Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Iltakävelyt uusiksi

Maailmalla kaupunkien kaduilla tulee usein vastaan kylttejä, joissa kerrotaan kaupungin ja rakennusten historiasta. Kyltit palvelevat paitsi turisteja myös paikallisia asukkaita, joille oma lähihistoria on usein vieras.

Suomen toiseksi suurin kaupunki Espoo on hyvä esimerkki paikallisen historian katoamisesta. Espoota pidetään lähiöryppäänä, jolla ei ole omaa historiaa. Käsitys ei voisi olla enemmän väärä. Me emme vain tiedä mitä kaikkea Espoon historia pitää sisällään.

Ja mitä ei tunne, sitä ei osaa arvostaa ja säilyttää tuleville sukupolville.

Vilkaisu paikkatietoikkunan muinaismuistokarttaan paljastaa, että Espoo on täynnä historiallisesti merkittäviä kohteita kivikautisista röykkiöistä toisen maailmansodan tykkiasemiin asti.

Jo omasta kotikaupunginosasta löytyi useita kohteita, joista en ollut aiemmin kuullutkaan. Iltakävelyohjelma meni uusiksi.

Kaupunki voisi ottaa urakaksi kartoittaa mielenkiintoisimmat kohteet ja tarinat yhdessä kaupunginosayhdistysten kanssa. Museoviraston tietokanta on hyvä pohja, mutta kaipaa höysteeksi muistoja ja tarinoita. Itse toivoisin tietoa esimerkiksi Pietari Suuren merilinnoitusta rakentaneista kiinalaisista. Missä he asuivat, miten he elivät?

Tulokset voitaisiin koota verkkoon ja mielenkiintoisimpiin paikkoihin voitaisiin pystyttää perinteiset opaskyltit. QR-koodi opastaulussa antaisi lisätietoja älypuhelimen käyttäjille.

Opaskylttinsä ansaitsisivat esimerkiksi Kuninkaantie, Pietari Suuren merilinnoituksen tuliasemat Ruukinrannassa, Espoon keskuksen terveyskylpylä, Albergan kartanon ruutanalammikot 1700-luvulta, Tapiolan keskustassa sijainnut Björnvikin kylä 1500-luvulta sekä Rantaraitin varrella olevat kiviröykkiöt Nuottaniemessä, Kaitaalla ja Laurinlahdessa.

Myös Espoon lähihistoriassa on mielenkiintoisia kohteita, jotka eivät ole vielä ehtineet Museoviraston rekistereihin. Esimerkiksi Tapiola, Otaniemen kampus ja Espoon surullisenkuuluisa kaupungintalo ansaitsisivat omat, kohteiden historiasta kertovat opastaulunsa.

___

[Uusisuomi-versio tuli myöhässä, pahoittelut, akuuttia hässäkkää juuri kun olin saanut tämän kasvi.org-sivustolle.]

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Espoossa tarvittaisiin tosiaan lisää tietoa paikallisista historiallisista ja luontokohteista. Melkein joka nurkan takaa paljastuu jotain kiinnostavaa mutta suurin osa asukkaista elää täysin tietämättöminä alueen historiasta. En tiedä oletko tutustunut mutta yksi kiinnostava projekti on Espoon kaupunkipolut, jotka ovat kertovat juuri kävelylenkin muodossa kaupunginosien historiasta. http://www.kaupunkipolut.fi/

Erilaiset historiaprojektit tuppaavat unohtumaan helposti ja jäävät pienen piirin tiedoksi. Olisikin todella tärkeää laittaa näkyvät ja kunnolliset opasteet kohteisiin ja esimerkiksi Espoon sivuilla tiedottaa paljon nykyistä selkeämmin ja kattavammin.

Pekka Salo

Olenpa hyvin paljon samaa mieltä. Espoon pitää olla nykyistä ylpeämpi omasta historiastaan ja tuoda se esiin eri tavoin. Naapurikaupunki Helsinki on aivan pientä Espooseen verrattuna.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Kuukausi sitten käveleksin pitkin Rooman katuja, sinne sun tänne. Lateraanikirkon (on muuten hieno) lähettyvillä vilkaisin kylttiä pienen kirkon seinässä. Siinä kerrottiin mistä Eskuliino-kukkulan nimi on peräisin. Se tulee ulkopuolella asujista, kaupungin tai sen keskustan ulkopuolelle muuttaneista (eskuliino...). Siis syrjemmällä olijat, syrjäytetyt! Kuinka eloisaksi ja helposti muistettavaksi tuon laakean kukkulan nimi muuttuikaan.

Pari viikoa sitten kirjoitin hautajaispuheen tuttavan hautajaisiin, elämäntarinan alkaen 1930-luvulta ja niiden vuosikymmenten aikaisista oloista. Tiesin että sitä kuunneltiin hartaasti.

Kolme kertaa olen ei-espoolaisena tullut mukaan opastetuille paikalliskävelyille Leppävaarassa, Ruukinrannassa, Tapiolassa ym. Kiintoisaa. Yksi paikallisoppaistanne, joka nyt on valtuustossakin, on eloisa suustaan.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Aika hyviä linkkejä. Oman kotikunnan sivut ovat myös usein hyvä lähtöpiste. Kun vähän aikaa sitten kirjoitin oman kävelyjuttuni, oli www.kaarina.fi :n kautta löytynyt http://www.visitkaarina.fi/muistomerkki yksi parhaita sivuja. Matkailusivustojen lisäksi liikuntasivut kannattaa tarkistaa. Sienestäjää taas auttavat satelliittikartat maastokarttojen lisäksi. Heti uudelle paikalle muuton jälkeen tai nyt, jos ei vielä ole ymmärtänyt tehdä, kannattaa tilata lähialueen perus- ja/tai maastokartat: http://www.maanmittauslaitos.fi/kartat GPS-laite on kätevä, mutta älykännykälläkin pärjää ja jos kävelyä haluaa seurata, on sports tracker hyvä asentaa.

Jotain ehkä unohtui, mutta tietoa löytyy hirveästi.

Käyttäjän KaiHaavisto1 kuva
Kai Haavisto

Jyrki tätä olen ehdottanut jo pitkän aikaa sitten ja tainnut kirjoittaa siitä plokinkin. Eli idea ei ole uusi, mutta erittäin kannattava. Olen myös keskustellut sähköisesti Pekka Saurin kanssa asiasta ja hän piti sitä mielenkiintoisena ideana.

Ehdotin taannoin Pekka Saurille, että esim. Helsinkiin voisi laittaa opastettuja kävelyreittejä, joidenka varrella kuljetaan eri paikoissa missä on tapahtunut jotain historiallisesti mainittavia asioita, kuten historiallisesti merkittävien henkilöiden asuinpaikkoja, paikkoja tai kadun kulmia, joissa on tapahtunut jotain traagista, tai muuta mainittavaa. Vanhojen talojen seinään voisi kiinnittää plakaatteja, joissa kerrotaan kyseisen talon historiaa sekä keitä siinä päättäjiä tai muita tunnettuja henkilöitä siinä on asunut.

Myös sisällissodan tapahtumista ja muista tällaisista asioista voisi olla reittien varrella. Mitään kyltti viidakkoa ei kannata tietenkään tehdä, mutta joitakin kyllä. Itse lähtisin mielelläni historiasta kertovalle kävelylle. Samalla kun saa tietoa kaupungin eri vaiheista, voi nauttia ulkoilusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset