Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Kommunismin jälkitauti

Kun Baltian maat itsenäistyivät, niillä oli kova kiire riisua Neuvostoliiton perintö yltään ja sitoutua takaisin läntiseen Eurooppaan. Jotain pimeää neuvostoarvoista jäi kuitenkin märkimään balttien sieluun.

Kommunistinen ideologia ei sietänyt erilaisuutta eikä moniarvoisuutta. Totalitaariseen yhteiskuntaan mahtui vain yksi ideologia ja vain yhdenlaisia neuvostoihmisiä. Neuvostoliitto oli karu koti etnisille, uskonnollisillle ja seksuaalisille vähemmistöilleen.

Neuvostoliitto teki saman virheen kuin niin moni muukin, unohti sen, että me kaikki kuulumme johonkin vähemmistöön. Kun ihmiset yritetään puristaa yhteen muottiin, kukaan ei enää mahdu siihen sisään.

Kommunismin perintönä entisissä neuvostotasavalloissa ja useissa entisissä itä-blokin maissa esiintyy edelleen vahvaa homofobiaa. Esimerkiksi Riikan kaupunginvaltuusto päätti eilen peruuttaa luvan lauantaiksi Riikaan suunnitellulta Baltian maiden yhteiseltä LGBT Pride-paraatilta. Pikavauhdilla tehdyn päätöksen taustalla oli 34 valtuuston 60 jäsenestä allekirjoittama kirje, jossa vaadittiin paraatin kieltämistä.

Riikan valtuustoa ei tunnu kiinnostavan, että Latvia on EU:n jäseneksi päästäkseen sitoutunut noudattamaan Euroopan ihmisoikeussopimusta, joka kieltää mm. seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjinnän. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on yksiselitteisesti todennut, että Pride-paraatin kieltäminen rikkoo ihmisoikeuksia. Riikan valtuustoa ei vaivannut edes se, että aiemmat vastaavat kiellot on todettu Latvian omissa tuomioistuimissa laittomiksi.

Suomen on sekä EU-foorumeilla että kahdenvälisissä suhteissa painotettava Latvialle, että ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Että paraatin kieltämisen asemesta viranomaisten tulee tehdä parhaansa turvatakseen siihen osallistujien turvallisuus mahdollisilta provokaatioilta.

Ihmisoikeuksien puolustamisen julkisella kulkueella luulisi olevan jokaisen EU-kansalaisen perusoikeus jokaisessa EU-maassa!

Luvan saaminen ei tietenkään takaa Pride-paraatin onnistumista tai edes järjestämistä. Baltiassa ja muissa entisissä kommunistimaissa on jouduttu usein perumaan Pride-tapahtumia väkivallan uhan vuoksi. Esimerkiksi Varsovan taannoisen Pride-kulkueen järjestäjät joutuivat vetämään mukana olleen ystäväni syrjään lentävien tiiliskivien tieltä – itse hän ei periaatteen naisena halunnut paeta.

Moskovassa poliisit ja skinit ovat toimineet yhteistyössä: mellakkapoliisit ovat työntäneet seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta mieltään osoittaneet ihmiset skinien hakattaviksi ja pidättäneet heidät sen jälkeen luvattoman mielenosoituksen järjestämisestä.

Tilanne Moskovassa on itse asiassa juuri nyt hyvin hyvin jännittynyt. Moskovaan ensi lauantaiksi suunniteltu Slavic Pride -mielenosoitus on kielletty ja järjestäjille on ilmoitettu, että mahdolliset mielenilmaukset tukahdutetaan kovin ottein. Moskovan pormestari Lushkov on ilmoittanut Pride-paraatien olevan Saatanasta, mutta kehtaako edes hän kääntää maailman huomion Euroviisufinaalista Venäjän luokattomaan ihmisoikeustilanteeseen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän timovirtala kuva
Timo Virtala

Kiitos Jyrki hyvästä kirjoituksesta. Totalitarismin varjo on pitkä. Se, että Latvian omat tuomioistuimet ovat aiemmin todenneet vastaavat kiellot laittomiksi, antaa aihetta optimismiin.

Ola (nimimerkki)

Dosentti J Bäckmanhan voisi antaa tähänkin kysymykseen vastauksen. Mitä mieltä hän on laajemmin Venäjän ihmisoikeustilanteesta ja erityisesti Moskovan tulevasta tapahtumasta.

vaskisti (nimimerkki)

Suomettumisen jälkitauti on taas se, että pitää aloittaa Baltian maiden arvostelusta ennen kuin voi kirjoittaa mitään Venäjästä.

Omat Aivot (nimimerkki)

Minusta homofobiaa tärkeäpi asia nyt EU:ssa on sen demokratian vaje ja ennen kaikkea suuryritysten valta EU:ssa, tuore esim. on Ranskan ankara to-laki, jonka yritykset ja to-korporaatiot sanelivat.

homous mainoksena (nimimerkki)

Missä vaiheessa muuten kokoomuksesta tuli homoystävällinen puolue? Homouden laillistamista aikoinaan vastustanut puolue kampanjoi viime presidentinvaaleissa suvaitsevaisuusteemalla. En muista Niinistön vielä ministeriaikoinaan sanoneen mitään hyvää vähemmistöistä, mutta vuoden 2006 vaaleissa hän pukeutui jo pinkkiin paitaan. Oliko sekin mainostoimiston idea?

Kun Tarja Halonen valittiin ensimmäisen kerran presidentiksi vuonna 2000, oli sitä edellisenä syksynä oikein Ylen pääuutisissa mainittu Halosen heikkoudeksi se, että hän on "outo lintu" (viittaus Setan puheenjohtajuuteen v.1980). Sitä suurempaan arvoon nousee Halosen rohkeus olla vähemmistöjen puolella jo 70-luvulla. Hänen kohdallaan se ei tosiaankaan ole mitään vuoden 2006 mainoskampanjan tuotetta.

Janne G Pirinen (nimimerkki)

Asiallisia huomioita. (Siis kirjoituksessa, ei keskustelussa)

Johtuneeko siitä ettei asiaa ymmärretä vaiko pelosta - vai ihan silkasta tyhmyydestäkö - että keskustelu seksuaalivähemmistöjen kohtelusta halutaan kääntää jonnekin aivan muualle? Kuten vaikkapa Eu:n demokratiaan, dosentti Bäckmaniin tai paaviin.

Paavi III (nimimerkki)

Jyrki, homofobisin ryhmä Riian kaupunginvaltuustossa on ForHRUL. Tämä puolue on latvian venäläisten etuja ajava puolue, ja Europarlamentissa sen edustaja, Tatiana Zdanoka (kaveeraa myös erään Johan Bäckman-nimisen henkilön kanssa) kuuluu samaan ryhmään Euroopan vihreiden ryhmään kuin mihin Jyrkin edustama puolue.

ForHRUL (PCTVL lat., ZaPTsEL ven.) muuten tarkoittaa "ihmisoikeuksien puolesta yhtenäisessä Latviassa"

vaskisti (nimimerkki)

Bäckmanin aatetoverit ja ihailijat Juha Molari ja Janne Nummela (aka Sven Laakso) ovat avoimen homovastaisia. Mutta ei, Kasvin pitää silti nuolaista antifasisteja ennen kuin uskaltaa arvostella Venäjää.

Sakari Soisalo (nimimerkki)

Myötätuntoni on täysin Viron ja Latvian puolella kansallisuus ja kielikysymyksessä. Pienten kansojen on saatava puolustaa olemassa oloaan ja kulttuuriaan.

Onhan esim. Ahvenanmaalla suomenkielisiä sortava apartheidjärjestelmä. Miksi EU ei puutu tähän? Jos se samalla haluaa sotkeutua Viron ja Latvian vastaaviin toimiin. Virolla ja Latvialla on mielestäni täysi oikeus toimia samoin kuin Ahvenanmaa toimii puolustaessaan omaa olemassaoloaan ja kulttuuriaan.

Moskovan johto ja poliisiviranomaisten toimeenpanemassa Slavic Pride -mielenosoitusksen kieltämisessä en näe mitään moitittavaa, vaan päinvastoin kerrankin venäläiset tekevät jotain esimerkillistä.

Ollitapio Pursiainen (nimimerkki)

Kommunismi ja fasismi ovat sukua toisilleen enemmän kuin kumpikaan osapuoli haluaa myöntää. Sekä Hitler että Stalin vainosivat kaikkia etnisesti,poliittisesti,uskonnollisesti ja seksuaalisesti ns. poikkeavia. Liberaaliin demokratiaan kuuluu kaikille ihmisille sukupuoleen,ihonväriin,äidinkieleen tai muuhun erottavaan tekijään katsomatta yhtäläiset ihmisoikeudet. Niiden yli Johan Bäckmanin poliittiset toverit marssivat mennen tullen Baltian maissa ja Itä-Euroopassa. Paha saa vallan,koska hyvät ihmiset eivät tee mitään (Edmund Burke)

Aapo (nimimerkki)

Olisiko Waldo's Peoplen ja muiden osaanottajien syytä harkita euroviisufinaalin boikotointia?

keijo (nimimerkki)

70-luvulla kommunistit sanoivat vakavalla naamalla, että "sosialistisissa maissa ei esiinny homoseksualismia, se on kapitalististen maitten rappion eräs ilmentymä" (Saman sanoi myös Iranin presidentti islamilaisista maista) Oliskohan homous hiipinyt itä-Eurooppaan kommunismin romahdettua? :)

siviilitarkkailija (nimimerkki)

[lainaus]Missä vaiheessa muuten kokoomuksesta tuli homoystävällinen puolue? [/lainaus]

Siinä vaiheessa kun Jyrkin ja Aleksanderin katseet kohtasivat saunassa.

Vanha demari (nimimerkki)

"Kommunistinen ideologia ei sietänyt erilaisuutta eikä moniarvoisuutta. "

Sehän on sitten ihan samanlainen kuin vihreä ideologia. Ei ihme, että stalinistit kotiutuivat niin hyvin vihreisiin.

"Neuvostoliitto oli karu koti etnisille, uskonnollisillle ja seksuaalisille vähemmistöilleen."

Vihreitten haluama Suomi olisi karu koti etnisille, uskonnollisille ja seksuaalisille enemmistöilleen.

"Neuvostoliitto teki saman virheen kuin niin moni muukin, unohti sen, että me kaikki kuulumme johonkin vähemmistöön."

Toden totta. Miehenä kuulun seksuaaliseen vähemmistöön. Onhan naisia paljon enemmän.

"Kun ihmiset yritetään puristaa yhteen muottiin, kukaan ei enää mahdu siihen sisään."

Jospa sitten lakkaisitte yrittämästä?

Risto Herranen (nimimerkki)

"Jyrki J.J. Kasvi kärsii harry potter-fobiasta, koska hän ei oletettavasti usko harry potteriin"

- En sanoisi noin, en sanoisi myöskään Moskovan pormestaria homofobikoksi- ei hän pelkää seksuaalivähemmistöjä, hänellä vaan sattuu olemaan toiset mielipiteet ja arvot.

Käyttäjän petripartanen kuva
Petri Partanen

En kehtaisi moittia muita maita ihmisoikeuksien noudattamisesta, ennenkuin omalla maallamme olisi puhdas omatunto asiassa.

Etsippä tuolta:
http://cmiskp.echr.coe.int/tkp197/search.asp?sessi...

Kummalla maalla on enemmän loukkauksia kansalaistensa oikeuksissa, Suomella vai Latvialla?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Täytyy olla todellakin karsinassaan kaltaistensa tiedostajien parissa elänyt Vihreä että jaksaa yllättyä kun suurin osa maailman valtioista ei suhtaudu homoseksuaalisuuteen edes neutraalisti. Islamilaisissa maissa tuomiot vaihtelevat vuosikausien vankeudesta kuolemaan. Eurooppa ja etenkin vanhat EU-maat ovat olleet kaikista sallivimpia tässä suhteessa ja muodostaneet voimakkaan poikkeuksen. Yhdysvalloissa sallivuus on tullut myöskin osaksi valtavirtaa, pl. jotkut raamattuvyöhykkeen osavaltiot.

Sikäli pidänkin omituisena, että Halonen ei ole ehtinyt vielä ottaa kantaa seksuaalivähemmistöjen puolesta...ai niin, nehän voisivat avata vahingossa arkistot Tarjan toiminnasta KGB:n ja STASI:n lukuun, niin olisi aika nolo tilanne joutua eroamaan presidentin tehtävistä.

Tauno O. Mehtälä KA 8 (nimimerkki)

Ehkäpä Ilkka Partasen ja muiden kokoomuslaisten (meidän muiden lisäksi tietysti) kannattaisi pikku hiljaa ryhtyä tiedostamaan, että Venäjä ei ole enää Neuvostoliitto.

Nykyään siellä vallitsee enempi tai vähempi rosvokapitalismiksi nimetty järjestelmä, jota päällepäsmäröi hyvin suvereenistikin Suomen Kokoomuksen venäläinen veljespuolue Yhtenäinen Venäjä, Putinin puolue.

Puoluetason diffuusioissa Kokoomuksen kannattaisi Venäjän suuntaan korostaa länsimaisia arvoja ja asenteita, nyt pikemminkin Suomessa tapahtuvan kapitalismin raaistumisen sijaan. Ne jyrää Kokoomuksen!

Tässäpä Stubbille haastetta; ei muuta kuin veljespuoluetta tapaamaan Moskovaan. Vaihtakaa vaikka kännykkänumeroita!

Ilkka-reppana se jaksaa ilakoida masturbatiivisilla Tarjan vakoilijataruillaan.

Ikään kuin jo vahvistetun tiedon varassa voisi kysyä, miksi meillä on edelleen ulkomaankauppaministerinä Paavo Väyrynen, joka todistetusti vehkeili KGB-miesten kanssa Suomelle presidenttiä Kekkosen jälkeen. Välivaiheeksi ennen Väyrysen aikaa piti hommaan asetettaman alkoholisti Karjalainen, jota Suomen teollisuuspiiritkin (ne kokoomuslaisetkin) tukivat.

Onneksi sentään ulkoministerin pallilta saatiin kammettua pois Ilkka Kanerva, joka 70-luvun nuorisojohtajatrion yhtenä jäsenenä kulki Tehtaankadulla tie sonnalla.

Tämä triohan, eli Kanerva, Väyrynen ja Ahde, vannoi ikuista henkiystävyyttä ja sielunveljeyttä ikinuoren Komsomol-johtajan Gennadi Janajevin kanssa. Sen samaisen Gennadin, joka toikkaroi ympäripäissään TV-kuvissa kommunistien yrittäessä vastavallankaappausta. Se sammui, kun Gennadi sammui.

Venäjän nuoriso ei vain ottanut seuratakseen (entistä) johtajaansa. Eli olisiko todella niin uskomattomasti, että venäläinen rahvas olisi annosta fiksumpaa kuin suomalainen; täällä näillä ikiklovneilla on vielä omat vankat kannattajakuntansa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset