on verovuodesta 2008 lähtien ollut mahdollisuus enintään 250 e/kk työasuntovähennykseen. Hän voi toki majoittua, missä itse tykkää, vaikka hotellissa, mutta verovähennystä saa vain em. enimmäismäärän verran. Miksei tämä sama järjestely riitä kansanedustajille, miksi heillä pitää olla edullisempi järjestelmä? Kyllä kansanedustajankin "varsinainen työntekemispaikka" on Stadissa siinä kuin maakunnista stadilaiseen firmaan töihin tulleella duunarillakin.

Aiempi pätkätyöläiskommenttini on ihan relevantti, vaikka se ei näemmä Särkijärvelle avautunutkaan. Kansanedustajien muita edullisempia eläke-ehtojahan on nimenomaan puolusteltu kansanedustajan työn pätkätyöluonteella, sillä edustajapaikkahan on katkolla 4 vuoden välein. Monilla muilla pätkätyöläisillä työpaikka on tosin katkolla paljon tiheämmin, ja varmaan hekin tykkäisivät, jos heillä olisi sopeutumiseläkejärjestelmä kansanedustajien malliin. Ja useimmilla pätkätyöläisillä lomaedut ovat käytännnössä normaalissa pysyvässä työsuhteessa olevia huonommat, kun työsuhteiden välikatkokset yms. vaikuttavat lomien kertymiseen, joten varmaan heille kelpaisivat myös kansanedustajien lomaedutkin.

Särkijärven terminologia vaikuttaa kovin horjuvalta. Särkijärvi mm. puhuu "kansanedustajan työsuhde-eduista" (41) mutta toisaalla (41) väittää, ettei kansanedustajalla ole työnantajaa. Miten sitten voi olla työsuhde-etuja ilman työnantajaa ja työsuhdetta? Lisäksi Särkijärvi selittää, ettei matkaamääräsyten antaminen kansanedustajalle ole mahdollista (41), mutta väittää aiemmin (32), että eduskunta kuitenkin antaa edustajille matkamääräyksiä. Onko ilmeisen terminologisen sekavuuden syynä se, että kansanedustajien asemaan liittyvät säännökset ovat sekavia? Silloinhan oikea johtopäätös olisi säännösten selkiyttäminen ja yhdenmukaistaminen vastaamaan muita palkansaajia.

Särkijärveltä vaikuttaa unohtuneen se, että tositteita vastaan tapahtuvaan kustannusten korvaamiseen voidaan aivan hyvin liittää määräyksiä korvattavien kustannusten katosta ja korvattavien kustannusten laadusta. Kyse on vain eduskunnan tahdosta.

Missäköhän se muuten on päätetty, että kohtuullinen vaalikampanja vaatii 50 000 euroa? Eiköhän tuo ole aika pahaa äänestäjien aliarviointia, sillä eivätköhän äänestäjät perusta äänestypäätöstään vähän muuhunkin kuin siihen, että kenellä on varaa vetää lehtien etusivuille isoimmat mainokset?

missa_viipyy_vastaus (nimimerkki)

Lisäyksenä: Särkijärven viimeisimmässä kommetissa (41) on jo täysin hämärtynyt se, että alunperin (29) kysyin Kasvilta, että mihin pääkaupunkilainen kansanedustaja tarvitsee kulukorvausta, kun hänellä ei ole niitä ylimääräisiä majoittumiskuluja työpaikkakunnalla Helsingissä.

Tähän ydinkysymykseen ei vieläkään ole tullut tyydyttävää vastausta.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Voima 6/2009 kertoo

"Tulonjaon runous

Runoilija Eli Khamorovonin mukaan köyhyys on kuin rangaistus rikoksesta, jota et ole tehnyt. Ja kuitenkin Suomi24:n ja Helsingin Sanomien kommenttipalstat täyttyvät väitteistä: köyhä on laiska. Myös taloustieteessä samasta asiasta kiistellään.

Marja Riihelän tuore taloustieteen väitöskirja tähtää suomalaisen köyhyyden ja tuloerojen erittelyyn ja selittämiseen tilastoilla. Se koostuu neljästä itsenäisestä artikkelista, jotka pureutuvat ennen kaikkea yksittäisten ihmisten tulojen ja kulutustasojen eroihin. ”Köyhät köyhtyy, rikkaat rikastuu” -väittämälle on nyt luotu vakuuttavat tilastolliset perusteet.

Polttopisteenä kertomuksessa on Suomen vuoden 1993 pääomaverouudistus. Silloin erotettiin toisistaan pääomaverot ja työtulojen verotus. Työtä verotetaan edelleen progressiivisesti siten, että korkeimpia työtuloja verotetaan ankarammin kuin matalia. Vuodesta 1993 lähtien pääomatuloja on verotettu vain suhteellisen matalalla tasaverolla, joka on nykyään 29 prosenttia.

Pääomatulojen progressiivinen verotus loppui, ja siihen katkesi myös Suomen tuloerojen tasoittuminen. Erityisesti korkeatuloisimpaan 10 prosenttiin kuuluvat ovat sittemmin muuttaneet työtulojaan pääomatuloiksi. Näin he tienaavat enemmän ja joutuvat maksamaan yhteisistä julkisista palveluista entistä vähemmän.

Tilastot vahvistavat muutoksen: pääomatulot Suomessa ovat kasvaneet paljon palkkatuloja nopeammin.

Sama näkyy välittömästi tuloeroissa: vuosien 1990 ja 2002 välillä ylimmän prosentin reaaliset tulot kasvoivat 121,9 prosenttia, kun taas alimman prosentin tulot kasvoivat vain 1,1 prosenttia. 80-luvun alkuun verrattuna rikkaimman prosentin osuus koko kansantalouden tuloista on tuplaantunut noin 8,3 prosenttiin.

Tutkimuksessa siteerattavat Tilastokeskuksen aineistot ovat vastaansanomattomia: suhteellisesti köyhiä oli seitsemän prosenttia (328 000 henkilöä) vuonna 1990 ja jo 11 prosenttia (557 000) vuonna 2004. Erityisen haavoittuvaisiksi ryhmiksi tunnistetaan opiskelijat, eläkeläiset ja lapsiperheet.

Keskustelu tulojaosta ja verotuksen vaikutuksista tuo selvästi esiin sen, että tuloerojen kasvattaminen on ollut tietoinen poliittinen valinta. Vihaisimmat puhuvat jo puhtaan luokkayhteiskunnan paluusta. Silti taloudellinen eriarvoisuus alkaa olla jo hyvin toteen näytettyä. Huolestuttavampaa on, että se ei tunnu kiinnostavan juuri ketään. Tai että Riihelän kaltaiset tutkijat eivät anna välineitä trendin kääntämiseksi. Kysymys ”mitä on tehtävä?” leijuu jälleen ilmassa.

Ehkä suhdettamme rahaan pitäisi tarkastella uudestaan, myös köyhät muistaen. Kuten Woody Allen on todennut: ”Hyvä asia köyhänä olemisessa on, että kun olet 70, sinun lapsesi eivät halua julistaa sinua hulluksi, jotta saisivat omaisuutesi itselleen.”

artikkelin kirjoittaja Otto Bruun
Marja Riihelä: Essays on income inequality, poverty and the top income shares.

voima.fi

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Jouni J. Särkijärvi:"Kateellisuus ei ole kelvollinen argumentti, jos ongelmana on se, miten saadaan eduskuntaan ja hallitukseen mahdollisimman hyvä kokoonpano."

Jouni J. Särkijärvi:"Bruttopalkasta tämä tarkoittaisi kai jotain 1700 euron paikkeilla. Siten voidaan laskea, että kansanedustajan ”omaksi” palkaksi jäisi noin 3700 euroa. Palkkatilastoista nähdään, että esimerkiksi tutkinnon suorittamisen jälkeen kymmenen vuotta työssä olleet diplomi-insinöörit saavat keskimäärin tätä korkeampaa palkkaa. Eli tästä päädytään siihen, että Suomessa on satoja tuhansia ihmisiä, joiden tulotaso putoaisi, jos he siirtyisivät kansanedustajiksi itse maksetun vaalikampanjan jälkeen."

=> Miksi Jouni J. Särkijärvi kadehtii tuottavaa työtä tekeviä insinöörejä Jyrki Kasvin ja tekniikan tohtori Sanna Perkiön puolesta?

Kaizu (nimimerkki)

Jouni J Särkijärvi: Olisitko ikinä saanut töitä valtion "virkamiehenä" huippupalkalla ilman kansanedustajauraasi? Valtion poliitikoille suunnatut "virat" ovat osa tätä kansanedustajan palkkausjärjestelmää. Kun olet tehnyt riittävän pitkän uran, kaverit palkitsevat sinut "viralla", työllä, jolla voit paistatella ja patsastella ja olla tekevinäsi. Hyvällä palkalla, kuten kehuit: Kansanedustajan palkkaa paremmalla palkalla.

Politiikka tarkoittaa yhteisten asioiden hoitamista. Sitä sen tulisi myös merkitä. Ei edustajan työn pidä olla oman edun tavoittelua, kuten Kasvi ja Särkijärvi kuvittelevat (valitettavasti he eivät ole ainoita). Kansanedustajan kausien lukumäärä tulisi rajoittaa kahteen peräkkäiseen. Sen lisäksi tulisi olla sääntö, ettei kansanedustajana toiminutta henkilöä saa valita valtion tai kunnan virkaan eikä näiden omistamien yhtiöiden työtehtäviin.

Näin voitaisiin välttää korruptoituminen ja korruption juurtuminen. Nykyinen, poliittisten päättäjien (ymmärrettävästi) voimakkaasti tukema ja suojelema käytäntö vie Suomen entisten itäblokin maiden alapuolelle korruptiossa muutamassa vuosikymmenissä. Näissä maissa korruptiota torjutaan ja vähennetään voimakkaasti, kun meillä toimitaan toiseen suuntaan.

Jouni J, voisit tarkastaa oman oikean markkina-arvosi, kun haet töitä yksityissektorilta, mieluiten kansainvälisestä yhtiöstä, työstä, johon ei kuulu lobbausta eikä "yhteistyötä" kansallisten päättäjien kanssa. Kansanedustajan palkka voi saamasi palkkatarjouksen jälkeen tuntua paljolta.

janus (nimimerkki)

Särkijärvi:

Eikö se ole vähän kuin verovarooista kustannettavan piilopuoluetuen vaatimus, jos kansanedustajien palkkatasoa ja sen korottamista perustellaan sillä, että edustajan palkasta on maksettava takaisin vaalityöhön otettuja lainoja? Eikös juuri pitänyt olla pyrkimyksenä lisätä vaalirahoituksen avoimmuutta?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Kansanedustajien palkkojen korottaminen istuvien kansanedustajien vaalityön tukemisekis on turhaa niin kauan kuin raha menee television kalliiseen mielikuvamainontaan, jolle ei ole kattoa. SDP ja Kokoomus kieltäytyivät televisiomainonnasta luopumisesta, jota Keskusta yritti ehdottaa pitääkseen vaalikilpavarustelun kohtuullisena.

Kun ei ole mitään poliittista sanottavaa, ostetaan vaaliohjelma Kokoomuksen tapaan mainostoimistolta tai sitten tehdään yhtä onnettomia mainoksia televisioon kuin SAK-SDP.

Olisi kyllä mielenkiintoista tietää arkkitehti ja ylijohtaja Jouni J. Särkijärven palkkanoteeraus markkinatalouden palveluksessa, samoin myös Jyrki Kasvin, joka pelkäsi, että hänen elämäntehtävänsä jää tekemättä, kun Olli-Pekka Kallasvuo vetään häntä tukasta tai korvarenkaasta Nokian palvelukseen heti Esko Ahon perässä.

Mihin tehtävään muuten Ari Alsio palkkaisi Ilkka Kanervan mittavan yhteiskunnallisen osaamisen? Tarvisiko pienempi firma yhteiskuntasuhteiden hoitajaa?

Jos kerran käytetyillä kansanedustajilla on enemmän arvoa kuin ongelmajätteellä, miksi on seitsemän vuoden sopeutumiseläke? Siksikö, että voi loikoilla ja yrittää kaksi kertaa uudestaan eduskuntaan?

missa_viipyy_vastaus (nimimerkki)

Huomasikohan Särkijärvi, että tuli noiden majoittumiskulujen osalta sotkeneeksi asioita ja ettei argumentit riitä, kun ei uutta kommenttia näy?

VH (nimimerkki)

Ihmettelen suunnattomasti näitä itkijöitä, jotka jaksavat vetää itkuporkuraivareita kansanedustajien palkoista ja kulukorvauksista. Niihin on mahdollisuus jokaisella suomalaisella.

Eduskunta, hallitus ja presidentti ovat Suomessa ne instituutiot jotka käyttävät päätäntä- ja toimeenpanovaltaa. Jokaisella suomalaisella on mahdollisuus asettua ehdolle kansanedustajaksi, ja sitä kautta tekemään työtä kansanedustajana. Kansanedustaja nimensä mukaan edustaa kansaa ja kansa maksaa tämän palkan. Oho...siis se tosiaan menee veronmaksajan pussista. Tuliko yllätyksenä?

Siitä vaan valjastatte tuon saman tarmon minkä käytätte täällä kiukutteluun vaikka omaan vaalikampanjaan, niin luulisi että sillä irtoaisi paikka eduskunnasta. Sitten ei tarvitsisi täällä itkeä, kun saisi itse ajaa ilmaisella taksilla. Sitähän teidän mielestä on se kansanedustajan työ.

Neva, Vasenius, ynnä muut kuorossa itkevät:
Kaikki keskustelutilaisuudet pois Suomesta. Etenkin jos ne sellaisien tapahtumien yhteydessä missä on kansaa jo valmiiksi liikkeellä. Niissähän voisi tulla erilaisia näkökulmia esille ja kansalainen voisi keskustella politiikan tekijöiden kanssa. Se on turhaa, koska veronmaksaja ei saa siitä mitään! Eikä ikinä mitään julkisiatilaisuuksia kansanedustajille, sillä taas on veronmaksajan leipä kapeampi, yhyy...nyyh, nyyh...Kansanedustajille tooga päälle ja korkeintaan torille pitämään puhetta vappuna...nyyh, nyyh...ja korkeintaan yksi lautanen hernesoppaa palkaksi. Nyyh, nyyh...

yeah (nimimerkki)

VH: Sinäkään et mitenkään pystynyt osoittamaan, etteikö kansanedustajien asemaan liittyisi monia erityisetuja. Eli miten perustelet sen, että sellaisia etuja täytyy nykyaikana yhä olla? Eikö kansanedustajuus ole työ siinä missä joku muukin? Vai kannatatko elitististä näkemystä, että kansanedustajuus on jollain tavalla erityislaatuista?

On näemmä vakiotemppu yrittää leimata keskustelu kansanedustajien erityiseduista kateudeksi. Se on temppu, jolla voi koettaa välttää sen perustelemista, että miksi kansanedustajan asemaan muka pitäisi liittyä erityisetuja.

kultaraha (nimimerkki)

Vai vielä pitäisi maksaakin näille napoleonkomleksia poteville pikkuhitlereille, jotka ainoastaan kilpailevat siitä, kuka keksii älyttömimmän ja kalleimman kansalaisten yksilönvapauksia rajoittavan lakiehdotuksen.

Korkeat palkat houkuttelevat yksityissektorilla pärjäämättömiä luusereita. Jotta kansanedustus saataisiin jälleen kutsumukseksi, veronmaksajien lypsämisen sijaan, niin on syytä ottaa mallia New Hampshiren perustuslain pykälästä:

"Art. 15. [Compensation of the Legislature.] The presiding officers of both
houses of the legislature, shall severally receive out of the state treasury as
compensation in full for their services for the term elected [two years] the sum of $250, and all other members thereof, seasonably attending and not
departing without license, the sum of $200�"""ddd"""

Kansanedustajille siis maksettakoon 4 vuoden kaudesta 400 euroa.

Eija (nimimerkki)

Pelkän rahanko voimalla sitä nappia siellä painetaan. Kuvittelin joskus ennen, että aatteen voimalla... Että olisi tavoitteita ja pyrkimys johonkin parempaan...

Lukekaa kommentti 44. Kalliiksi ovat suurimmalle osalle kansaa nämä kuninkaalliset tulleet. Kansalle on tarjolla häitä ja syysvauvoja. Vasemmistolaisilla ei tunnu olevan tarjolla edes niitä. Mutta on sentään kaunis jakkupuku ja tukka nätisti.

Missä on politiikka? Mitkä ovat poliittiset tavoitteet?

ookke (nimimerkki)

(53)

Kyselit poliittisten tavoitteiden perään.

http://www.skp.fi/ohjelmat.php?juttu=1390

VH (nimimerkki)

51.

yeah: En yritä leimata sitä kateudeksi, että valittaa kansanedustajien palkoista tai eduista. Eduskunta on instituutio johon me itse äänestämme päättäjät, jotka myös päätäntävaltaa käyttäen päättävät myös omasta palkastaan. Se nyt menee näin. Äänestäkää sitten sellaista edustajaa seuraavaksi jonka mielestä hänen palkkansa tulisi olla 400,- EUR / 4 vuotta, tms.(Kuten kultaraha tuossa viestissä #52 "ansiokkaasti" esittää.)

Onko elitistä pitää kansanedustajan työtä erityislaatuista? Siis...hetkinen? Kaikki ammatithan ovat omalla tavallaan erityislaatuisia, mutta voin vastata että pidän kansanedustajan työtä merkittävänä. Minusta he ovat merkittävässä asemassa olevia kansalaisia. Äänestyksessä tuhannet suomalaiset ovat osoittaneet luottamuksensa heille, jotta he tekisivät päätöksiä jotka toimisivat tämän yhteiskunnan eduksi. Onko sinusta elitististä että arvostaa niitä päätöksentekijöitä joita siihen toimeen olemme itse muiden kansalaisten ohella äänestäneet? Ilmeisesti olet vieraantunut siitä mikä on eduskunnan perimmäinen tehtävä. Se on hyvin merkittävä ja erityislaatuinen, sillä eduskunnan päätöksillä on merkitystä meidän jokapäiväiseen elämään. Vai saatko sinä itse päättää esim. tuloveroprosenttisi?

Se mitä etuja kansanedustajilla on, niin ei hetkauta minua pätkääkään. He ovat kuitenkin lain edessä tasavertaisia kansalaisia, oli heillä mitä etuja tahansa. Se mitä päätöksiä he tekevät on paljon tärkeämpää, kuin joku ilmainen taksikyyti. Heidän luottamustoimensa on vaativa ja virkakausi voi olla hyvin lyhyt.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Heikki A Ollila kommentoi:
21.7.2009 22:06

Tuo Tapio O näyttää terrorisoivan joka sivua…

=> Terveisiä vain Kangasalle! Kokoomuksen sopeuttaminen avoimeen länsimaiseen yhteiskuntaan kansallisaatteen kätköistä on niin suuri tehtävä, että sitä pitää tukea ja rohkaista. Muistan, miten Ulla Puolanne valitti lehdistössä, että hän sai ahnaiden maanviljelijöiden vuoksi nähdä sota-aikana nälkää. Kärkölässä maanviljelijät olivat yksiä Suomen kokoomuslaisimpia. Senkin valituksen olisi voinut osoittaa suoraan Mörttiselle.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

"Ihmettelen suunnattomasti näitä itkijöitä, jotka jaksavat vetää itkuporkuraivareita kansanedustajien palkoista ja kulukorvauksista. Niihin on mahdollisuus jokaisella suomalaisella."

Jokaisella on mahdollisuus ryhtuä oligarkiksi - vai onko?

Pelkofoobikko (nimimerkki)

P.o. "Pori Jazz". Jatsia ei soita kuin M.A. Numminen. Onneksi.

Käyttäjän sarkijarvi kuva
Jouni Särkijärvi

Käsitys siitä, että kansanedustajan työviikko olisi nelipäiväinen, on väärä. Jokainen mediaa seuraava ihminen tietää, että kansanedustajat ovat töissä myös maanantaisin ja viikonloppuisin. Kansanedustajilla ei myöskään ole työaikaa, eivätkä ylityötä koskevat rajoitukset koske heitä.
Suomi on jaettu eduskuntavaaleja varten vaalipiireihin, jotta alueellinen edustus turvattaisiin. Tätä pidetään yleisesti hyvänä ratkaisuna, eikä sen kumoamiselle todennäköisesti lyötyisi suurtakaan kannatusta. Siksi perusoletuksena on, että kansanedustaja on kotoisin vaalipiirinsä alueelta. Vain harvat muuttavatkin eduskuntatyön vuoksi Helsinkiin; ministerien kannalta taas muutto on miltei välttämätön. Tämän vuoksi on perusteltua, että kansanedustajille maksetaan samalla tapaa korvauksia kuin muillekin työnantajan toiselle paikkakunnalle väliaikaisesti sijoittamista työntekijöistä. Kahden asunnon ylläpitämisestä tulee ylimääräisiä kustannuksia.
Joku kysyi sen perään, miksi 50 000 euroa olisi sopiva arvio eduskuntavaalikampanjan hinnaksi. Tämä arvioni perustuu sekä ilmoitettujen vaalikulujen tasoon että keskusteluuni viime vaaleissa mukana olleiden ehdokkaiden kanssa. Kustannustasoon olen ottanut omakohtaista tuntumaa viime kunnallisvaaleissa. Hyvin kohdennettuna tämä riittää varmistamaan sellaisen ehdokkaan läpimenon, joka omassa puolueessaan on ehdokkaiden kärkijoukkoa, jos puolue saa tähän tarvittavan paikkamäärän. Tämä tarkoittaa myös sitä, että istuvan kansanedustajan tulisi sijoittaa tämän verran rahaa turvatakseen itselleen työpaikan seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Muista töistä poiketen nämä menot eivät ole kuitenkaan vähennyskelpoisia, vaikka ne ovatkin välttämättömiä edustajanpalkkion maksamisen jatkumiselle.
Kansanedustajaksi pääseminen vaatii muilta kuin julkkiksilta sekä ahkeruutta että osaamista. Kun siirryin eduskunnasta virkamieheksi, vastasi kansanedustajan palkkio suunnilleen ministeriön apulaistoimistopäällikön palkkaa. Sillä palkkatasolla ei kuitenkaan voi vaatia lähellekään samanlaista työsuoritusta kuin mihin keskimääräinen kansanedustaja pystyy. Äänestäjät eivät ole tyhmiä; kyllä he seuraavat ehdokkaiden toimintaa ja osaavat poimia sieltä itselleen kunnon edustajan. Aina on tietysti näitä vali-vali-ihmisiä, joiden mielestä kansa on taas valinnut väärin.
Kansanedustajuus on luottamustehtävä, eikä kansanedustaja ole työ- tai virkasuhteessa. Sen sijaan kansanedustajuuteen liittyy etuja, joita kutsutaan yleisesti työsuhde-eduiksi (edellä joku saivartelee tästä, teeskennellen, ettei tätä ymmärrä). Myös virkasuhteessa olevalla on työsuhde-etuja.
Toinen saivartelijan kysymys koski matkamääräyksiä, jotka tarvittaisiin, jos kansanedustajan tulisi saada, jos kulukorvausten sijaan korvattaisiin kulut laskuja vastaan. Kun eduskunta lähettää jonkun edustamaan Suomea tai eduskuntaa, tarvitaan tästä päätös, joka on samalla matkamääräys. Sen sijaan kun kansanedustaja matkustaa muutoin tehtäväänsä suorittaessaan ei ole ketään muuta, joka voisi tämän kieltää, joten kukaan ei voi suorittaa harkintaa siitä, tuleeko johonkin tällaiseen matkaan antaa matkamääräys.
Esitin edellä myös ratkaistavaksi ongelman siitä, miten muualta tulleiden kansanedustajien ylimääräiset asumiskulut tulisi korvata, jos halutaan kulukorvauksien sijaan jokin toinen ratkaisu. Kuten huomataan, ei näitä ole löytynyt.

VH (nimimerkki)

#57,

Tarkoitatko oligarkilla sitä venäläistä vai vanhempaa ateenalaista tulkintaa?

Kaikilla on vapaus ja mahdollisuus asettua ehdolle kansanedustajien vaaliin - eikö?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Tarkoitan oligarkeilla Suomen kolmen puolueen nomenklatuuraa.

Jiri Keronen (nimimerkki)

Jouni: Eduskuntavaalit eivät ole kansanedustajan työtä, vaan puhtaasti henkilökohtainen valinta. Vastaavasti poliittinen puuhastelu, televisiossa ramppaaminen, lehtien haastatteluihin vastaaminen ja muu sellainenkaan ei ole kansanedustajan työtä. Kansanedustajan työ on puhtaasti se, mihin laki kansanedustajan velvoittaa. Kaikki muu on vapaaehtoista, eikä voida edellyttää, että ihmisten verovaroista maksetaan kansanedustajien vapaaehtoisista hommailuista yhtään mitään.

missa_viipyy_vastaus (nimimerkki)

Särkijärvi:

Seuraaviin viiteen asiaan haluan sinulta kyllä/ei -tyyppisen vastauksen hyvin kompaktin perustelun kera. Tyylinä voisi olla rivien minimointi ja asiasisällön maksimointi.

1)

Syntyy vaikutelma, että et oikeasti tunne sitä, kuinka Suomessa työhön liittyviä majoittumiskuluja muille kuin kansanedustajille korvataan, mikä kotikuntasi huomioiden ei sinällään olisi edes suuri yllätys, sillä pääkaupunkiseutulainen ei joudu samalla tavalla näiden reissytyöasioiden kanssa tekemisiin kuin maakuntien asukas. Verotoimistosta kuitenkin voit tarkistaa, että asiat työhön liittyvien majoittumiskulujen osalta menevät palkansaajilla yleensä seuraavasti:

Henkilö, jolla on vakituinen koti ja puoliso/perhe maakunnassa, voi tulla töihin Stadiin stadilaiseen firmaan ja pysyä kirjoilla maakunnassa. Tällöin verottaja katsoo, että henkilöllä on Stadissa verottajan termistön mukainen "varsinainen työntekemispaikka", jolloin majoittumiskuluista Stadissa (tavallisimmin kakkosasunnon vuokra), on mahdollista saada verotuksessa työasuntovähennyksenä enintään 250 e/kk. Mahdollisesti tämän yli menevät kulut jäävät reissutyöläisen omaksi vahingoksi.

Sitten on verottajan näkökulmasta ihan eri tilanne se, jos maakunnassa asuva henkilö on töissä kotipaikkakunnallaan toimivassa firmassa (eli "varsinainen työntekemispaikka" on kotipaikkakunnalla) ja jos henkilö tähän työhönsä liittyen tekee työmatkoja esim. Helsinkiin tai jos henkilön kotipaikkakunnalla toimivalla firmalla on Helsingissä sivutoimipiste, joka on kotipaikkakunnallaan maakunnassa pääsääntöisesti työskentelevälle henkilölle verottajan termistön mukainen "toissijainen työntekemispaikka."

Maakunnan kansanedustajan tilanne rinnastuu kuitenkin tuohon ensimmäiseen caseen, eli verottajan termein kansanedustajankin "varsinainen työntekemispaikka" on Stadissa. Silloin tasapuolinen kohtelu kansanedustajillekin olisi, että hekin saisivat vähentää majoittumiskuluinaan korkeintaan tuon samaisen 250 e/kk kuin tavallinen duunarikin. Nythän kansanedustajilla kuitenkin on verottoman kulukorvauksensa vuoksi huomattavasti edullisempi järjestelmä. Ja kannattaa huomata, että duunarit saivat oikeuden työasuntovähennykseen vasta verovuodesta 2008 alkaen. Sitä ennen niillä reissutyöläisillä, joilla muu paikkakunta kuin kotipaikkakunta katsottiin "varsinaiseksi työntekemispaikaksi", kaikki asumiskulut työpaikkakunnalla jäivät omaksi vahingoksi. Tuskin sinullakaan on pokkaa kiistää faktoja, jotka kuka tahansa voi verottajalta tarkistaa?

2)

Eikö se sinunkin mielestäsi ole vaatimus piilopuoluetuesta, jos vaadit kansanedustajan palkkaa sellaiseksi, että palkasta pystyy sekä maksamaan vaalikulut että palkasta jää tämän päälle edustajan käteen vielä kilpailukykyinen siivu? Eikö se riitä, että eduskuntapuolueita tuetaan verovaroista jo varsinaisen puoluetuen kautta, pitääkö olla vielä edustajien palkoissa maksettava piilopuoluetukikin? Eikö tällainen piilopuoluetuki ole omiaan säätiöittämään eduskuntaa niin, että eduskunnan ulkopuolisten poliittisten voimien nousu eduskuntaa vaikeutuu? Kiistätkö nämä loogisesti päivänselvät asiat?

3)

Kiistätkö sen, että kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmän kaltaisesta luksuksesta eläke-eduissa ei pääse nauttimaan kovinkaan moni muu pätkätyöläinen kansanedustajia lukuun ottamatta?

4)

Eikö ole niin, että seuraaviin vaaleihin tähtäävä pr-homma kuuluu omalle ajalle itse kustannettavaksi? Mihin vedät rajan siinä, että mikä osa kansanedustajan julkisissa tilaisuuksissa mukana olemisesta ja esiintymisestä on edustajan toimen hoitamista ja mikä on vain pr-työtä seuraavia vaaleja ajatellen? Kun kaikki muutkin pätkätyöläiset joutuvat seuraavat duuninsa etsimään omalla ajallaan ja kustannuksellaan, niin eihän kansanedustajienkaan pidä olla poikkeus? Eihän?

5) En ole kirjoittamistasi riveistä huolimatta vieläkään saanut tyydyttävää vastausta siihen, mihin pääkaupunkiseudulla vakituisesti asuva kansanedustaja tarvitsee verotonta kulukorvausta. Eli mihin hän sitä tarvitsee?

Kiitän jo etukäteen mielenkiintoisista vastauksista, joita toivottavasti tulle ilman kysymysten väistelyä. Varmasti tulevat olemaan kiinnostavaa luettavaa monelle tavalliselle pätkä- ja reissutyöläiselle.

Käyttäjän sarkijarvi kuva
Jouni Särkijärvi

Vastauksia -> 63
1) Eduskunta ei ole stadilainen firma. Maakunnan kansanedustaja on maakunnasta valittu kansanedustaja.
2) Ansioiden hankkimismenot ovat vähennyskelpoisia. Poikkeuksena tästä ovat vaalikampanjoinnin kulut. Virallisesti päätetty puoluetuki tai muu vastaava korvaus ei ole piilopuoluetukea: piilotukea on sellainen, joka ohjataan puolueen hyväksi ilman, että sen varsinaisena tarkoituksena on ollut hyödyttää puoluetta. Esimerkiksi työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuus on piilopuoluetukea siltä osin kuin järjestöt ohjaavat jäsenmaksutulojaan edelleen jollekin puolueelle. Kansanedustajien palkat eivät mene puolueille, joten ne eivät ole puolutukea.
Kansanedustajien palkasta toistan sen, mitä aiemmin sanoin: yleiseen palkkatasoon nähden kansanedustajan palkka on alakanttiin suhteessa tehtävien vaativuuteen, jos oletetaan, että kansanedustajat itse maksavat vaalikulunsa.
Puoluetuki ei ole estänyt uusien puolueiden syntymistä ja tuloa eduskuntaan. Sen sijaan se demokratisoi puoluleiden sisäistä päätöksentekoa ja parantaa niissä tehtävää kehitystyötä yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseksi. Puoluetuen ansiosta osa uusista kansanedustajista on voinut toimia jo vuosiakin samojen asioiden parissa puoluetoiminnassa, ja heillä on siten parempaa ammatillista osaamista kuin muilta elämänaloilta tulleilla.
3) Kansanedustajien eläke-edut ovat paremmat kuin muut lakisääteiset eläke-edut. En ymmärrä, miksi pitää kysyä, kiistänkö tämän. Kysyjä ei varmaan tiedä mihin ongelmaan sopeutumiseläke on ollut ratkaisu.
4) Pääsääntönä on, että jos joku kutsutaan työhönottohaastatteluun, tulee kutsujan maksaa tästä aiheutuvat matkakulut. Siksi ei tarkalleen pidä paikkaansa, että työtä jouduttaisiin hakemaan pelkästään omalla kustannuksella. Toinen tärkeä saantö on, että samaan tehtävään ei voida kovin pitkäksi aikaa palkata samaa henkilöä määräaikaisena ilman että työsuhde muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi. Näiden molempien osalta varsinaiset pätkätyöläiset ovat paremmassa asemassa kuin kansanedustajat.
Kansanedustajan työ on kokonaisuus 24 tuntia vuorokaudessa seitsemän päivää viikossa vuoden ympäri; koska ääniä saadaan vaaleissa sen pohjalta, miten hyvin on aiemmin tehtävää hoidettu, ei voi erotella toimia nykyisen tehtävän hoitamiseen ja seuraaviin vaaleihin varustautumiseen.
5) Olen jo aiemmin luetellut työn suorittamisesta aiheutuvia kuluja, joita eduskunta ei muutoin korvaa, mutta jotka muualla työelämässä kuuluvat työnantajan korvattaviin. On sekä käytännöllisempää että valtiolle edullisempaa maksaa ne könttäkorvauksena kuin kehittää jokin muu tilanteeseen sopiva järjestely. Edellä olen myös selostanut ongelmia, joita kulukohtaisen korvausmenettelyn soveltaminen kansanedustajiin synnyttäisi ja joihin en ainakaan itse tiedä toimivia ratkaisumalleja.
Siihen, että et ole saamaasi vastaukseen tyytyväinen, syy ei ole minun :)

Erkki K. Laakso (nimimerkki)

Jyrki J.J. Kasvi teen niin kuin kollegasi Söderman! Mene ensin EU:n huippuvirkaan ja hanki sielä potkut, niin voit *laskeutua* turvallisesti eduskunaan jossa viihdyt varmasti kun nostat *EU:n eläkkeen* - päälle vaatimatonta edustajan palkkaasi..
http://erkkikalevilaakso.blogspot.com/

missa_viipyy_vastaus (nimimerkki)

Särkijärvi:

1)

Sinä kierrät kysymyksen siitä, että onko tasapuolista, että esim. ministeriöön Stadiin pätkätöihin tuleva nuori virkamies, jolla on perhe toisella paikkakunnalla ja työasunto Stadissa, saa vain enintään 250 e/kk verovähennyksen samalla kun maakunnan kansanedustaja saa summaltaan noin 8-kertaisen verottoman kulukorvauksen. Sekin, jos et tähän halua kunnolla vastata, kertoo sinun ja edustamasi puolueen arvoista.

Ilmeinen vastaamishaluttomuutesi tähän on pettymys, sillä yleensä olen tottunut siihen, että kokoomuslaisilta saa kunnon vastaukset, vaikka saatammekin olla eri mieltä liki kaikesta. Mutta yleensä siis saa kunnon vastaukset.

2)

Ansioiden hankkimismenot (esim. töissä olevan ammattikirjallisuus) ovat kyllä vähennyskelpoisia, mutta uuden työn hakemiskulut eivät ole. Tämänkin voit tarkastaa verottajalta. Siis jos esim. lähetät työhakemuksen etanapostissa, tämän postikuluja et voi vähentää verotuksessa.

Ja minä pidän tuota vaalikulujen sisällyttämistä palkkaukseen puoluetukena, mutta sinä näemmä olet eri mieltä.

3)

Kerroppas sitten tietävämpänä, mihin ongelmaan tuo edustajien sopeutumiseläke on ratkaisu. Ja vastatessasi toivoisin sinun hieman miettivän sitäkin, että maassa on aika paljon muitakin (pätkätyöläisten kansanarmeija), joiden työsuhteet ovat katkolla useammin kuin kansanedustajien toimet. Nämäkin tarvitsisivat tämän tästä tukea päästäkseen yli työsuhteen päättymisestä ja löytääkseen uuden duunin. Ryhdytkö tasapuolisuuden nimissä ajamaan myös heille ehdoiltaan vastaavaa sopeutumiseläkejärjestelyä?

4)

Pääsääntösi ei päde käytännön elämässä, haastatteluista ei saa korvausta mitenkään säännöllisesti. Ja työhakemusten postikustannuksetkin ovat jääneet omalle kontolle, kun verottajakaan ei niitä hyväksy.

Pätkätyöläisiä varmaan riemastuttaa kuulla, että he mielestäsi ovat kansanedustajia paremmassa asemassa. Monenko heistä luulet saavan 4 vuoden määräyksiä? Itse tiedän valtion laitoksessa erään ihmisen olleen 17 vuotta määräaikaisuuksissa. Onko hän mielestäsi myös ollut kansanedustajaa paremmassa asemassa? Luulisi sinunkin tietävän, että valtio ja kunnat ovat itse ne kaikkein pahimmat pätkätyöläismääräysten rikkojat.

5)

Eikös se meppien osaltakin onnistunut se uudistus, että könttäkorvausten suhteen siirryttiin tositepohjaiseen korvaamiseen. Miksei se toimisi eduskunnassakin?

missa_viipyy_vastaus (nimimerkki)

Tuota kohtaa 4 täsemnnän sen verran, että siis kysyn, että monenko muun pätkätyöläisen luulet saavan 4 vuoden yhtäjaksoisen määräyksen, joka mahdollistaisi edes jonkinlaisen elämän suunnittelun?

Ja siis tiedän tosiaankin erään, joka 17 vuotta oli putkeen vuoden tai joidenkin kuukausien pituisilla määräyksillä. Hänkö on sinusta kansanedustajaa paremmassa asemassa?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Jouni J. Särkijärvi: "Käsitys siitä, että kansanedustajan työviikko olisi nelipäiväinen, on väärä. Jokainen mediaa seuraava ihminen tietää, että kansanedustajat ovat töissä myös maanantaisin ja viikonloppuisin."

* Jokanen mediaa seuraava uskoo Suomen kovinta porvaria, Eero Lehteä, että firmoja ja hallituksen jäsenyyksiä pystyy hoitelemaan, koska eduskunnassa maanantait ovat vapaat, valtiokunnat ovat iltapäivällä, joten tiistiata torstaihin on vapaata. Kansanedustajat lisäksi kesällä tai siis keväällä lintsaavat vielä perjantaisin täysistunnotkin, joten mitään kiirettä ei ole työviikollakaan. Ilta-Sanomien mukaan kansanedustaja Mikko Alatalo ehtii käymään vielä täysistuntopäivätkin soittamassa eläkeläisille Viking Linella konsertit, joten kansanedustajalla ei todellakaan ole kiire, vaikkei häntä avustajineen näkyisi vaalipiirissään kuin puolta vuotta ennen vaaleja. KUN OTTAA HUOMIOON YLIPITKÄT KESÄLOMAT ON KANSANEDUSTAJAN TYÖVIIKKO KOLMIPÄIVÄINEN!

* Jouni J. Särkijärvi taitaa pitää äänestäjiä hieman tyhminä poliittisten toimittajien tapaan. Tietenkään media ei ole totta!

Kansanedustajilla ei myöskään ole työaikaa, eivätkä ylityötä koskevat rajoitukset koske heitä.

* Pitäisikö kansanedustajalla olla työaika? Estäisikö se häntä pitämästä kansanedustajan palkallaan tuottoisia sivutoimia vai ottamasta selvää äänestäjiensä tahdosta vaalipiirissä?

"Hyvin kohdennettuna tämä riittää varmistamaan sellaisen ehdokkaan läpimenon, joka omassa puolueessaan on ehdokkaiden kärkijoukkoa, jos puolue saa tähän tarvittavan paikkamäärän. Tämä tarkoittaa myös sitä, että istuvan kansanedustajan tulisi sijoittaa tämän verran rahaa turvatakseen itselleen työpaikan seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Muista töistä poiketen nämä menot eivät ole kuitenkaan vähennyskelpoisia, vaikka ne ovatkin välttämättömiä edustajanpalkkion maksamisen jatkumiselle."

* Onko saatu vaalituki veronalaista tuloa? Ei ole!

"Kansanedustajaksi pääseminen vaatii muilta kuin julkkiksilta sekä ahkeruutta että osaamista."

* Niin vaatii. Koska tämä on havaittu, pyrkivät kaikki kansanedustajaehdokkaat ensisijaisesti julkiksiksi, jolloin heidän aikansa menee pelleilyyn mediassa.

"Kun siirryin eduskunnasta virkamieheksi, vastasi kansanedustajan palkkio suunnilleen ministeriön apulaistoimistopäällikön palkkaa. Sillä palkkatasolla ei kuitenkaan voi vaatia lähellekään samanlaista työsuoritusta kuin mihin keskimääräinen kansanedustaja pystyy."

* Juuri tämä on Kokoomuksen syy: virkamiehille maksetaan 1/5-1/4 palkkaa liikaa olemisesta. Tämän vuoksi muodostuu virkamiesten rinnalle poliittisten virkamiesten rälssi. EMU varmistaan sen, ettei virkamiesten saalistukseen voida lamassakaan reagoida tuottavan työn hyväksi.

"Äänestäjät eivät ole tyhmiä; kyllä he seuraavat ehdokkaiden toimintaa ja osaavat poimia sieltä itselleen kunnon edustajan. Aina on tietysti näitä vali-vali-ihmisiä, joiden mielestä kansa on taas valinnut väärin."

* Tämän vuoksi poliitikot haluavat pitkät listat voidakseen puolueen avulla jatkaa mitättömyyttään puoluejohtojen tuella.

"Kansanedustajuus on luottamustehtävä, eikä kansanedustaja ole työ- tai virkasuhteessa. Sen sijaan kansanedustajuuteen liittyy etuja, joita kutsutaan yleisesti työsuhde-eduiksi (edellä joku saivartelee tästä, teeskennellen, ettei tätä ymmärrä). Myös virkasuhteessa olevalla on työsuhde-etuja."

* Mihin näitä etuja tarvitaan, jos on kunnon palkka?

"Toinen saivartelijan kysymys koski matkamääräyksiä, jotka tarvittaisiin, jos kansanedustajan tulisi saada, jos kulukorvausten sijaan korvattaisiin kulut laskuja vastaan. Kun eduskunta lähettää jonkun edustamaan Suomea tai eduskuntaa, tarvitaan tästä päätös, joka on samalla matkamääräys. Sen sijaan kun kansanedustaja matkustaa muutoin tehtäväänsä suorittaessaan ei ole ketään muuta, joka voisi tämän kieltää, joten kukaan ei voi suorittaa harkintaa siitä, tuleeko johonkin tällaiseen matkaan antaa matkamääräys."

* Tarkoituksena on ilmeisesti esittää, että suuri osa kansanedustajien matkakuluista on äänestäjien kannalta turhia.

"Esitin edellä myös ratkaistavaksi ongelman siitä, miten muualta tulleiden kansanedustajien ylimääräiset asumiskulut tulisi korvata, jos halutaan kulukorvauksien sijaan jokin toinen ratkaisu. Kuten huomataan, ei näitä ole löytynyt."

* Kansanedustajille tulee rakentaa vuokrakasarmi, jossa jokaisella on maksuton asuminen tai kustannushintainen asuminen. Rakentaminen Suomessa maksaa 1 300 euroa / m2. Eduskuntaan mahtuu 200 kansanedustajan asuinrakennus vaikka maan alle tai vaikkapa lisärakennuksen korotukseksi. Näin loppuu vakuutusyhtiöiden nurkissa asuminen ja köyhyyden valittaminen. Arkkitehto Jouni J. Särkijärvi voisi tehdä ehdotuksen piiroksineen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Kaizu,
#46, aivan. Ja kohta aletaan vangita/murhata korruption vastaisissa järjestöissä työskenteleviä, ihmisoikeusaktivisteja ja toisinajattelijoita.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

#68,
" * Kansanedustajille tulee rakentaa vuokrakasarmi, jossa jokaisella on maksuton asuminen tai kustannushintainen asuminen. Rakentaminen Suomessa maksaa 1 300 euroa / m2. Eduskuntaan mahtuu 200 kansanedustajan asuinrakennus vaikka maan alle tai vaikkapa lisärakennuksen korotukseksi. Näin loppuu vakuutusyhtiöiden nurkissa asuminen ja köyhyyden valittaminen. Arkkitehto Jouni J. Särkijärvi voisi tehdä ehdotuksen piiroksineen."

Kansanedustajillahan ON lisätilaa, Senaatintorin alla. Sinne rakennettiin 1990-luvulla pommisuoja elokuvateattereineen ja pikku sairaaloineen, muistelen. Ajatus ilmeisesti oli, että koska alue kuuluu Maailman Perinnön suojeltuihin kohteisiin, kansamme kallisarvoista osaa ei sitten pommiteta :D

Naama (nimimerkki)

Loistavaa, Kaitzu, kommentti #46:
"Kansanedustajan kausien lukumäärä tulisi rajoittaa kahteen peräkkäiseen. Sen lisäksi tulisi olla sääntö, ettei kansanedustajana toiminutta henkilöä saa valita valtion tai kunnan virkaan eikä näiden omistamien yhtiöiden työtehtäviin."

Näillä yksinkertaisilla muutoksilla tehtäisiin loppu Suomen edustuksellisesta parasiittiparlamentarismista.

Revi siitä, Särkijärvi.

Eli jos halutaan todella tervehdyttää poliittinen ilmapiiri ja julkinen talous, politiikon ei pidä sallia ruveta verovaroin kustannettavaksi virkamieheksi.
Sidos on vielä iljettävämpi kuin politiikan ja talouselämän kopuloinnit.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Onko Särkijärvi iljettävä, kun on Pekka Tarjanteen ja Kari Häkämiehen tavoin edustanut itseleen politiikalla viran? Kari Häkämieshän teki itsestään kansliapäällikön.

Käyttäjän sarkijarvi kuva
Jouni Särkijärvi

Ei ole totta, että poliitikot haluaisivat vaaleihin pitkiä listoja (68). Kirjoittaja tietää tämän varsin hyvin itsekin: miksi siis väittää päinvastaista.
Käsitys siitä, että vain täysistunnossa istuminen ja valiokuntien kokouksiin osallistuminen olisi kansanedustajien koko työtehtävä, on sekin väärä. Kannattaisi perehtyä asiaan paremmin.
Rakentamista koskevat kommentit 68 ja 70 ovat nekin virheellisiä. Ensinnäkin valtion tukemassa asuinrakentamisessa varmistetaan, että kustannuksissa ei ole mitään ylimääräistä, ja siinä neliöhinta on pääkaupunkiseudulla 2500..3000 euron paikkeilla neliötä kohti. Vapaita asuinrakennusten tontteja ei Helsingin keskustassa juuri enää ole, mutta jos olisi, olisi rakennusoikeuden hinta 5000...12000 euroa neliöltä. Kampissa oli tällaisia miljoonakämppiä muutama vuosi sitten tarjolla, ja kaupaksi menivät. Poliitikkojen suosiota tuskin kasvattaisi, jos kansanedustajille rakennettaisiin tällaiset lukaalit valtion piikkiin. - Asuinrakennuksia koskevat muuten mm. määräykset luonnonvalosta, joten maanalainen asuinrakentaminen ei ole mahdollista.
Eduskunnassa ei ole yhtään sellaista kansanedustajaa, jota kansalaiset eivät olisi sinne äänestäneet. Siksi on kummallista, että jotkut haluaisivat, että juuri näiltä kansalta valtakirjan saaneilta pitäisi kieltää ehdokkaaksi asettuminen kahden vaalikauden jälkeen. Eikö pikemminkin ole niin, että julkisuuden valokeilassa juuri useimmin valituiksi tulleet ovat olleet äänestäjien kannalta kelpoisimpia?
Entäpä sitten nämä ehdotukset virkakiellosta: miksi politiikassa toimiminen olisi este sille, että ei voi tulla valituksi julkiseen virkaan, jos on pätevin hakijoista? Eikö myös virkamiehistön puolella tulisi rekrytoida aina parhaat saatavilla olevat voimat kansakuntaa palvelemaan?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

"Kansanedustajillahan ON lisätilaa, Senaatintorin alla. Sinne rakennettiin 1990-luvulla pommisuoja elokuvateattereineen ja pikku sairaaloineen, muistelen. Ajatus ilmeisesti oli, että koska alue kuuluu Maailman Perinnön suojeltuihin kohteisiin, kansamme kallisarvoista osaa ei sitten pommiteta"

Mikä urbaanilegenda tämä on?

missa_viipyy_vastaus (nimimerkki)

Särkijärvi:

Sinä kiersit kommentissani 66 esitetyt kysymykset. Mikä niissä on liian vaikeaa? Puolustaisit nyt näkemyksiäsi, vaikka jon tullutkin esille, että olet osin puhunut asioista, joita et näytä kunnolla tuntevan (esim. työpaikkakunnalla majoittumisen korvauskäytännöt ja uuden työn hakemisen kustannukset).

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Minä puolestani odottaisin Jouni J. Särkijärveltä hänen paljon kehuttua raporttiaan Viron tilanteesta. Sitäkään ei ole kuulunut, vaikka asianomainen kehui sitä Uuden Suomen palstoilla.

Mikähän on Jouni J. Särkijärven virkasähköpostiosoite niin voisin tiedustella siitä suoraan tai laitanko ympäristöministeriön kirjaamoon?

Naama (nimimerkki)

#73
"Entäpä sitten nämä ehdotukset virkakiellosta: miksi politiikassa toimiminen olisi este sille, että ei voi tulla valituksi julkiseen virkaan, jos on pätevin hakijoista?"

Heh hee, yksinkertaista, herra J. Särkijärvi.
Mikäpä olisikaan este sille, että poliitikot luovat itselleen ja kavereilleen byrokraattisia suojatyöpaikkoja?

Ilmeisesti kehoittaisitte sitten vain liittymään puolueisiin, osallistumaan vaaleihin, ja pyrkimään asemaan jossa pääsee järjestelmän maksumiehestä sen hyväksikäyttäjäksi, n'est pas?

Mistä voisi löytää lääkkeen tällaiselle itsepetokselle johon kokkarit näköjään järjestään nykyään syyllistyvät? Yrittäjyys-aate on "jalostunut" pelkäksi pyrkyryydeksi, ja sitä pitäisi vielä ihailla??

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

#74,
ihan vaan siellä urakoineiden raksamiesten juttuja. Eikä edes baarissa.

Arcthae (nimimerkki)

"Seuraavaksi olin mukana Satakunta Unelmaa Foorumin -keskustelussa, jossa pohdittiin, miten nuoret voisivat ja haluaisivat osallistua enemmän julkisista asioista käytävään keskusteluun."

Nuoret eivät usko voivansa vaikuttaa, ja se on pitkälle totta. Vanhemmat ikäluokat kiinnostavat poliitikkojakin enemmän. Ja aivan syystä, nuoria on muuhun väestöön nähden vähän. Sitten on vielä sekin seikka, että nykynuoriso on jossain määrin kiinnostunut aivan eri asioista kuin vanhemmat ikäluokat. Iäkkäämpi poliitikko ei koe ajavansa nuoren asiaa, ja päinvastoin.

On tosin imagolle sopivaa sanoa haluavansa että nuoret äänestävät. Mutta miten mahtaa olla suhtautuminen sitten kun nuori äänestää "väärin"?

Käyttäjän sarkijarvi kuva
Jouni Särkijärvi

Olen eläkkellä, joten minulla ei ole virkasähköpostiosoitetta :-)
Jokuhan edellä toivoi, että lähtisin eläkkeelle, ja voin kertoa, että täytin tämän toivomuksen vuoden vaihteessa. - Tietysti sitten löytyy joku, jonka mielestä tämäkin on väärin tehty.
Tapio O Neva, kun olet harkitusti ilkeä henkilökohtaisella tasolla, voisitko kertoa, miksi? Oletko huomannut, että ihmiset eivät yleensä käyttäydy noin? Saatko siitä usein palautetta vai kärsivätkö kohteet sen hiljaa?

Naama (nimimerkki)

On todella harmillista, että poliitikot (tai julkimovirkamiehet) ensin itse vapaaehtoisesti pyrkivät asemiin, joissa päättävät kanssaihmistensä elämistä ja verovarojen käytöstä, ja loukkaantuvat HENKILÖKOHTAISESTI jos heitä ja heidän toimiaan arvostellaan.

Sellainen ei käy. Jokaisen joka "leikkiin ryhtyy" pitää pitää henkilökohtainen itsensä ja julkinen toimintansa erillään.

Eri asia on, jos poliitikko irtopisteitä keräilläkseen tuo vapaaehtoisesti yksityiselämänsä julkisuuteen - silloin hänellä on jo lähtökohtaisesti puurot ja vellit sekaisin, ja sitten ei pitäisi kyllä hämmästyä jos mediassa käsitellään niin "ikeassa" alkunsa saaneet naisjutut kuin uuniperunat.

Minusta Tapio O ei ole ollut sillä tavoin ilkeä että sen pitäisi koskettaa julkisuudessa toimivan/toimineen ihmisen henkilökohtaista yksityisyyttä.

Vai - onko tässä jotain jota en ole havainnut?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Olen eläkkellä, joten minulla ei ole virkasähköpostiosoitetta
Jokuhan edellä toivoi, että lähtisin eläkkeelle, ja voin kertoa, että täytin tämän toivomuksen vuoden vaihteessa. - Tietysti sitten löytyy joku, jonka mielestä tämäkin on väärin tehty.

=> Missä siis on linkki tuohon lausuntoon?

Tapio O Neva, kun olet harkitusti ilkeä henkilökohtaisella tasolla, voisitko kertoa, miksi? Oletko huomannut, että ihmiset eivät yleensä käyttäydy noin? Saatko siitä usein palautetta vai kärsivätkö kohteet sen hiljaa?

=> Miksi Jouni J. Särkijärvi on kuin nainen, Kerme Soitu jne. ja kääntää poliittiset kysymykset henkilökohtaisiksi harmistumisen aiheeksi? Minusta "Miksi vihaat minua?" on asiaton kysymys niin kauan kun kyse on politiikasta. On tietenkin edullista, että hallinto eli byrokratia pyrkii vain epäsymmetriseen konfliktiin kansan eli demokratian kanssa, jolloin ei tarvitse vastata tasalattialta.

Olen nyt vain kysynyt tuota paljon kehuttua Viro-raporttia sekä kertonut nuoremmalle väelle, miten Pekka Tarjanne teki loistavan virkamiesuran politiikan avulla. Mielestäni se on osa Suomen poliittista historiaa eikä harkittua ilkeyttä. Minusta harkittua ilkeyttä on pakko-Yleisradio, joka koskenee niitäkin, jotka ovat eronneet työpaikastaan, kirkosta, puolisostaan ja ammattiyhdistyksensä jäsenyydestä. Kuitenkin jotkut onnistuvat selittämään senkin hyvinvoinniksi, ei YK:n ihmisoikeuksien julistuksen ja ihmisoikeussopimuksen vastaiseksi pakolliseksi kuulumiseksi johonkin, mihin ei ole halunnut yhdistyä.

=> Oma tulkintani on se, ettei suomalainen sosiaaliliberaali tai konservatiivi ymmärrä, mitä sana "liberalismi" on, koska on aina jossain hyvä veli tai hyvä sisko, joka pelastaa oikeusvaltiolta ja julkisuudelta. Itse olen ymmärtänyt mielestäni sanan liberalismi oikein, kun olen seurannut, miten se kuningasveden tapaan tuhoaa vanhoja korporaatioita ja tovereita. Avoimmuus, liberalismi ja oikeusvaltio ovat mitä ankarinta vallankäyttöä. Siitä on esimerkkinä se, että Rimmi Saloselle on luvassa kolme vuotta vankeutta Suomessa ja Paavo Saloselle sekä Simo Pietilälle 6-15 vuotta vankeutta Venäjällä.

missa_viipyy_vastaus (nimimerkki)

Särkijärvi:

Et vieläkään ole vastannut kommentissani 66 esitettyihin kysymyksiin.
Kun itse vapaaehtoisesti lähdit väittelemään niistä, niin puolustaisit nyt kantojasi, jottei synny kuvaa väistelystä.

Jos kaikilla muilla palkansaajilla on kotipaikkakunnan ulkopuolisen työpaikkakunnan työasunnosta tarjolla vain enintään 250 e/kk työasuntovähennys verotuksessa ja maakunnan kansanedustajilla on summaltaa noin 8-kertainen veroton kulukorvaus, niin eivätkä kansanedustajat sinunkin mielestäsi ole erityisasemassa?

Minusta voisit aivan hyvin myöntää tämän ja huomauttaa, että pitkälti sinun puolueesi ansiota kuitenkin oli tuon työasuntovähennyksen saaminen tämän hallituksen kaudella. SDP:n hallituskausilla ei ollut puhettakaan työasuntovähennyksen saamisesta, että sikäli kiistatta tästä pisteet tälle hallitukselle.

Toinen kansanedustajien erityisetu on tuo sopeutumiseläkejärjestelmä. Siitäkin toivoisin vielä muutamaa kommenttia, koska kommentissasi 64 vihjasit, että mielestäsi se on tarpeellinen kansanedustajille.

Varmaan onkin, mutta minä kylllä tasapuolisuusnäkökulmasta haluan korostaa sitä, että maassa on pätkätyöläisten armeija, jotka joutuvat etsimään uutta duunia paljon tiheämpään kuin kansanedustajat, eikä heillä ole sopeutumiseläkejärjestelmää helpottamassa entisestä työsuhteesta uuteen siirtymiseen. Eikö silloin voi tässäkin perustellusti puhua, että kansanedustajat ovat erityisasemassa?

Käyttäjän sarkijarvi kuva
Jouni Särkijärvi

(-> 81) Ilkeilyä on se, jos sanoo toisen saaneen työpaikkansa muilla kuin siihen vaadittavilla ansioilla. Ilkeilyä on myös sen kutsuminen "suojatyöpaikaksi". Kumpaakaan ei ole asiallisia perusteita. Sitä paitsi henkilökohtaiset hyökkäykset nimimerkin takaa ovat arvottomia, kun niiden esittäjä ei edes uskalla seistä sanojensa takana.
(-> 82) Viroa koskevan raportin olen tehnyt aikoinani kansanedustajana Euroopan Neuvoston ei-jäsenmaiden komitean toimeksiannosta sen yleiskokoukselle. Sitä ei ole sähköisessä muodossa minulla. En tiedä, löytyykö sitä Euroopan Neuvoston sivuilta, koska 90-luvun alussa ne eivät olleet vielä kovin kehittyneet.
Totta kai kansanedustajat ovat erityisasemassa, koska he ovat kansanedustajia. Tehtävän saaminen, sen sisältö ja sitä koskeva lainsaadäntö ovat ainutlaatuiset. Vastaavia tehtäviä ei ole muita Suomessa. - Kulukorvaus kattaa muitakin menoja kuin asumiskulut, mitä olen useasti yrittänyt edellä selittää. Mikä on ettei mene perille?

missa_viipyy_vastaus (nimimerkki)

Särkijärvi (84):

Uuden työn etsiminen ja siihen liittyvä promootiotyö kuuluu palkansaajilla yleensä itse kustannettavaksi. Niinpä ei sitä kovin tasa-arvoa korostavana näkemyksenä ainakaan voi pitää, jos sinun mielestäsi kansanedustajien vaalikulut pitää sisällyttää heidän edustajanpalkkaansa ja potentiaalisten äänestäjien kestityskulut edustajien verottomaan kulukorvaukseen samalla kun kansanedustajien 4-vuotista kautta lyhyemmissä työsuhteissa työskentelevien muiden pätkätyöläisten pitää itse maksaa uuden työnsä etsintäkulut.

Minä en siis yllä mainituin perustein myöskään hyväksy ajatustasi siitä, että verottoman kulukorvauksen voisi katsoa olevan osin vastinetta em. kestityskuluista. Eli kulukorvaus näyttää esittämäsi valossa tosiasiallisesti olevan lähinnä kuitenkin vain korvausta asumiskuluista, ja se on sellaisenaan paljon edullisempi järjestely kuin muiden matkatyöläisten saama enimmillään 250 e/kk työsasuntovähennys.

Sinun mielestäsi kansanedustajien ilmeisesti tuleekin olla erityisasemassa? Eli ilmeisesti kannatat tässä suhteessa tiettyä elitististä ajattelua? Kyllä vai ei? Ja kun sinä kirjoitat "totta kai kansanedustajat ovat erityisasemassa", niin minä kyllä kyseenlaistan tuon "totta kai" -ilmaisusi? Minusta kyse on valinnasta tasa-arvoisen ja elitistisen ajattelun välillä, eikä mistään luonnonlaista, jonka mukaan kansanedustajat "totta kai" ovat erityisasemassa.

Ja sitten kun sinä aloit poraamaan noiden muiden kommentoijien mielestäsi esittämistä ja sinuun kohdistuvista henkilökohtaisuuksista, niin itse sinä nimittelit minua tuolla edellä (#59) saivartelijaksi, vaikka minä en ole millään tavalla sinua nimitellyt. Mikä sinä siis mielestäsi olet noiden muiden mahdollisesti esittämistä henkilökohtaisuuksista narisemaan? Elitismiäkö tämäkin, sinua ei saa nimitellä, mutta sinä saat nimitellä toisia? Eikö hävetä?

Naama (nimimerkki)

Jouni J. Särkijärvi - juuri noin puhuu sokaistunut elitisti, jonka elämää veronmaksajana myös minä joudun ylläpitämään.

Minä seison takuulla sanojeni takana.
Jos osoitat että sanani ovat perusteettomat ja väärät, tunnustan sen heti kun se minulle vastaanpanemattomasti perustellaan. Ja kirjoitan näkyviin kiitokset oikaisusta.

Sinua siis harmittaa kun et tiedä kuka näistä Suomen viisimiljoonaisesta kansalaisesta olen? Ja mitähän sinä oikeasti siitä edes välittäisit? En ole julkinen henkilö.

Heh - väitteiden höttöys yritetään peittää närkästyneellä vastahyökkäyksellä syyttelemällä "ilkeydestä" ja nimettömyydestä. Luulin että kokkareistakin olisi edes hiukan parempaan..

Tapio O. Neva (nimimerkki)

" Ilkeilyä on se, jos sanoo toisen saaneen työpaikkansa muilla kuin siihen vaadittavilla ansioilla. Ilkeilyä on myös sen kutsuminen ”suojatyöpaikaksi”. Kumpaakaan ei ole asiallisia perusteita. Sitä paitsi henkilökohtaiset hyökkäykset nimimerkin takaa ovat arvottomia, kun niiden esittäjä ei edes uskalla seistä sanojensa takana."

=> Jouni J. SärkijärviKIN kuuluu niihin kulissi-Jusseihin, jotka eivät ole oikean poliitikon tapaan valmiita kaatumaan sanojensa edestä ryskyen, vaan piilottelee Kansallisen Kokoomuksen, ympäristöministeriön tai valtion eläkelaitoksen leveän selän takana eikä vastaa kysymyksiin edes eläkkeellä, vaikkei väärästä vastauksesta eläkettä edes voida ottaa pois.

=> Tuosta poliittisesta suojatyöpaikasta ja julkisen vallan avulla lypsetyistä eduista on olemassa Yhdysvalloissa akateeminen teoriakin. Sen nimi on "Public utility".

http://en.wikipedia.org/wiki/Public_utility

=> Näin ollen kyse ei ole ilkeydestä eikä pahuudesta eikä Kerme Sointun tapaan parahduksesta "Miksi vihaat minua?", vaan aivan yleisesti yhteiskuntatieteissä olevasta teoriasta, joka tunnetaan länsimaissa. Tietenkin on niin, että Euroopan unionissa, jossa se ei sovi kristillisdemokraateille eikä sosialidemokraateille tai niiden sosialibyrokratialle, tämä ajattelutapa vaietaan lukuunottamatta joitain kauppa- ja taloustieteellisiä akateemisia opettajia.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Jouni J. Särkijärvi:"Viroa koskevan raportin olen tehnyt aikoinani kansanedustajana Euroopan Neuvoston ei-jäsenmaiden komitean toimeksiannosta sen yleiskokoukselle. Sitä ei ole sähköisessä muodossa minulla. En tiedä, löytyykö sitä Euroopan Neuvoston sivuilta, koska 90-luvun alussa ne eivät olleet vielä kovin kehittyneet."

Negatiivinen kompetenssi on tietenkin hyvä tapa olla auttamatta asian selvittämisessä. Jos nyt vetoaa Viron kysymyksessä tekemäänsä raporttiin, on tietenkin kohtuullista, että toimittaa laatimansa raportin akateemisen kirjoittamisen sääntöjen mukaan lähdeviitteenä lukijoiden saataville, jotta heillä voi olla mahdollisuus muodostaa OMA akateeminen käsityksensä siitä ja tuoda lisänäkemyksiä. Tätä itsestään selvyyttä ei tarvitse erikseen selittää kenellekään ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneelle, joka on suorittanut edes kaksi opintoviikkoa tieteen filosofiasta ja yhden opintoviikon tieteellisestä kirjoittamisesta. Kyllä jokainen ympäristöministeriön osastopäällikön viran ilman ahtisaarelaista poikkeusta pätevyysvaatimuksista ymmärtää virkamiesruotsin lisäksi myös tämän, ei siksi, että olisi poliitikko, vaan siksi, että on akateemisesti koulutettu ja virkapätevä.

Ehdottaisinkin, että Jouni J. Särkijärvi pyytäisi kirjoittamansa raportin kopion ja pyytäisi, että sen PDF-versio pannaan vaikkapa Uuteen Suomeen näytteille, jolloin on olemassa jotain perusteita jatkaa Viro-asian työstämistä pätevämmin ja akateemisemmin.

Martti Hellström (nimimerkki)

Kysymys tulevaisuuden koulujärjestelmästä jäi harmittavasti muitten tärkeämpien teemojen alle. Palaan siihen.

Epäilemättä merkittävä osa järjestelmästä kannattaisi päivittää 2000-luvun mahdollisuuksien taajuuksille. Siirtyminen monimuoto-opiskeluun, osaamisnäyttöjen hyväksyminen, oikeus valita haluamansa tapa hankkia uusi osaaminen jne. ovat varteenotettava polku.

Mutta mitä voitaisiin tehdä pienten lasten ja varhaiusnuorten koulutukselle? Oppivelvollisuuskoulun kehittämisen kahleena monessa suhteessa on tämän ikäisen lasten päivähoidon tarve, kun vanhemmat ovat töissä. Siitä taas seuraa, että koululla on huoltamisen vastuu. Lapsia ei saa jättää yksin. Heitä on valvottava.Ja siitä seuraa moni kummallisuus koulun rakenteissa. Opetus on vain yksi koulun monista funktioista. Osaanko selittää asian?

Pitäisikö koulu purkaa kahtia: (1) toisaalta luoda uudenlainen järjestelmä vastaamaan lasten ja nuorten valvonnasta ja (2) irroittaa opetus kokonaan siitä? Vai onko se taloudellisesti kohtuuton ratkaisu?

Niin hyvä hauska kuin Adler- Karlssonin ajatus kuuden vuoden tauosta on (se kai ajoittuisi suurinpiirtein murrosiän vaikeasti kasvatettavuuden vuosiin),. niin ongelmaksi jää: mitä lapset ja nuoret tuolloin tekisivät.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Mutta mitä voitaisiin tehdä pienten lasten ja varhaiusnuorten koulutukselle?

=> Isovanhammille!

Jorma Juu... (nimimerkki)

Morron!

Siellä Senaatin toriin alla on louhittu eduskunnan varatilat, jos joku kriisi sattuisi pukkaamaan päälle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset