Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Asekuria etsimässä

Taannoisesta itsevirittyvien käsiaseiden kieltämistä vaatineesta ”räiskintäase”-kannanotostani on tullut paljon palautetta puolesta ja vastaan. Aseharrastajat ovat halunneet valistaa minua siitä, miten vastuullisia harrastajia ampumaurheilijat ovat, muut ovat puolestaan kiitelleet, että lopulta joku potkii asiaa liikkeelle.

Laadin kannanoton pitkän harkinnan jälkeen, sillä olen perinteisesti päinvastoin puolustanut kansalaisten vapauksia ja vastustanut erilaisia kieltoja ja perusteetonta viranomaisvalvontaa. Miksi tein siis tässä asiassa poikkeuksen?

Kukaan ei voi väittää, että nykyinen aselupajärjestelmä toimisi moitteettomasti. Sen puutteista on saatu jo kaksi karmivaa esimerkkiä. Merkittäviä muutoksia järjestelmään on joka tapauksessa pakko tehdä.

Täysautomaattiset sarjatuliaseet on Suomessa kielletty, koska niillä ei ole mitään siviilikäyttöä, ja ne ovat vaarallisen tulivoimaisia. Jokelan ja Kauhajoen kokemukset ovat opettaneet, että myös puoliautomaattiaseiden tulivoima on kaliberista riippumatta vaarallisen tuhoisa. Ihmiset eivät ehdi paeta tai ottaa asetta pois, kun sitä ei tarvitse laukausten välillä virittää.

Mielestäni tärkein turvallisuusongelma on kuitenkin suomalaisen asekulttuurin ja asekurin rispaantuminen. Aiemmin asekulttuuri siirtyi luontevasti sukupolvelta toiselle, mutta nyt tuo ketju on katkennut. Itse opin oman asekurini pikkupoikana isältäni. Olen itse asiassa viettänyt monet lapsuuteni parhaita hetkistä opetellen käsittelemään aseita niiden edellyttämällä kunnioituksella.

Sekä Jokelassa että Kauhajoella käytetyt .22 kaliberin ammukset herättävät minussa edelleen ristiriitaisia tunteita. Toisaalta jopa niiden tuoksu herättää lämpimiä muistoja lapsuudesta, toisaalta tiedän millaista kauhua ja kuolemaa niillä on saatu aikaan.

Varsinaiset aseharrastajat pitävät edelleen hyvää huolta aseistaan ja käyttävät ja huolehtivat niistä vastuullisesti. Viime vuosina etenkin pienikaliberisia puoliautomaattisia käsiaseita on alettu ostaa kuitenkin myös leluiksi, ns. räiskintäaseiksi, eikä niiden omistajilla ole aina riittävää kokemusta aseiden käsittelystä.

Kehitys on vaarallinen, ja sille on tehtävä pikaisesti jotain.

Puoliautomaattisten käsiaseiden kieltäminen on helpoin ja tehokkain vaihtoehto, mutta ei tietenkään ainoa.

Yhtenä vaihtoehtona on esitetty aseiden, etenkin käsiaseiden säilyttämistä kotien asemesta ampumaseurojen ampumaradoilla. Tämä tekisi ampumaradoista erittäin houkuttelevia murtokohteita ja pakottaisi seurat investoimaan suuria summia murtovarmoihin asekaappeihin ja valvontalaitteisiin. Tästä toimivampi vaihtoehto voisi olla aseiden lukkojen säilyttäminen seurojen tiloissa, jolloin murtosuojaus ei tulisi niin kalliiksi.

Jos puoliautomaattisten käsiaseiden käyttöä halutaan jatkaa, meidän on karsittava henkisesti epätasapainoiset ja päihdeongelmaiset henkilöt aselupien hakijoiden joukosta ja varmistettava, että ennen ensimmäisen aseen ostamista huolehditaan riittävästä asekurin opetuksesta. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla ajokortin tapainen asekortti, johon kuuluu opetusta, harjoittelua, psykologinen testaus ja loppukoe. Resursseja tähän ei kuitenkaan ole olemassa, ja asekortin tuhansiin euroihin nousevat kustannukset maksaisi ajokortin tavoin kortin hakija omasta kukkarostaan.

Aseharrastukseen tulisi korkea taloudellinen kynnys.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (85 kommenttia)

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Terve J.J.J.K, olet lähes asian ytimessä:

"Varsinaiset aseharrastajat pitävät edelleen hyvää huolta aseistaan ja käyttävät ja huolehtivat niistä vastuullisesti. Viime vuosina etenkin pienikaliberisia puoliautomaattisia käsiaseita on alettu ostaa kuitenkin myös leluiksi, ns. räiskintäaseiksi, eikä niiden omistajilla ole aina riittävää kokemusta aseiden käsittelystä."

Eli ongelma on lupaviranomaisen toiminnassa. Heidän toimintaa on parannettava.

Parhain terveisin
Jarmo Nieminen
Helsinki

Janne Turtiainen (nimimerkki)

Ei oikein enää jaksa vääntää tästäkään piiskatusta konista kunnon laukkaa... asioita on vatvottu aivan tarpeeksi ja kuten aina komitea ja/tai aatteellispainotteinen ongelmien ratkaisu osoittautuu mahoksi.
Todellisiin ongelmiin ei puututa ja lillukanvarsia niitetään. Samalla tunteenpalolla jos laittaisitte nuorten terveudenhuollon kuntoon olisi ongelmat huomattavasti paremmin hallinnassa.
Normaalia poliittista toimintaa.

Ei tiedolla, ei taidolla vaan tunteella! Virheet de Röda

Ps. opetan omat lapseni mainitsemaanne asekuriin jo ihan pienenä, perinne ei katkea ainakaan minuun.

Heikki (nimimerkki)

Minkälaisia rajoituksia Kasvi haluaisi masennuslääkkeisiin? Niillä oli myös rooli molemmissa kouluampumistapauksessa. Myös ulkomailla kouluampumistapauksissa on lähes poikkeuksetta ollut ampujana masennuslääkkeiden käyttäjä.

Suomen hallitukselle nämä kouluampumistapaukset tulivat kuin taivaan lahjana, koska niillä voidaan viedä eteenpäin kansan aseista riisumista. Tähän tavoitteeseen Suomi on jo YK:ssa ja EU:ssa sitoutunut.

"He, jotka uhraavat vapauksia saadakseen turvallisuutta, eivät ansaitse kumpaakaan, ei vapautta eikä turvallisuutta." -Benjamin Franklin

Jeppe (nimimerkki)

Ongelma ei ole aseissa.
Ongelma ei ole luvissa.
Ongelma ei ole viranomaisissa.

Ongelma on yhteiskunnassa.

Mikä saa nuoren miehen vihaamaan muita ja elämää itsessään?
Näköalattomuus? Toivottomuus? Nykyisyyden liian suuret vaatimukset? Tulevaisuuden kohtuuttoman suuret haasteet?

Meidän on pakko saada nuoret töihin. Heille joille koulu ei maistu ja eläminen ahdistaa, pitää löytyä mielekästä tekemistä. Minimipalkat pois. Turha byrokratia ja sääntely pois työmarkkinoilta. Silloin nuorille alkaa löytymään töitä. Koulunpenkiltä työelämään revitty suhtautuu paljon valoisammin tulevaisuuteen, kuin toivottomalta näyttävässä opiskeluputkessa rämpivä nuorukainen. Oma tupa ja turvattu tulevaisuus rauhottaa kummasti. Nykyinen sosialismi ei tarjoa turvattua tulevaisuutta nuorille. Ainoastaan loputtomasti nöyryytyksiä heille jotka eivät koulussa viihdy eivätkä työtä saa. Työpaikka muuttaa tilanteen toiseksi.

Seuraava joukkomurha on jo kulman takana odottamassa. Kuka, missä ja milloin? Vaikea sanoa. Kieltämällä pienet pistoolit, tilanne ei muuksi muutu. Hirvikiväärillä tai haulikolla tulee vieläkin pahempaa jälkeä. Eikä homma edes parane niiden kiellolla. Ihminen on heikkoa tekoa. Tappovälineet eivät maailmasta lopu.

Jyrki, kuten muutkin poliitikot, pakenevat todellista ongelmaa. Ymmärrettävää. Muuten pitäisi katsoa peiliin ja miettiä omien tekojen seurauksia. Piipertämällä yksityiskohtien kanssa, voi syyn vierittää jonkun tai jonkin muun niskoille. Ase on sopiva sadun pahaksi sudeksi. Syytetään sitä.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Onko "räiskintäase" ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneen henkilön kielenkäyttöä lausunnoissa ?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Vihreä liitto voisi huolehtia siitä, että vastuullinen asekulttuuri jatkuu päiväkodeissa, peruskouluissa, lukioissa ja muissa toisen asteen oppilaitoksissa.

Itse ammuin ensimmäisiä kertoja laadukkaalla isän saksalaisella Haenel-ilmakiväärillä kuusivuotiaana, isoisän saksalaisella haulikolla kahdeksanvuotiaana, omalla pienoiskiväärillä kuusivuotinaana, rynnäkkökiväärillä 18-vuotiaana jne.

Se, mitä olisi toivonut, olisi ollut peruskoulussa tarkkuuspienoiskivääriammuntaa.

Miten Vihreä liitto on ajatellut varmistaa sen, että lapset, jotka äidin lesbotyttöystävä adoptoi, saavat yhtäläiset mahdollisuudet ilmakivääriin, haulikkoon ja kivääriin kuin mitä aikaisemmin on suurperheessä, jossa on isän lisäksi myös isoisä tavoitettavissa, voisivat oppia aseiden vastuullisen käytön?

Kait joillain muillakin on oikeuksian kuin kartanonherrojen lapsilla, jossa "pappa betalar" ja pehtoori näyttää?

Kaikkien lupien ja ajokorttien jne. kallistamiset vaikeuttava moniongelmaisten yksinhuoltajaäitien lasten tasavertaisia osallistumismahdollisuuksia tasavallan elämään. Jos aikoo kenraaliksi olisi tietenkin hyvä, jos jo alokkaana ampuisi paremmin.

Kaikki lupien kiristämiset lisäävät veroastetta, lukumääräistävät Kokoomusta ja SDP:ä sekä Vihreää liittoa äänestävien pikkuvirkamiesten määrän, vaikeuttavat pienituloisten yksinhuoltajaperheiden lasten osallistumista yhteiskuntaan jne.

Käyttäjän teemulahtinen kuva
Teemu Lahtinen

"Täysautomaattiset sarjatuliaseet on Suomessa kielletty, koska niillä ei ole mitään siviilikäyttöä, ja ne ovat vaarallisen tulivoimaisia."

Ei itseasiassa pidä paikkaansa. Automaattiaseet ovat äärimmäisen säädeltyjä, mutta niitäkin on siviileillä. Lupaharkinnan tekee paikallispoliisin sijasta lääninhallitus.

Asekulttuurin ja -kurin lipsuminen on huomionarvoinen pointti, mutta jostain syystä johtopäätöksessäsi edelleen esität ratkaisua, joka ei vaikuta varsinaiseen ongelmaan, mutta haittaa merkittävästi tuhansien ihmisten elämää.

Aseharrastajat ovat vuosia olleet sitä mieltä, että lainsäädäntö ei ole ajanmukainen. Laki keskittyy edelleen asetyyppeihin, vaikka selvästi olemme nähneet, että pitäisi keskittyä aselupaa hakevaan henkilöön. Ei ole syytä kieltää fiksuilta ihmisiltä kategorisesti jonkun tyypin asetta, vaan kaikki aseet soveltumattomilta yksilöiltä.

Pyydän, että luet Jussin kirjoituksen aiheesta avoimin silmin. Se ei käsittele lainkaan maahanmuuttopolitiikkaa.

JK. En ehdi kommentoimaan ennen sunnuntai-iltaa, sillä lähden viikonlopuksi Syndaleniin ampumaan. Muun muassa siviililuvitetuilla automaattiaseilla.

Käyttäjän teemulahtinen kuva
Teemu Lahtinen

Ai niin, vielä kommentti tuohon hintakynnykseen. Asekortti on ilmeisen toimiva ratkaisu, mutta onko tarkoitus, että vain sosio-ekonominen yläluokka saa omistaa aseita? Koulutuksen monopolisoituminen tulee estää ja onhan ajokorttikin mahdollista hankkia sellaista hallussapitävän perheenjäsenen opastuksella.

Mara (nimimerkki)

"Puoliautomaattisten käsiaseiden kieltäminen on helpoin ja tehokkain vaihtoehto."

Tuohan tarkoittaisi sitä, että suomalaiset eivät jatkossa voisi kilpailla esim. olympiapistoolissa, ellei sitten KOK muuta lajien sääntöjä Suomen aselakiin sopivaksi.

Mitään hyöyä tuosta ei olisi. Se johtaisi vain siihen, että seuraava joukkomurha tehtäisiin esim. kertaladattavalla pistoolilla, revolverilla tai itselataavalla haulikolla.

"Yhtenä vaihtoehtona voisi olla ajokortin tapainen asekortti, johon kuuluu opetusta, harjoittelua, psykologinen testaus ja loppukoe."

Tällaisesta järjestelmästä huolimatta liikenteessä tapetaan vuosittain vähintään kymmeniä ihmisiä törkeällä tuottamuksella.

Johtopäätökset:

1) Kaikilla aseilla voi tappaa helposti, myös pienoisaseilla. => Pienoisaseen määritelmä pois laista.

2) Aseet ovat vaarallisia vain väärissä käsissä. => Keskitytään luvan myöntämisessä henkilöön eikä aseeseen.

3) Kouluampujilla ei ollut laillista perustetta saada aselupaa. => Poliisin tulee noudattaa lakia.

4) Asekortti ei tee sopimattomasta henkilöstä sopivaa. => Ei rakenneta kallista ja turhaa byrokratiaa.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

"Ei rakenneta kallista ja turhaa byrokratiaa."

Nimenomaan turhien järjestelmien kokoaminen ja maksattaminen on postmoderni ilmiö, jota punavihreät ylläpitävät liberaalikokoomuslaisten tuella. Jokaiseen asiaan pitää saada keskituloinen (ammatti)korkeakoulutettu tarkastaja, jotta kaikkein pienituloisimmille lupamaksujen vuoksi osallistuminen yhteiskuntaan tulisi vaikeaksi tai jopa mahdottomaksi.

Tämän vuoksi maalainen, maalaisliittolainen, perussuomalainen ja kansallinen ajattelu sekä "omien asioiden hoitaminen" on jotenkin ideologista ja maailmankatsomuksellista Euroopan unionin vastustamista, epäeurooppalaista käytöstä, chauvinismia, militarismia ja pahuutta.

Johdonmukainen vastaus asekulttuurin puuttumiseen olisi sosialidemokraattiselta koulutusyhteiskunnalta se, että asekulttuurin siirtäjäksi valittaisiin peruskoulu.

vapausvalita (nimimerkki)

"Laadin kannanoton pitkän harkinnan jälkeen, sillä olen perinteisesti päinvastoin puolustanut kansalaisten vapauksia ja vastustanut erilaisia kieltoja ja perusteetonta viranomaisvalvontaa. Miksi tein siis tässä asiassa poikkeuksen?"

Teit poikkeuksen koska - kuten suurin osa vihreistä "liberaaleista" - sinä et ole liberaali, vaan valeliberaali.

"Yhtenä vaihtoehtona voisi olla ajokortin tapainen asekortti, johon kuuluu opetusta, harjoittelua, psykologinen testaus ja loppukoe."

Meillä on jo tälläinen, se on puolustusvoimat.
Kannattaa lukea tämä artikkeli:
http://nra.fi/arkisto/081112-analyysi-englanti.html

tjaa (nimimerkki)

Mitäs tähän voisi sanoa. Mitä enemmän yhteiskunta muuttuu tähän Vihreään suuntaan, sitä enemmän näitä tapauksia tulee.

lintumies (nimimerkki)

Tarpeettomalla, mutta suht´ nopeasti tapahtuvalla ja paljon julkisuutta saavalla lakimuutoksella saa paljon tehokkaammin poliittisia irtopisteitä, kuin pitkäjänteisellä ja hitaasti tapahtuvalla nuorten olojen todellisella parantamisella, vai mitä Jyrki?

Seppo Lehto (nimimerkki)

Itselleni aseopetusta antoi n. 10 vanhana ollessani naapurin juopposetä ympäripäissään

Sanomattakin on selvää, ettei se minua haitannut. Sainpa asekoulutusta. Mikä erinomaisinta Haukansilmä kirjojen tapaan ko. pyssy oli ns. itsetehty tussari, mikä toimi takaa sankkireikäsytytyksen kautta kertatulella.

Itse haluaisin kyllä lapsilleni mieluummin antaa asekoulutuksen teollisesti valmistuilla aseilla, jottei tule ns. luotettavuusongelmia, siitä räjähtääkö ase silmille

Seppo Lehto Tampere
http://kavkaz.fi terveisin

PS: Aseisiin liittyy turhaa hysteriaa. Montako moottoripyöräilijää ja autoilijaa kuolee vuodessa. - Asehysterilogiikalla pitäisi tappaa kaikki hirvet, että loppuisi hirvikolarit?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Täytyy muistaa, ettei kaikilla ole kilttejä naapurin juopposetiä, jotka siirtävät perinnettä - oman osaamisensa - naapurin lapsille ja omille lapsilleen. On hyvä, ettei naapurin setä opettanut keittämään pontikkaa. Siitä Kiteen kirkkaan tekijä vai laajoja palovammoja.

Embo (nimimerkki)

Erinomainen kirjoitus. Kasvin näkemys perinteisen suomalaisen asekulttuurin rapistumisesta osin räiskintää suosivaksi on kokonaan ongelman ytimessä. Siitä ei voi syyttää "yhteiskuntaa", sillä yhteiskunta on sitä, miksi kukin omalta osaltaan sen tekee.

J.T (nimimerkki)

"Jos puoliautomaattisten käsiaseiden käyttöä halutaan jatkaa, meidän on karsittava henkisesti epätasapainoiset ja päihdeongelmaiset henkilöt aselupien hakijoiden joukosta ja varmistettava, että ennen ensimmäisen aseen ostamista huolehditaan riittävästä asekurin opetuksesta. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla ajokortin tapainen asekortti, johon kuuluu opetusta, harjoittelua, psykologinen testaus ja loppukoe. Resursseja tähän ei kuitenkaan ole olemassa, ja asekortin tuhansiin euroihin nousevat kustannukset maksaisi ajokortin tavoin kortin hakija omasta kukkarostaan."

Minun on vaikea uskoa että se opetus jolla valtio antaa paljon tuhovoimaisemman rynnäkkökiväärin käteen maksaa tuhansia euroja.

Muutenkaan en ymmärrä mitä oikein haluat jo ehdotetun lisäksi. Nythän ollaan menossa siihen että luvan saa vasta 2 vuoden seuraharrastuksen jälkeen ja lääkärintarkastuksen kera. Eiköhän siinä asiassa opi enemmän kuin perusasiat ja omituiset tapaukset seuloonnu pois. Ehdotukseksi on siis joko lisää turhia kieltoja tai lisää turhaa byrokratiaa.

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Kasvin "räiskintä"kulttuuri on vihreiden maahantuomaa monikulttuurista ja yhdysvaltalähtöistä ammuskelukulttuuria. Elokuvat, pelit ja viihdeteollisuus esimerkiksi aasiassa ovat räiskintää parhaimmillaan.

Toisaalta patruunoita nuuhkiva vihreä todistaa että loppuratkaisussa vihreillä on 'normaali' inhimillinen tappamishalu ja pyrkimys muiden ihmisten aseiden poistamiseen todistaa että stalinin murhavainoista lähtien pyrkimys kansalaisten itsepuolustusoikeuden riistäminen jatkuu. On syytä havaita että aseettoman kansan tappaa paljon helpommin kuin aseistetun.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

On se hyvä että aseita on, niillä voi vaikka tappaa tyhmiä poliitikkoja. Siksi, pelko perseessä €uvostoliiton viherdiktatuurissa, he haluavat kieltää sen, Tosin, kieltäisin minäkin kun toisten vapautta rajoitan, ja vallan rahan haluan.

Vapaus valita (nimimerkki)

"olen perinteisesti päinvastoin puolustanut kansalaisten vapauksia ja vastustanut erilaisia kieltoja ja perusteetonta viranomaisvalvontaa"

Jyrki Kasvi sinä äänestit juuri eduskunnassa kansallisen sormenjälkirekisterin puolesta. Miten voit väittää että vastustat perusteetonta viranomaisvalvontaa?
http://piraattiliitto.org/uutiset/2009/06/vihreat-...

Jari (nimimerkki)

"Tästä toimivampi vaihtoehto voisi olla aseiden lukkojen säilyttäminen seurojen tiloissa, jolloin murtosuojaus ei tulisi niin kalliiksi."

Siinäpä toimiva, helpohko ja halvahko ratkaisu.

Minusta ei ole olennaista se, kuinka vastuullisia vakavat harrastajat ovat. Kuka tahansa voi tehdä järjettömiä tekoja.

Joni Pelkonen (nimimerkki)

Aseharrastajien puheet vastuullisuudestaan ovat tavanomaista "olemme kunnollisia - oho - ei kaveri ollutkaan kunnollinen, mutta minä edelleen olen"-puhetta.

Kuitenkin myös "vakavat" aseharrastajat ovat syyllistyneet ampuma-aserikoksiin ja tulevat syyllistymään vastaisuudessakin. Rikokset vähenevät mikäli lakia tiukennetaan. Syy lienee siinä että vastuullisena ja taitavana harrastajana itseään pitävä ei ollutkaan sitä, siis kontrolli ei toiminut.

Tarvitaan vertaisarviointia. Kouluampujat harjoittelivat pyssyillään yksinäisyydessä tai kaverin kanssa. Suomalaiset ampumaseurat hyväksyvät jäsenikseen ihmisiä joiden eivät edes odota osallistuvan seuran toimintaan kuin maksamalla jäsenmaksun, jonka avulla he puolestaan saavat ostoluvan puoliautomaattipistooliin. Järjestelmässä siis ihmiset eivät kohtaa toisiaan kuin paperien välityksellä.

Kummijärjestelmä jossa ampuma-aseharrastusta aloittava on säännöllisesti, varsinkin harrastuksensa alussa, kokeneemman harrastajan arvioitavana, karsisi varmasti häiriintyneet tapaukset pois. Tämä tuskin olisi kovin kallistakaan, sitäpaitsi ampumaharrastuksen aloittaminen ei muutenkaan ole ilmaista.

Vielä suurempi hyöty koituu siitä että kun aivan harrastuksen alussa joku kokeneempi opettaa aseenkäsittelyn perusteet, myös aseonnettomuudet vähevät, niissähän loukkaantuu vuosittain Suomessa huomattava määrä ihmisiä.

Tällainen järjestelmä on jo tehokkaasti käytössä metsästysporukoissa, erityisesti hirviporukoissa. Metsälle ei kerta kaikkiaan pääse ellei todista metsästystaitojaan ja täyspäisyyttään muille.

Suomessa ikävä kyllä on tiettyjä porukoita joilla vertaisarviointikaan ei toimi,vaan he yhdessä fantasioivat mm. poliittisesti erimielisten ampumisesta. Yksikään näistä ryhmistä ei onneksi 30-luvun jälkeen ole toteuttanut fantasioitaan. Onneksi heitä varten on olemassa omat viranomaisensa, ampumaseurojen ei tarvitse heistä huolehtia.

Armeijasta ei ole aseenkäsittelytaitojen opettajaksi. Suurin osa varusmiehistä oppii armeijassa jotenkuten ja ampumaan mutta jo aseenpiiput heiluvat siellä harjoitusten tuoksinassa poikien käsissä mihin suuntaan sattuu.

Aseenkäytön ensimmäinen sääntöhän on, että sillä ei saa *koskaan* osoittaa toista ihmistä.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

"Toisaalta patruunoita nuuhkiva vihreä todistaa että loppuratkaisussa vihreillä on ’normaali’ inhimillinen tappamishalu ja pyrkimys muiden ihmisten aseiden poistamiseen todistaa että stalinin murhavainoista lähtien pyrkimys kansalaisten itsepuolustusoikeuden riistäminen jatkuu."

Itse aikaanan pidin alikersantteja ja upseerikokeilaita "normaalimpina" ihmisinä kuin puolta kersanteista ja korpraaleista. On kuitenkin myönteistä, että J. K. kiihottui enemmän ruudinhajusta, joka on sietämätön haju kuin esimerkiksi imelistä savukkeista ja hashiksesta, mikä ei ole lainkaan harvinaista Markus Draken ja Rosa Meriläisen esimerkein Vihreän liiton kannattajien keskuudessa.

Uskoisin, että ruudinhaju voisi olla elämystuote, samanlainen kuin tervanhaju, jota myydään kiukaista hengitysilmaan höyrytettäväksi.

Mitä tulee sairaaseen asekulttuuriin Uudessa Suomessa niin muistan, että Pekka Siikalalla oli erittäin isokaliiperinen revolveri.

Kun aselainsäädäntöä tiukennetaan, joutuvat normaalit aseharrastajat pois turvallisilta korpiampumaradoilta taajamien kaupallisiin seuroihin, jossa vuokra-aseella ampuu jos jonkinlaisia ruudinhaistelijoita ja kaliipereista kiihottuneita osoittamassa miehistä valtaansa, joskus myös naisia, jotka kuvittelevat olevansa metsästäjiä ja äidin pikku tappajia.

Sorakuopilla ampuminen on turvallisempaa kuin mennä kaupallisiin yhdistyksiin ja kaupallisiin seuroihin niiden kanssa, joiden asekulttuuri ei liity maanpuolustukseen eikä metsästykseen eikä vakavamieliseen tarkkuusammuntaan.

Jos nyt menisin maalaisserkun soramontun pohjalle ampumaan pienoispistoolilla tia pienoiskiväärillä niin mihin ja kenelle rekisteröin harrastaneisuuteni?

Tapio O. Neva (nimimerkki)

"Armeijasta ei ole aseenkäsittelytaitojen opettajaksi. Suurin osa varusmiehistä oppii armeijassa jotenkuten ja ampumaan mutta jo aseenpiiput heiluvat siellä harjoitusten tuoksinassa poikien käsissä mihin suuntaan sattuu."

Tämä "hällä väliä"-tyyli johtuu siitä, että sotilaspoliisit hoitavat varuskunnan vartioinnin ja aseet ovat sysäyksenvahvistajalla varustettuja leikkikaluja maastossa. Suomessa ei ole sitten 1990-luvun kaikki varusmiehet ja -naiset osallistuneet varuskunnan vartiointiin, vaan sotilaspoliisit pitävät kädessään vain pamppuja.

Ennen kyllä sattui vähällä piti-tilanteita, mutta ei juurikaan onnettomuuksia. Ainakin omalla vartiopäällikkövuoroilla katsoin, että vaihto tehdään täsmälleen sääntöjen mukaan ja että tyhjä varmistuslaukaus ladataan lipas pois otettuna ja osoitetaan ilmaan, ei esimeriksi rakennuksen seinään tai kattoon.

Suomessahan ei enää oikeastaan varusmiespalveluksessa opeteta vartointia kaikille. Näin ollen aseen käyttöä ja harkintaa harjoitellaan vasta jossain nopean toiminnan joukoissa tai YK-koulutuksessa.

Vastuullisen asekulttuurin ylläpitäminen Suomessa tulee yhä vaikeammaksi, koska oikeastaan monesta osasta asekulttuuria on jo luovuttu ja mielikuva ovat lähinnä Hollywood-viihteestä.

Olisi hyvä jos peruskoulussa opetettaisiin aseista muutama perusasia ja näytettäisiin voimakkaan ilmakiväärin luodin uppoama ohueen mäntylautaan sekä verrokiksi nopean pienoiskiväärin luodin iskemä.

Näin muodostuisi mielikuva siitä, mikä riski on heilua varmistamattomalla aseella piippu sinne tänne.

Loppujen lopuksi aseettomasta maasta on seurauksena sama kuin Britanniassa, että poliisi ampuu naiskomisarion radiokäskystä syyttömiä terroristeina teloitustyylillä.

Suomessahan 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa poliisiin levisi murhatyyli, jossa onnettomia tapauksia ammuttiin susihauleilla jalkaan lähietäisyydeltä ja todettiin, että rinta ja kasvot menivät mäsäksi samalla. Mikkelin tapauksen oikeudenkäynnin jälkeen poliisin aseenkäyttö on muuttunut minimaaliseksi pohjoismaisessakin vertailussa.

Kun puhutaan aseisen väärinkäytöstä, pitäisi letti- korvarengasnuorison lisäksi puhua myös vartijoiden, poliisien ja puolustusvoimien palveluksessa olevien aseiden väärinkäytöksistä vapaa-ajalla.

600 000 aseenkäyttäjän aiheuttamat rikokset pitäisi suhteuttaa määrällisesti noin 3 000 000 autoilijan rikoksiin kuolonuhrit laskien.

Käyttäjän juhaa kuva
Juha Aaltonen

Olen seurannut tätä Jokelan/Kauhajoen/ampuma-aselain muutos keskustelua monessa mediassa. Kaikissa keskusteluissa joissa on useimmissa selkeän ASEVASTAINEN SÄVY, johon yhdistyy TIETÄMÄTTÖMYYS ampuma-aseisiin liittyvästä harrastamisesta ja harrastajista.
Kaikessa tässä asekielteisessä keskustelun sävyssä on silmiinpistävänä seikkana se, että mm. Jokelaan/Kauhajokeen johtaneita TODELLISIA ONGELMIA ei tunneta eikä tunnusteta. Esim... Ampuma-aselaissa itsessään EI OLE mitään vikaa, eikä se myöskään ole mitenkään jälkeen jäänyt poislukien EU:n vaatimat muutokset. Lupa käytäntöön liittyviä ongelmia ovat olleet mm. Harrastajien epäyhtenäinen lupa kohtelu eri puolilla Suomea, tähän liittyy monesti lupa viranomaisen aselain vastainen toiminta.
Tässä aselainvastaisessa toiminnassa KOROSTUU erityisesti AYO eli Aselupakäytäntöjen Yhtenäistämis Ohje jonka on laatinut Hallitusneuvos Jouni Laiho. Tämä sama Laiho joka v:1996 siirrettiin ampuma-aselain valmistelutyöstä pois kun hänen valmistelutyönsä todettiin olevan epä-asiallinen ja lainvastainen. Samasta Laihosta jonka laatima ampuma-aselain muutos ehdotus(Joka on itse asiassa pitkälti sama kuin v. 1996 hylätty ehdotus) noudattaa samaa laittomuuksien kaavaa rikkoen mm.perustuslakia monelta kohtaa.

Tämä AYO keskittyy erittäin pitkälti asevastaisuuteen ja silkkaan tietämättömyyteen perustuviin mielikuviin ampuma-aseista ja aseiden teknisiin yksityiskohtiin joilla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä varsinaisen asian kanssa.
Tämä ohje pakottaa lainkuuliaisenkin viranomaisen noudattamaan viranomais hierarkian vuoksi ampuma-aselain,metsästyslain ja perustuslain vastaisia ohjeita! mm. hirven metsästykseen AYO:n suosittelee metsästyslainsäädännön vastaista kaliiberia!

Ohje luokittelee ampuma-aseita epämääräisten tulkintojen pohjalta.Vastaavasti aseluvan hakijan ominaisuudet jäävät sivurooliin, poislukien hakijan rikoshistoria! Asia jota voidaan tulkita ja tulkitaan myös käytännössä monissa kihlakunnissa ajanjaksoina, joiden kuluttua aiemmin rikoksista tuomituille voidaan myöntää aseen hankintalupa. Epäolennaisiin asioihin keskittyminen pakottaa asiantuntevankin viranomaisen rikkomaan ampuma-aselakia luoden sekaannusta ja tosiasiallisen pohjan sille, että Pekka-Eric Auviselle ja Matti Juhani Saarelle myönnettiin aselupa.
Jouni Laiho joka on röyhkeästi väittänyt julkisuudessa AYO:n olevan kirjoitettu ehkäisemään tätä.
Kuitenkin jo AYO:n lukeminen todistaa, että Hallintoneuvos Jouni Laiho kuitenkin valehtelee julkeasti.

Ongemana on myöskin se, että kaikessa tässä keskustelussa on unohtunut tämä... Jokela ja Kauhajoki ovat vain jäävuoren huippu! Tähän samaan sarjaan kuuluvat Myyrmanni,Raumanmeren ampuminen,Helsinki Schooting Clubin ampuminen, kouluissamme tapahtuneet kymmenet puukotukset ja muu kouluväkivalta/koulu kiusaaminen.
Suomalainen yhteiskunta niittää nyt sitä satoa mikä on kasvanut mm. Kouluterveydenhuollon alas-ajon seurauksena sekä mielenterveys palvelujen olemattomuuden vuoksi.

Me unohdamme myös sen, että Suomalaisessa yhteiskunnassa ampuma-asetta käytetään henkirikoksissa n:16%:ssa josta 57%:ssa on laiton ase.
Mihin unohtuu se, että vaikka ampuma-asetta ei tällä 16%:lla henkirikoksen tekijöistä olisikaan! Henkirikos tehtäisiin joka tapauksessa.

Pekka (nimimerkki)

Mielestäni vihreistä fiksuimpiin kuuluva Jyrki Kasvi taitaa oleva dogmiensa vanki ja hiukan hakoteillä tässä asiassa.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Kersantti Kasvi tietää asian, mutta vuoden 2011 eduskuntavaalien ja eläkekertymänsä vuoksi kirjoittaa kuin vihreä.

Paha Kani (nimimerkki)

Mikään laki ei takaa sitä, etteikö Suomessa tehtäisi jatkossa joukkomurhia. Mikään asetyyppi ei ole niin vaaraton, että sen voisi antaa murhanhimoiselle, häiriintyneelle yksilölle. Kauhajoella ja Jokelassa tekijät ampuivat niin monta laukausta, että heidän on ollut pakko täyttää lippaitaan useampaan kertaan. Jos tähän on aikaa, on kyllä aikaa tehdä tekonsa vaikka taittopiippuisella haulikolla.

Asetyyppien vaarallisuuden luokittelu ja niiden parissa puuhaaminen on älyllistä laiskuutta ja silmien ummistamista todelliselta ongelmalta, joka on se, että osa yhteiskunnassamme kasvavista nuorista on valmis tappamaan luokkatovereitaan. Näille yksilöille olisi saatava apua jo kauan ennen kuin ollaan siinä tilanteessa, että kynnys henkirikokseen ylittyy. Heidät on toki myös pyrittävä pitämään erossa aseista, mutta siinä ei onnistuta niin kauan kuin uskotellaan, että tietyt asetyypit ovat vaarallisia ja toiset taas vaarattomia. Jokainen ase on niin vaaraton tai vaarallinen kuin sen haltija. Jokelan tappajalle myönnettiin, jos oikein muistan, pienoispistoolilupa määräaikaisena, kun ei oikein ollut perusteita myöntää 9mm-lupaa toistaiseksi. Historia sitten osoitti, kuinka hieno idea se oli.

Nykyinen aselaki on muutamaa omituisuutta lukuunottamatta täysin riittävä. Aselupien harkinnassa tulisi kiinnittää huomiota lain 45§:n, kuten yllä on jo mainittukin:

"Hankkimislupa voidaan antaa sellaiselle 18 vuotta täyttäneelle henkilölle, jota terveydentilansa ja käyttäytymisensä perusteella on pidettävä sopivana pitämään hallussa ampuma-aseita ja aseen osia."

Harkintaprosessin paukut tulisi keskittää ensimmäistä lupaansa hakeviin. Tällöin voitaisiin paremmin seuloa ongelmatapaukset joukosta. On järjen köyhyyttä testata samalla pieteetillä ensimmäistä lupaansa hakevaa Jarkkoa kuin kolmattatoista pistooliaan hakevaa Seppoa.

Hyödyllisiä kiristyksiä lakiin voisi olla vaatimus hyväksytystä turvakaapista ennen ensimmäisenkään aseen hankintaa. Tällä hetkellähän kaappia vaaditaan vasta yli viiden itselataavan aseen omistajalta. Tällä voitaiisin ehkäistä aseiden joutumista vääriin käsiin. Juurikin väärissä käsissä oleva ase on vaarallinen.

Turvallisuutta ei saavuteta kieltämällä asioita, kunnes kukaan ei enää kuole. Sillä tavoin saavutetaan yhteiskunta, jossa kaikki on kiellettyä.

Ai niin, ja jos turvallista aseenkäsittelykulttuuria kaipaat, niin suosittelen käymään tutustumassa lähimmän ipsc-seuran harjoituksissa. Siellä on niitä räiskintäpyssyjä, mutta uskaltasin luvata, että kurin määrä täyttää kriteerisi.

Paha Kani (nimimerkki)

Viilaanpa vielä pilkkua.

Jos puoliautomaattisten käsiaseiden käyttöä halutaan jatkaa, meidän on karsittava henkisesti epätasapainoiset ja päihdeongelmaiset henkilöt aselupien hakijoiden joukosta"

Onko nyt siis niin, että jos puoliautomaattiset käsiaseet kielletään kokonaan, voidaan muita aseita edelleen antaa henkisesti epätasapainoisille ja päihdeongelmaisille hyvillä mielin?

Traktori (nimimerkki)

"Tästä toimivampi vaihtoehto voisi olla aseiden lukkojen säilyttäminen seurojen tiloissa, jolloin murtosuojaus ei tulisi niin kalliiksi."

Mitä, seurojen tiloissa? Seuroiltako siis löytyykin jo valmiiksi pomminvarmoja bunkkereita? Valtaosalla seuroista ei ole yhtikäs mitään muuta tilaa kuin parin mapin paikka seuran sihteerin kirjahyllyssä. En edes puutu siihen, mitä tapahtuisi jos viiden sadan jäsenen seuran kaikkien aseiden lukot tai piiput olisivat siellä sihteerin kirjahyllyssä, siihen logistiseen rumbaan ei kykene edes Itella.

Pitää kyllä ensi ratareissulla napata kuva lahosta tauluvarastohökkelistä keskellä metsää, lieköhän sekään sytyttäisi edes pientä lamppua kenenkään päässä. "Täällä on 400 asetta, t. Ison Kylän Metästys Ry."

Crowswamp (nimimerkki)

Suosittelen muuten lukemaan uusimman Duodecimin artikkelin aiheesta.

Niuvanniemen psykiatri kertoo aseista, niillä tehtävistä rikoksista ja mm. lääkärintodistuksen vaatimisesta.

Harri (nimimerkki)

voi voi... näyttää siltä että Kasvi on mennyt yleisen mielipiteen mukana siitä missä aita on matalin ja yrittää kerätä pisteitä niillä argumenteilla joita käytettiin jo ennen kunnallisvaaleja.

Käyttäisit omaa järkeäsi ja kehittäisit omat teesisi. Voisi käydä kuten PerSuille ja kannatus kasvaa. Seuraamalla perästä olet aina johtajan perässä, siis toisena. Jos se riittää sinulle jatka vain samaa rataa.

Ei välineitä kieltämällä saada väkivaltaa loppumaan! Miksi se on niin vaikeaa ymmärtää? Toisaalta poliitikon pitää löytää "temppuja" joilla maailma paranee ja jotka eivät maksa mitään. "Siitähän äänestäjät tykkää"! Kunnes tajuavat että taas vedettiin nenästä.

Olen todella huolissani miten ja mihin tätä maata johdetaan. :(

Kimmo Veijalainen (nimimerkki)

Jyrki on nyt täysin hakoteillä.
Paljon liirumlaarumia, vähän villoja.

Aseet on keksitty, alunperin tappamiseen, aseille on sittemmin kehitetty muita, legitiimejä rauhanajan käyttötapoja, mutta asekammoisille, Jyrki mukaanlukien, tällä ei ole merkitystä. Jos pelkät .22 patruunat aiheuttavat pelkotiloja, keskustelu on turhaa.

Tätä kaveria sitten äänestitte.

Yhtenä viikonloppuna kuoli liikenteessä enemmän kuin koko alkuvuotena aseilla (laittomat, metsästysaseet, jne mukaanlukien) tapettuina.
Oikeataan tähänkin voisi pastettaa plzin ansiokkaan tekstin:
http://www.plzi.com/tekstia/omat/hiplaajat.htm

Kimmo Veijalainen (nimimerkki)

'1) Kaikilla aseilla voi tappaa helposti, myös pienoisaseilla. => Pienoisaseen määritelmä pois laista.'

Tästä olen sataprosenttisesti samaa mieltä. Voisi määrätä esim. projektiilin energialle jonkin rajan - 20 joulea tms. Aivan turha kikkailla kaliiberien, toimintatapojen jne kanssa.

Säilytyssäännöksissä lopetettaisiin laskeminen ja sääntö olisi "jos yksikin ase, asekaappi hankittava." Perinne kuoli sen hirvensarvihaulikon osalta jo 90-luvulla.

Seppo Lehto (nimimerkki)

Naurettavaa neuvostostalinismia koko aselaki

Muistettakoon että Neuvostoliitossa ;) muut aseet oli siviileiltä kielletty, mutta haulikot sallittu ;) Siksipä hirvetkin kaadettiin täyteisillä

Seppo Lehto

Suomi suomalaisille ja nyt on varmaan kaikki hirvetkin tapettava ettei tule hirvikolareita?

Ilmari Joensuu (nimimerkki)

Asekuria etsimässä
"Mielestäni tärkein turvallisuusongelma"...

Millainen on tärkeä ongelma? Eikö ongelma ole jotain kielteistä? Se voi olla huomattava, merkittävä, vaikea, paha, erittäin paha ym ym. Hyvin harvoin, jos koskaan tärkeä. (No, joku neurootikko ei voi elää ilman ongelmia ja silloin se saattaa olla tärkeää).

Ja tiedoksi kaikille medioista puhuville - Paavo Lipposta myöten:
Media on suomeksi TIEDOTUSVÄLINEET, VIESTIMET - siis pluralis eli kollektiivinen ilmaus kaikista viestimistä.
Yksikkomuodossa se on MEDIUM.

Skarppausta!

Busse (nimimerkki)

Aseiden kieltäminen pahentaa tilannetta. Ehkä niin on jo alustavasti hiljaa käynytkin. Aseet eivät katoa jos ne laillisina kielletään. Läheskään kaikki aseet eivät ole olleet laillisesti valmistettuja. Yksinkertainen massasulkuase on yllättävän helppo valmistaa jos asiaan yhtään perehtyy. Saattamalla aseet laittomiksi varmistutaan lähinnä siitä, ettei tulevia ammuskeluja suoriteta harjoituskaliiperisella näköisaseella, vaan kenties tavallisella sarjatuliaseella. Eikä sovi edelleenkään unohtaa sitä, että maailmassa on aseiden lisäksi 10+n erilaista tapaa toimia kuolettavasti ihmismassoja vastaan: räjähteet, myrkyt, kemikaalit, jopa tautibakteerit, polttonesteet, teräaseet, autot, jne.

Ongelma eivät ole aseet, vaan nykyinen aselaki. Laki kiinnittää hakijaan lähinnä viranomaismielivallan mahdollistavalta kannalta huomiota, mutta käytännössä, mm. itse luvat haettuani en joutunut minkäänlaiseen syyniin. Sen sijaan piti kyllä sepustaa parikymmentä sivua juttua siitä, kuinka olin harrastanut hinkka-ammuntaa niin ja niin pieniin kasoihin siellä ja täällä semmoisessa ja tällaisessa kelissä niiltä ja näiltä matkoilta ja blaa blaa blaa.

Mitä tarkoitan on, että aselaki tulisi muuttaa niin, että hakija saisi hakemansa asekorttiluokan jälkeen ostaa ilmoitusmenettelyllä aseita itselleen miten tahtoo - kun hakija olisi ensin syynätty läpi sellaisten seikkojen varalta, jotka tulisivat aiheuttamaan ongelmia. Esitykseni, jonka olen muokannut voimassaolevasta laista suoraan, löytyy osoitteesta

WWW.ASELAKI.COM

Lyhykäisyydessään idea olisi, että aseet jaettaisiin kolmeen kategoriaan, A-, B-, ja C-kortteihin, joista ensimmäinen pitäisi sisällään lähinnä pulttilukkoiset kiväärit, haulikot, pumppuhaulikot ja muut murskaenemmistönä metsästyksessä käytetyt yli 600mm pitkät aseet. Tälle luokalle riittäisi metsästystutkinto. B-luokka pitäisi sisällään puoliautomaattiset kiväärit, pistoolit ja kaikki alle tai yli 600mm aseet, jotka ovat enintään puoliautomaattisia, joiden kaliiperi on alle 20mm ja energia 100 metrin päässä alle 20 000 Joulea. Tämä vaatisi jo vuoden voimassaolleen A-kortin sekä hyväksytysti suoritetun Aseenkäsittelytutkinnon. C-kortti olisi sitten keräilijöille tarkoitettu korttiluokka, joka mahdollistaisi käytännössä kaikkien käsistä ja yhden miehen ammuttavien aseiden omistamisen. C-kortilla täytyisi olla 5 vuotta B-korttia alla - vähintään.

On silti kohtuutonta missä tahansa olosuhteissa, että aselupia peruutetaan varmuuden vuoksi. Epäilys siitä että henkilö saattaisi ehkä olla kiinnostunut väärällä tavalla vääristä asioista ei voi kelvata syyksi. On voitava osoittaa että hän on todellinen uhka. Satunnaisia ammuskeluja tapahtuu kuukausittain, ja niin julma kuin tämä todellinen maailma onkin, on hyväksyttävä se tosiseikka, että joskus voi sattua jotain pahaakin. Kansalaisoikeudet ja -vapaudet ovat kuitenkin kaiken lainsäädännön ja mielivallan yläpuolella. Ei ole turha sanonta, että vapaus kasvaa kiväärin piipusta; Jenkeissäkin ammuskeluja sattuu yleensä siksi, että tietyissä paikoissa voi olla vain laittomia aseita(Gun Free Zone).

Suomen ammuskeluilla on syynsä. Se on äärimmäinen epäoikeudenmukaisuus, jota ampujat olivat kokeneet, kunnes päättivät lopettaa sen niin että tuntuu. He eivät halunneet lähteä luusereina, vaan pelättyinä. Jos yhteiskunta ja yhteisö jatkaa vastaavaa ihmisten syrjimistä sekä jättää heidät vaille apua vaikka he sitä pyytävätkin, on vähintään odotettavaa, että tulevaisuus tuo tullessaan vielä lisääkin Lopullisia Ratkaisuja. Tauti ei häviä poistamalla sen oireet, mutta oireet häviävät poistamalla tauti.

rane (nimimerkki)

Se todellinen turvallisuusuhka on VIhreät. Mitä isommaksi Vihreä puolue kasvaa ja mitä enemmän yhteiskunta peilaa heidän arvojaan, sitä enemmän tapahtuu kouluammuskeluja ja väkivaltaa. Ihmettelen miksi Kasvin kieltohalut koskevat vain aseita? Tai no en oikeastaan, Kasvi on VIhreä, joten se selittää jo kaiken. Mutta meillähän on nyt paljastunut parikin sairaanhoitaja sarjamurhaajaa. Eikö sairaanhoitajatkin pitäisi kieltää sun logiikallasi? Tai miten olisi autot? Tuolla pystyy kuka tahansa tekemään massamurhan. Ei muuta kuin ratti kohti jalkakäytävää ja kaausa vilkkaana päivänä ja johan tulee tulosta.
Koko aseiden kielto yms rajoitukset on pelkkä typeryyden osoitus. Parin hullun tekosten takia rankaistaan kaikkia muita, jotka eivät ole edes syyllistyneet mihinkään. Tässä kohtaa kannattaa muuten muistaa myös se, että poliitikot ovat sosialisoineet kaiken muun ohessa myös hullujen hoidon, joten vastuu noista koulusurmista on kyllä teillä. Te olette ne, jotka ovat jättäneet homman hoitamatta.
Se mitä Suomessa tarvittaisiin olisi aivan päin vastainen suhtauminen aseisiin. Aseiden hieno puolihan on siinä, että ne pistävät meidät kaikki samalle viivalle iästä, koosta, voimasta tms huolimatta. Vapaampi aseenkanto-oikeus ja se että niitä saisi käyttää itsepuolustukseen laillisesti takaisi, ei ainoastaan paremman turvan yksilöille, mutta myös sen ettei meillä edes olisi ollut mitään kouluammuskeluja. Nythän ne uhrit olivat kuin kalat tynnyrissä. On hyvin lapsellinen olettamus, että joku itsetuhoinen idiootti, joka haluaa alkaa ammuskelemaan ihmisiä, ei saisi asetta haltuunsa kun sen hommaamisesta tehdään vaikeaa. Haluava saa aina aseen itselleen vaikka se olisi täysin kiellettyäkin. Se todellinen turvallisuusuhka on VIhreät. Mitä isommaksi Vihreä puolue kasvaa ja mitä enemmän yhteiskunta peilaa heidän arvojaan, sitä enemmän tapahtuu kouluammuskeluja ja väkivaltaa. Ihmettelen miksi Kasvin kieltohalut koskevat vain aseita? Tai no en oikeastaan, Kasvi on VIhreä, joten se selittää jo kaiken. Mutta meillähän on nyt paljastunut parikin sairaanhoitaja sarjamurhaajaa. Eikö sairaanhoitajatkin pitäisi kieltää sun logiikallasi? Tai miten olisi autot? Tuolla pystyy kuka tahansa tekemään massamurhan. Ei muuta kuin ratti kohti jalkakäytävää ja kaausa vilkkaana päivänä ja johan tulee tulosta.
Koko aseiden kielto yms rajoitukset on pelkkä typeryyden osoitus. Parin hullun tekosten takia rankaistaan kaikkia muita, jotka eivät ole edes syyllistyneet mihinkään. Tässä kohtaa kannattaa muuten muistaa myös se, että poliitikot ovat sosialisoineet kaiken muun ohessa myös hullujen hoidon, joten vastuu noista koulusurmista on kyllä teillä. Te olette ne, jotka ovat jättäneet homman hoitamatta.
Se mitä Suomessa tarvittaisiin olisi aivan päin vastainen suhtauminen aseisiin. Aseiden hieno puolihan on siinä, että ne pistävät meidät kaikki samalle viivalle iästä, koosta, voimasta tms huolimatta. Vapaampi aseenkanto-oikeus ja se että niitä saisi käyttää itsepuolustukseen laillisesti takaisi, ei ainoastaan paremman turvan yksilöille, mutta myös sen ettei meillä edes olisi ollut mitään kouluammuskeluja. Nythän ne uhrit olivat kuin kalat tynnyrissä. On hyvin lapsellinen olettamus, että joku itsetuhoinen idiootti, joka haluaa alkaa ammuskelemaan ihmisiä, ei saisi asetta haltuunsa kun sen hommaamisesta tehdään vaikeaa. Haluava saa aina aseen itselleen vaikka se olisi täysin kiellettyäkin. Vai luuleeko Kasvi, että tuommoinen välittää seurauksista?
Tähän loppuun täytyy vielä laittaa hieman Vihreistä itsestään. Eli tän puolueen ja heidän kannattajiensa taktiikkaanhan kuuluu esim uhkailut, vandalisoinnit, painostus ja väkivaltakin. Kun he suorittavat näitä, niin he käyvät aina joukolla yksittäisten uhriensa kimppuun. Luonnollisestikin he haluavat poistaa näiltä kaikki keinot puolustautua heitä itseään vastaan.Vai luuleeko Kasvi, että tuommoinen välittää seurauksista?
Tähän loppuun täytyy vielä laittaa hieman Vihreistä itsestään. Eli tän puolueen ja heidän kannattajiensa taktiikkaanhan kuuluu esim uhkailut, vandalisoinnit, painostus ja väkivaltakin. Kun he suorittavat näitä, niin he käyvät aina joukolla yksittäisten uhriensa kimppuun. Luonnollisestikin he haluavat poistaa näiltä kaikki keinot puolustautua heitä itseään vastaan.

Käyttäjän juhaa kuva
Juha Aaltonen

Pientä lainailua... Pientä kommentointia...

("Viime vuosina etenkin pienikaliberisia puoliautomaattisia käsiaseita on alettu ostaa kuitenkin myös leluiksi, ns. räiskintäaseiksi, eikä niiden omistajilla ole aina riittävää kokemusta aseiden käsittelystä.")

-Vähänpä sinä Jyrki asioista tiedät. Syy siihen miksi pienkaliberiset aseet ovat yleistyneet, löytyy AYO:sta. Laiho lahkolaisten mielestä .22 cal aseeseen voi antaa luvan löyhemmin perustein kuin esim. 9mm pistooliin. Miksikö? Siksi kun .22 pistooli(Jokela/Kauhajoki) on VAARATTOMAMPI kuin 9mm pistooli. Miksi Laihoa ei ole vaadittu eroamaan? Laihon ansiosta meillä on lupapolitiikka jossa ampuma-aseen TOIMINTA PERIAATE on tärkeämpi asia kuin LUVANHAKIJAN henkilökohtaiset ominaisuudet.
-Voisitko myös Jyrki määritellä mikä on räiskintä ase? Olen ase-harrastaja ja ammunnan-harrastaja ja MINÄKÄÄN en tiedä mikä on räiskintä-ase.

("Puoliautomaattisten käsiaseiden kieltäminen on helpoin ja tehokkain vaihtoehto, mutta ei tietenkään ainoa.")

-Nyt sitten Jyrki perusteluja ja faktoja miksi itselataavien aseiden kielto poistaisi ongelmia? Onko sinulla esittää ainuttakaan kriittistä tarkastelua kestävää faktaa väitteesi tueksi?
-Minä voin perustella kantani! Voitko sinä Jyrki perustella omasi?

Would banning firearms reduce murder and suicide? A review of international and some domestic evidence.
http://www.accessmylibrary.com/coms2/summary_0286-...

CROSS SECTIONAL STUDY OF THE RELATIONSHIP BETWEEN LEVELS
OF GUN OWNERSHIP AND VIOLENT DEATHS
http://www.wfsa.net/adobe_documents/Cross_Sectiona...

Relationship between gun ownership and griminality...
http://home.scarlet.be/guncrime/wapenbezitcriminal...

GUN CONTROL AND THE REDUCTION OF THE NUMBER OF ARMS
http://www.wfsa.net/adobe_documents/Csaszar.pdf

Gun Control's Twisted Outcome
Restricting firearms has helped make England more crime-ridden than the U.S.
http://www.reason.com/news/show/28582.html

WOULD BANNING FIREARMS REDUCE MURDER AND SUICIDE?
A REVIEW OF INTERNATIONAL AND SOME DOMESTIC EVIDENCE
http://www.law.harvard.edu/students/orgs/jlpp/Vol3...

The impact of Australia’s 1996 firearms legislation: a research review with emphasis on data selection, methodological issues, and statistical outcomes
http://www.cjcj.org/files/the_impact_0.pdf

COMMENTS Confirming "More Guns,Less Crime"
http://johnrlott.tripod.com/Plassmann_Whitley.pdf

-Minä nokitan näillä! Väitä vastaan Jyrki...

("Yhtenä vaihtoehtona on esitetty aseiden, etenkin käsiaseiden säilyttämistä kotien asemesta ampumaseurojen ampumaradoilla. Tämä tekisi ampumaradoista erittäin houkuttelevia murtokohteita ja pakottaisi seurat investoimaan suuria summia murtovarmoihin asekaappeihin ja valvontalaitteisiin. Tästä toimivampi vaihtoehto voisi olla aseiden lukkojen säilyttäminen seurojen tiloissa, jolloin murtosuojaus ei tulisi niin kalliiksi.")

-Mielenkiintoinen juttu Jyrki. Ensin sinä toteat, että aseiden säilyttäminen ampumaseurojen ampumaradoilla ei ole järkevää! Seuraavassa lauseessa kumoat oman mielipiteesi ja toteat, että se olisi järkevää...
-Onko sinulla Jyrki edes hajua kuinka monella ampumaseuralla on olemassa tiloja joissa voi edes TEORIASSA säilyttää aseita?

Käyttäjän juhaa kuva
Juha Aaltonen

Pientä lainailua...Pientä kommentointia...

("Kukaan ei voi väittää, että nykyinen aselupajärjestelmä toimisi moitteettomasti. Sen puutteista on saatu jo kaksi karmivaa esimerkkiä. Merkittäviä muutoksia järjestelmään on joka tapauksessa pakko tehdä.")

Nykyisessä aselupa järjestelmässä ei ole mitään vikaa! Myöskään aselaissa ei ole mitään vikaa.
Sen sijaan meillä on Aselupakäytäntöjen Yhtenistämis Ohje (AYO) joka on Hallitusneuvos Jouni Laihon käsialaa. Tämän Aselupakäytäntöjen Yhtenäistämis Ohjeen ansiosta aselupa järjestelmämme on epälooginen ja epäterve. Jokelan ja Kauhajoen ampumiset käyttäen laillista pienoispistoolia tulivat mahdollisiksi juuri AYO:n vuoksi.

("Viime vuosina etenkin pienikaliberisia puoliautomaattisia käsiaseita on alettu ostaa kuitenkin myös leluiksi, ns. räiskintäaseiksi, eikä niiden omistajilla ole aina riittävää kokemusta aseiden käsittelystä.")

Jälleen kerran joudun palaamaan AYO:hon. Laiho-lahkolaisten mielestä pienoispistooli on VAARATTOMAMPI ase kuin esim. 9mm pistooli! Tähän perustuen pienoispistooliin voidaan antaa lupa löyhemmin perustein kuin esim. 9mm pistooliin. Tähän .22 on vaarattomampi kuin .32jne. perustuen pinoispistoolilla ei voi tehdä Jokeloita, mutta .32 kaliiperisella taskuaseella voi...

Voisitko Jyrki määritellä millainen on RÄISKINTÄASE!? Tekniset tiedot ja määritelmät kiitos!
Minä eikä kukaan muukaan tuntemani ammunnan/aseiden harrastaja tiedä mikä on RÄISKINTÄASE.

("Puoliautomaattisten käsiaseiden kieltäminen on helpoin ja tehokkain vaihtoehto, mutta ei tietenkään ainoa.")
Sinulla Jyrki on varmasti olemassa kriittisen tarkastelun kestäviä faktoja tämän väitteen tueksi?

Minä voin osoittaa, että tuo sinun väitteesi on p..aa.
Would banning firearms reduce murder and suicide? A review of international and some domestic evidence.
http://www.accessmylibrary.com/coms2/summary_0286-...

CROSS SECTIONAL STUDY OF THE RELATIONSHIP BETWEEN LEVELS
OF GUN OWNERSHIP AND VIOLENT DEATHS
http://www.wfsa.net/adobe_documents/Cross_Sectiona...

Relationship between gun ownership and griminality...
http://home.scarlet.be/guncrime/wapenbezitcriminal...

GUN CONTROL AND THE REDUCTION OF THE NUMBER OF ARMS
http://www.wfsa.net/adobe_documents/Csaszar.pdf

Gun Control's Twisted Outcome
Restricting firearms has helped make England more crime-ridden than the U.S.
http://www.reason.com/news/show/28582.html

WOULD BANNING FIREARMS REDUCE MURDER AND SUICIDE?
A REVIEW OF INTERNATIONAL AND SOME DOMESTIC EVIDENCE
http://www.law.harvard.edu/students/orgs/jlpp/Vol3...

The impact of Australia’s 1996 firearms legislation: a research review with emphasis on data selection, methodological issues, and statistical outcomes
http://www.cjcj.org/files/the_impact_0.pdf

COMMENTS Confirming "More Guns,Less Crime"
http://johnrlott.tripod.com/Plassmann_Whitley.pdf

Minä nokitan näillä! Millä sinä Jyrki nokitat?

("Yhtenä vaihtoehtona on esitetty aseiden, etenkin käsiaseiden säilyttämistä kotien asemesta ampumaseurojen ampumaradoilla. Tämä tekisi ampumaradoista erittäin houkuttelevia murtokohteita ja pakottaisi seurat investoimaan suuria summia murtovarmoihin asekaappeihin ja valvontalaitteisiin. Tästä toimivampi vaihtoehto voisi olla aseiden lukkojen säilyttäminen seurojen tiloissa, jolloin murtosuojaus ei tulisi niin kalliiksi.")

Aika mielenkiintoinen väite... Ensin väität, että ampuma-aseiden säilytys ampumaseurojen radoilla ei ole järkevää! Ja seuraavassa lauseessa väität, että se onkin järkevää! Onko sinulla Jyrki edes käsitystä siitä, että kuinka monella ampumaseuralla on käytössään tiloja joissa voi edes teoriassa säilyttää aseita?

Olen melkoisella mielenkiinnolla odottanut kuinka kauan AAHY:n nykyinen toiminta voi jatkua. Kuinka kauan Jouni Laiho seuralaisineen saa suomeksi sanottuna törppöillä ennenkuin siihen tehdään loppu?

Käyttäjän juhaa kuva
Juha Aaltonen

Pientä lainailua...Pientä kommentointia...

("Kukaan ei voi väittää, että nykyinen aselupajärjestelmä toimisi moitteettomasti. Sen puutteista on saatu jo kaksi karmivaa esimerkkiä. Merkittäviä muutoksia järjestelmään on joka tapauksessa pakko tehdä.")

Nykyisessä aselupa järjestelmässä ei ole mitään vikaa! Myöskään aselaissa ei ole mitään vikaa.
Sen sijaan meillä on Aselupakäytäntöjen Yhtenäistämis Ohje (AYO) joka on Hallitusneuvos Jouni Laihon käsialaa. Tämän Aselupakäytäntöjen Yhtenäistämis Ohjeen ansiosta aselupa järjestelmämme on epälooginen ja epäterve. Jokelan ja Kauhajoen ampumiset käyttäen laillista pienoispistoolia tulivat mahdollisiksi juuri AYO:n vuoksi.

("Viime vuosina etenkin pienikaliberisia puoliautomaattisia käsiaseita on alettu ostaa kuitenkin myös leluiksi, ns. räiskintäaseiksi, eikä niiden omistajilla ole aina riittävää kokemusta aseiden käsittelystä.")

Jälleen kerran joudun palaamaan AYO:hon. Laiho-lahkolaisten mielestä pienoispistooli on VAARATTOMAMPI ase kuin esim. 9mm pistooli! Tähän perustuen pienoispistooliin voidaan antaa lupa löyhemmin perustein kuin esim. 9mm pistooliin. Tähän .22 on vaarattomampi kuin .32jne. perustuen pinoispistoolilla ei voi tehdä Jokeloita, mutta .32 kaliiperisella taskuaseella voi...

Voisitko Jyrki määritellä millainen on RÄISKINTÄASE!? Tekniset tiedot ja määritelmät kiitos!
Minä eikä kukaan muukaan tuntemani ammunnan/aseiden harrastaja tiedä mikä on RÄISKINTÄASE.

("Puoliautomaattisten käsiaseiden kieltäminen on helpoin ja tehokkain vaihtoehto, mutta ei tietenkään ainoa.")
Sinulla Jyrki on varmasti olemassa kriittisen tarkastelun kestäviä faktoja tämän väitteen tueksi?

Minä voin osoittaa, että tuo sinun väitteesi on p..aa.
Would banning firearms reduce murder and suicide? A review of international and some domestic evidence.
http://www.accessmylibrary.com/coms2/summary_0286-...

CROSS SECTIONAL STUDY OF THE RELATIONSHIP BETWEEN LEVELS
OF GUN OWNERSHIP AND VIOLENT DEATHS
http://www.wfsa.net/adobe_documents/Cross_Sectiona...

Relationship between gun ownership and griminality...
http://home.scarlet.be/guncrime/wapenbezitcriminal...

GUN CONTROL AND THE REDUCTION OF THE NUMBER OF ARMS
http://www.wfsa.net/adobe_documents/Csaszar.pdf

Gun Control's Twisted Outcome
Restricting firearms has helped make England more crime-ridden than the U.S.
http://www.reason.com/news/show/28582.html

WOULD BANNING FIREARMS REDUCE MURDER AND SUICIDE?
A REVIEW OF INTERNATIONAL AND SOME DOMESTIC EVIDENCE
http://www.law.harvard.edu/students/orgs/jlpp/Vol3...

The impact of Australia’s 1996 firearms legislation: a research review with emphasis on data selection, methodological issues, and statistical outcomes
http://www.cjcj.org/files/the_impact_0.pdf

COMMENTS Confirming "More Guns,Less Crime"
http://johnrlott.tripod.com/Plassmann_Whitley.pdf

Minä nokitan näillä! Millä sinä Jyrki nokitat?

("Yhtenä vaihtoehtona on esitetty aseiden, etenkin käsiaseiden säilyttämistä kotien asemesta ampumaseurojen ampumaradoilla. Tämä tekisi ampumaradoista erittäin houkuttelevia murtokohteita ja pakottaisi seurat investoimaan suuria summia murtovarmoihin asekaappeihin ja valvontalaitteisiin. Tästä toimivampi vaihtoehto voisi olla aseiden lukkojen säilyttäminen seurojen tiloissa, jolloin murtosuojaus ei tulisi niin kalliiksi.")

Aika mielenkiintoinen väite... Ensin väität, että ampuma-aseiden säilytys ampumaseurojen radoilla ei ole järkevää! Ja seuraavassa lauseessa väität, että se onkin järkevää! Onko sinulla Jyrki edes käsitystä siitä, että kuinka monella ampumaseuralla on käytössään tiloja joissa voi edes teoriassa säilyttää aseita?

Olen melkoisella mielenkiinnolla odottanut kuinka kauan AAHY:n nykyinen toiminta voi jatkua. Kuinka kauan Jouni Laiho seuralaisineen saa suomeksi sanottuna törppöillä ennenkuin siihen tehdään loppu?

Riikonen (nimimerkki)

Muistuttaisin Kasvia AYO:sta eli aselupakäytäntöjen yhtenäistämis ohjeesta. Ohje on ristiriidassa voimassaolevan lain kanssa ja tämän takia näille kahdelle koulusurmaajalle on voitu myöntää "vaarattomampi pienoispistooli".

Mielestäni asekorttijärjestelmä olisi hyvä sillä se keskittyy luvanhakijaan eikä aseen ominaisuuksiin. Eikä se tulisi maksamaan niin hirveitä, päinvastoin se karsisi turhaa byrokratiaa.

Seurapakkoa en kannata sillä vastuullista ammuntaa harrastetaan erittäin laajalti seurojen ja ratojen ulkopuolellakin.

Käyttäjän juhaa kuva
Juha Aaltonen

Pientä lainailua...! Pientä kommentointia...!

("Kukaan ei voi väittää, että nykyinen aselupajärjestelmä toimisi moitteettomasti. Sen puutteista on saatu jo kaksi karmivaa esimerkkiä. Merkittäviä muutoksia järjestelmään on joka tapauksessa pakko tehdä.")

Nykyisessä aselupa järjestelmässä ei ole mitään vikaa! Myöskään aselaissa ei ole mitään vikaa.
Sen sijaan meillä on Aselupakäytäntöjen Yhtenistämis Ohje (AYO) joka on Hallitusneuvos Jouni Laihon käsialaa. Tämän Aselupakäytäntöjen Yhtenäistämis Ohjeen ansiosta aselupa järjestelmämme on epälooginen ja epäterve. Jokelan ja Kauhajoen ampumiset käyttäen laillista pienoispistoolia tulivat mahdollisiksi juuri AYO:n vuoksi.

("Viime vuosina etenkin pienikaliberisia puoliautomaattisia käsiaseita on alettu ostaa kuitenkin myös leluiksi, ns. räiskintäaseiksi, eikä niiden omistajilla ole aina riittävää kokemusta aseiden käsittelystä.")

Jälleen kerran joudun palaamaan AYO:hon. Laiho-lahkolaisten mielestä pienoispistooli on VAARATTOMAMPI ase kuin esim. 9mm pistooli! Tähän perustuen pienoispistooliin voidaan antaa lupa löyhemmin perustein kuin esim. 9mm pistooliin. Tähän .22 on vaarattomampi kuin .32jne. perustuen pinoispistoolilla ei voi tehdä Jokeloita, mutta .32 kaliiperisella taskuaseella voi...

Voisitko Jyrki määritellä millainen on RÄISKINTÄASE!? Tekniset tiedot ja määritelmät kiitos!
Minä eikä kukaan muukaan tuntemani ammunnan/aseiden harrastaja tiedä mikä on RÄISKINTÄASE.

("Puoliautomaattisten käsiaseiden kieltäminen on helpoin ja tehokkain vaihtoehto, mutta ei tietenkään ainoa.")
Sinulla Jyrki on varmasti olemassa kriittisen tarkastelun kestäviä faktoja tämän väitteen tueksi?

Minä voin osoittaa, että tuo sinun väitteesi on p..aa.

CROSS SECTIONAL STUDY OF THE RELATIONSHIP BETWEEN LEVELS
OF GUN OWNERSHIP AND VIOLENT DEATHS
www.wfsa.net/adobe_documents/Cross_Sectional_Study...

Relationship between gun ownership and griminality...
home.scarlet.be/guncrime/wapenbezitcriminaliteitEnglish.pdf

GUN CONTROL AND THE REDUCTION OF THE NUMBER OF ARMS
www.wfsa.net/adobe_documents/Csaszar.pdf

Gun Control's Twisted Outcome
Restricting firearms has helped make England more crime-ridden than the U.S.
www.reason.com/news/show/28582.html

WOULD BANNING FIREARMS REDUCE MURDER AND SUICIDE?
A REVIEW OF INTERNATIONAL AND SOME DOMESTIC EVIDENCE
www.law.harvard.edu/students/orgs/jlpp/Vol30_No2_K...

The impact of Australia’s 1996 firearms legislation: a research review with emphasis on data selection, methodological issues, and statistical outcomes
www.cjcj.org/files/the_impact_0.pdf

COMMENTS Confirming "More Guns,Less Crime"
johnrlott.tripod.com/Plassmann_Whitley.pdf

Minä nokitan näillä! Millä sinä Jyrki nokitat?

("Yhtenä vaihtoehtona on esitetty aseiden, etenkin käsiaseiden säilyttämistä kotien asemesta ampumaseurojen ampumaradoilla. Tämä tekisi ampumaradoista erittäin houkuttelevia murtokohteita ja pakottaisi seurat investoimaan suuria summia murtovarmoihin asekaappeihin ja valvontalaitteisiin. Tästä toimivampi vaihtoehto voisi olla aseiden lukkojen säilyttäminen seurojen tiloissa, jolloin murtosuojaus ei tulisi niin kalliiksi.")

Aika mielenkiintoinen väite... Ensin väität, että ampuma-aseiden säilytys ampumaseurojen radoilla ei ole järkevää! Ja seuraavassa lauseessa väität, että se onkin järkevää! Onko sinulla Jyrki edes käsitystä siitä, että kuinka monella ampumaseuralla on käytössään tiloja joissa voi edes teoriassa säilyttää aseita?

Olen melkoisella mielenkiinnolla odottanut kuinka kauan AAHY:n nykyinen toiminta voi jatkua. Kuinka kauan Jouni Laiho seuralaisineen saa suomeksi sanottuna törppöillä ennenkuin siihen tehdään loppu?

tourette (nimimerkki)

Hienoa, että Kasvi on mielestään harkinnut kannanottoaan. Sehän nyt vasta olisikin, jos edustaja olisi ihan harkitsematta päästänyt hihoistaan kaikki nämä älyttömyydet.

"Kukaan ei voi väittää, että nykyinen aselupajärjestelmä toimisi moitteettomasti. Sen puutteista on saatu jo kaksi karmivaa esimerkkiä. Merkittäviä muutoksia järjestelmään on joka tapauksessa pakko tehdä."

- Laissa ei ole mitään ratkaisevaa vikaa. Viranomaiset vain pitäisi saada noudattamaan lakia.

"Täysautomaattiset sarjatuliaseet on Suomessa kielletty, koska niillä ei ole mitään siviilikäyttöä, ja ne ovat vaarallisen tulivoimaisia. "

- Pötyä. Sarjatuliaseista säädetään aselaissa ihan siinä missä muistakin aseista, ja asianmukaisella luvalla niitäkin saa hankkia ja pitää hallussa. Käytännössä se on toki äärettömän harvinaista ja vaatii pitkää keräilyhistoriaa. Reserviläisammunnassa ja asekeräilyssä sarjatuliaseillekin on paikkansa, ja kaikki ampuma-aseet ovat vaarallisen tulivoimaisia.

"Jokelan ja Kauhajoen kokemukset ovat opettaneet, että myös puoliautomaattiaseiden tulivoima on kaliberista riippumatta vaarallisen tuhoisa. Ihmiset eivät ehdi paeta tai ottaa asetta pois, kun sitä ei tarvitse laukausten välillä virittää."

- Tämä asia lienee ollut kaikille ampuma-aseiden kanssa tekemisissä oleville ihan ilman näitä kamalia tapauksiakin täysin selvä, poislukien AAHY:n virkamiehet, beates pauperam spiritu. Aseen toimintatapa on kuitenkin massamurhaajalle täysin yhdentekevä. Suljetussa tilassa, paniikissa olevat, aseettomat uhrit eivät hevin kykene vastarintaan. Molemmat viime aikojen murhamiehet täyttivät lippaita kesken ammuskelunsa. Siis eivät vain vaihtaneet tuoretta lipasta aseeseen, vaan roplasivat patruunoita yksitellen lippaisiin. Se kestää tuhottomasti kauemmin kuin aseen "virittäminen".

"Mielestäni tärkein turvallisuusongelma on kuitenkin suomalaisen asekulttuurin ja asekurin rispaantuminen. Aiemmin asekulttuuri siirtyi luontevasti sukupolvelta toiselle, mutta nyt tuo ketju on katkennut. Itse opin oman asekurini pikkupoikana isältäni. Olen itse asiassa viettänyt monet lapsuuteni parhaita hetkistä opetellen käsittelemään aseita niiden edellyttämällä kunnioituksella."

- Vielä on toivoa.

"Sekä Jokelassa että Kauhajoella käytetyt .22 kaliberin ammukset herättävät minussa edelleen ristiriitaisia tunteita. Toisaalta jopa niiden tuoksu herättää lämpimiä muistoja lapsuudesta, toisaalta tiedän millaista kauhua ja kuolemaa niillä on saatu aikaan."

- Vai onkohan. Väittäisin, etten olen ammunnanharrastajien joukossa poikkeus sanoessani, että minussa minkään kaliberin ammukset eivät herätä yhtään minkäänlaisia tunteita. Enkä vietä aikaani niitä haistellen.

"Varsinaiset aseharrastajat pitävät edelleen hyvää huolta aseistaan ja käyttävät ja huolehtivat niistä vastuullisesti. Viime vuosina etenkin pienikaliberisia puoliautomaattisia käsiaseita on alettu ostaa kuitenkin myös leluiksi, ns. räiskintäaseiksi, eikä niiden omistajilla ole aina riittävää kokemusta aseiden käsittelystä."

- Jos näin on, niin lupaviranomaiset toimivat olemassaolevan aselain vastaisesti. "Leluna käyttäminen" tai "räiskiminen" eivät ole lain mukaisia aseen hankinnan eikä hallussapidon perusteita.

"Kehitys on vaarallinen, ja sille on tehtävä pikaisesti jotain."

- Tässä taitaa olla koko tämän turhanpäiväisen sijaispuuhastelun ydin: jollekin epämääräisesti koetulle "kehitykselle" muka pitää pikaisesti "tehdä jotain". No ei pidä. Ensin pitäisi empiirisesti todeta, onko oikeasti olemassa jotain todennettavaa ilmiötä. Viime aikojen kouluammuskelut eivät ole ilmiö, vaan anomalia. Sellaisille ei voi "tehdä pikaisesti jotain", sillä tekemisellä pitää olla selkeästi määritelty kohde, johon pyritään vaikuttamaan kvantifioitavissa olevalla, määrätietoisella tavalla. Jos vain "tehdään pikaisesti jotain", saadaan aikaan ainoastaan haittavaikutuksia.

"Puoliautomaattisten käsiaseiden kieltäminen on helpoin ja tehokkain vaihtoehto, mutta ei tietenkään ainoa."

- Voi taivahan talikynttilät. Yhden satunnaisen asekategorian kieltäminen ei edes itsessään ole kovin helppoa. Helpointa "tehdään pikaisesti jotain" -tyyppistä olkiukonpolttamista se kyllä lienee. Minkä suhteen täsmälleen Kasvi esittää kieltämisen olevan "tehokasta"? Jos se suure on vaikkapa kansan rauhoittelu sillä, että näennäisesti "tehdään pikaisesti jotain" niin ymmärrän ajatuksen. Jos suure kuitenkin olisi vaikkapa vakavan väkivallan merkitsevä vähentäminen yhteiskunnassa, niin olemassaolevien aseiden keinotekoinen kieltäminen ei ole "tehokasta". Parhaimmillaan sellaisten toimien vaikutus on voitu osoittaa yhdentekeväksi, mutta ikävä kyllä useimmiten vain haitalliseksi. Tutkimuslinkkejähän oli jo yllä - ja päinvastaisia tieteellisiä tutkimustuloksia ei ole maailmasta tiheällä kammallakaan löytynyt. Jos Kasvi sellaisen tuottaa nähtäville, yhdenkin, niin syön hattuni.

"Yhtenä vaihtoehtona on esitetty aseiden, etenkin käsiaseiden säilyttämistä kotien asemesta ampumaseurojen ampumaradoilla. Tämä tekisi ampumaradoista erittäin houkuttelevia murtokohteita ja pakottaisi seurat investoimaan suuria summia murtovarmoihin asekaappeihin ja valvontalaitteisiin. Tästä toimivampi vaihtoehto voisi olla aseiden lukkojen säilyttäminen seurojen tiloissa, jolloin murtosuojaus ei tulisi niin kalliiksi."

- Missä ihmeen "seurojen tiloissa" ??? Tuosta kun poistaa älyttömän lässytyksen komponentin, jää vain lämmintä ilmaa. Väännetään nyt ihan rautalangasta: suomalaisilla ampumaseuroilla ei ole mitään "tiloja". Ne ovat vain rekisteröityjä yhdistyksiä, jotka pyörivät minimaalisilla jäsenmaksuilla. Pitäisikö myös talikot ja kaulimet säilyttää 4H- ja martta-kerhojen "tiloissa"?

"Jos puoliautomaattisten käsiaseiden käyttöä halutaan jatkaa, meidän on karsittava henkisesti epätasapainoiset ja päihdeongelmaiset henkilöt aselupien hakijoiden joukosta ja varmistettava, että ennen ensimmäisen aseen ostamista huolehditaan riittävästä asekurin opetuksesta. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla ajokortin tapainen asekortti, johon kuuluu opetusta, harjoittelua, psykologinen testaus ja loppukoe. "

- Jos minkäänlaisten aseiden käyttöä... jne. olisi paremmin kohdallaan. Siihen ei kuitenkaan tarvita aselain muutoksia. Joka lekuri, joita olen puhutellut aiheesta lukuisia, pystyy ihan jo nykykäytännön raameissa saamaan vallesmannin hakemaan Jepen pyssyt pois kun Jeppe juo tai delirium on tuonut itsetuhon mieleen. Lupaviranomaisen pitää itse kyetä seulomaan jyvät akanoista aselupia käsitellessä, ja siihenkin nykylaki antaa kaikki mahdollisuudet. AAHY:n lainvastaiset ja älyvapaat ohjeistukset taas ovat sumentaneet lupaviranomaisten harkintaa ja suunnanneet vaivannäköä väärin, ja siinä on suurin syy sille että viime aikoina on massamurhan välineinä nähty luvallisia aseita.
Paljon erilaista aseenkäsittelyä nähneenä voin sanoa, että vain practical- ja SRA-reserviläisammuntalajien turvakurssikäytäntö takaa tällä hetkellä oikeasti riittävän tieto- ja taitotason kattavan turvalliseen aseenkäsittelyyn. Joka syksy metsätyskauden alkaessa jonkun koira ampuu naapurin Veikkoa, ja aina välillä saa lehdestä lukea kuinka "ase laukesi puhdistettaessa". Yhtä ainuttakaan tällaista tapausta ei tarvitsisi olla, jos joka aseenomistajalle saataisiin hyvin vakiintuneen ohjelman mukainen 20-40 tunnin mittainen aseenkäsittely- ja ammuntakoulutus.

"Resursseja tähän ei kuitenkaan ole olemassa, ja asekortin tuhansiin euroihin nousevat kustannukset maksaisi ajokortin tavoin kortin hakija omasta kukkarostaan."

- Resursseja löytyy kun luodaan motivaatiotekijät. Mitään tuhansia euroja siihen ei missään tapauksessa tarvitse, se on silkkaa pötyä.

"Aseharrastukseen tulisi korkea taloudellinen kynnys."

- Niin siinä on nytkin, eikä sitä ole tarpeen mitenkään nostaa. Turvallisen aseenkäsittelyn pitäisi olla peruskoulun oppimäärässä. 32 euron lupamaksu on jo nyt puhdas rangaistusvero. Miten ihmeessä vaikkapa köyhä Viron valtio saa hoidettua rekisteröityjen urheiluampujien luvat ihan maksutta?

Reino Alho (nimimerkki)

Olen samaa mieltä kuin kirjoittaja. Vapaudesta puhuminen aseasioissa on samaa kuin pistäisi päänsä pensaaseen.
Metsästysaseet ovat mielestäni ihan eri asemassa kuin muut aseet. Maaseudun vakaammissa oloissa näiden hallinta on huomattavan hyvin kehittynyttä. Sen sijaan käsiaseet etenkin kaupunkioloissa ovat kauhistus, jolta yhteiskuntaa pitää varjella. Kun vielä otetaan huomioon pitkälle viety automatiikka, niin aseet ovat verrattavissa nykyaikaisiin sotilasaseisiin. Ne ovat tosisiallisesti olemassa vain ihmisten surmaamista ja/tai samalla puolustautumista varten.
Suomen oloissa kaksinaamaisuus aseharrastuksen nimissä on välttämätön paha. Sillä maassamme on, jos se vain uskalletaan tunnustaa, hirmuinen määrä alkoholin käyttäjiä ja enenevä määrä narkomaaneja. Kun lisäksi osa väestöstä vielä on muiltakin älynlahjoiltaan jollakin tavoin vajavaista, niin lupamenettely valitettavasti on ollut ja tulee aina olemaan yhtä vaikeaa kuin "who shall bell the cat" hanke olisi hiirille.

Toisaalta näin on, koska täällä esiintyy politiikkaperäistä aseistariisunta yms. mentaliteettia, joka haluaa viedä ihmiseltä mahdollisuuden puolustutua. Ja niinpä lainkäyttö on useissa tapauksissa kallistunut rikollisen puolelle. Joten tuomituksi on monissa tapauksissa tullut se, joka ollut puolustamassa itseään ja omaisuuttaan. Näin on vaikka vaikka iskisi peäpallomailalla tunkeilijaa. Joten ampuma-aseiden tuoman turvan osalta varmasti on "suo siellä ja vetelä täällä".

Paha Kani (nimimerkki)

"Metsästysaseet ovat mielestäni ihan eri asemassa kuin muut aseet. "

Niin just. Puutukkisella aseella ei voi tehdä pahoja.

"Maaseudun vakaammissa oloissa näiden hallinta on huomattavan hyvin kehittynyttä."

Tästähän saa lukea aina syksyisin, kuinka huomattavan kehittynyttä se aseiden hallinta onkaan.

Vieras (nimimerkki)

Hoplofobia on aivan yhtä vastenmielistä ja ikävää kuin ksenofobia tai homofobia. Metsästysaseet ovat välttämättömiä Suomessa, ellei Helsingin kehäteistä haluta kaaosmaisia hirvien ja autojen törmäilyratoja (joillekin vihreille tämä tosin olisi varmaan aivan ok, ainakin jos autoilija kärsii). Se epärationaalinen silmänkääntötemppu yritetään tehdä siinä kohtaa, kun pitäisi jollain tavalla saada tavalliset urheiluampujat ja aseharrastajat kärsimään. Koska metsästys- ja urheiluaseilla ei ole keskenään mitään todellista eroa, niin yritetään puhua räiskintäaseista, vedota aseen kokoon tai toimintatapaan, tai naurettavimmillaan ulkonäköön. Taitaa todellisuudessa olla sillä tavalla, että amerikkalainen tv-viihde ja fasistiset tietokonepelit ovat luoneet kuvan "hyvistä aseista" ja "pahoista aseista", ja näitä mielikuvia yritetään sitten taivuttaa säännöiksi ja asetuksiksi. Järkeä touhussa ei ole, mutta ehkä nokkela populisti voi paketoida asian sellaiseen muotoon, että vedätys onnistuu.

J.P. (nimimerkki)
Reino Alho (nimimerkki)

Ei pelkkä ase, vaan osumatarkkuus rarkaisee. Olin vuosikymmeniä sitten ojentamassa ampumaradalla sotilaspistoolin erääseen järjestettyyn kilpailutapahtumaan osallistuneille, yhdelle kilpailijalle kerrallaan yhtä laukausta varten. Taisi siinä tulla ja mennä liki kymmenkunta kilpailijaa ennen kuin tuli merkittävä osuma tauluun! Kuitenkin osallistujat olivat paikkakunnalla keskeisiä tunnettuja henkilöitä. Mutta he eivät olleet pistooliammunnan harrastajia.
En siis voi sivuuttaa sitä tosiasiaa, että surmaajat valitettavasti ovat olleet aseharrastajia, minkä johdosta he eivät ole ampuneet ohi. Tästä ei suinkaan voi tehdä päätelmiä toiseen suuntaan eli että aseharrastus olisi ollut jokin syy hirmutekoon. Mutta näissä piireissä valvonnan kaiken järjen mukaan pitäisi olla eriittäin hyvin järjestetty.
Sellaiset aseet, joilla kuka tahansa osuu lähietäisyydeltä, on kielletty. Ja luvallisten aseiden muuntaminen sellaisksi on kriminalisoitu. Jos myös automaattiaseet jätetään sivuun, niin muilla aseilla yhden laukauksen täysosumaa ei tottumattomalle tule kuin onnettoman sattuman kautta edellyttäen, ettei ihan vierestä täräytetä. Minkä tahansa vamman aihettaminen tietekin olisi paha juttu sekin.

Paha Kani (nimimerkki)

"En siis voi sivuuttaa sitä tosiasiaa, että surmaajat valitettavasti ovat olleet aseharrastajia, minkä johdosta he eivät ole ampuneet ohi."

ja

"Sellaiset aseet, joilla kuka tahansa osuu lähietäisyydeltä, on kielletty."

Kyllä. Juuri tämä lähietäisyydeltä osuminen on se ominaisuus, jonka takia esimerkiksi haulikot on Suomessa kielletty. Kaukaa osuvat aseethan ovat huomattavasti turvallisempia, koska niillä ampuu läheltä ohi.

Kaikillahan on tietysti oikeus mielipiteeseensä, mutta ihan kiva olisi, että aikuisten keskustellessa ne mielipiteet perustuisivat edes osittain edes johonkin.

MR48 (nimimerkki)

Älä nyt koita väittää etteikö täällä muka kommentit aikuisten oikeasti perustuisi johinkin!
Meillä on vankka kokemus pelimaailman räiskintä-aseista. Kerran olimme jopa kolmen gnomen kanssa lenkillä ja siihen tuli viereen sellainen asehemmo. Oli hirvittävän kokemus, ei meillä pelatessa koskaan tälläistä tapahtunut.

Roolipelaaja Tampereelta

Traktori (nimimerkki)

"Sellaiset aseet, joilla kuka tahansa osuu lähietäisyydeltä, on kielletty. Ja luvallisten aseiden muuntaminen sellaisksi on kriminalisoitu."

Naurattaisi, jos ei itkettäisi.

Reino Alho (nimimerkki)

Kyllä useimmat heti varmaan ymmärsivät, että tarkoitin katkaistua haulikkoa. Luvallisista metsästysaseista ei ollut mitään mainintaa.
Sattumalta minulla on aikanaan ollut kokemusta myös aselupia koskevien valitusten käsittelyn vaikeudesta. Arvelenpa , että olisin voinut vaatia lisäselvityksen Paha Kani nimimerkin kohdalta. Tosin sellainen ei olisi ajallisesti eikä muutoinkaan voinut osua eteeni. Mutta Ilmeisesti nokittelu lieneekin vain niin sanottua viihdevinoilua. Aihe on kuitenkin niin vakava, että olisi ollut parempi pitäytyä vain siinä.

Reino Alho (nimimerkki)

Haluatte näemmä tahallaan ymmärtää väärin. Olen kirjoittanut KÄSIASEISTA ja heti sulkenut kokonaan pois metsästysaseet. Tottakai niilläkin voi ampua vierestä, jos ei muita niin metsästyskaverinsa. Tapoiksi ne kuitenkin on ylensä katsottu, eikä harkituiksi joukkomurhiksi, jotka juuri tässä yhteydessä on toistuvasti tuotu esille.

Paha Kani (nimimerkki)

No sanotaanko nyt niin, että en ole ihan hirveän hämmästynyt, että Reiska on ollut jossain tekemisissä aselupien myöntämisen kanssa. Asiantuntemus ainakin on kohdallaan.

Sami (nimimerkki)

"Jos puoliautomaattisten käsiaseiden käyttöä halutaan jatkaa, meidän on karsittava henkisesti epätasapainoiset ja päihdeongelmaiset henkilöt aselupien hakijoiden joukosta..."

Hyvä kansanedustaja Kasvi, olen 100% samaa mieltä siitä, miten ampuma-aselakia tulisi luvanmyöntäjän noudattaa. Jos lupaviranomainen noudattaisi lakia ja toimisi sen mukaan, ei näitä kahta tunnettua terrori-iskua olisi tehty ampuma-aseella (vaan jollakin muulla välineellä, kuten omatekoisella pommilla). Japanissa on muuten melkolailla mahdotonta hankkia ampuma-asetta, mutta sen vuoksi joukkomurhat suoritetaankin sitten yleisimmin teräaseella. Ja jälki on kamalaa, eikä kukaan tosiaankaan pääse pakoon. Onko teillä joku aukko sivistyksessä, miten ihmisiä kuolee tai tapetaan? Ampuma-aseilla tapahtuvat tapot ja murhat näyttelevät Suomessakin pientä vähemmistöä. Pelkillä käsillä (!) tapetaan enemmän, mitä muilla "välineillä" yhteensä.

Asialliset ja oikeasti aiheeseen perehtyneet harrastajat ovat esittäneet jo vuosia sitten (!), miten näitä asioita tulisi saattaa oikealle tolalle. Aivan vapaaehtoisesti, pyytämättä ja yllättäen. Miksi? Koska haluamme parantaa lupamenettelyn kautta turvallisuutta.

Lukekaapa oma lauseenne uudelleen ja uudelleen ja uudelleen. Nimittäin olette huomannut sen, että kyse on ihmisestä, ei mekaanisesta elottomasta esineestä.

Toivon, että laajennatte tätä ajatusta myös seuraavien asioiden piiriin: moottorikäyttöiset ajoneuvot (montako nuorta on kuollut täysin turhaan sen vuoksi, että ajokortti on myönnetty henkisesti epäkypsälle täysi-ikäiselle?), alkoholi (montako nuorta, aikuista, vanhusta on kuollut täysin turhaan sen vuoksi, että heillä on oikeus tai mahdollisuus hankkia alkoholia käyttöönsä?), huumeet, you name it.

Ihmiset ovat vaarallisia. Ihmiset tekevät rikoksia. Ihmiset ovat aina se lähde, josta veri lähtee virtaamaan. Ei tekisi todellakaan pahaa, jos lukisitte mm. Ruandan kansanmurhasta, vaikka se onkin hyvin ikävää ja kuvottavaa. Ette ehkä ehdottelisi ruandalaisille, että juuri yli 35,8 cm pitkät teräaseet pitää kieltää, koska juuri niillä tehtiin suurin osa järkyttävästä kansanmurhasta.

Jos maailma korjaantuisi kielloilla, mekin eläisimme kuten pohjois-korealaiset elävät. Lisäisikö se meidän onnellisuuttamme, kun kaikki olisi kiellettyä? Vai johtaisiko se lopulta vielä hirvittävämpään lopputulokseen, jossa ihmisarvo lähenee nollaa (negatiiviselta puolelta)? Sinnekö te olette meitä viemässä? Tai, siis yrittämässä viemistä.

On olemassa vaarallisia, vaarattomia, pahoja ja hyviä ihmisiä. Mitään muuta ei tarvitse lupaviranomaisen pohtia, jos he aidosti pyrkisivät tekemään jotain turvallisuuden edistämiseksi. Neppisautojen värit tai kuskin kypärän lippa ei koskaan vaikuttanut hiekkalaatikolla autojen voittokykyyn. Kyllä se oli se ipana, joka kantoi vastuun autonsa voitosta, tai tappiosta.

Tuskinpa hiekkalaatikollakaan ilmapiiri paranisi, jos enemmistö alkaisi vaatimaan vihreiden neppisten kieltoa.

A Anon (nimimerkki)

”En siis voi sivuuttaa sitä tosiasiaa, että surmaajat valitettavasti ovat olleet aseharrastajia, minkä johdosta he eivät ole ampuneet ohi.”

"Rakennuksesta ja sen välittömästä läheisyydestä taltioitiin kaikkiaan 157 kappaletta 22-kaliiperisia hylsyjä. Uhreista löytyi yhteensä 60 osumaa.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200906119756217_uu.shtml"

Näköjään on tässäkin yhteydessä toistettava, että kummallakaan ampujalla ei tiettävästi ollut minkäänlaista ase/ampumaharrastustaustaa, eikä kumpikaan kuulunut mihinkään anmpumaseuraan. Jokelan ampujalla oli kaupalliselta ampumaradalta saatu "jäsenkortti", jonka saa jokainen joka käy edes kerran ampumassa kyseisellä radalla. Ase hankittiin molemmissa tapauksissa vain muutamaa päivää ennen tekoa ja sen ainoa hankkimissyy oli sen käyttäminen joukkomurhavälineenä.

Edellisen lehtilainauksen mukaan Kauhajoen ampujan laukauksista kaksikolmasosaa osui muualle kuin uhreihin. Saatavilla olevien tietojen pohjalta on tosin mahdoton sanoa missä määrin on kyse tahattomasta ohiampumisesta.

On myös hyvä tutustua näihin tapahtumapaikasta julkaistuihin kuviin:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200906120085648_uu...

On hyvä syy olettaa, että vaikka tekijällä ei olisikaan ollut ampuma-asetta, vaan vaikkapa jokin teräase ja kassillinen polttopulloja, uhriluku ei olisi ollut oleellisesti pienempi. Tiettävästi suuri osa uhreista oli hyvin pahasti palaneita, siitä onko osa uhreista kuollut ampumavammojen sijaan palovammoihin ei ole julkaistu tietoa.

Käytetyn asetyypin "vaarallisuuden" taivastelijoille ja kieltolistanlaatijoille voi huomauttaa, että aivan tavallinen metsästyshaulikko, jopa lippaaton yksipiippuinen olisi ampujan kassiin sopivaksi lyhennettynä ollut luultavasti vielä tappavampi. Sellaisella yksi tai kaksi laukausta uhria kohti olisi ollut taatusti tappava lukumäärä ja aseen uudelleenlataaminen ei pienen harjoittelun jälkeen montaa sekuntia vie.

KPy (nimimerkki)

Kasvi puhuu pehmeitä. Asiaa on tismalleen yhtä paljon, kuin hänen kannanotoissaan "Lex Nokiasta". Eli viitekehys on tunnistettu oikein - ongelmanratkaisusta ei tietoakaan.

Ihmeellsitä että Kasvinkin tapainen, teoriassa loogiseen ajatteluun taipuvainen henkilö sortuu puuhastelemaan aselain kanssa, kun todelliset ongelmat ovat ihan muualla:
- viranomaisten välinen yhteistyö
- nuorten terveydenhulto ja
- henkilötietolainsäädäntö.

Ikävää näissä vihepiipertäjien ja muiden puuhastelijoiden tekemisissä on se, että todelliset ongelmat jäävät kokonaan ilman huomiota! Siis tälläkin kertaa hyvää tarkoittavat hölmöt aiheuttavat suurta vahinkoa.

Perkeles (nimimerkki)

Suuret kiitokset Jyrkille. Minua ilahdutti suuresti kannanottosi nykyiseen aselakiin ja sen uudistamistarpeeseen. En ehtinyt käydä äänestämässä ennakkoon, mikä koitui myös onnekseni. Näin kirjoituksesi perjantaina, kun sunnuntaina piti äänestää. Olisin (ampuma)radalta tullessa käynyt kotona ja hakenut äänestyslappuni ja raapustanut juurikin sinun numerosi siihen lappuun.
Mille tahansa korkeammalle voimalle kiitos, että näytit todelliset kasvosi populistisen paskan suoltajana ja irtopisteiden kerääjänä. Valitettavasti tässä sinulla taitaa olla vielä oppimista kokeneemmilta poliitikoilta, koska ajoituksesi kansankielellä sanottuna ns. "kusi". Ääneni ei mennyt sinulle vakaasta aikomuksesta huolimatta. Onnea valitsemallasi tiellä.

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Kohta varmaan huomataan, että laillisilla ampuma-aseilla, joita käytetään laittomasti, surmataan 2%, myrkyin 2%, käsin 30%-40% ja keittiöveitsin, puukoin jne. 20%.

Suomessa on myös eräs henkilö, joka peniksellään tartutti moneen naiseen HIV:n ja on siis mahdollisissa kuolintapauksissa vähintään kait tappaja, ellei murhaaja.

Pitäisikö käsistä ja peniksistä tehdä aseenkantoluvallisia ja millaisia vaatimuksia niiden käyttäjille on asetettava? Tässä olisi pohdintaa esimerkiksi ihmisoikeusaktiiveille Bosnian serbiraiskaajien osalta ja toisaalta myös Uuden Suomen pornouutisten kirjoittelijattarelle.

erkkiveikko (nimimerkki)

Penis kai kuuluu luokkaan "suustaladattavat aseet". Puoliautomaattiset
käsiaseet ovat siviilikäytössä tarpeettomia.
Jokelan ja Kauhavan tapaiset massamurhat mahdollistuvat ainoastaan
itselataavilla aseilla. Näiden puolustajat toteavat, että
luvattomien aseiden määrä kasvaa jos ne kielletään. Tämä pitää varmasti
paikkansa, mutta harvemmin nämä rikolliset massamurhia suunnittelevat,
lahtaavat vaan toisiaan.

Tuttu vai vieras (nimimerkki)

Tärkein turvallisuusongelmamme on uskon palauttaminen suomalaiseen yhteiskuntaan, siihen että poliitikot eivät aja omia etujaan ahneiden liikemiesten tapaan ja siihen, että julkishallinto on kansalaisia varten eikä päinvastoin.

Usko siihen, että verorahoillamme todella ylläpidetään hyvinvointiyhteiskuntaa eikä pelata mitään valtapelejä, on tärkein turvallisuusongelmamme.

Uskon palauttaminen edustukselliseen demokratiaan ja nykyisen edustustilillisen demokratian hautaaminen on tärkein turvallisuusongelmamme.

Veronmaksaja (nimimerkki)

Niin aina välillä näitä Aadol Hitlerin aateveljiä "Aseet pois siviiileiltä", koittavaa saada julkisuutta itselleen. Esitetään radikaali on yksinkertinen ratkaisu ja ei edes liity oikeasti ongelmaan mutta on yksinkertinen ja tunteissin vetoava. Kun ihmisen tappaa toisen voidaanko sitten olla tyytyväisiä kun kun hän tekee sen puukolla eikä ampuma-aseella ? Mitä jos käytettäisiin tähän "millainen ase pitää kieltää" pelleilyyn haaskattu aika ja energia oikeasti siihen OIKEAN ongelman ratkaisuun : "Ehkäistään ja vähennetään väkivaltaa ja puututaan mielenterveysongelmiin".

Jos kiellettäisiin paistipannut se vähäntäisi murhia enemmän kuin aseiden kieltäminen.
Otataan mallia Iso-Britanniasta jossa 10 vuotta sitten kiellettiin käsiaseet ja takavarikoitiin ne laillisilta omistjilta. Prosessi maksoi niin paljon että hallitus julisti summan salaiseksi. Nykyään Iso-Britanniassa on enemmän laittomia käsiaseita kuin enen kuiltoa laillisia ja laittomia yhteensä. Nykyään Iso-Britnniassa ammutaan poliiseja kohti lähes päivittäin.
Kumman luulette olevan vaarallisempi viranomaisten valvoman omistajan joka on saanut koulutuksen ja "kasvatuksen" turvalliseen aseen käsittelyyn hallussa lukittuna panssarikaapissa vai vai laiton ase ladattuna kännisen kaverin takataskussa kaupungilla ?

Jos ihmisille ei anneta mahdollisuutta harrastaa aseita turvallisesti, valvotusti ja laillisesti jää heille ainoaksi vaihtoehdoksi tehdä se laittomasti ja vaarallisesti. Kuten kieltolaki 30-luvulla hyvin osoitti.

Aseiden kieltämien lailla laillisilta ja turvalliseksi todetuilta ihmisiltä vähentää väkivaltarikollisuutta yhtä paljon kuin autokoulun kieltäminen lailla vähentäisi liikennekuolemia.

Lars Sonck (nimimerkki)

"Kehitys on vaarallinen, ja sille on tehtävä pikaisesti jotain.

Puoliautomaattisten käsiaseiden kieltäminen on helpoin ja tehokkain vaihtoehto, mutta ei tietenkään ainoa."

Tämä on juuri se, mitä punavihreät stalinistit haluavat. Ensinnäkin kansan riisuminen vähitellen aseista ja toiseksi esteetön vallankumous.

"Yhtenä vaihtoehtona on esitetty aseiden, etenkin käsiaseiden säilyttämistä kotien asemesta ampumaseurojen ampumaradoilla. Tämä tekisi ampumaradoista erittäin houkuttelevia murtokohteita ja pakottaisi seurat investoimaan suuria summia murtovarmoihin asekaappeihin ja valvontalaitteisiin. Tästä toimivampi vaihtoehto voisi olla aseiden lukkojen säilyttäminen seurojen tiloissa, jolloin murtosuojaus ei tulisi niin kalliiksi."

Tässä taas on se mitä punavihreät anarkistit haluavat: keskitetty aseiden lukkojen säilytys syrjäisessä halvasti murtosuojatussa paikassa. Murtoja ei tehdä pelkästään omaisuuden hankkimiseksi vaan myös ideologisista syistä harmia muille aiheuttaen.

En luota vihreisiin vähääkään. Punavihreän vallankumouksen estämiseksi tarvitaan yksityistä aseenomistusta ja aseiden säilyttämistä kotona.

Seppo Lehto (nimimerkki)

Jokohan Jyrki Kasvi sai valistusta ymmärtääkseen kuinka kaltevalle pinnalle ollaan menossa?

Maahanmuutossa jos toteutettaisiin vastaavaa niin parin neekerin tekemän raiskauksen perusteella täyskielto lopuillekin?

Seppo Lehto Tampere

Seppo Lehto (nimimerkki)

Jokohan Jyrki Kasvi sai valistusta ymmärtääkseen kuinka kaltevalle pinnalle ollaan menossa?

Maahanmuutossa jos toteutettaisiin vastaavaa niin parin neekerin tekemän raiskauksen perusteella täyskielto maahanmuutossa lopuillekin tekijöiden karkotuksen lisäksi?

Seppo Lehto Tampere

JP (nimimerkki)

"En siis voi sivuuttaa sitä tosiasiaa, että surmaajat valitettavasti ovat olleet aseharrastajia, minkä johdosta he eivät ole ampuneet ohi."

Aivan käsittämätön väite! Selvitä nyt edes vähän taustoja ennen kuin alat suoltamaan tuollaisia kommentteja.

Kumpikaan näistä sekopäistä ei kuulunut ampumaseuraan tai res. yhditykseen, he eivät harjoitelleet säännöllisesti eivätkä osallistuneet mihinkään virallisiin harjoituksiin ja teot tehtiin miltei heti aseen hankinnan jälkeen.

Itse en ainakaan laskisi henkilöä joka on omistanut aseen vain pari kuukautta ja ei käy missään virallisissa harjoituksissa ammunnanharrastajaksi.
Samalla logiikalla henkilö joka ostaa katanan suorittaakseen sillä veriteon on miekkailunharrastaja.

Kansalainen (nimimerkki)

Jyrki, kirjoitit että olet ajatellut ongelmaa. Huomaan että olet. Valitettavasti se ongelma mitä sinä olet ajatellut on: Miten pystyn saamaan maksimaalisen mediakuuluvuuden ja keräämään kredittejä kannattajieni keskuudessa tunteisiin vetoavalla retoriikalla ja jumalattoman tekopyhällä jeesustelulla? Jos samalla voi heittää mutaa poliittisten vastustajien niskaan niin aina parempi.

Jyrki, olet sitä mieltä että lyhyet aseet pitäisi kieltää. Oolrait, ei mennä vielä siihen että tässä rikottaisiin perustuslaissa turvattua omaisuudensuojaa, säädettäisiin taannehtivia lakeja ja määrättäisiin kollektiivinen rangaistus joka kohdistuisi Suomalaisten kaikkein nuhteettomimpaan ja lakia kunnioittavimpaan joukkoon. Ei palata siihen ihan vielä.

Jyrki, sen mitä minä sinulta haluaisin kuulla ovat perusteet tuolle kiellolle. Siis suomeksi sanottuna: Miten maailma muuttuisi paremmaksi tai turvallisemmaksi jos me tuhoamme perin kyseenalaisella kieltolailla kymmenien tuhansien lakia kunnioittavien ihmisten laillisen ja täysin hyväksyttävän harrastuksen ja siinä sivussa tuhottaisiin satoja ihmisiä työllistävä toimiala?

Jyrki, kun vaaditaan muutosta niin muutoksen vaatija on pystyttävä todistamaan että muutos on muutos parempaan eikä huonompaan. Eikä sen todistamiseen riitä että Jyrki J Kasvi on mielessään tullut siihen tulokseen että ööö...pyysyyt on pahoja...ööö...ne pitäs kieltää...ööö...pelotttaa...öööö....

Mitään todisteita tämäntyyppisen kieltolain siunauksellisuudesta ei ole, asiaa on kokeiltu monissa maissa ja monina eri aikakausina ja tulokset ovat aina olleet kaikkea muuta kuin turvallisuutta lisääviä.

Koska todisteita asekiellon hyödyllisyydestä ei ole, miksi sitä pitää ajaa väkisin eteenpäin valheellisella propakandalla ja tunteisiin vetoavalla retoriikalla? Miksi Jyrki? Kerro meille miksi?

Tai älä kerro. Minä kerron syyn: Aseet pitää kieltää ideologisista syistä.

Sanotaan että kun vihreää vähän raaputtaa niin alta paljastuu punainen ydin. Se punainen ei vain ole itäistä aatteen paloa vaan jotain pahempaa. Se on sellaista punaista jossa on keskellä valkoinen ympyrä jossa taas kulmittain seisova musta hakasilla varustettu risti. Vihreä ideologia on suoraan jatkumoa sille ideologialle jonka nimissä Europpa raunioitettiin 1940-luvun alkupuoliskolla. Kerroppa meille Jyrki, onko teidänkin ideologian tavoitteena piikkilangalla ympäröidyt leirintäalueet joiden takanurkassa seisoo pahanhajuista savua käryttävä savupiippu? Ei tarvitse vastata. Pentti Linkola on jo vastannut.

Jyrki, arvaatko mitä minä pelkään, inhoan ja vihaan sydämmeni pohjasta? Minä vihaan ihmisiä joilla on visio ja missio. Minä vihaan teiniangstiin jämähtäneitä besserwissereitä jotka uskovat että ideologisia iskulauseita toistamalla ja dogmeja kritiikittä ulkoa opettelemalla hankittu loppututkinto on kiistämätön todiste ylivertaisesta älykkyydestä. Todiste joka oikeuttaa ylenkatsomaan ja halveksimaan oman viiteryhmän ulkopuolella olevia ihmisiä. Minä vihaan sellaisia yli-ihmisiä jotka kuvittelevat kypsässä kahden-kolmenkymmenen vuoden olevansa se Valittu Etujoukko jonka messiaanisena tehtävänä on johtaa, holhota ja sanella tietämättömälle, tyhmälle massalle elämän pelisäännöt.

Siksi tämä vaatimus lyhyiden itselataavien aseiden kieltämisestä ei ole mitään muuta kuin vihreiden poliittisille vastustajille suunnattu viesti joka kertoo: Me vihreät määräämme ja te ette ole yhtään mitään.

Tiedätko Jyrki mikä on rekyyli? Tiedätkö mikä on Newtonin kolmas laki?

Jyrki, kaikesta päätellen sinäkin tunnut sortuvan kuvittelemaan että pistooliammuntaa harrastavat ovat jokin marginaalinen, syrjäytynyt reppanajoukko jolla ei ole tässä yhteiskunnassa merkitystä saati valtaa. Ainakaan niiden ihmisten joukossa joihin ole parinkymmenen vuoden ajan jatkuneen aktiivisen kilpaurani aikana tutustunut ei ole ollut yhtään syrjäytynyttä reppanaa, päinvastoin: Lääkäri, toimitusjohtaja, yrittäjä, korjaamopäällikkö, lentokapteeni, kirkkoherra, sijoituskonsultti, liiketoimintapäällikkö, rikospoliisin komissario...

Jyrki, tunnetko yhtään pistoolilajien harrastajaa? Vastaan sinun puolestasi: Kyllä tunnet. Tunnet moniakin ja olet heidän kanssaan tekemisissä päivittäin. Sinä et vain tiedä sitä koska olet tuon luomasi syrjäytynyt epäsosiaalinen psykopaattireppana mielikuvan vallassa.

Sinun mielestäsi lajit joita kymmenent tuhannet lakia kunnioittavat suomalaiset ovat harrastaneet kaikkia lakeja, sääntöjä ja määräyksiä pieteetillä noudattaen on niin mitätön ja vähäpätöinen asia että se voidaan uhrata sinun ja kavereittesi poliittisen uran edistämiseksi. Et ole ilmeisesti kuitenkaan miettinyt mitä esimerkiksi minun kaltaiseni kansalaiset sinun touhuistasi ajattelevat?

Ihmiset harrastavat asioita joilla on positiivinen merkitys heidän elämässään. Harrastukset eivät ole harrastajalleen yhdentekeviä, ei varsinkin jos harrastukseen uhrataan tuhansia tai kymmeniä tuhansia euroja rahaa sekä laskematon määrä aikaa saadaan vastapainoksi mielenrauhaa, stressin hellittämistä, hyviä syviä ystävyyssuhteita ja positiivisia kokemuksia.

Mitä luulet että nämä ihmiset ajattelevat jos sinä saisit tahtosi läpi? Tiedätkö Jyrki mikä on hybris?

Tiedätkö Jyrki, se mies tai nainen jonka hyvinkin tärkeän harrastuksen sinä haluat tuhota voi olla juuri se henkilö joka tekee päätöksen siitä, saatko sinä asuntolainaa. Hän saattaa olla juuri se taksikuski jonka pitäisi viedä sinut sille tärkeälle lennolle jolta olet jo myöhässä. Hän voi olla se turvamies joka lentoasemalla löytää matkatavaroistasi jotain todella mielenkiintoista. Hän voi olla se hätäkeskuksen päivystäjä jota rukoilet aamuyön tunteina lähettämään ambulanssin kun tyttäresi umpisuoli on puhjennut.

Jyrki, kysyppä hyvältä ystävältäsi Jan Baadelta miten hänen liiketoimensa ovat sujuneet viime aikoina? Kysäiseppä Rauno Tikkaselta, Yrjö Niemiseltä tai Klaus Heydemannilta onko viime aikoina ollut yllättävän hiljaista työrintamalla.

Suomessa on yli puoli miljoonaa ampuma-aseen haalussapitoluvan omaavaa henkilöä. He eivät todellakaan ole yhteiskunnan uklkopuolelle pudonneita hylkiöitä joita voi potkia päähän vihereän ylimieliseen tyyliin ilman pelkoa jälkiseurauksista. Urheiluampujia löytyy yhteiskunnan jokaiselta tasolta yleensä keskimääräistä vastuullisemmilta paikoilta. Mietippä Jyrki, kannattaako sinun ehdoin tahdoin kaivaa verta nenästäsi nimittämällä turvallisuusuhaksi sellaisia ihmisiä joiden päätöksistä sinä olet jokapäiväisessä elämässäsi täysin riippuvainen?

Mietippä Jyrki tätä kun posti jää saapumatta. Mieti tätä silloin kun autosi hyytyy talvipakkasella korpitaipaleelle. Mietippä tätä kun perheesi kaikki luottokortit joutuvat lomamatkan aikana selttämättömällä tavalla sulkulistalle. Mieti tätä kun verkkoyhteytesi pätkii ja pahasti. Mieti tätä kun vaalimainoksesi katoavat matkalla painosta. Mietippä tätä kun vakuutusyhtiön tarkastaja löytää korvausvaatimuksestasi epäselvyyksiä. Mietippä tätä kun autosi ei meinaa mennä millään ilveellä läpi katsastuksesta.

Metsä vastaa juuri niin kuin sinne huudetaan. Nyt sinä olet kolumnissasi huutanut melkoisen joukon lakia kunnioittavia ja niitä pilkulleen noudattavia ihmisiä yhteiskuntamme merkittävimmäksi turvallisuusuhaksi. Älä Jyrki ihmettele jos joku näistä alkaakin pitää kapuloiden heittämistä Jyrki J Kasvin rattaisiin hyvänä ajatuksena.

Seppo Lehto (nimimerkki)

Kaikkein naurettavimpia väitteitä ei aina nauramatta voi ohittaa

Opetin aikanaan alle 10 vuotiaita siskonlapsia ampumaan 22 kb, 38 ja haulikolla tukien sivutakaa kättä. Haulikko havaittiin liian painavaksi, jolloin jäljelle jäi revolverit ja pistoolit.

Lapsen vaistolla parin käskyn jälkeen alkoi maitotölkki ( huomio: Huomattavasti pienempi kuin ihminen ) täristä osumista.

Kyllä ampuminen pieneenkin maaliin onnistuu niin aseella, kuin tennismaillakin pienen harjoittelun jälkeen. Ei siinä tarvita vuosien harjoittelua.

Joten ... aseet taskuun ja ulkoradalle ;)
http://www.youtube.com/watch?v=BPvMJcmpVsQ

Näin se pitäisi Suomessakin sujua.

Euroopan 2 harvaanasutuimmassa maassa

Seppo Lehto Tampere

tourette (nimimerkki)

Reino Alho, onneksi suurimmalla osalla lupaviranomaisista on sentään vielä mopedinsa molemmat pyörät voittopuolisesti maassa. Oma kokemuksesi lienee tosiaan tapahtunut täysin sattumalta, tietopohjasi ansiosta et ainakaan niihin hommiin joutunut.

erkkiveikko, "Jokelan ja Kauhavan tapaiset massamurhat mahdollistuvat ainoastaan itselataavilla aseilla." on silkkaa pötyä. Määrätietoiselle mielipuolelle käy ihan mikä tahansa ampuma- tai teräase. Tai pommi. Tai bensa ja tulitikut.

Kasvilta vaatisin hyvän netiketin mukaan omia vasta-argumentteja. Johan on kumma jollei ole vähän ajattelemisen aihetta tullut.

pasi (nimimerkki)

Tää juttu on ihan hanurista.

Vika on siinä, että mielenterveyspalvelut on "säästöjen" nimissä supistettu pikkuhiljaa olemattomiin.

Enää ei ole kenelläkään kivaa.

Niihän se Keravan puukottajakin sanoi,että hän vain halusi hoitoon. Kun ei muuten päässyt, niin tappoi jonkun.

Reino Alho (nimimerkki)

Näytätte olevan hakoteillä kuvitellessanne, että asetietous muka olisi
lupa-asioiden keskeisin kysymys. Todellisuudessa kysymys on ihmisistä, jotka ovat lupaa hakeneet. Aseidenkin maailma on ihmeitä täynnä, mutta suurin ja arvaamattomin niistä on ihminen.
Aseen käsittelykin on ajosuoritus. Suurin osa meistä ajaa ajoneuvollaan olematta tarkoin perillä siitä tekniikasta, joka pellin tai säiliön alla jyllää. Aseen käsittelytaito on eri taito kuin tekniikan tuntemus. Eikä kumpikaan niistä poista inhimillisiä puutteita. Vaikka päivittäin voitte lukea tiedoitusvälineistä liikennevahingoista, niin onko liian vaikeata käsittää, että onnettomuudet yleensä seuraavat vastuuttomuudesta? Sama pätee aseisiin.
Vanhastaan lupa ampuma-aseeseen on myönnetty, kun käytännössä vakiintuneilla tavoilla on hankittu tietyn asteinen vakuuttuneisuus siitä, että hakija täytää pysyvästi luvan myöntämisen edellytylkset. Tämän tutkiminen on osoittautunut kuviteltua vaikeammaksi. Osittain siksi ja osittain aivan muilla motiiveilla, joita en ole valmis kannattamaan, eri tahoilla on ryhdytty vaatimaan siirtymistä lisättyjen kieltojen ja rjoitusten tielle. Mutta seurauksena voidaan arvioida olevan siitymistä luvattomiin aseisiin tai tarttumista muihin kuin ampuma-aseisiin jne.

PR (nimimerkki)

Tarkkuusammuntaa voi harrastaa jopa ilmakiväärillä. Mihin sitä pyssyjä tarvitaan ?

Metsästykseen tarvitaan kiväärejä ja kontrollin niille saisi metsästysseurojen kautta. Pakko kuulua, pakko osallistua, psykologinen testi, jne.

Siviileiltä käsiaseet pois. Kiitos.

Vieras (nimimerkki)

Ilmakiväärillä voi harrastaa tarkkuusammuntaa ja pelikonsolilla keihäänheittoa. Ja koirathan voivat olla vaarallisia, joten kyllä koiraharrastukseen on kelvattava pehmolelu. Agility-lajiin niihin voidaan kiinnittää pienet pyörät, jolloin omistajat voivat vetää niitä narulla esteradan läpi. Jos metsästyskoiraa tarvitaan, niin se kyllä voi olla oikea koira, mutta sitä tulee säilyttää metsästysseuran tiloissa. Eikä koira saa olla niin pieni, että sen voi kätkeä helposti, mutta ei liian isokaan, sillä se saattaa pelottaa säikkyä kanssaihmistä.

Seppo Lehto (nimimerkki)

Joo ja naimiseen sekä vihkimisen edellytyksiksi pitää ottaa jatkossa geenitesti, ettei ole vahingossa tuomassa kansamme keskuuteen sirppisoluanemiaa esim. Mustasta Afrikasta, eikä omaa hiviä, neekerisankkeria, eikä hyppykuppaa

Aseidenkieltologiikan mukaisesti jatkossa:

Pyssyhän on tuo nahkapyssykin

Naimisen ja naimaluvanvastuuseen kuuluu jatkossa osoittaa kyky elättää lapset 18 vuotta. Esim. työtön, henkisesti sairas tmv. vammainen, rikollinen, opiskelija, cp-vammainen, osapäivänatsi, kommari, demari, kokkari, tmv:lla tavalla vaarallinen yhteiskuntarauhaa tai sen elantokykyä mahdollisesti vaarantava taho, esim. pienyrittäjä.

Seppo Lehto Tampere
4 ammuttu nahkapyssyn kautta maailmaan

Seppo Lehto (nimimerkki)

Tämän ampuma-aseiden logiikan kieltologistiikan puutteet ovat ilmeiset

Miksi vastustus ei ole kovempaa?

http://aseidenkieltologiikka-mamuihin.blogspot.com/

Seppo Lehto Tampere

tourette (nimimerkki)

68. Reino Alho hyppää toiseen äärilaitaan ja puhuu silkkaa asiaa. Pahoittelen miedosti suunsoittoani, mutta kommenttisi joukkomurhaajan ampumataitovaatimuksista olivat silti naurettavia. Kunpa AAHY:ssäkin olisi ymmärretty tuo arvokas perusasia ihmiseen keskittymisestä jo!

Aseen käsittelemiseen liittyvät onnettomuudet on mahdollista karsia nollaan practical- tai SRA-tyyppisellä turvakoulutuksella. Cooperin neljän säännön periaatteen mukaiset toimintarutiinit korjaavat inhimilliset puutteet. Varsinkin metsästäjille tämä koulutustarve on täysin ilmeinen, he kun käyttävät järeitä (siis oikeasti, ei iltapäivälehti"järeitä") aseita vaihtelevissa ja nopeissakin tilanteissa. Niitä jokasyksyisiä uutisia ei tarvitsisi olla yhtäkään.

Mitä taas tulee aseen omistamisen ja käyttämisen henkisiin edellytyksiin, no, kyllä lääkäri voi todistaa millaisissa hengenvoimissa tutkittava on juuri tutkimushetkellä. Turvallisen ampujan peruskurssista ja käsittelykokeesta voi hyvin tehdä vaatimuksen. Siltä pohjalta Virossakin myönnetään ihan aseen kätkettynä kantamiseenkin oikeuttavia lupia, eikä mitään haittavaikutuksia ole voinut rapian 15 vuoden mitalla havaita.

Rikkakasvi (nimimerkki)

Uutisotsikko vuodentakaisesta veriteosta:
"Poika tappoi vanhempansa paistinpannulla ja paloitteli heidät ja hautasi ruumiin palat ympäri lähiseutua"

Eli siis ongelman ydin on paistinpannu. Jos kiellettäisiin lailla valurautaiset paistinpannut olisi veriteko estetty. Vai ? Sallitaan vain alumiini paistinpannut...

Tai jos kiellettäisiin lailla käden laittaminen nyrkkiin, estettäisiin nyrkillä tehdyt tapot ja murhat joita on vuosittain enemmän kuin ampuma-aseella tehtyjä. Niinkö ?

Tai vaikka laki joka kieltää autolla ajon humalassa, sehän estäisi jokavuosi rattijuoppojen aiheuttamat sadat tapot ?

Tai jos vaikka tehtäisiin laki joka kieltää ihmisten tappamisen koulujen alueella ?

Miten ihmeessä viranomaisten työn hankaloittaminen asiaan perehtymättömien ihmisten keksimillä pellely-säännöillä parantasi turvallisuutta kun jo nykyiset lait "estävät" koulusurmat.

FAKTA:
Suomessa saa pienemmällä vaivalla, nopeammin ja halvemmalla laittoman täysautomaattisen sotilasaseen kuin mitä urheiluammunta harrastusaseen. Niillä aseilla ei ole mitään tekemistä laillisten aseiden kanssa koska sellaisia ei Suomessa ole koskaan saanut siviilit omistaa.

Ei enempää "Alkolukko asekaappiin" (ja paineilma spray pullo oven viereen) - aivovuotoja. Vaan "EI aseita agressivisille tai vaarallisille tai päihdeongelmaisille".

anonymous (nimimerkki)

Uusi-suomi

5.6.2009

"Kansanedustaja ja euroehdokas Jyrki Kasvi (vihr.) haluaa kieltää kokonaan räiskintäaseiksi kutsumansa itselataavat käsiaseet ja revolverit."

Muut ovatkin jo huomioineet termistön kirjavuuden. "Räiskintäase" ilmaisee jo itsessään tiettyä värittyneisyyttä mielipiteiden suuntaan ja pyrkii vaikuttamaan tunteisiin. Herättämään samanlaista vastakaikua objektia kohtaan, kun termin käyttäjällä itsellään on.

Puhumattakaan epäselvyydestä, mikä oikein räiskintäase sitten loppujen lopuksi onkaan.

"Kasvi on eri mieltä sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) kanssa, joka ilmoitti maaliskuussa, ettei meneillään olevassa aselain uudistamisessa tulla kieltämään mitään asetyyppiä kokonaan.

- Itselataavien käsiaseiden ja revolverien ominaisuuksiin kuluu, että aseella voi ampua monta laukasta nopeasti peräkkäin pelkästään liipaisinta painamalla. Näitä aseita hankitaan usein esimerkiksi hiekkakuopilla ja kaatopaikoilla tapahtuvaa peltipurkkien räiskimistä varten."

Yritin miettiä kuinkia voisin objektiivisesti kommentoida tätä J.Kasvin lausumaa, mutten löytänyt sopivaa lähtökohtaa. Minulla, kuten monilla muillakin viimeaikaiseen asekeskusteluun osallistuneilla, on vaikeaa päästä sisälle siihen fiktiiviseen maailmaan, josta uhkakuvat ja mahdolliset surmateot kumpuavat.

"- Räiskintäaseiden salliminen sen takia, että on olemassa myös eräitä urheilulajeja, joissa kyseisiä aseita käytetään, ei ole perusteltua. Kieltämällä räiskintäaseet luvallisten aseiden joukosta poistetaan tehokkaimmin tappamiseen sopivin asetyyppi. Harrastuksestaan luopumaan joutuville löytyy ampumaurheilun laajalta kentältä sellaisia lajeja, joissa käytetään kertalaukeavia pistooleja, Kasvi perustelee.

Kasvi kysyykin, voiko kilpaurheilu olla Suomessa este tehdä ihmisten turvallisuutta parantavia lakiuudistuksia."

Sinällään mekaanista eroa itselataavan ja esim. pulttilukkoisen kiväärin kieltämättä on. Voisiko "Räiskintäase" termiä laajentaa myös kivääreihin, pulttilukkoisten tiimoilta lippaallisuuteen, kiinteän lippaan kokoon, etc.?

Viimeaikaisten tilastojen perusteella yleisin ihmistä vahingoittanut ase on metsästystappohaulikko. Voiko metsästysmurhaharrastelu olla Suomessa este tehdä ihmisten, lasten ja taiteilijoiden toimeentulon turvallisuutta parantavia lakiuudistuksia.

Pahoittelen sarkasmia, mutta pettymys J.Kasvin lausuntoon, erityisesti artikkelin lopettavaan "Jos et ole meidän puolella, olet meitä vastaan"-toteamukseen, on suuri.

En koe, että tämä henkilö edustaa minua tässä mustavalkoisessa ja yksinkertaistetussa artikkelissa, vaikka häntä olen jo kaksissa vaaleissa äänestänytkin.

"Asekuria etsimässä"

12.6.2009 http://jyrkikasvi.blogit.uusisuomi.fi

"Taannoisesta itsevirittyvien käsiaseiden kieltämistä vaatineesta ”räiskintäase”-kannanotostani on tullut paljon palautetta puolesta ja vastaan. Aseharrastajat ovat halunneet valistaa minua siitä, miten vastuullisia harrastajia ampumaurheilijat ovat, muut ovat puolestaan kiitelleet, että lopulta joku potkii asiaa liikkeelle.

Laadin kannanoton pitkän harkinnan jälkeen, sillä olen perinteisesti päinvastoin puolustanut kansalaisten vapauksia ja vastustanut erilaisia kieltoja ja perusteetonta viranomaisvalvontaa. Miksi tein siis tässä asiassa poikkeuksen?"

Itsevirittyvien, pitkän harkinnan jälkeen... Itse olen seurannut J.Kasvin puheenvuoroja, sekä eduskunnassa, hänen sivuillaan ja mediassa, hänen uransa ajan, myöskin hänen kirjoittaessaan tietokoneaiheisia artikkeleja ja kirjoja. Eduskunnan lausunnot löytyvät osoitteesta http://tinyurl.com/J-KASVI-Puheenvuorot-Eduskun . Kokisin pitkän harkinnan sijaan J.Kasvin olleen tätä haastattelua antaessaan, virittänyt itsensä viimeaikoina ilmenneeseen räiskintäkommentti-tilaan. Vastustettavan poliitikon maininta, lonkalta ampumisen tunnelma ja tunteisiin vetoavuus ovat populismiin taipuvan poliitikon tunnusmerkkejä.

"Kukaan ei voi väittää, että nykyinen aselupajärjestelmä toimisi moitteettomasti. Sen puutteista on saatu jo kaksi karmivaa esimerkkiä. Merkittäviä muutoksia järjestelmään on joka tapauksessa pakko tehdä.

Täysautomaattiset sarjatuliaseet on Suomessa kielletty, koska niillä ei ole mitään siviilikäyttöä, ja ne ovat vaarallisen tulivoimaisia. Jokelan ja Kauhajoen kokemukset ovat opettaneet, että myös puoliautomaattiaseiden tulivoima on kaliberista riippumatta vaarallisen tuhoisa. Ihmiset eivät ehdi paeta tai ottaa asetta pois, kun sitä ei tarvitse laukausten välillä virittää.

Mielestäni tärkein turvallisuusongelma on kuitenkin suomalaisen asekulttuurin ja asekurin rispaantuminen. Aiemmin asekulttuuri siirtyi luontevasti sukupolvelta toiselle, mutta nyt tuo ketju on katkennut. Itse opin oman asekurini pikkupoikana isältäni. Olen itse asiassa viettänyt monet lapsuuteni parhaita hetkistä opetellen käsittelemään aseita niiden edellyttämällä kunnioituksella."

Jätän kommentoimatta fiktion ampumatilanteesta pakenemisesta, "aseen pois ottamisesta" ja suomen nykyisestä aselainsäädännöstä.

Itse en koe aseiden olevan vihkiytymistä, "Isältä-pojalle"-riittejä vaativia mystisiä maskuliinisia symboleja.

Aseet ovat yksinkertaisia kemiallisella energialla toimivia koneita, vaarallisia kuten moottorisaha, tai paineilma-naulain on vaarallinen. Puhe asekulttuurista ja sen siirtymisestä ja perinnöstä on mielestäni lievästi vastenmielistä, heijastaen monissa metsästys- ja ammuntaseuroissa vallitsevan tavan ajatella aseiden olevan miehisiä välineitä. Naisia, tyttöjä, siviilipalvelusmiehiä, seksuaaliseen tai etniseen vähemmistöön kuuluvia ei yhdistetä helposti ampumaharrastajiksi.

J.Kasvin ylemmässä lainauksessa heijastuu yleinen ase-, ja ikävä kyllä viimeaikoina monissa muissakin keskusteluissa ilmennyt piirre selvän ongelman nimeämisen puuttumisesta, sen laajuuden ja muihin ongelmiin sitoutuneisuuden tutkimisesta, sekä loogisesti ongelman ratkaisuun etenenemisestä.

Eduskunnan kesäiseen läpihuu..., käsittelyyn lähtenyt aselakiehdotus, oli tästä poikkeus.

Ongelmaksi nimettiin aseiden määrä, ratkaisuksi aseiden ostolupien saamisen vaikeuttaminen ja vanhojen lupien perumisen helpottaminen.

Suomalaiseen, niin mahdottomasti muista maista poikkeavaan juoma- ja väkivaltakulttuuriin puuttuminen toisi oletettavasti monelle luultavasti enemmän turvallisuutta, kuin yksinkertainen ja helppo aseiden fiktiivisen pahuusasteen määrittely.

Http://www.haaste.om.fi/44567.htm on esimerkki miten viimeaikainen lähestymiskiellon hakemisen mahdollistanut laki epäonnistui. Ongelman ratkaisuun ei keskitetty resursseja, lain toteuttamista ei harkittu, niin seuraamuksien kuin yksinkertaisten käytäntöjenkään tiimoilta.

Http://www.who.int/violence_injury_prevention/viol... tarjoaa jonkinlaista pohjaa

väkivallan ja surmien syyn ja uhrien tunnistamiseen. Pelkillä helpoilla yksinkertaistuksilla ja juuri sen yhden syyllisen tekijän hakemisella ei voi estää tulevia terrori-, kuin surmatekojakaan.

"Sekä Jokelassa että Kauhajoella käytetyt .22 kaliberin ammukset herättävät minussa edelleen ristiriitaisia tunteita. Toisaalta jopa niiden tuoksu herättää lämpimiä muistoja lapsuudesta, toisaalta tiedän millaista kauhua ja kuolemaa niillä on saatu aikaan.

Varsinaiset aseharrastajat pitävät edelleen hyvää huolta aseistaan ja käyttävät ja huolehtivat niistä vastuullisesti. Viime vuosina etenkin pienikaliberisia puoliautomaattisia käsiaseita on alettu ostaa kuitenkin myös leluiksi, ns. räiskintäaseiksi, eikä niiden omistajilla ole aina riittävää kokemusta aseiden käsittelystä.

Kehitys on vaarallinen, ja sille on tehtävä pikaisesti jotain.

Puoliautomaattisten käsiaseiden kieltäminen on helpoin ja tehokkain vaihtoehto, mutta ei tietenkään ainoa.

Yhtenä vaihtoehtona on esitetty aseiden, etenkin käsiaseiden säilyttämistä kotien asemesta ampumaseurojen ampumaradoilla. Tämä tekisi ampumaradoista erittäin houkuttelevia murtokohteita ja pakottaisi seurat investoimaan suuria summia murtovarmoihin asekaappeihin ja valvontalaitteisiin. Tästä toimivampi vaihtoehto voisi olla aseiden lukkojen säilyttäminen seurojen tiloissa, jolloin murtosuojaus ei tulisi niin kalliiksi."

Jos puoliautomaattisten käsiaseiden käyttöä halutaan jatkaa, meidän on karsittava henkisesti epätasapainoiset ja päihdeongelmaiset henkilöt aselupien hakijoiden joukosta ja varmistettava, että ennen ensimmäisen aseen ostamista huolehditaan riittävästä asekurin opetuksesta. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla ajokortin tapainen asekortti, johon kuuluu opetusta, harjoittelua, psykologinen testaus ja loppukoe. Resursseja tähän ei kuitenkaan ole olemassa, ja asekortin tuhansiin euroihin nousevat kustannukset maksaisi ajokortin tavoin kortin hakija omasta kukkarostaan.

Aseharrastukseen tulisi korkea taloudellinen kynnys."

"...sille on tehtävä pikaisesti jotain."

Suomalaisessa yhteiskunnassa on ollut nimellisesti pyrkimys tasa-arvoisuuteen. Miten ostoluvan myöntämisen siirtäminen, joissakin paikoin epäpateväksi todistettuun, virkamiehen subjektiivisen harkinnan alta, taloudelliseen kynnykseen, sekä, joissakin paikoin epäpateväksi todistettuun, psykologiseen testaukseen, ratkaisisi ongelman? Minkä ongelman se ratkaisisi?

Henkisesti poikkeavat, joihin lukeutuvat monet masennuksesta, seksuaalisista poikkeamista, pelkotiloista ja vaikkapa lukihäiriöstä kärsivät ovat pitkään taistelleet leimautumista, pelkoa ja syrjintää vastaan. Tämä luokittelu turvalliseen ja suoriutuvaan normaaliin ja vaaralliseen, epäonnistuvaan, epänormaaliin yksilöön ei edistä yhteiskunnasta syrjäytymisvaarassa tai yhteiskunnan jäsenenenä olevien yksilöiden hyvinvointia ja tasa-arvoisuutta.

Mikäli olen oikein ymmärtänyt J.Kasvin toiveen EU:n kasvavasta vahvuudesta ja yhtenäisyydestä, herää kysymys, miksi tässäkin Suomi on asettamassa itseään erikoisasemaan? Saksassa, Ranskassa ja jopa naapurimaassamme Virossa aselainsäädäntö on suoraviivaisempi ja enemmän EU:n vaatimuksia myötäilevä.

Loogisesti, luvallisilla aseilla tapahtuvien väkivaltatekojen kannalta suotuisinta olisi luvallisten aseiden omistamisen kieltäminen. Tämä ei tosin ratkaise ongelmaa väkivallan osalta.

Kysymys aseista ja niiden hallussapidosta ei sinällään toki ole yhteiskunnallisesti tai taloudellisesti tärkeä. Se tosin toimii hyvänä indikaationa siitä, miten valtio ja yhteiskunta suhtautuu yksilöön, tämän oikeuksiin ja velvollisuuksiin.

Jouni (nimimerkki)

"Jokelan ja Kauhajoen kokemukset ovat opettaneet, että myös puoliautomaattiaseiden tulivoima on kaliberista riippumatta vaarallisen tuhoisa. Ihmiset eivät ehdi paeta tai ottaa asetta pois, kun sitä ei tarvitse laukausten välillä virittää."

Tämä pitää paikkansa vain jos uhreina on ammattihenkilöt jotka osaavat toimia aseuhan edessä. Tähän päivään mennessä 100% uhreista on ollut taviksia joille Herran Kasvin kommentilla ei ole mitään merkitystä. Jos ihminen haluaa tappaa ja kohteena on taviksia niin, uhreina tulee oli välineenä vaikka kirves.

"Viime vuosina etenkin pienikaliberisia puoliautomaattisia käsiaseita on alettu ostaa kuitenkin myös leluiksi, ns. räiskintäaseiksi..."

Joka vuosi kuolee yli 30 ihmistä moottoripyöräonnettomuuksissa. Miksi herra Kasvi ei vaadi moottoripyöräilijöitä perustelemaan harrastustaan? Miksi moottoripyörällä saa ajalle huvikseen mutta aseella huvikseen ampuminen on "räiskimistä"?

"Puoliautomaattisten käsiaseiden kieltäminen on helpoin ja tehokkain vaihtoehto, mutta ei tietenkään ainoa."

Tämä on älyllistä laiskuutta. On ihan sama millaisiin asesäädöksiin mennään. Jos ihminen suunnittelee joukkomurhaa kuusi vuotta niin, hän aivan varmasti sen tekee vaikka maailmassa ei olisi yhtään asetta.

"Yhtenä vaihtoehtona on esitetty aseiden, etenkin käsiaseiden säilyttämistä kotien asemesta ampumaseurojen ampumaradoilla. "

Ja henkilö ottaa ampumaseurasta aseensa, kävelee kadulle ja alkaa ampumaan!

"Yhtenä vaihtoehtona voisi olla ajokortin tapainen asekortti, johon kuuluu opetusta, harjoittelua, psykologinen testaus ja loppukoe."

Kyseessä olisi psykologinen massatestaus jolla saataisiin vain 1% pahiten sekaisin olevia erotettua joukosta. Työmäärä olisi valtava hyötyyn nähden.
Tärkeää olisi viranomaisten tietojen vaihto.

"Aseharrastukseen tulisi korkea taloudellinen kynnys."

Jotta köyhä ei saisi harrastaa?? Vihreäksi Herra Kasvi esittää aika erikoisia ajatuksia.

AR (nimimerkki)

Mikäli lainsäädäntötyö olisi "avointa", eli siihen sisällytettäisiin kansalaisten tai edes kansalaisten etujärjestöjen toiveita, ihmisten hyvinvointi ja onnellisuus todella kasvaisi. Miettikää millainen olisi Linux-filosofiaan pohjautuva hallintomalli, jossa virkamies tai poliitikko olisi vain avainhekilö poimimassa aktiivisesta kansalaiskeskustelusta aineksi ihmisten arjen helpottamiseksi. Insinöörilähtöisesti ajateltuna tuotteen paras osa on sellainen joka voidaan jättää pois, samaa käytäntöä voisi noudattaa laeissakin. Kaikkea ei ole aina pakko rajoittaa rankasti, eihän lapsiakaan pelkästään kurinpitoa lisäämällä voi kasvattaa.

Näissäkin kommenteissa on aineksia hyvään poliittiseen ohjelmaan, mikäli joku rohkea yksilö (kansanedustajista) pystyisi nousemaan ryhmäkurin yläpuolelle ja ajattelemaan loogisesti. Medianäkyvyys olisi taattu, sekä äänet.

Timo (nimimerkki)

Heikki "Minkälaisia rajoituksia Kasvi haluaisi masennuslääkkeisiin? Niillä oli myös rooli molemmissa kouluampumistapauksessa. Myös ulkomailla kouluampumistapauksissa on lähes poikkeuksetta ollut ampujana masennuslääkkeiden käyttäjä."

Paremminkin käyttämättä jättäjiä. Molemmille oli määrätty SSRI-lääkitys, mutta kumpikaan ei niitä säännöllisesti syönyt (niin kuin olisi pitänyt). Ruumiinavauksessa ei löydetty jälkiä lääkkeistä, joten lääkkeiden syöminen oli lopetettu viikkoja ennen ampumista. [Lähde: Hannu Lauerman "Pahuuden anatomia"]

jahvettikoo (nimimerkki)

Helvettiäkö niillä aseilla tekee?? Ei mitään.

Matti (nimimerkki)

Terve,

Räiskintäase juttuun hieman kommenttia.

Aseajokortti tuskin tulisi maksamaan tuhansia euroja, vaikka joku niin saattaisi toivoa.

Esim. practical-ammuntaa harrastavat seurat kurssittaa uusia harrastajia.

- Kirjalliset turvallisuus- ja sääntökokeet.
- Käytännön harjoittelua + käytännön ampumakokeet.
Hommaan menee reilu kuukausi. Kaikki halukkaat ei läpäise kurssia. Sen verran vaativa se on.
Harjoitella pitää myös kotona, vaikka puupyssyllä sihtaillen. Muuten tuskin läpäisee kurssia.

Turvavaatimukset on niin kovat, että kokemuksesta tiedän 98% perinteisten ampumalajien ampujista saavan diskauksen, mikäli päättävät kokeilla practical ammuntaa kylmiltään. Jopa olympiatason ampujat sortuvat turvallisuusrikkeisiin tässä lajissa. Vaikka olisi turvamääräykset käyty läpi, niin näin käy.

Kurssi kustantaa 50-60eur. + reilut 1000 patruunaa ( runsaat 200eur), joka on enemmän kuin mitä poliisi käyttää harjoitusammuntaan 4 vuoden aikana.
Eli kurssi ei ole hirmu kallis.
Kurssille päästäkseen olisi kyllä oltava oma ase ja varusteet, mutta jollain tapaa on nyt saatu järjestettyä muutamalle kurssilaiselle laina / vuokra-aseet.

Eräs poliisi, joka toimii poliisien ampumakouluttajana on jo reputtanut käytännönosuuden kolmasti. (Olisiko syytä vaihtaa ammattia?) Syynä ollut aina turvallisuusrike. Eli ollut riski itselleen tai sivullisille.

Vuosia sitten eräs toinen poliisi tuli tutustumaan lajiin. Kävi turvallisuusasiat läpi kokeneiden kilpa-ampujien kanssa ja harjoitteli tyhjällä pistoolilla.
Sitten kovat piippuun ja homma käyntiin. Veto kotelosta. Sormi liipaisimelle liian aikaisin ja laukaus omaan jalkapöytään.
(Poliisikoulussahan yksi ampui toisen poliisin kuoliaaksi omissa treeneissään myös vuosia sitten. )

Practical ampujat ovat olleet yhteistyössä poliisien kanssa ja antaneet toiminnallisen ammunnan koulutusta. Homma on kuulemani ja näkemäni mukaan täysin tyrehtynyt viime vuosina. 90-luvulla yhteistyö oli ahkeraa.
Useasti olemme pyytäneet poliisia mukaan harjoituksiimme, mutta ei tunnu kelpaavan.
Huomattavaa on se, että practical säännöt sallivat ja jopa suosittavat esim. poliisia käyttämään omaa virka-asetta, koteloa ja varusteita. Lajihan on alkujaan kehitetty kehittämään poliisin ja sotilaan ampumataitoja.

Miksi poliisimme ei sitten tule mukaan toimintaamme?
Poliisit ovat toisilleen rasisteja. Jos harrastaa ammuntaa on miltei heti leimattu "Ramboksi" työkavereiden keskuudessa. Kuka sellaista piruilua jaksaa työssään jatkuvasti kuunnella, joten ollaan ampumatta ja ammutaan sitten tosipaikan tullen vaikka joku sivullinen, kun ei osata edes tähdätä. Tai ase menee jumiin eikä tätä häiriötä osata poistaa...ja jos osataan,niin sitten sattuu vahingonlaukaus osumaan omaan työpariin, kun ei osattu harjoituksen puutteen vuoksi pitää sormea poissa liipaisimelta häiriönpoiston aikana.

Toinen syy on se, että eivät kehtaa tulla.
Kolmas syy on se, että osa kuvittelee olevansa niin hyvin koulutettuja, että ei heille pysty opettamaan mitään uutta.
Minä tunnen tässä maassa 5 poliisia, jotka ovat mukana ihan kilpailuissa. Ovat turvallisia aseenkäyttäjiä ja osaavat ampua hyvin.
Tuo on aivan liian vähän, kun ottaa huomioon, että poliisi kantaa työssään asetta, joka on tarkoitettu käytettäväksi tilanteen niin vaatiessa.

Uusi aselaki on viemässä hommaa siihen suuntaan, että minä, joka olen ampunut kilpaa 14 vuotiaasta asti (1977alkaen) ja practicalia viimeiset 22 vuotta, joudun käymään lääkärin puheilla, jotta saan loppuun ammutun kisa-aseen tilalle uuden. Ja jatkossa lupa lienee määräaikainen. Ja määräajan umpeuduttua pitää taas mennä lääkäriin, jotta saa luvan uusittua. Lisäksi tulee ampumapäiväkirja ym. ( valitan. Päiväkirjat on kyllä teinityttöjen harrastus ja niissä ei kovin usein kirjoiteta ammunnasta. Ihku!)
Ja jos sattuu unohtamaan luvan uusimisen ( siitä ei tule ennakkoilmoitusta, kuten esim ajokortin kohdalla näkötestiin menosta ).

Kenellä on muistutuskalenteri joka ulottuu / toimii vielä esim 5 tai 10 vuoden kuluttua? Poliisin tietokone ilmoittaa vasta pari kuukautta luvan vanhenemisen jälkeen, että näin kävi. Silloin on jo syyllistytty luvattoman ampuma-aseen hallussapitoon.....vanhingossa kylläkin. Ja niin lähti luvat ja kaikki muutkin luvat samantien, kun noin vaaralliseksi rikolliseksi todettiin.
Luvan saa käydä uusimassa vasta noin kuukautta ennen kuin lupa vanhenee. Aika tarkka ajoitus pitää olla.

Entäs kun satun olemaan silloin puolen vuoden - vuoden komennuksella ulkomailla? Siellä tuskin tulee laahattua omia lupalappusia mukana, ettei mene hukkaan. Laitetaanko heti maahan palattuani rautoihin ja putkaan?
Ja eihän minulle voi myöntää uutta lupaa, kun en ole viimeisen vuoden aikana harrastanut ammuntaa omassa seurassani Suomessa.

Ei hätää. Minä ja moni muu harrastaja ei joudu kärsimään tästä pieleen kehitellystä aselaista.
Minä ja yritykseni siirtyy Viroon. Näin tulee tekemään lukuisa joukko alueemme ampujia. Osalla on muutaman kymmenen henkeä työllistäviä yrityksiä. Ovat jo alkaneet katsella Virosta firmoilleen paikkaa.
Mitä olen harrastajien kanssa keskustellut, niin helposti muutamia tuhansia tulee siirtymään Viroon.
Siellä onkin jo paikalliset harrastajat toivotelleet meidät tervetulleeksi.
Suomen pääkaupunkiseudulta kun myy asunnon, niin Virosta sillä saa useamman ison maatilan tai puolikkaan kerrostalosta.
Aseluvatkin saa hakea ihan suomenkielellä. Ja osa meistä tulee jopa kantamaan asetta kadulla....luvallisesti. Tämä on Virossa sallittua ja jopa suotavaa. Jo ihan turistien turvallisuuden takaamiseksi.

Virolainen itsepuolustusammunnan kouluttaja kertoi: " Virossa ei ihan helposti Suomen kaltainen kouluammuskelu toteutuisi. Lukuisilla opettajilla on aseet mukana työpaikalla. Myös aikuisoppilaitoksissa oppilailla saa olla aseet mukana. Mahdollinen sekopää ammuskelija olisi äkkiä taltutettu. "

Viron poliisi on asiaan tyytyväinen. Rikollisuus on pudonnut huimasti.

Tiedoksi.
Viron poliisilla on minimi 6 ampumakoetta vuodessa. ( Suomessa 3 )
Karhuryhmää vastaavalla yksiköllä on joka kuukausi kokeet. (Meidän Karhulla kuulemma ei)
Virossa practicalia ampuu kymmenet poliisit. Itse olen heidän kanssaan kisaillut tänä vuonna jo 6-7 kertaa.
Prosentuaalisesti practical-ammuntaa harrastavia poliiseja on huimasti verrattuna Suomeen. Suomessa on noin 2000 rekisteröityä turvallista ampujaa, joista tiettävästi 5 poliisia.
Virossa noin 400 rekisteröityä, joista monta kymmentä on poliiseja.

Terveisin
Matti Peippo
Aseseppä ja putkiasentaja

Tosi Vanha (nimimerkki)

On se vaan merkillistä ettei haluta ymmärtää mistä on kysymys. Eduskunnan oikeusasiamies on todennut äskettäin että tämä itseään suurina asiantuntijoina pitävien taholta kovasti parjattu AYO EI OLE LAINVASTAINEN. Ja sitten uhotaan viimeisen päälle että eduskunnassa oleva aselakiesitys on perustuslain vastainen. Ovat olevinaan kovasti lain tulkinnan ja erityisesti perustuslain asiantuntijoita. Kovin hurjija tulkintoja esitetään. Ei voi välttyä siltä vaikutelmalta että halutaan pelotella perättömillä ja asiantuntemattomilla tulkinnoilla kuten erään kansalaisjärjestön puheenjohtaja. Mistä näitä kaiken maailman asiantuntijoita oikein sataa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset