Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Eniten paras vai vähiten huono

Brysselin herrat, Helsingin herrat, kaupungin herrat, … aina jossakin ovat ne herrat, joiden vika kaikki paha ja tylsä on. Toki myös jotkut kivat asiat voivat olla herrojen vika, mutta kuka niitä muistaa.

Mutta on turha kuvitella herrojen (tai rouvien) katoavan johonkin, kun Suomi eroaa EU:sta, Uusimaa Suomesta ja Espoo Uudestamaasta. Se ajatus on silkkaa älyllistä itsepetosta.

Tilalle tulevat vain uudet herrat ja rouvat. Aina jonkun jossakin on päätettävä yhteisistä asioista, veroista, laeista, teistä, tulleista, …

Ja aina kun joudutaan sovittamaan yhteen eri intressiryhmän tarpeita, joku kokee jonkun kusevan juuri nimenomaan hänen muroihinsa.

Ilmiö ei ole eurooppalainen vaan yleisinhimillinen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa valitetaan Washingtonin herroista, ja YK nähdään puolestaan Washingtonin valtaa jäytävänä salaliittona.

Kukaan ei halua jonkin ylemmän vallan sanelevan omalle valtioliitolleen, valtiolleen, kunnalleen tai kaupunginosalleen, miten asiat tulee hoitaa. Ainakaan, jos ei ole itse mukana tekemässä kyseisen ylemmän vallankäyttäjän päätöksiä.

¤ ¤ ¤

Jotkut uskovat suoran demokratian poistavan herrat maailmasta. Kannatan itsekin suoran demokratian ja kansanäänestysten lisäämistä, mutta eivät ne mikään eduskunnan lakkauttava taikaluoti ole.

Jo pelkästään päätettävien asioiden määrä on niin suuri, ettei kukaan ehdi tutustua kaikkiin ja muodostaa informoituja mielipiteitä. Eivät edes mepit ja kansanedustajat, joille sentään maksetaan siitä palkkaa. Hekin joutuvat keskittymään vain kiinnostavimpiin ja tärkeimpiin asioihin.

Nettikeskustelujen perustella moni kuvittelee niin kutsutun Kansan olevan kaikesta samaa mieltä kanssaan, kunhan sille vain annetaan siihen mahdollisuus eli asioista päätetään kansanäänestyksellä.

Kyllä Kansa eli minä tiedän.

Vaalivalvojaiset voivat yllättää, tai Kari Suomalaisen piirroshahmon Hiski Kutiaisen sanoin, kun hän luki lehdestä vaalituloksia: ”Mitä helkkaria, enhän mä noin äänestäny.”

¤ ¤ ¤

Suora demokratia sopii parhaiten suuriin periaatteellisiin päätöksiin, jotka kiinnostavat ihmisiä niin paljon, että niihin tutustumiseen ja keskustelemiseen ollaan valmiita investoimaan aikaa.

Julkinen keskustelu on välttämätöntä, sillä kansanäänestyksessä monitahoinen kysymys on pakko puristaa väkisin kahdeksi vaihtoehdoksi: kyllä tai ei. Mutta myös ehdoton ehkä voisi saada paljon ääniä.

Kuten edustuksellisessa demokratiassa, myös kansanäänestykset tulee järjestää sillä tasolla, mille päätös kuuluu. Espoossa voitaisiin äänestää esimerkiksi pikaraitiotien rakentamisesta, Suomessa asevelvollisuudesta luopumisesta, Euroopassa vapaakauppasopimuksesta Yhdysvaltojen kanssa.

¤ ¤ ¤

Vain se on varmaa, että ihmiset ovat asioista eri mieltä. Vaikeinta tätä on hyväksyä henkilövaaleissa, kun kukaan ehdokkaista ei ole kaikista asioista samaa mieltä minun kanssani, ei edes kaikista minulle tärkeistä asioista.

Usein joutuu valitsemaan sen vähiten huonon vaihtoehdon, myös kansanäänestyksessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän tonyvuori kuva
Tony Vuori

Vähän tähän liittyen, mutta silti ohi aiheen. Jyrkille ensiksikin onnea pyrkimyksilleen. Toivoisin näkeväni hänet(kin) EU-edustajana. Voisikohan joskus olla sellainen valintamenettely, että jokaisella äänioikeutetulla olisi vaikkapa kolme keskenään tasa-arvoista ääntä, eli saisi valita (tai olla valitsematta) kolme ehdokasta samalla kertaa. Ei olisi sitten niin vaikeaa löytää juuri sitä oikeaa ehdokasta. Voisi lisätä myös äänestysaktiivisuutta tuollainen.

Tapio Vehmaskoski

"Mutta on turha kuvitella herrojen (tai rouvien) katoavan johonkin, kun Suomi eroaa EU:sta, Uusimaa Suomesta ja Espoo Uudestamaasta. Se ajatus on silkkaa älyllistä itsepetosta."
---------------------------------------------------

* "Herrat" ja rouvat vaihtoon hallituksesta. Ensimmäinen tavoite.
* Politiikan muutos toinen tavoite
* Brusselin päätösvaltaa takaisin omien demokraattisesti valittujen "herrojen" ja rouvien päätettäväksi. Kolmas tavoite.
====================================================

"Ja aina kun joudutaan sovittamaan yhteen eri intressiryhmän tarpeita, joku kokee jonkun kusevan juuri nimenomaan hänen muroihinsa."
-------------------------------------------------------

* Muutoksessa Suomen intressit tulee asettaa etusijalle ja se voi muuttaa tukipolitiikka esim. EU:n määrittelemästä tavasta Suomelle. Neljäs tavoite.
========================================================

"Jotkut uskovat suoran demokratian poistavan herrat maailmasta. Kannatan itsekin suoran demokratian ja kansanäänestysten lisäämistä, mutta eivät ne mikään eduskunnan lakkauttava taikaluoti ole."
--------------------------------------------------

Kansanäänestystä olisi voinut noudattaa esim. Euroon mentäessä. Se olisi antanut aivan toisenlaisen lähtökohdan nykypolitiikalla. Vastaavissa tilnteissa tulee kuunnella kansalaisia. Viides tavoite.
=====================================================

"Jo pelkästään päätettävien asioiden määrä on niin suuri, ettei kukaan ehdi tutustua kaikkiin ja muodostaa informoituja mielipiteitä."
---------------------------------------------------------------

Kuinka voi päättää asiasta, jota ei tunne eikä ymmärrä? En ymmärrä tällaista kommenttia ollenkaan. Ei tällaisesta osaamattomuudesta pidä maksaa palkkaa edes kansanedustajalle. Kuudes tavoite.
=======================================

"Julkinen keskustelu on välttämätöntä..."
-----------------------------------------

Miksi hallitus on halunnut salata ja pimittää julkiselta keskustelulta asiat? esim. Kreikan tukien vakuudet? Läpinäkyvyys. Seitsemäs tavoite.
========================================

Mikä näissä oli epä-älyllistä?

Aki Häkkilä

"Kuinka voi päättää asiasta, jota ei tunne eikä ymmärrä?"

Onko tämä argumentti kansanäänestyksiä vastaan?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Kuinka voi päättää asiasta, jota ei tunne eikä ymmärrä?"

Ihan helposti. Tekeehän eduskuntakin sitä jatkuvalla syötöllä.

Käyttäjän JaakkoNurmi kuva
Jaakko Nurmi

Jyrki: ymmärrän että haluat vähän provosoida, eikä siinä mitään, mutta et kai ihan tosissasi tarkoita ettei päättäjiä voi tai kannata kritisoida. Jos, niin keskusteluhan siitä syntyy ja sehän tarkoituksesi ehkä onkin. Heikomman kimppuun käyminen on aina tuomittu ja niin tehdään nytkin. Lapsilta ja vanhuksilta ollaan ottamassa, sen nyt näkee sokea erkkikin, ja sitä ei kansa hyväksy ilman kuuluvaa ja näkyvää protestia.

Toinen isompi asia on eteläeuroopan laiskureille ja yli varojensa eläjille työnnetyt tuet ja takaukset, myös sitä ei kaikki hyväksy. Muuten kannatan euroopan yhteistyötä monella sektorilla. Mutta ilman arvostelua kukaan ei selviä, teet niin tai näin.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

EU:saa ei kyllä kannata mistään vapaakauppasopimuksesta äänestää, ei edes parlamentissa. Se on hallitusten välinen asia.

Kansanäänestyksiin pitäisi saada tietty allekirjoitusten määrä, kuten nyt aloitteisiin, näin määrä kestäisi hyvinkin kohtuullisena. Älyllistä epärehellisyyttä väittää muuta ja elitismiä mikäli pelkää tuloksia.
Minun olisi paljon helpompi hyväksyä pakkoruotsi mikäli sitä yli puolet kannattaisi, pulinat pois sitten.

Muutoin kuntien tehtäviä pitäisi karsia noin 80% sitten perustaa ne uudelleen, pk-seudulla kaupunginosa olisi hyvän kokoinen kunta eikä välttämättä tarvitsisi ensimmäistäkään palkattua työntekijää, tai ehkä jokin muutaman hengen osto-organisaatio jolle lääni\maakunta\valtio osoittaisi jonkin rahan hankintoihin ilman mitään verokilpailua per lärvi kertoimella.
Yksikään syöpä\masennus yms ei ole äänestyksestä kiinni, on aivan hullua pitää niitä tai toimeentulotukea tai koulutusta kuntien kustannuksella näennäisdemokratian piirissä. Vai kunnittainko Pisa-tutkimus tehdään?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Jo pelkästään päätettävien asioiden määrä on niin suuri, ettei kukaan ehdi tutustua kaikkiin ja muodostaa informoituja mielipiteitä. Eivät edes mepit ja kansanedustajat, joille sentään maksetaan siitä palkkaa. Hekin joutuvat keskittymään vain kiinnostavimpiin ja tärkeimpiin asioihin"

Jep.Siellähän sitä joudutaan päättämään imurien tehosta ja pesukoneiden pesulämpötiloista.Rahahanat auki nettomaksajina liittovaltiota kohti itsenäisyys myytynä lainvastaisesti.

Mitä ihmettä kuvittelet?Suomen kansa se palkan maksaa näille turhakkeille jotka eivät ole saaneet aikaan mitään muuta kuin yhtäjaksoista kriisiä yli 20vuotta.
Että huh,huh.
Eiköhän nämä politiikan pellet saane keskenään virat ja suojatyöpaikat jaetuksi toisilleen,siihen tarvitaan suomalaisia ainoastaan maksumiehiksi/naisiksi( lapsineen).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset