*

Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Homofobiaa naapurissa

Kun Baltian maat saivat takaisin itsenäisyytensä Neuvosto-imperiumin romahtaessa, Suomessa ja muissa Pohjoismaissa oltiin toiveikkaita. Odotettiin, että yhteinen historia jatkuisi 47 totalitarismin vuoden jälkeen. Että muutaman vuoden kuluttua pohjoismaita olisikin viiden asemesta kahdeksan.

Monessa suhteessa Viro, Latvia ja Liettua ovatkin olleet entisten neuvostotasavaltojen joukossa todellisia menestystarinoita. Yhteiskunnat toimivat, vaalit ovat rehelliset, talous kehittyy ja hyvinvointi lisääntyy.

Mutta pohjoismaiksi Baltian maita ei voi kutsua.

Vaikka neuvostovuosina rapistuneet rakennukset on saatu remontoitua ja Volgat ovat vaihtuneet Volkkareiksi, 47 vuotta ei niin vain pestä pois ihmisten sielunmaisemasta.

Kommunistiseen ideologiaan kuulunut kollektivistinen ihmiskuva ei hyväksynyt yksilöllisyyttä, joukosta poikkeamista, erilaisuutta. Ja se kommunismin ihmiskuva kummittelee Baltiassa edelleen. Tämä näkyy hyvin erilaisten vähemmistöjen kohtelussa, räikeimmin seksuaalivähemmistöjen syrjintänä, jopa vainona.

Neuvostoliitossa seksuaalivähemmistöjä ei yksinkertaisesti ollut olemassa. Aivan kuin Iranissa, jonka presidentti Mahmoud Ahmadinejad taannoin julisti, että Iranin ei tarvitse lopettaa iranilaisten homoseksuaalien teloituksia, koska Iranissa ei ole homoja.

Kommunismin romahdettua Itä-Euroopan seksuaalivähemmistöt toivoivat parempien aikojen koittavan, mutta eihän ideologia ketään syrji, ihmiset sen tekevät. Baltian seksuaalivähemmistöjen tilanne onkin parantunut tuskastuttavan hitaasti. Länsimaisen mallin mukaan järjestetyt pride-paraatit ovat usein muuttuneet väkivaltaiseksi mellakoiksi, kun homofobit ovat hyökänneet kulkueiden kimppuun savupommein, ulostein ja kananmunin - silloin kun viranomaiset ovat ylipäätään antaneet luvan marssien järjestämiseen. A B C D
Liettuan parlamentissa jopa vihreät vastustivat seksuaalivähemmistöjen työpaikkasyrjinnän kieltämistä. Tai siis vihreiksi itseään kutsuvat ...

Viroa suomalaiset pitävät jo melkein Pohjoismaana, mutta Suomenlahden etelärannallakin vuoden 2006 pride päättyi 15 ihmisen loukkaantumiseen, ja vuoden 2007 kulkue onnistui vain vahvassa poliisivartiossa. Virossa onkin tultu siihen johtopäätökseen, ettei pride-kulkueen järjestäminen nyky-Virossa vastaa tarkoitustaan. Se pikemminkin vaikeuttaa LGBT-ihmisten asemaa, sillä esimerkiksi paikalliset tiedotusvälineet ovat kohdelleet pride-paraateja lähinnä friikkikulkueina.

Tänä vuonna Tallinnassa järjestettiinkin Pride-paraatin asemesta vapaamuotoinen tilaisuus, johon kuka tahansa voi osallistua kävelemällä haluamassaan paikassa. Yksi paikoista oli Tapiola, jossa järjestettiin Espoo Pride.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Jyrki-boy (nimimerkki)

Aina vika naapurissa. Kyllä sitä vihaa rakkaasta Suomesta löytyy. Taitaa Jyrki Kasvi olla porvarihallituksen tossun alla, kuten koko vihreä puolue muutenkin.

Tomme (nimimerkki)

Hö, Kasvi ei taida seurata asioden kehittymistä Baltiassa, vaan tukeutuu vanhaan tietoon.

Mozaika (homojen etujärjestö) ainakin kehuu Latvian viranomaisia ja Latvian poliittisen ilmaston muutosta:

http://www2.mozaika.lv/?lang=2&mid=8&id=26&p=1&rpp...

Mitä ihmettä (nimimerkki)

Melko outo kommentti Jyrki-boylta. Onhan se selvä että Suomestakin homofobiaa löytyy. Eiköhän tässä kuitenkin ollut tarkoitus kiinnittää huomiota siihen, että Baltian maat ovat tasa-arvo- ja monissa muissakin asioissa pohjoismaita jäljessä vaikka etenkin Viro lasketaan maantieteellistä sijaintiaan lukuunottamatta skandinaviaan kuuluvaksi. Pitää muistaa, ettei ole montaa vuotta siitä kun meilläkin tiedotusvälineet pitivät Pride-kulkueita "friikkikulkueina", mutta jo nyt ne nähdään seksuaalisen monimuotoisuuden juhlistamisena.

On ihmeellistä että vain pari vuosikymmentä Neuvostoliiton hajoamisesta, Baltian maissa "yhteiskunnat toimivat, vaalit ovat rehelliset, talous kehittyy ja hyvinvointi lisääntyy", mutta pitää muistaa että monissa asioissa ollaan vielä lapsen kengissä - aivan kuten meillä täällä Suomessakin. Esimerkiksi tekijänoikeuslait Suomessa ovat edelleen 1900-luvun puolella, vaikka monesti politiikassa ja mediassa väitetään niiden olevan oikealla radalla.

Mitä ihmettä (nimimerkki)

Juu, osuva kommentti Tommelta.

Kannattaa kuitenkin lukea se viimeinen kappale tuolta sivulta. Vaikka kuinka paljon valtio tukisikin seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, muuttuvat ihmisten mielipiteet edelleenkin tuskallisen hitaasti.

"Is it not tragic that the government must spend enormous amounts of money just so that one group in society can enjoy its constitutionally guaranteed rights without being disturbed by radical and hysterical mobs of people who know nothing other than to use their fists and to yell out vulgarities. "

Tomme (nimimerkki)

Homofobisia ääliöitä on kaikkialla.

Kasvin koluminssa kuitenkin on pieni pommi kätkettynä. Kun Kasvi puhuu "erilaisten vähimstöjen" vainosta Baltiassa, niin voit olla aivan sata-varma, että venäläinen media on jo tänään täynnä kommentteja, joissa kerrotaan suomalaisen kansanedustajan vaativan Baltian maita lopettamaan venäläisten sulkemisen keskitysleireille ja venäjän kielen virallistamista.

Tuomas (nimimerkki)

Liettuan parlamentissa jopa vihreät vastustivat seksuaalivähemmistöjen työpaikkasyrjinnän kieltämistä. Tai siis vihreiksi itseään kutsuvat …

No true Scotsman... Tuskinpa edustaja Kasvilla on valtaa päättää, onko homovastaisuus vihreää politiikkaa vai ei. Samaan tapaan Linkolan ohjelman mukainen ekofasismi ei varmasti vastaa Kasvin ihanteita, mutta kyllä se on ehdottomasti vihreää politiikkaa.

Jukka Aakula (nimimerkki)

Yhdyn kyllä homokielteisyys-huoleen Baltian ja Puolan osalta, vaikka en usko että kyseessä onkaan mikään fobia.

"Viroa suomalaiset pitävät jo melkein Pohjoismaana, "

Todettakoon nyt kuitenkin että Viro on monella muullakin tapaa hyvin erilainen maa kuin Suomi. Viron suhde Venäjään on aivan erilainen kuin Suomen. Siinä missä Suomi kumartelee ja pokkuroi - tai on toiveikas sen suhteen että Venäjä on muuttumassa sivistysmaaksi (Halonen) - Viro haastaa Venäjää, liittyy Natoon hakeakseen turvatakuut, on vaatimassa boikottia Venäjän järjestämiin euroviisuihin jne.

Virossa ei myöskään poliittinen korrektius ole muodissa niin kuin Suomessa. Suomessa ei homokielteinen ihminen uskalla esittää mielipiteitään julkisesti - siksi homokielteisyys ei tule Suomessa esille.

A. Hänninen (nimimerkki)

Suomi on Pohjoismaa vain teidän poliitikkojen pakottamina.

Pohjoismaat on Suomen osalta vuosi vuodelta taakse jäävää elämää.
Suomi ei kuulu ns. skandinaaviseen perheeseen, vaan sen muodostavat Tanska, Ruotsi, Islanti ja Norja. Suomi on tuossa joukossa täysin ulkopuolinen. Eihän edes Suomen kieli ole tasavertainen, kun heidän kanssaan ollaan tekemisissä.

Se että Suomi aikoinaan pohjoismaaksi halusi, johtuu siitä että sodan jälkeen tiet Balttiaan, Puolaan ja Saksaan olivat suljetut.

Nyt on mistä valita taas, Viro, Latvia, Liettua, Puola ja Saksa, Ruotsi, Norja ja Tanska.... Suomi tulee jatkossa lukeutumaan ns. Itämeren valtioihin, ei Pohjoismaihin.

Vain Suomen poliitikkojen ylläpitämä ruotsin kielen pakko-osaamisvaatimukset ja Ruotsissa asuvat suomalaiset sukulaisemme pitävät Ruotsin merkittävyyttä korkealla. Norjan ja Tanskan merkitys Suomelle on aina olla heikko.

On selvää, että kun aika kuluu, Suomi ja Viro lähentyvät, vahvimmin kultturillisesti. Ja usko pois, kulttuuri on vahvempaa ja aidompaa kuin politiikka. Kyllä te poliitikot voitte tehdä niitä ruotsalaisia kielilakeja, lisätä ruotsin kielen pakollisuutta opiskelussa ja työelämässä ja muita ruotsia suosivia lakeja.

Mutta ei ihmisten mieliä pakottamalla muuteta, päinvastoin, minunkin kohdalla suhde Ruotsiin ja sen kieleen on juuri teidän poliitikkojen takia kielteinen. Miksi pitää lakien avulla pakottaa ihmisiä tutustumaan Ruotsiin? Ettekö te poliitikot voisi antaa meidän ihmisten itse päättää, haluammeko olla tekemisissä heidän kanssa?

Eli lyhyesti, Suomi on Pohjoismaa poliitikkojen mielestä,
mutta todellisuudessa olemme Itämeren valtio.

A.H (nimimerkki)

Esimerkki Ruotsin suvaitsevaisuudesta: Erään Ruotsin suosituimman jääkiekkoseuran kapteenista levisi alkukesällä nettiin video jossa hän harrastaa homo-seksiä. Tästä syntyneen kohun takia kyseinen pelaaja purki monivuotisen sopimuksensa, ilmoittaen joko lopettavan uransa, tai siirtyvänsä ulkomaille. Ei Ruotsissa (eikä Suomessakaan) kukaan uskalla tulla esiin, jos ovat seksuaalivähemmistöä, se tietäisi uran loppua.

Se siitä pohjoismaiden ja Suomen paremmuudesta. Pelkkää puhetta.

Virallisesti ja juhlapuheissa homoihin suhtaudutaan hyvin, mutta käytännössä ja arkielämässä, suhtautuminen on hyvin kielteistä edelleenkin.

Baltit ovat rehellisiä.
Minusta rehellisyys on aina parempi kuin valhe.

Meillä olisi balteilta paljon opittavaa.

Sattuma (nimimerkki)

Huomautan Herra Kasville, että Tallinnassa oli pienimuotoinen Pride-paraati. Viroa ei tietenkään voi kutsua punavihertäväksi hyvinvointivaltioksi, koska Viron valtio on velaton sekä suhteellisen varakas miljardin euron kassareserveineen. Virolainen perusterveydenhoito on myös huolimatta tasaverosta edullista. Perhelääkärin vastaanottomaksu on vain 50 kruunua eli runsaat kolme euroa, neljännes Espoon terveyskeskusmaksusta.

pekka toivonen (nimimerkki)

Jos on oppinut uuden termin,LGBT-ihminen,ei se vielä riitä asialliseen keskustelun avaukseen.Todella oudon pelokas ja pälyilevä artikkeli.Annetaan homojen olla rauhassa.

Tuomas Hako (nimimerkki)

Miten J Kasvi voi viihtyä puolueessa, jossa on suuri määrä taistolaisia? Heidän ja sitä mukaa myös puolueen henki on vahvasti neuvostolainen. Vai onko tämä kolumni vain samaan viiteryhmään kuuluvaa Viron näykkimistä ja virolaisvihaa?

Mielestäni yleensäkin niin Suomessa kuin Skandinaviassa on ongelmana vahva äärivasemmisto eri kuppikuntineen. Kaikki ovat fasistisia enemmän tai vähemmän. Kannattavat eri mieltä olevien pahoinpitelyjä harrastavaa katuterrorismia väkivaltaisia mielenosoituksia ja vandalismia sekä suvaitsevat kovin huonosti erilaisia mielipiteitä. Muotiaatteita vain hehkutetaan ja niillä keimaillaan. Kuka niistä muotiaatteista oikein määrää ja miksi yhteiskunta niitä mielettömillä summilla tukee?

Toimituksen poiminnat