Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Poliittinen vapaaehtoistyö ei kiinnosta

Helsingin hallinto-oikeuden päätös kumota Sipoon kunnallisvaalitulos on oire suomalaisen paikallisdemokratian kriisistä. Yhteiset asiat eli politiikka ei enää kiinnosta suomalaisia. Puolueiden paikallisjärjestöt potevat pahaa verenvähyyttä, eikä yhteisistä asioista päättämään tahdo löytyä vapaaehtoisia.

Etenkin kuntavaaleissa puolueilla on suuria vaikeuksia löytää ehdokkaita listoilleen. Vain suurimmat puolueet saavat listansa täyteen. Mutta kun puolueiden kaikki vähänkin aktiivisemmat jäsenet on suostuteltu ehdokkaiksi, jäljellä ei ole enää ketään, jonka puolueet voisivat nimetä vaalivirkailijoiksi.

Ehdokkaat ja heidän lähiomaisensa kun ovat esteellisiä laskemaan omia ääniään, kuten hallinto-oikeus totesi.

# # #

Suomen vaalijärjestelmä on sinänsä nerokas. Se luotiin tilanteessa, jossa suomalaiset eivät luottaneet toisiinsa, mutta heidän oli silti kyettävä luottamaan vaalitulokseen. Siksi äänestyspaikoilla on niin paljon vaalivirkailijoita, vahtimassa toisiaan.

Suurimmat puolueet voivat halutessaan tarkistaa vaalituloksen, kerätä omilta vaalivirkailijoilta eri äänestyspaikoikkojen tulokset ja laskea, ettei tulosta ole peukaloitu. Vaalituloksen väärentämiseen tarvittaisiin Suomessa tuhansien ihmisten salaliitto.

Ajatus vaalivilpistä voi tuntua Nyky-Suomessa kaukaiselta, mutta ei Suomenkaan historiassa tarvitse kauas mennä, kun poliittinen ilmapiiri oli aivan toinen. Eikä mikään takaa, että nykyinen keskinäinen luottamus jatkuu ikuisesti.

Suomen vaalijärjestelmä tarvitsee kuitenkin tuhansia vapaaehtoisia toimiakseen. Yhä harvempi on valmis uhraamaan viikonloppuja leimoja lyöden ja ääniä laskien, vaikka siitä vähän maksetaankin.

# # #

Kunnallisvaaleissa valitaan valtuustoihin tuhansia valtuutettuja, ja vaalituloksen perusteella nimetään kuntien lautakuntiin ja muihin päätöksentekoelimiin kymmeniätuhansia luottamushenkilöitä.

Kokouksia riittää. Perhe ja työnantaja kiittävät, kun valtuutettu ei ehdi päivisin töihin eikä iltaisin kotiin. Kokouspalkkiot ovat työmäärään verrattuna lähinnä huvittavia.

Ei ihme, että yhä useampi sanoo kiitos mutta ei kiitos, kun heitä pyydetään ehdokkaaksi kunnallisvaaleihin. Politiikkaan ja poliitikkoihin nihkeästi suhtautuva ilmapiiri ei helpota asiaa. Kuka haluaa leimautua poliitikoksi, vähintäänkin epäilyttäväksi ihmiseksi?

Tulevissa vaaleissa Sipoo ei ole ongelmineen yksin. Yhä useammassa kunnassa on odotettavissa vaikeuksia saada vaalilautakuntiin riittävästi esteettömiä jäseniä. Ja ilman vaalilautakuntia ei vaaleja pystytä järjestämään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ReijoKamula kuva
Reijo Kamula

Kyllä tähän kirjoitukseen on pakko yhtyä.
Mm. meillä tilanne oli että saimme eduskuntavaaleissa yli 1100 ääntä joista löysimme 19 ehdokkaaksi osan puolipakolla.
Tilannetta ei parantanut yhtään se että vaalien jälkeen häviäjät (-4 valtuutettua) liittoutuivat keskenään jakaen kaikki puheenjohtajuudet, kiusatekseen voittajia. Häviäjiä oli kesk. -2, sdp- 1 ja vl:to -1.

Pekka Heliste

"Etenkin kuntavaaleissa puolueilla on suuria vaikeuksia löytää ehdokkaita listoilleen. Vain suurimmat puolueet saavat listansa täyteen. Mutta kun puolueiden kaikki vähänkin aktiivisemmat jäsenet on suostuteltu ehdokkaiksi, jäljellä ei ole enää ketään, jonka puolueet voisivat nimetä vaalivirkailijoiksi."

Eivät puolueaktiivit halua enempää aktiivisia osallistujia, ne ovat yhka puolue-eliitille..
Puolueet hakevat ja hyväksyvät jäseniksi ja aktiiviseen toimintaan vain kuuliaiaisa orjatyöhön alistuvia jäseniä

Näitä vain on yhä harvemmassa

Käyttäjän pekkasaukkonen kuva
Pekka Saukkonen

"Ehdokkaat ja heidän lähiomaisensa kun ovat esteellisiä laskemaan omia ääniään, kuten hallinto-oikeus totesi."

Ongelman ydin kun vain sattuu olemaan juuri tuossa -järjettömässä ja mielivallan oikeuttavassa- hallinto-oikeuden kannassa. Ja juuri tuo on mahdollistanut ja aiheuttanut moraalisen ja poliittisen rappion, niin hallinnon kuin kansalaistenkin keskuudessa. Salaliitot elävät ja voivat siis hyvin

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Kylmä totuus on että Suomessa on liian monta puoluetta. Tämä on paljon sanottu kd-henkiseltä sitoutumattomalta koska jokainen puolue toki on paras omasta mielestään. Mutta liika määrä syö elinvoiman pienten kuntien paikallisosastoilta. Poliittisesti aktiivien prosentuaalinen kokonaismäärä tuskin kasvaa kaksinkertaiseksi vaikka olisi 16 eduskuntapuoluetta.

Ja politisoinnista tosiaan voi olla haittaa työelämän ja perheen kannalta, jos voimat uupuu tai jos työpaikalla keskustelu vahingossa politisoituu liikaa.

kati sinenmaa

Siis; Miksi pitäisi tehdä vapaaehtoisesti työtä sen eteen, että saataisiin muutama ahne ahnehtimaan lisää itselleen. Alentakaa ensin politikot itse omia palkkojanne ennen kuin höyryätte, miten arvokasta ilmaistyö on! PRKL, että mua ottaa päähän joka ikinen poliitikko ja heidän perseennuolijansa.

Sain niin monta kertaa kuulla poliitikoilta ja jopa presidentti TH:lta, miten arvokasta työtä minä teen, kun teen sen vapaaehtoisesti. Ja samaan aikaan joka ikinen hevon perse joka hiivatin vuosi vain korottelee omia palkkojaan ja jakaa itselleen kaiklen maailman etuisuuksia.

Kaikkein eniten inhosin vapaaehtoistyön messuja, joissa poliitikot käyvät vuorotellen hehkuttamassa, miten suuresti he arvostavat ilmaista työtä, mutta jukolauta sentään, miten saatanan typeriä he ovat, kun eivät sitten itse pysty tejkemään yhtään mitään ilman rahaa. Haistakaa joka ikinen poliitikko pitkä.... Te ette tiedä elämästä yhtään mitään.

Jos todella poliitikot pitäisivät vapaaehtoistyötä arvossa, niin silloin tietysti kansanedustajuus ja valtuutettuus olisi heille arvokasta vain siten, että he tekisivät sitä ilmaiseksi. Se tosiasia, että yksikään poliitikko ei pysty tekemään kansan hyväksi yhtään mitään vapaaehtoisesti, todistaa kiistattomasti, millaisia s...... typeryksiä joka ikinen poliitiikko on.

kati sinenmaa

Yhteiset asiat eivät kiinnosta poliitikoita -- koska yksikään poliitikko ei tee yhtään mitään kansan hyväksi. Palkan vaatiminen ei ole työtä kansan hyväksi, vaan pelkästään oman statuksen ylläpitoa varten. Politikointi on aina vain rikkaiden hyysäämistä -- koska poliitikot laskevat itsensä kuuluviksi rikkaisiin.

Kaikki ilmaistyö on työtä kansakunnan hyväksi; ilman ilmaistyötä yksikään ihminen ei voisi politikoida, eikä olisi edes valtioita, jos ihmiset vaatisivat samalla tavoin kaikesta rahaa, mitä poliitikot;

Poliitikot eivät pysty edes istumaan palkkansa eteen yhdessäkään kokouksessa, vaan siihenkin he ovat itse luoneet palkkiosysteemin. Sen sijaan poliitikot ovat kyllä aina vaatimassa, että kansalaisen tulee olla valmis jopa uhraamaan henkensä kansakunnan hyväksi -- täysin ilmaiseksi!

Olen satavarma, että ne ehdokkaat, jotka menevät laskemaan vaalien ääniä, ottavat itselleen siitä korvauksen -- joko vaalirahoituksesta tai puolueen antamana palkkiona. Olisihan muutoin mahdotonta, että ihminen, joka on pystynyt istumaan ilmaiseksi tuntikausia yksitoikkoisessa työssä, ei sitten pystyisikään istumaan palkkansa eteen jossakin hiivatin kokouksessa viina- ja ruokatarjoilun kera.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset