Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Otos siis riittää

Kuten uutisista olemme saaneet kuulla, hallinto-oikeus hylkäsi kunnallisvaalien sähköisestä äänestyksestä tehdyt valitukset. Tai siis hallinto-oikeuden mukaan sähköisen äänestyksen ohjeistuksessa ja järjestelmän suunnittelussa sekä toteutuksessa oli puutteita, mutta ei laittomuuksia. Eli vaaleja ei tarvitse uusia näiden puutteiden takia hukatuista äänistä huolimatta.

Vika on siis laissa.

Pakko olla, koska hallinto-oikeuden mukaan vaalitulosta varten ei tarvitse laskea kaikkia annettuja ääniä, vaan otos riittää. Eikä missään ole määritelty, kuinka suuri tai pieni sen otoksen on oltava. 10% äänistä laskemalla saataisiin jo varsin tarkka arvio 100% laskemalla saatavista  vaalituloksesta. Lähes yhtä tarkka kuin 98%:lla, jotka nyt laskettiin.

Vaalivaivaa ja kustannuksia voitaisiinkin jatkossa merkittävästi säästää ottamalla tilastollisesti merkittävä otos äänestäjistä ja laskemalla vain heidän antamansa äänet. Mitään muuta johtopäätöstä en osaa tästä hallinto-oikeuden päätöksestä tehdä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Timo (nimimerkki)

Eikös asia punnita vielä korkeimmassa hallinto-oikeudessa? Asia on niin tärkeä, että se täytyy käsitellä loppuun saakka.

Tössö Tupsauttaja (nimimerkki)

Jos lähdetään siitä, että sähköinen äänestys laitetaan pystyyn juuri sen takia, että äänestystulos on muokattavissa virkamiesten toimesta, niin hallinto-oikeuden ratkaisu on tällöin suorassa linjassa tämän kanssa ja avoimesti myönnettynä.

Äänestäminen on uudessa euroopassa historiaa. Eihän edes Barrosoa ole kukaan äänestänyt virkaansa. Hänet vain nimitettiin, eikä näitä nimittäjiäkään kukaan äänestänyt. Suomessa halutaan vain sama systeemi.

Timo Elonen (nimimerkki)

Tässä on vielä sekin, että saatetaan olettaa sähköisesti äänestäneiden edustavan erilaista ihmistyyppiä ja myös äänestävän perinteisen äänestystavan valinneista poikkeavalla tavalla. Otos ei silloin olisikaan oikea otos kokonaisuudesta.

Jos Suomessa joskus siirryttäisiin sähköiseen äänestykseen, niin ettei ole mitään lippuäänestyksen kaltaista kontrollijärjestelmää, tulen minä aina sopivissa tilanteissa osoittamaan mieltäni eduskuntatalon luona ja sanomaan, että vaalitulos on vääristelty ja vilpillinen.

Jutta Urpilainen luultavasti sanoo, että aivan ensimmäiseksi haluan kiittää ohjelmoijia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset