Aina Hangosta Loviisaan

Uudenmaan vaalipiiri on eduskuntavaaliehdokkaalle haastava. Vaalivankkureiden kilometrimittariin ei välttämättä kerry yhtä isoja numeroita kuin esimerkiksi Oulun tai Savo-Karjalan vaalipiireissä, mutta Uusimaa jakautuu ja limittyy erilaisiin alueisiin ja ryhmiin, joista kaikilla on omat haasteensa ja tavoitteensa, joihin kaikkiin ehdokkaalla pitäisi olla vastaukset.

Lähes puolet äänioikeutetuista uusimaalaisista asuu ns. lähimetropolissa eli Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Niitä ympäröivät kehyskunnat Kirkkonummi, Vihti, Nurmijärvi, Tuusula, Kerava, Järvenpää ja Sipoo. Radanvarsikunnat laajentavat metropolialuetta pohjoiseen, mutta radanvarsikunnille myös pohjoinen on tärkeä ilmansuunta: Tuusula, Kerava, Järvenpää, Hyvinkää, Mäntsälä. Keski-Uusimaahan kuuluu radanvarsikuntien lisäksi ainakin Nurmijärvi, ehkä myös Pornainen ja Vihti. Länsi-Uusimaan kuntia ovat ainakin Hanko, Raasepori, Inkoo, Lohja ja Siuntio. Itä-Uusimaahan kuuluvat puolestaan Pornainen, Mäntsälä, Pukkila, Askola, Porvoo ja Loviisa. Lisäksi Uudenmaan kunnat voidaan jakaa suuriin kaupunkeihin, pieniin kaupunkeihin ja pieniin maatalousvaltaisiin kuntiin.

Uudenmaan kuntakohtainen vaalitulos oli näissä eduskuntavaaleissa erikoinen. 46 prosenttia valituista edustajista asuu yhdessä vaalipiirin kunnassa, Espoossa. Vaikka Espoo on Uudenmaan vaalipiirin väkirikkain kunta, siellä asuu vain 26 prosenttia vaalipiirin äänioikeutetuista. Jos edustajapaikat jaettaisiin kunnittain, Espoosta olisi valittu yhdeksän edustajaa. Vastaava tulos nähtiin Nurmijärvellä, josta valittiin kolme kansanedustajaa, vaikka nurmijärveläisillä on vain 4,1 prosentin osuus Uudenmaan äänistä.

Myös Vantaalta valittiin kolme kansanedustajaa, vaikka Vantaalla on viisinkertainen määrä äänioikeutettuja Nurmijärveen verrattuna!

Tuloksia tutkimalla näyttää siltä, että espoolaiset ja nurmijärveläiset ehdokkaat onnistuivat kokoamaan ääniä muistakin kuin kotikunnistaan. Esimerkiksi omista äänistäni 48 prosenttia tuli Espoon ulkopuolelta, espoolaisten ääniharavien äänisaaliista reilusti yli puolet.

Etenkin pienistä kunnista valituilla ehdokkailla oman kotikunnan rajojen ylittäminen on ollut välttämätöntä. Esimerkiksi Antti Rinne (sdp) sai vain 8 prosenttia äänistään Mäntsälästä, 9,6 prosenttia kaikista Mäntsälässä annetuista äänistä. Vastaavasti Harry Harkimo (kok) sai 4,4 prosenttia Sipoossa annetuista äänistä. Poikkeus vahvistaa säännön eli lohjalainen Joona Räsänen (sdp) sai 83 prosenttia äänistään Lohjalta, peräti 16,8 prosenttia kaikista Lohjalla annetuista äänistä.

Espoosta valittujen kansanedustajien näkökulmasta vaalitulos on haastava. Tunnemme toisemme entuudestaan, monien kanssa olemme tehneet pitkään yhteistyötä kunnallispolitiikassa yli puoluerajojen. Eduskuntaan voi muotisanaa lainatakseni syntyä espoolaisten oma ”kupla”, jossa muu Uusimaa unohtuu. Meidät on kuitenkin valittu edustamaan _koko_ Uuttamaata, myös meidät espoolaiset kansanedustajat.

Olen luvannut itselleni varaavani vaalikauden kalenteriin aikaa vierailuihin eri puolille Uuttamaata. Toivottavasti saan espoolaiskollegoista seuraa.

Vihreiden kannalta Uudenmaan vaalitulos oli pienoinen pettymys. Ennusteissa Vihreille lupailtiin lisäpaikkaa, jota emme aivan onnistuneet saavuttamaan. 1200 lisä-ääntä [korjattu – ei koskaan pitäisi kirjoittaa liian kiireellä] Vihreille olisi riittänyt nostamaan Inka Hopsun Espoosta eduskuntaan RKP:n Kirkkonummelaisen Anders Adlercreutz’n asemesta.

Kuntakohtaisia tuloksia vertaamalla näkee, että hävisimme ne 1200 ääntä Uudenmaan pienissä kaupungeissa. Niissä kannatuksemme jäi selvästi jälkeen suurista kunnista. Mitä kauemmas Helsingistä mentiin, sitä heikompaa meidän kannatuksemme oli. Siinä missä Espoossa Vihreiden kannatus oli 13,4 prosenttia, Loviisassa saimme vain 3,9 prosenttia äänistä, Hangossa 4,6 prosenttia ja Karkkilassa 4,2 prosenttia.

Meidän Uudenmaan Vihreiden kansanedustajien sekä Uudenmaan Vihreiden tämän vaalikauden haasteena on löytää keinot tavoittaa vuoden 2019 eduskuntavaaleissa myös Uudenmaan pienten kuntien äänestäjät.

 

jyrkikasvi
Vihreät Espoo

Ex-pelijournalisti, ex-tutkija, ex-kansanedustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu