Jyrki J.J. Kasvi Jyrki J.J. Kasvi (vihreät, Espoo)

Edessä loistava menneisyys

2008 Nokian Symbianilla oli 60% markkinaosuus älypuhelinten käyttöjärjestelmistä. Vain neljä vuotta myöhemmin Nokia kamppailee olemassaolostaan älypuhelinmarkkinoilla.

Jälkikäteen on helppo arvostella Nokian tekemiä ratkaisuja. Harva kuitenkaan kysyi päätöksiä tehtäessä, miksei Nokia esimerkiksi aloittanut Meegon kehittämistä aiemmin, jotta sille olisi ehditty luoda toimiva ekosysteemi? Miksi N900 jäi ainoaksi Maemo-puhelimeksi? Miksei Nokia hyödyntänyt Psionin EPOC-käyttäjärjestelmän lisäksi Psionin näppäimistöosaamista? Miksei Nokia kehittynyt laitevalmistajasta palveluntarjoajaksi? Miksi kilpailijoiden simpukka- ja kosketusnäyttöpuhelimiin vastaaminen kesti kuukausien asemesta vuosia?

Ehkä ongelman ydin oli Nokiaan syntyneessä kulttuurissa, joka pyrki minimoimaan riskit. Samalla se henki, jolla luotiin markkinat vallanneet 2110-, 3210- ja 9110-mallit, katosi. Vanhoja tuotteita kyllä viilattiin aina vaan paremmiksi, mutta moniportainen hyväksymisprosessi torppasi ”liian” radikaalit ideat ennen niiden pääsyä markkinoille.

Nokia jäi omien tuotteidensa vangiksi, tai kuten Henry Fordin väitetään sanoneen “If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.” Markkinatutkimuksissa älypuhelinten ostajat halusivat parempia kommunikaattoreita (Psionin näppäimistöllä, kiitos), eivät kokonaan uutta kosketusnäyttöön perustuvaa käyttäjäkokemusta saati avointa sovellukauppaa.

Jos ja toivottavasti kun Nokia tästä vielä nousee, sen kannattaa perustaa hulluille ideoille oma skunk works –osastonsa, joka saa tuoda markkinoille vaikka Star Trek –kommunikaattorin, jos siltä tuntuu. Sen sijaan markkinoille tuotiin Nokia 5800 Star Trek, huokaus.

Nokian uusia Lumia-malleja on kutsuttu pettymyksiksi, koska ne eivät heti valloittaneet maailmanmarkkinoita takaisin Samsungilta ja Applelta. Päinvastoin, nyt Nokialla on ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen tuote, joka edes vaivaudutaan mainitsemaan muiden kuin Suomen lehtien älypuhelinvertailuissa. 

Itse asiassa Lumian Windows Phone on uusille käyttäjille yhtä helppo opittava kuin iOS tai Android. Älypuhelinten ostajat ovat kuitenkin ehtineet jo tottua Android- ja iPhone-puhelinten käyttökokemukseen. Kynnys Windows Phoneen vaihtamiseen on suuri.

Älypuhelinmarkkinoiden takaisin valtaamiseksi eivät kuitenkaan riitä Lumian kaltaiset tuotteet, jotka ovat vain vertailukelpoisia kilpailijoiden tuotteiden kanssa. Tarvitaan jotain uutta, yhtä uutta kuin iOS oli Symbianiin verrattuna. Nokian tulevaisuus älypuhelinmarkkinoilla riippuu hyvin pitkälle siitä, kuinka paljon parempi Nokian Windows 8 –puhelinten ja appsien käyttäjäkokemus on iOS:ään ja Androidiin verrattuna. 

Nokian viimeaikaiset toimet eivät kuitenkaan lupaa hyvää. Nokia on supistanut toimintaansa, karsinut rönsyjä ja tarjonnut eropaketteja tuhansille työntekijöilleen. Näihin eropaketteihin ovat tarttuneet usein juuri ne työntekijät, joista Nokian pitäisi nyt pitää kiinni. He, jotka tietävät saavansa helposti töitä myös Nokian ulkopuolelta tai pystyvänsä perustamaan erorahan turvin kannattavan yrityksen. 

Kriisissä on uskallettava myös investoida. Muuten Nokialle uhkaa käydä kuin sille laihialaisen hevoselle, joka kuoli juuri kun oppi tulemaan ilman kauroja toimeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Harri Räsänen

Yhteen kysymykseen pitäisi myös voida vastata.

Miksi Samsung menestyy nyt hyvin?

Mitä Samsung teki toisin?

Käyttäjän jakpaju kuva
Jouko Paju

Apple itse ei tee puhelimia - vaan Samsung myy pahimmalle kilpailijalleen Applelle puhelimen komponenentit, kohuttu Foxconn kasaa IPhonet 7 €/ kpl.
Apple lisää valtavan markkinoinnin ja hypetyksen päätteeksi tuotteelleen 50% katteen.Mutta varmasti Samsung hyötyy tästä suhteesta myön omien tuotteidensa lanseerauksessa. Nokia ei enää pysty puhelimien teossa tälläiseen tehokkuuteen - eikä tietenkään ollut koskaan edes Jobsin listalla mahdollisena yhteistyökumppanina.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

No itse asiassa taisin minuutilleen sillä hetkellä kun Nokia julkaisi MSFTn kanssa virhetragedian, todeta ao. strategian mielettömyyden.
Joskus aikanaan jaksoin vielä suurimpia mokia nokkia mutta nyt se on vaan jo menetetty eli minkäs teet.
https://sites.google.com/site/nokiaplan/our-mission

Mutta edelleenkin voi ottaa yhden pointin esiin eli kyseessä EI ole teknologiaan liittyvä sota kuin osin (eli MSFTn täydellinen isku tappaa kilpailevat käyttikset, jossa onnistui 100%sesti) vaan muusta kuviosta. Valitettavasti Nokia meni halpaan tuossa MSFT liittoutumisessa.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Sovelluskehittäjät ovat nykyään avainasemassa siinä mitkä älypuhelimet menestyy ja mitkä kuihtuu pois. Windows Phone on kohtuullinen käyttis mutta se ei kiinnosta kehittäjiä koska .net sidonnaisuuksien takia on kaikkea muuta kuin helppoa kääntää oma ohjelmistonsa Windows phonelle.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Monilla merkittävillä yrityksillä on hyvä systeemit tappaa ideat, joita asiakas ei halua. Siksi nuo yritykset eivät investoi uusiin suuntauksiin, jota "asiakas ei halua", kunnes on liian myöhäistä.

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/110277-näin-siilasmaa-tuhosi-nokian-lopullisesti

Simo Narkala

Siis kirottua, että Nokia myöhästyi nyt jo standardiksi jääneestä simpukka mallistosta.

Missä oltaisiinkaan, jos Nokia olisi ensimäisenä lanseerannut mallin, jonka toiminta edellyttää alumiinilaastaria! ?

Kosketus QWERTY tulee katoamaan, mahtikäskystäni.

Turha leikkiä analyyttistä silmä perseessä - mielikuvilla kaikkea muuta kuin ammattilaisten työkaluja myydään!

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Missä oltaisiinkaan, jos Nokia olisi ensimäisenä lanseerannut mallin, jonka toiminta edellyttää alumiinilaastaria! ?"

Asiahan ei minulle kuulu, mutta kerrottakoon mistä kyse:

Tuo iPhonen malli käytti metallireunustaan antennina. Voidakseen toimia antennina, reunuksessa pitää olla katkos. Sattui paikkaan, josta jotkut pitävät kiinni ja oikosulkevat antennin. Kun on pystyasento, vaaka-asento, oikea/vasenkätisiä ja erilaisia tapoja pitää kiinni...

Simo Narkala

Mitä muuten tykkäät kännykkä kokoisesta kosketus QWERTYstä.
En ole edes mitenkää muhkea sorminen ja suunnilleen joka viides näpäys on typo. Vuoden olen taputellut Samsungin tabletin isompaa vastaavaa ja mietin, eikä touch screen netbook joka suuntaan kääntyvällä näytöllä, kunnon mekaanisella näppiksellä olisi parempi. Tuntuu vähän, että nämä tabletit ovat uusi simpukka. Kaikki parannukset, mitä niihin myydään lisälaitteina, kuten docking asemat, saavat ne vain muistuttamaan alkeellista miniläppäriä.
Panee kysymään, kuka näitä naruja oikein vetelee.
Tulee mieleen musiikki business, kukaan ei nouse maailman maineeseen ilman kourallisen jättifirman tahtoa.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Nokia teki virheen lähtiessään MicroSoft:n kanssa marjaan.
Kuulemma on kyse ekosysteemien taistelusta (sanoo Elop), vai niin, semmoisessa en ainakaan minä halua olla mukana.

Mikä syy minulla, tavallisella pulliaisella olisi mennä mukaan Microsoftin "ekosysteemiin", no ei sitten mikään.

En käytä enää Windowsia, en mitään versiota, koska minun ei ole pakko.
En käytä Microsoftin hakupalveluja, en käytä Microsoftin Exchange -sähköpostia, en käytä mitään Microsoftin tekelettä, koska minun ei todellakaan ole pakko. Minulle sopivampia ovat toiset ratkaisut, kun en noista viruksistakaan niin tykkää.

Laitteistotasolla kehitys on ollut huimaa, prosessoriteho kännyköissä on jo muutamanvuoden takaisten pöytäkoneiden tasolla, moniytimisiä prossuja sun muita. Moniytimisiin prosessoreihin uusien käyttöjärjestelmien kirjailu ei ole mitään pikkuhommia. Onneksi laitteistotason käyttöjärjestelmäytimiä ei tarvitsekaan rakentaa tyhjästä, vaan olemassaolevien määritysten pohjalle on mahdollista rakentaa järjestelmiä. (esim linux -kernel)
Mielenkiintoinen on myös Firefox-älypuhelin, jossa ohjelmat toimivatkin html5 -rajapinnalla.

Katsotaan taas uudelleen jos Nokia tuo ulottuvilleni jotakin tarpeellista tai muuten mullistavaa, vaikkapa tuo PureView -kamerasysteemi Android-puhelimessa. Tai missä tahansa muussa ekosysteemissä kuin Microsoft.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

PureViewissa on kiinteä objektiivi eikä aukkoa voi säätää, joten sillä ei voi ottaa edes tavallisia turistikuvia, jossa ihminen lähellä ja maisema takana. Valotuksen mittaus ja epämääräinen ja videoissa automaattitarkennus pätkii.

808:n omistajalla pitää olla mukana myös pokkari sen rajoitteiden vuoksi.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Tänään moitimme Nokiaa(Ollilaa), kun pitäisi kiittää menneestä. Olemme samanlaisia kuin espanjalaiset. Kuningas kun kaatoi safarilla norsun, kauheaa, vaadimme kuningasta eroamaan muistamatta, kuinka kuningas pelasti maansa eduskunnan edessä sotilasdiktatuurilta.
Sellaisia me olemme.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tunari on tunari vaikka joskus teki merkittäviä tekoja, koska ei pystynyt myöntämään eikä ymmärtämään virheitään ajoissa.

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/104913-ollil...

http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/63040-nokian...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Minulla Gröhn muuten komeampi olkihattu kuin teillä.
Tietokonekursseja kaipaan kun en osaa tähän kuvaa hatustani liittää.
Kiitos hienoista saaristokuvista.
p.s. oli muuten hattu pakko mainita, vaikka onkin aiheen ulkopuolella.

Seppo Hildén

Älypuhelinten ostajat eivät osta puhelinta enää pelkän ulkonäön, kosketusnäytön tai kivan qwertynäppiksen takia, vaan puhelimen mahdollistamien sovellusten takia. Siinä Apple on tarjonnallaan muita valovuoden edellä ja Nokialla ei ole mitään jakoa, oli rauta teknisesti vaikka kuinka kilpailukyinen.

Valitettavasti.

Simo Narkala

Mitä tekee 100 000lla sovelluksella, joista käyttöön jää ehkä kymmenen.
Odotan sovelluksia jotka vakiintuisivat kuten simpukkamallit, joiden myöhästyminen niin tappoi Nokian.

Simo Narkala

Kertokaa joku, mitä windows ohjelmia suostuisitte levittelemään pinshzoomilla kännykän näytölle, puhumattakaan näpyttelemään lilliputti tuoch qwertyllä?

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Nokia voisi kehittää sellaisen älypuhelimen, jossa voi pitää kaikkia laitteen ominaisuuksia päällä ja akku kestäisi silti normikäytössä useita päiviä. Jopa niin huikeaa visiota maalailen, että laitetta ei tarvitsisi tiputtaa 3G verkosta jotta akku kestäisi.

Sama koskee myös Applea. Jopa niinkin nerokas ja kaikkien tiedostavien must-laite on ladattava kerran päivässä,

Lisäksi vaihdettava muistikortti ja akku olisivat hyvä pesäero Appleen.

kati sinenmaa

Kaipaan "puhelinta", jonka sim-kortti olisi n*replikaatio, eli sama numero useissa puhelimissa, ja se puhelin olisi primaarina, joka on mukana.

Simo Narkala

Sä sanoit Kati kaipaavas taskuus supertitokonetta.
Kysyn sultakin, mitä ohjelmaa onnistut käyttään taskukokoisella näytöllä ja qwertyllä.
Monen kohdalla 22 tuuman ruutukin on tuskaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset