Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Salainen luottamushenkilö

Porista kuuluu kummia. Kaikki porilaiset kunnanvaltuutetut eivät anna julkaista yhteystietojaan.

Eikö luottamushenkilöiden pitäisi olla kuntalaisten tavoitettavissa? Miten muuten ihmiset voivat kertoa heille tarpeistaan ja huolistaan?

# # #

Luottamushenkilöllä voi kuitenkin olla hyvä syy salata yhteystietonsa. Monessa ammatissa työntekijöitä kehotetaan jo perehdytyksessä salaamaan ainakin puhelinnumeronsa. Monella sosiaalityöntekijällä, poliisilla ja psykiatrilla on osoite- ja autorekisteritiedot suojattu vielä vahvemmin turvakiellolla.

Moni joutuu salaamaan omat ja perheensä yhteystiedot myös häiriköivän stalkkaajan tai persoonallisuushäiriöisen ex-kumppanin vuoksi.

Emme voi emmekä halua tehdä heistä vaalikelvottomia vain siksi, että heidän on turvallisuutensa vuoksi pakko salata yhteystietonsa.

# # #

Yhteystietojen salaaminen voi houkutella myös iltarauhan turvaaminen.

Kunnallispoliitikot saavat muutakin palautetta kuin valituksia päiväkodin parkkipaikan heikosta valaistuksesta tai ehdotuksia juoksuköysien rakentamisesta oraville katujen yli tai toivomuksia metroasemien laiturien pituudesta.

Tai kuten eräs Lappeenrantalainen kunnallispoliitikko facebookissa totesi: ”Mielenkiintoista palautetta tullut facebookin, puhelimen sekä tekstiviestien kautta. On tarjottu seksiä miesten ja naisten taholta, hempeitä tekstiviestejä sekä tappouhkaus.”

Uusien valtuutettujen kannattaisi hankkia erillinen puhelin luottamustehtävien hoitoa varten. Työ- tai siviilipuhelinta on voitava pitää auki myös iltaisin ja öisin ilman, että joutuu kuulemaan päihteiden inspiroimaa kansalaispalautetta aamuyöllä.

Ovikelloa sentään soitetaan yleensä ns. ihmisten aikaan ja selvin päin.

Kyse voi olla myös luottamushenkilön tehtävien hoidosta johtuvasta turvattomuudesta. Vastikään uutisoitiin helsinkiläisen kunnallispoliitikon kodin oven ja ikkunoiden toistuvasta töhrimisestä. Viimeksi oveen oli rikottu pulloja.

# # #

Mitä sitten pitäisi tehdä? Kaikilla tulisi olla yhtäläinen oikeus asettua vaaleissa ehdolle, ja kansalaisilla tulisi olla mahdollisuus saada yhteys valitsemiinsa luottamushenkilöihin.

Yksi vaihtoehto voisivat olla luottamustehtävän hoitoa varten annettavat yhteystiedot: puhelinliittymä, postilokero ja sähköpostiosoite. Mikään ei paljastaisi esimerkiksi luottamushenkilön asuinpaikkaa, ja kunnan puhelimen voisi sulkea yöksi hyvällä omallatunnolla kun haluaa nukkua rauhassa.

Parempia ehdotuksia otetaan vastaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Avaa uuden, julkisen, s-postitilin.
Sen voi joko kytkeä omaan s-postitiliin tai olla kytkemättä.

Jos esim. minä avaan tilin, jonka nimi on
kirjoita.tähän@gmail.com
ja sitten kytken sen lähettämään edelleen minun varsinaiselle tilille, näen kaikki postit siellä, eli ei tarvitse availla sitä tiliä erikseen katsoakseen onko joku lähetellyt viestiä.

Jos nämä pallorintaiset naiset, jotka jatkuvasti etsivät minua siellä Facebookissa alkavat lähennellä liikaa, voin aina katkaista yhteyden näiden tilien välillä ja käydä kurkkimassa näitä "yli 500 naista paikkakunnallasi etsii Sinua"-naisten viestejä...

Henry

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

No minkähänlainen ongelmien ratkasukyky niilä luottamushenkilöilä onko eivät tuommosseen asiaan keksi ratkasua. Ja ihan itte voisivat hommata uuen puhelimen luottamushommaan ja osotteenki johonki ja s-postihan on tosi helpo tehä jos mihin tarppeesseen.

A.A. Remes

Kylläkai nimi ja ammatti näkyy keskusvaalilautakunnan päätöksessä.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Luottamustoimen hoitamista varten on pakollista olla tavoitettavissa. Se tarkoittanee kuten blogisti kertoo puhelimitse, postitse ja sähköpostitse. Näiden kautta voi sopia henkilökohtaisenkin tapaamisen, jos sellaiseen on tarve ja mahdollisuus.

Postilokero, tehtävien hoitoa varten hankittu puhelinliittymä, ja uusi sähköpostiosoite ovat helppoja hankkia, ja vain luottamushenkilön oma viitsiminen on tarpeen.

Kummallista jos eivät ole aiemmin hoksanneet.

Miten arvon blogistin tavoittaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset