Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

”Salassa pidettäviä” sähköposteja

  • ”Salassa pidettäviä” sähköposteja

Valtioneuvoston kansliassa eilen paljastunut tietovuoto on hallinnut aamun otsikoita. Pääministerin, hänen avustajiensa ja korkeiden virkamiesten sähköpostiviestejä on tarjottu tiedotusvälineille. Koska asiaa tutkitaan tietovuotona, vuotaneiden viestien sisällön on täytynyt olla salaista tai vähintään luottamuksellista.

Vaikka tietoa tapahtuneesta on vähän, ilmeisesti on kyse sisäisestä vuodosta eikä tietomurrosta valtioneuvoston tietojärjestelmiin.

Silti paljon tietovuotoa huolestuttavampaa on eilisissä YLEn TV-uutisissa esiin noussut tieto, ettei Valtioneuvoston sähköpostiliikennettä salata, ei edes silloin kun käsitellään salassa pidettäviä asioita.

Lehtitietojen mukaan vuodetut sähköpostiviestit ovat käsitelleet mm. EU:n Venäjään kohdistamia pakotteita. Suomen valtiojohdon mielipiteet EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja keskusteluista muiden EU-maiden kanssa kiinnostavat varmasti myös ulkomaiden tiedustelupalveluita.

Todellinen skandaali tässä tietovuodossa on salassa pidettävien tietojen välittäminen suojaamattomalla sähköpostilla. Yhtä hyvin tiedot olisi voitu naulata Valtioneuvoston linnan oveen.

Voidaanko puhua edes tietovuodosta, jos vuodetut tiedot ovat olleet kaikkien itseään kunnioittavien tiedustelupalveluiden saatavilla. Ja mitä kaikkea muuta ”salassa pidettävää” on lähetetty suojaamattomina sähköpostiviesteinä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Jossain eilisissä Ylen televisiouutisissa pääministeri Stubb totesikin, että kyseessä on ihan normaali tietovuoto. "Nitsevo" sanoisi vissiin venäläinen, mutta länsivenäläinenhän tämä meikäläinen poliittinen "kulttuuri" onkin.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Lea Viljanen

Olen toiminut tietoturvakonsulttina myös valtionhallinnon puolella viime vuosina. Ja totean, että kyllä valtiolla on nykyään mahdollisuus salatun sähköpostin käyttöön. Esimerkiksi ne valtionhallinnon organisaatiot, jotka ovat VALTORIn asiakkaita, ovat saaneet sellaisen käyttöön. Käyttö on niin yksinkertaista, että salattaessa pistetään saajan sähköpostiosoitteen perään lisämerkit .s

Sitä tarina ei kerro, onko VNK:ssa tämä mahdollisuus jo käytössä. Eikä sitä, ovatko poliitikot viitsineet ottaa vastaan koulutusta tämän käytössä.

Eikä tarina kerro sitä, millä tavoin vuodetut asiakirjat on luokiteltu. On mahdollista, että vuodettua materiaalia ei ollut laadittaessa luokiteltu asianmukaisesti. Ja jos olikin, niin suojaustasolle IV luokiteltua materiaalia voidaan tietyin edellytyksin siirtää viranomaisen verkossa selväkielisenä. Ks. https://www.vahtiohje.fi/web/guest/luokiteltujen-t...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset